Laat geen geld liggen! Oftewel 6 manieren om je spaarrekening te spekken

bespaarmaand - geld vinden

De afgelopen weken heb ik al flink wat bespaartips gedeeld, zowel op Facebook, als op mijn blog. Als je meer geld wil verzamelen, is het geld dat je al hebt vasthouden  natuurlijk ook een hele praktische methode. Wat echter nog fijner is, is geld vinden.

Een paar jaar geleden was er een televisieshow waarin werd uitgezocht voor de deelnemers of ze nog recht hadden op geld van bijvoorbeeld een erfenis die niet was uitgekeerd. Voor alle deelnemers werd er vergeten geld ontdekt, soms wel honderdduizenden euro’s (of misschien waren het nog guldens? Het is echt al even geleden.) Nu zullen ze de deelnemers daar ook wel op uitgezocht hebben, maar, zo werd gemeld, heel veel mensen hebben nog ergens vergeten geld staan. Vorige week schreef ik al dat ik een niet opgeheven spaarrekening ontdekte, waar nog ruim € 50 op stond. Ok, niet helemaal hetzelfde niveau als in die show, maar het was toch een leuk extraatje!

Daarom vandaag een blog met tips waar je allemaal geld zou kunnen vinden!

Dien altijd je declaraties in

Op je werk

Op een van mijn laatste werkdagen vertelde ik tegen een van mijn collega’s dat ik niet wilde vergeten mijn laatste declaraties in te dienen. Ze antwoordde dat ze dat nooit deed, terwijl ze toch regelmatig zakelijke trips maakte met haar eigen auto. We keken even samen in het declaratiesysteem en ze vulde toch haar reisjes van de afgelopen maanden in. Het ging in totaal om ruim € 80 waar ze nog recht op had.

Voor woon-werkverkeer krijgen de meeste mensen een maandelijkse vergoeding. Om een vergoeding te krijgen voor zakelijke kilometers moet je meestal een declaratie invullen. Ik adviseer iedereen om dit altijd te doen (als het mag binnen de voorwaarden van je contract)! Zelfs als het maar om relatief kleine bedragen gaat, is het echt zonde om te laten liggen.

En vergeet ook andere kosten niet, van bedragen die je hebt voorgeschoten bijvoorbeeld. Koop je wel eens iets voor je bedrijf of organisatie? Bijvoorbeeld een kraamcadeautje voor een collega uit naam van de afdeling? Bij grote bedrijven is daar vaak een potje voor. Lees je CAO er maar eens op na.

En overuren?

Overuren uit laten betalen kan ook heel lucratief zijn. Of het mogelijk is, dat is sterk afhankelijk van je contract en de afspraken die er binnen je organisatie gelden. Dit ligt vaak behoorlijk gevoelig. Als het binnen jouw werk toegestaan is, en je collega’s doen het ook, laat het dan vooral niet liggen.

Bij de verzekering

Als oud-medewerker van een verzekeraar weet ik uit ervaring dat veel mensen niet heel goed weten waar ze allemaal voor verzekerd zijn. Interpolis had ooit een reclame waarbij een kind op de muur tekende. Enthousiast werd vermeld dat dit binnen hun inboedelverzekering gewoon gedekt was. Dat vond ik echt heel bijzonder, maar op mijn werk haalde iedereen zijn schouders erover op. “Dat zit standaard in bijna elke inboedelverzekering”, werd er gezegd. Wist jij dat?

Toen mijn dochtertje rond diezelfde tijd in een onbewaakt ogenblik met een flinke haal mijn nieuwe fototoestel tegen de grond maaide (ze was een maand of 8…), en de lens kapot ging, heb ik dus ook maar eens gebeld. En ja hoor, dit viel inderdaad ook binnen de verzekering.

Lees de voorwaarden van je verzekering maar eens door, en bel vooral als je twijfelt. “Nee heb je, ja kun je krijgen”, zou mijn oma zeggen (en we weten inmiddels allemaal: dat was een wijze vrouw).

Onderweg

Op het spoor

Ken je de regeling “geld terug bij vertraging” van de NS? Ooit geweten dat je dat heel makkelijk online in kunt vullen? Elke keer als jouw trein minimaal 30 minuten vertraging heeft, heb je er recht op. En zeker rond deze tijd van het jaar, is die kans behoorlijk groot.

Ik heb jaren een NS-jaarkaart van mijn werkgever gehad. Aangezien ik degene was die vertraging had, kreeg ik eventuele uitkeringen van dit type op mijn rekening gestort. Het jaar dat ik in Leiden woonde en deels in Utrecht, deels in Eindhoven werkte, had ik zo vaak en zo veel vertraging, dat ik van het eindresultaat van deze regeling een hele vakantie naar Rome kon betalen.

Ook als je vergeet uit te checken, kun je je geld terug krijgen. En als je OV-chipkaart gestolen wordt. Goed om te weten dus! Ga naar de site van de NS om dit direct te regelen.

En in de lucht

Ook bij vliegreizen bestaat een dergelijke regeling. Hier heb ik nog nooit gebruik van kunnen/hoeven maken. De keren dat ik vertraging had, was de regeling niet van toepassing. Ingewikkeld verhaal is dit altijd, vind ik. Gelukkig blijken er bedrijfjes te zijn die zich hierin hebben gespecialiseerd. Bijvoorbeeld via www.vluchtvertraging.nl kun je je vertraging proberen te claimen. En ook hier geldt weer: niet geschoten is altijd mis.

Check je toeslagen

Er zijn diverse soorten toeslagen: kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag. De meeste mensen die gebruik maken van kinderopvang, weten wel of ze recht hebben op kinderopvangtoeslag. De meeste opvangorganisaties wijzen daar ook uitgebreid op.

Voor zorgtoeslag en zeker huurtoeslag is dat anders. Daar moet je echt zelf achteraan. Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft ooit geschreven dat een kwart van de mensen die recht hebben op huurtoeslag hier geen gebruik van maakt. Zonde!

Of je recht hebt op huurtoeslag, is onder meer afhankelijk van je leeftijd, je inkomen en je huurprijs. En of je recht hebt op zorgtoeslag is onder meer afhankelijk van je leeftijd en je inkomen. Op www.toeslagen.nl kun je een proefberekening maken. Dan kun je direct zien of je recht hebt op een van de toeslagen. Kleine moeite, groot plezier zullen we maar zeggen!

Ga op zoek naar je pensioen!

Toen ik net aan het werk ging, bouwde ik pensioen op bij een pensioenfonds voor uitzendkrachten, of iets dergelijks. Geen idee, ik weet nog wel dat ik toen heel erg baalde van het bedrag dat op mijn toch al schamele loontje ingehouden werd voor dat pensioen. Nog jarenlang ontving ik brieven over de ontwikkeling van mijn pensioenopbouw bij dat pensioenfonds. Tegen de tijd dat ik met pensioen zou gaan, zou ik elke maand 0,87 van ze ontvangen. Zo! Op een dag ontving ik een brief of ik het wilde afkopen, en dat heb ik toen gedaan. Het was iets van € 150 cash. Fijn 🙂

Denk je nu bij het lezen van dit stukje “Heee! Ik heb ook wel eens ergens gewerkt, maar daar heb ik eigenlijk nooit iets van gehoord?” Het zou kunnen zijn dat het bedrijf niet meer bestaat, of dat het pensioenfonds is opgeheven. En dat de organisatie die het nu beheert, (als je bijvoorbeeld zelf ook een aantal keer bent verhuisd) je niet kan vinden.

Elke pensioenverzekeraar en elk pensioenfonds heeft een enorme rekening met “vergeten pensioenen”, die ze niet uit kunnen keren, omdat ze de betreffende pensionado niet kunnen vinden. Zonde dus!

Als je denkt dat jij mogelijk recht hebt op zo’n vergeten pensioen (nu al, óf later!), dan kun je contact opnemen met het Pensioenregister.

Erfenis en andere potjes

En dan nog de echte klappers, uit het bovengenoemde televisieprogramma… De vergeten erfenissen en andere potjes.  Het ministerie van Financiën heeft een rekening waarop al het geld staat dat in bewaring is gegeven, omdat onduidelijk is wie er precies recht op heeft. Dat geld is “afkomstig uit faillissementen, schuldsaneringen, erfenissen, onteigeningsprocedures of uitgekochte minderheidsaandelen”, aldus de site van de Rijksoverheid. Je kunt op deze website onderzoeken of jij misschien ook recht hebt op een bedrag van die rekening.

Dit heb ik zelf nooit onderzocht, maar de kans dat dat zo is, lijkt me heel klein. Mijn ouders leven allebei (gelukkig!) nog. De erfenis van mijn grootouders is allang verdeeld, dus dat kan het ook niet zijn. De kans dat er op mij een erfenis staat te wachten, waar we geen weet van hebben, lijkt me te klein om te onderzoeken. En die andere oorzaken zijn nog verder gezocht, voor zover ik me kan voorstellen.

Toch vind ik dit wel iets dat het vermelden waard is, juist omdat je niet alles kunt weten. Ik zal dan ook eens aan mijn ouders vragen of zij hier ooit onderzoek naar hebben gedaan. (Bij deze, ze lezen mee). 🙂

En? Geld gevonden?

Nu ben ik heel benieuwd wie van jullie geld gaat vinden op deze manier!

Ik moet nog iets indienen bij mijn reisverzekering, dus dat ga ik zeker deze week even doen. Het resultaat hiervan komt vast niet meer in november, maar ook in december is gevonden geld natuurlijk heel welkom.

Heb jij wel eens geld gevonden volgens een van bovenstaande tips? Hoe kwam je erachter? Was het de moeite waard? Laat het me weten!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: