Snel opruimen? Meer dan 20 dingen die zo wegkunnen!

Nu de herfst ineens abrupt begonnen is, en we ook ineens veel meer binnen zijn, valt het me op hoeveel troep we toch in ons huis verzameld hebben. Herkenbaar? Het is gek, we ruimen het huis regelmatig op, en zijn al jaren aan het "ontclutteren" zoals dat zo mooi heet. Maar toch hè... Als je dan na de zomer om je heen kijkt, ligt er weer overal iets.

Sinds ik mijn Powerhour heb ingevoerd, heb ik al behoorlijk veel aangepakt. Zo zijn er alweer drie keukenlades toegankelijk. En is de administratie alweer heerlijk aan kant. Maar verder... Pfff. De speelgoedkast, mijn bureau, de vensterbank, de kinderkamers... Allemaal heerlijke plekken om troep te verzamelen. En aangezien ik vandaag weer lekker aan het opruimen ga, leek het me goed om een lijstje te maken met dingen die snel weg kunnen.

Het handige is ook, als je zo'n lijstje met overbodige zooi doorwerkt, dan ziet het er daarna sowieso weer een stuk beter uit. Doe je mee?

In de keuken

De keuken is bij ons echt een verzamelplek van dingen die er niet horen. Op het aanrecht is het meestal nog wel redelijk netjes, maar de laden... De vullen zich ongevraagd met allerhande extra's.

Bakjes zonder deksels, deksels zonder bakjes en bakjes zonder doel...

Weg ermee! Al die yoghurt emmertjes, ijsbakjes, lege jampotjes en meer van dat spul dat we verzamelen omdat het zonde is om weg te gooien... Weg ermee! Ze hoeven niet in de vuilnisbak natuurlijk. De BSO is er vast blij mee. Maar ze moeten wel het huis uit.

Waardebonnen, oude pasjes en dergelijke

Onze Museumjaarkaarten en OV-chipkaarten bewaren we in de rommella in de keuken. Handig, want daar weten we ze altijd terug te vinden. Tenminste... Dat is wel even zoeken vaak, aangezien deze la niet alleen deze handige kaarten bevat, maar ook verlopen waardebonnen (in handig bankpasformaat!), klantenkaarten die we inmiddels allang in een app hebben zitten, zegeltjes van winkels waar we nooit komen, behalve die ene keer en meer van dat soort keukenlavulling. Weg ermee!

Tekeningen en werkjes

De mooiste tekeningen van onze kinderen belanden op de koelkast. Maar wat is mooi hè? Daarover verschillen we nogal eens van mening in ons gezin. De koelkastdeur is dan ook vrolijk beplakt met allerhande werkjes, het liefst half over elkaar heen. En als er echt geen plek meer is, dan liggen die tekeningen mooi opgestapeld op de kookboeken, tot mama weer eens een poetsbui heeft en de hele koelkast leegtrekt. Een mooi klusje voor vandaag dus. De hele stapel naar boven in de bak met "uit te zoeken kindertekeningen" en gauw de deksel erop. Dat is namelijk een klusje voor een nieuwe Powerhour.

Verdachte potjes en flesjes in de koelkast

Alles dat een ander kleurtje heeft dan toen het nog in de winkel woonde, blijft meestal maanden onaangeroerd in onze koelkast staan. Want weggooien is zonde toch? Maar nu de koelkast wel weer heel gevuld is met spulletjes en potjes... is het toch wel een keer tijd. We nemen ons in ieder geval weer braaf voor om nooit meer nieuwe mierikswortelsaus en bijzondere mosterd (die dus veel te scherp was) te kopen. Afgesproken. En in de glasbak ermee.

Mini-emmertje en stoffer en blik. Foto van Shutterstock van Mama_Po.

Bakspullen met een verdacht kleurtje

Alle bakvormen met een roestlaagje: wat moet je ermee. Van die vormpjes die er zo leuk uit zagen vorig jaar kerst... Maar die na 1 keer koekjes steken toch niet tegen de afwasmachine bleken te kunnen. En sowieso al die koekvormjes met kleine stukjes waardoor je altijd halfverbrande koekjes krijgt. De springvorm die niet meer om de bodem past omdat hij te erg verbogen is... Het is tijd voor de zak.

Ongebruikte apparaten

Keukens lenen zich uitstekend voor het aanschaffen van gadgets. Vooral hakmolentjes en zo, daar zijn wij dol op. Maar sinds we een geweldige hakker hebben, staan de andere eerdere varianten er wat bleekjes bij. Tijd voor een nieuwe baas zullen we maar zeggen.

Sowieso alles met een snoer dat je langer dan een jaar niet gebruikt: zet het op Marktplaats of breng het bij de Kringloop. Zonde van je keukenplanken!

Lees ook: Meer verkopen op Marktplaats? Zo doe je dat.

Oude vaatdoekjes en zo

Alle oude vaatdoeken, theedoeken en meer van dat poetsspul die je het liefst altijd onderin de kast stopt, zodat je ze nooit hoeft te gebruiken: of naar de schuur als kluslapje, of á la Marie Kondo met een vriendelijk bedankje voor alle steun en moeite in de oude-textiel-zak. Dat ruimt ook lekker op hè!

Mokken en glazen

Vorige week op mijn verjaardag kreeg ik 4 geweldige nieuwe mokken, met een leuk bloempatroontje. Nu is het helaas wel zo dat op diezelfde dag twee stuks keukenkastvulling met inhoud en al op de grond terecht kwamen en in stukken de prullenbak blij maakten. Dus onze mokkenla behoeft geen grote leegruimactie. Maar als je toch zo lekker bezig bent met je keuken ontclutteren, dan is de mokken- en glazenkast vaak wel een dankbare plek.

Andere keukenlavulling

En als we dan toch alle kastjes bekeken hebben, dan is het ook een fijn moment om alle grote lepels, roerders, pannenkoekkeerders en kom-uit-likkers eens door de handen te laten gaan. Hebben we echt 7 pollepels en 4 dezelfde maatschepjes nodig? 5 kaasschaven waarvan we er maar 2 gebruiken omdat die andere de kaas laten plakken? 2 Knoflookpersen, waarvan eentje in 2 stukken... Nee. Alle kapotte varianten eruit. Het slabestek dat we al 3 jaar niet gebruikt hebben in de kringloopbak. En die 7 pollepels? Nou ja, die heb ik al sinds mijn studententijd. Die mogen uit sentiment allemaal nog wel even blijven.

In de badkamer

Onze badkamer is iets van 5 vierkante meter, maar toch hebben we het voor elkaar gekregen om er een ligbad, een douche, een wc- en een wastafel in te proppen. Er is dus niet veel kastruimte. Maar toch lukt het ons om die ene smalle kast die er staat, heerlijk te vullen met spulletjes... Wat kan er allemaal weg?

Oude make-up

Alle make-up die langer dan een jaar oud is (of 6 maanden?), heel gauw weg. Nou ja, ok, behalve de oogschaduw. Dat bederft niet toch? En die dure lippenstift moet ook nog wel een rondje mee kunnen. Hm. Dit gaat niet de goede kant op. In ieder geval alle oude mascara kan de bak in. Net als de lege crèmetubes. Toch nog iets. Ik ben duidelijk geen beauty-blogger. 😉

Lege shampooflesjes

Mijn kinderen zijn dol op lege shampooflesjes. Of eigenlijk waren ze dat. Toen ze nog niet elk weekend op het voetbal- en/of hockeyveld stonden en uren in bad konden spelen. Nu zijn ze groot (soort van dan) en wordt er meestal gedoucht. Maar toen ze nog wel in bad zaten, hamsterden ze alle flesjes en bakjes en werden er hele maaltijden van sop gekookt. Maar zelfs als je kinderen nog wel klein zijn, dan zijn twee of drie flesjes/bakjes eigenlijk wel genoeg. Voor je het weet is er weer een fles shampoo leeg en is de voorraad weer aangevuld. Snel uit het zicht in de plasticbak dus!

Shampooflesjes en badkamerspullen - foto van Shutterstock van

Shampooflesjes en badkamerspullen. Foto van Shutterstock van Monticello

Oude handdoeken

Wij bewaren onze oudere handdoeken niet in de badkamer (er kunnen er maar 6 in de kast, dus dat zijn per definitie de fijne handdoeken). Maar als jij wel een grote stapel kwijt kunt, dan is dit wel het perfecte tijdstip om alle oude handdoeken die altijd onder aan de stapel terecht komen, weg te halen. Dat ziet er gelijk zoveel beter uit. Helemaal weggooien vind ik dan wel weer zonde, ik bewaar ze in een kast in een andere kamer, want om de een of andere reden zijn oude handdoeken altijd nog wel ergens handig voor. Om de hond af te drogen bijvoorbeeld. En om tenten mee te bouwen. Ok, tentjes. Dat soort dingen dus. En... je kunt er - als je handiger bent dan ik - ook nog washandjes van maken, of duurzame make-up-remover-doekjes. In een doos dus. Maar wel uit het zicht.

Dubbele pincetten, knippertjes, et cetera

Als we op vakantie gaan, dan vergeten we regelmatig van die noodzakelijke spullen als knippertjes, pincetten en zo. En soms heb je die toch nodig. Dus in de loop der jaren hebben we een heel bakje verzameld. En natuurlijk gebruiken we altijd dezelfde. Met andere woorden: hier kan heerlijk in huisgehouden worden. De kapotte en roestige varianten mogen gewoon weg. En de nog prima werkende in de voorraadkast - of misschien handiger: alvast in de koffer.  😉 Opgeruimd staat netjes.

Elastiekjes, speldjes en ander haarspul

Van elastiekjes kun je echt nooit genoeg hebben, als er meerdere mensen met lange haren in je huis wonen, zoals bij ons. Maar elastiekjes hebben wel de neiging om op een gegeven moment moe te worden. Speldjes ook trouwens. Op een gegeven moment knipknappen ze niet meer. Dit is een goed moment om ze weg te gooien.

In de slaapkamer

Als ik zeg slaapkamer, dan bedoel ik eigenlijk ook de ruimte waar je je kleren en schoenen bewaart. Dat hoeft niet de slaapkamer te zijn natuurlijk. Maar aangezien dat bij veel mensen toch zo is, laat ik het hier gewoon staan.

Eenzame en kapotte sokken

Elke keer als ik was opvouw, stop ik de eenzame sokken in dezelfde bak. Dat is al een hele vooruitgang overigens, vroeger hadden we bosjes eenzame sokken in de sokkenla, in een oude wasmand, op het nachtkastje en waarschijnlijk ook gewoon terug in de was.

Tegenwoordig verzamel ik ze dus in die ene bak, die ik eens per maand of zo eens doorkijk. En vaak kan ik dan wel een paar fijne matches maken. De rest blijft er zielig in achter. En vindt nooit zijn of haar maatje meer terug.

Die kunnen dus eigenlijk gewoon weg. Hupsakee, in de zak ermee.

Insert Custom HTML

Kapot en te klein ondergoed

Kapot ondergoed mag je niet aan van je moeder, "want stel nou dat je een ongeluk krijgt", dus dat blijft ook altijd maar liggen. Niet dat mijn moeder zich ooit nog met mijn ondergoed bemoeit hoor, of zoiets ooit gezegd heeft, voor zover ik me kan herinneren, maar in ieder geval draag ik het niet. En mijn kinderen ook niet, want ik zeg dat soort dingen dus wel. Hahaha nee hoor, ook niet. Maar lekker zitten doet het ook niet, dus het kan gewoon weg. Net als al die broekjes waar mijn kinderen uit gegroeid zijn.

Niet passende schoenen

Als je je schoenen niet draagt omdat ze niet lekker zitten... Gaan ze niet lekkerder zitten als je ze in je kast bewaart. Echt niet. Geef ze een tweede leven en doneer ze aan de Kringloop. Ik heb dat toevallig vorige week al gedaan, en nu passen al onze schoenen weer in de kast. Yes! Zoveel beter.

Ongebruikt beddengoed

Tot slot ongebruikt beddengoed. Van die lakens die - net als de handdoeken - altijd onderop de stapel blijven liggen. Omdat er een scheurtje in zit, of gewoon omdat ze niet zo lekker zacht zijn. |En van die kussens die je hebt afgedankt, maar waarvan je dacht, misschien wil ik ze nog gebruiken. Dit is een mooi moment om afscheid van ze te nemen. Dat ruimt echt heerlijk op.

In de woonkamer

De woonkamer tot slot is de grote vergaarbak van gezelligheid. Ik noem een paar categorieën, die tot snel resultaat leiden. De rest komt nog wel bij een echt grote opruimbeurt.

Oude tijdschriften

Of ze nu uit zijn of niet, op een gegeven moment is zo'n tijdschrift alle glans verloren. Als het een duur tijdschrift was, geef het aan de Kringloop of leg het in de minibieb, als dat mag. En anders: bij het oud papier.

Tijdschriften

Tijdschriften - foto van Shutterstock van Cozine

Oude kaarsen

Half opgebrande kaarsen... Smelt ze om tot nieuwe (leuke activiteit voor de herstvakantie!). Of doe ze gewoon weg. Ze vergaren snel stof, en als je ze toch niet meer gebruikt, staan ze eigenlijk alleen maar in de weg.

Los speelgoed

Van die Playmobil-poppetjes zonder vriendjes, lego-blokjes, andere losse troepjes die "beslist niet" weg mogen... Allemaal bij elkaar in de speelgoedkist of kast. Als ze uit het zicht zijn, is het in ieder geval weer even opgeruimd. Die hele kast doornemen, dat moet nog maar een keer tijdens een volgend Powerhour. Als de kinderen uit logeren zijn. Of zo.

Pennen

Wij hebben echt overal in huis pennen. Ze komen per slot van rekening altijd wel van pas. Dit is een mooi moment om ze allemaal in een grote bak te doen, te testen (ideaal klusje voor mijn 7-jarige!) en dan te scheiden in wel en niet werkend. Dan bedenken we maar weer eens een vaste plaats voor de goed schrijvende stapel. En... dan kunnen we er weer even tegen.

Nu lekker hygge genieten

Als je al deze bekende troepveroorzakers aangepakt hebt, is je Powerhour waarschijnlijk al een tijdje voorbij. Maar wat ziet het er een stuk beter uit in huis hè! Dan kunnen we heerlijk beginnen met de herfst-hygge! Warme chocomel, verse kaarsjes aan, met een dekentje op de bank... Laat die herst maar komen. Ik heb er zin in!

PS: Hygge is Deens voor gezelligheid. Lees er meer over in de blog Hygge: oftewel geluk op zijn Deens

Snel opruimen, ontclutteren,, dingen wegdoen #opruimen #minderstress
Snel opruimen, ontclutteren,, dingen wegdoen #opruimen #minderstress
Ontclutteren, lekker opruimen, dingen wegdoen #opruimen #minderstress
*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: