Welke bespaarapps zijn handig, en welke juist niet?

afgeprijsd - bespaarapp

Tegenwoordig heb je overal een app voor, dus ook om geld mee te besparen! Ik kom vaak adviezen tegen over allerhande apps, dus het leek me handig om eens uit te zoeken welke nu echt handig zijn, en welke wat minder. Hier mijn lijstje met favoriete bespaarapps! En… ook een paar apps die ik juist niet zou aanraden.

En handig om te weten: alle apps die ik aanraad, zijn zowel voor IOS als Android beschikbaar én natuurlijk gratis.

In de supermarkt

Bespaarapp 1: Slim koken

slim-koken-bespaarappVoor mij staat met stip op nummer 1: de Slim-koken-app van het voedingscentrum. Die vind ik echt heel gebruiksvriendelijk, en handig. Het doel van de app is minder eten verspillen. Je kunt recepten zoeken door te zoeken op ingrediënten en op menugang. Ook kun je er boodschappenlijstjes in maken. Voor veel ingrediënten kun je opzoeken hoe lang ze houdbaar zijn.

Omdat je aangeeft uit hoeveel mensen je gezin bestaat, en je ook de leeftijden kunt invoeren, krijg je een goed advies over hoeveel je moet kopen. Zo bestaat mijn gezin volgens de app uit 2,7 personen. De aan te schaffen hoeveelheid wordt daar dus op afgestemd. Ook krijg je informatie over de voedingswaarde. En, ook heel belangrijk voor veel mensen, je kunt aangeven of je allergieën hebt. En bijvoorbeeld of je alleen vegetarische recepten wil zien.

Conclusie: echte aanrader!

Bespaarapp 2: Afgeprijsd

De app Afgeprijsd van No Food Wasted vind ik ook echt briljant bedacht. Op deze app kun je zien of er producten zijn afgeprijsd omdat hun houdbaarheid bijna verloopt, in de supermarkt van jouw keuze. Het doel hiervan is eveneens om voedselverspilling tegen te gaan.

De app werkt snel en gebruiksvriendelijk. In één oogopslag is te zien of er afgeprijsde artikelen te verkrijgen zijn in jouw buurt. Je kunt er ook een boodschappenlijstje in maken. Ook kun je aangeven op welke dag je een bericht wil krijgen over de supermarkt van jouw keuze (waarin wordt aangegeven of er producten zijn afgeprijsd). Eigenlijk is er maar één nadeel van deze app: lang niet alle supermarkten zijn nog aangesloten. In Den Haag helaas niet eentje. Hopelijk komt dat snel!

Conclusie: echte aanrader!

Bespaarapp 3: Scoupy

Scoupy is een dienst die geld terug betaalt, als jij bepaalde A-merk-producten koopt (soms het hele aankoopbedrag, soms een deel). En dat kan dus heel handig zijn. Op dit moment krijg je bijvoorbeeld geld terug als je Dr. Oetker Pizzaburger koopt, of Snelle Jelle-Zero. Als je toevallig van plan was om deze producten te kopen, is dit wel prettig natuurlijk.

Toch ben ik geen fan van dit soort sites en apps. Natuurlijk: ze geven geld terug, dus dat is heel fijn. Alleen, het zijn bijna nooit producten die ik koop (pizzaburger?? Koek met zoetstoffen?? Liever niet). Dus als ik ze nu wel zou kopen, is het alleen maar vulling van mijn kast (of buik, want als het er toch ligt…). En als je niet alles terugkrijgt, is het eigenlijk gewoon zonde van je geld. Natuurlijk kan het nooit kwaad om af en toe te checken of er iets tussen zit dat je nodig hebt, of een keer uit wil proberen.

Conclusie: afrader!

Bespaarapp 4: Reclamefolder

Wij hebben al jaren een Nee-Nee-sticker op de brievenbus. Handig, want dan word ik niet geconfronteerd met allerhande aanbiedingen van spullen en etenswaren die ik niet nodig heb. En het scheelt heel wat tochtjes naar de brievenbus. Maar… ik miste dus ook altijd alle handige aanbiedingen. Daarom heb ik op een gegeven moment de app Reclamefolder op mijn telefoon gezet. Deze is heel gebruiksvriendelijk, en altijd uptodate. Je kunt er ook in knippen, door een product te selecteren en op een lijstje te plakken. Dat is echt heel handig!

Toch is er ook een groot nadeel, dat de papieren versie ook al had: al die dingen die je ineens wil hebben, maar ook nu niet nodig had. En hij neemt heel veel ruimte in op je telefoon, dus ik gooi hem er ook nog wel eens af als ik een foto wil maken en mijn geheugen net vol is.

Als je over genoeg zelfdiscipline beschikt, dan is dit een hele fijne app. Als je echter, net als ik, snel verleid wordt door mooie aanbiedingen… dan toch maar niet.

Conclusie: misschien een aanrader

In de auto

Bespaarapp 5: DirectLease TankService

Over deze app heb ik al eerder geschreven. Altijd als ik moet tanken, check ik eerst op deze welke tank in de omgeving de goedkoopste is. Dat kan soms echt per dag verschillen. Deze app werkt landelijk, en is meestal heel accuraat (helaas niet altijd, dus je moet wel blijven opletten).

En even voor de zekerheid, voor mensen die denken, wat maakt die paar cent nou uit? Stel je voor dat je een auto hebt met een 40-liter-tank. Als de benzineprijs bij de ene pomp 3 cent goedkoper is dan bij de andere, dan scheelt dat al € 1,20. Als je elke week tankt, is dat meer dan € 50 op jaarbasis. Kun je nagaan hoeveel dat scheelt als de prijs 10 cent of nog meer scheelt. En het is zo gecheckt.

Conclusie: echte aanrader!

Bespaarapp 4: JIP

jip-bespaarappJip doet eigenlijk hetzelfde als de voorgaande: deze app geeft ook aan waar je het goedkoopst kunt tanken. Wat ik hier extra handig van vind, is dat in de app ook wordt aangegeven wat de landelijke prijs van benzine gemiddeld is. Je kunt ook zien hoeveel je bespaart door bij de goedkoopste tank te tanken (ten opzichte van de gemiddelde prijs). En ook hoeveel duurder zo’n dure tank is. Leuk voor de cijfernerds, zoals ik. 🙂

Conclusie: echte aanrader!

Kopen en verkopen

Bespaarapp 5: Marktplaats

Ja, ja, Marktplaats heeft ook een app. En dat is heel handig! Je kunt daarmee namelijk veel sneller en makkelijker je advertentie online zetten en beheren dan achter je laptop. Van elk te verkopen artikel kun je ter plekke met je telefoon een foto nemen en deze toevoegen aan je advertentie. Ook kun je makkelijk je advertenties bekijken en aanpassen.

En stel nou dat je in een winkel staat, en ineens enorm behoefte krijgt aan een nieuwe kast, fiets, telefoon, ik verzin maar een paar dwarsstraten. Dan kun je ook ter plekke kijken of er niet net zo’n exemplaar toevallig in jouw buurt tweedehands wordt aangeboden. (Overigens moet je het natuurlijk alleen dan gebruiken, en niet als je op de bank ligt te windowshoppen op je telefoon… Dat is namelijk weer niet zo heel besparend.)

Conclusie: misschien een aanrader

Geld bijhouden

Er zijn uiteenlopende apps beschikbaar waarmee je je uitgaven kunt bijhouden. Dat is natuurlijk ook een hele goede manier van geld besparen: door precies bij te houden wat je al hebt uitgegeven, weet je ook hoeveel je nog beschikbaar hebt (en is het makkelijker om jezelf in de hand te houden). YNAB (ook voor op je laptop) schijnt heel handig te zijn, maar is niet gratis.

Bespaarapp 6: AFAS Personal

Afas - bespaarapp Van Afas personal was ik al fan toen ze nog Yunoo (of zoiets) heetten! Dat is een programma waarin je heel makkelijk je inkomsten en uitgaven kunt bijhouden. En via de gratis app kan dat ook ter plekke, als je boodschappen doet of aan het winkelen bent. Toch gebruik ik  hem niet, omdat ik in mijn excel nog veel meer kan, en geen zin heb om het dubbel te doen. Als je nog geen systeem om te budgetteren en geld bij te houden hebt, dan is dit echt een geweldige app!

Conclusie: echte aanrader!

Bespaarapp 7: Spendee

Spendee is ook een gratis app met hetzelfde doel.  Deze werkt nog makkelijker dan Afas vind ik. Hierin kun je heel makkelijk al je uitgaven bijhouden. Maar… Als je meer dan één categorie wil gebruiken, moet je betalen. En ze adverteren enthousiast met de functionaliteit dat je hierin samen met anderen budgetten kunt beheren (bijvoorbeeld als je op vakantie bent met vrienden, of samen met je partner het boodschappenbudget beheert). Ook dat is geen onderdeel van de gratis app. En voor een prijs van $ 1,99 per maand (het is een Amerikaanse app), zou ik het niet doen.

Conclusie: afrader!

Genoeg keus in bespaarapps

Zo zie je maar, als je goed zoekt, zijn er heel veel mooie apps te krijgen tegenwoordig. Of ze echt besparend werken, is sterk afhankelijk van hoe je ermee om gaat. Welke app gebruik jij om geld te besparen? En welke juist niet? Ik ben heel benieuwd naar jullie suggesties!

 

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: