Hoe word je miljonair? 5 échte tips

miljonair

Een paar maanden geleden schreef ik een blog over 5 foolproof manieren om miljonair te worden. Dat vond ik eigenlijk wel passen bij mijn November Bespaarmaand, en dat met name het “meer geld verdienen”-stukje. Daarom ben ik er nog eens verder gedoken. Een van de schrijvers van het boek dat ik toen besprak (Family Financial Freedom) is Brian Tracy. Hem kwamen we ook al tegen in een van mijn blogs over time management. Hij heeft echt een hele bibliotheek aan boeken geschreven, die allemaal even inspirerend zijn. Ok, niet allemaal, bij het 8e boek dat ik van hem las, wist ik het onderhand wel. Harder werken, meer plannen en vooral niet teveel dralen. Toch deel ik hier graag nog wat van zijn beste tips omdat hij zeker op gebied van veel geld verdienen hele zinvolle ideeën heeft.

Tip 1: Droom groot

“Om je dromen uit te laten komen, moet je in ieder geval een droom hebben” citeert Brian een (mij onbekend) liedje. Dat is natuurlijk wel een heel goed punt! En dat het werkt, dat heb ik wel bewezen met mijn blog. Nee, begrijp me niet verkeerd, ik ben nog lang geen miljonair (daar droom ik ook niet van, misschien is dat waarom). 🙂 Wat ik wel bedoel is dat ik, na het lezen van een van Brian’s boeken, in mei eens op heb geschreven wat ik volgend jaar mei bereikt wilde hebben. We zijn nu een half jaar verder, en … ik heb al die doelen al bereikt! (Ok, niet allemaal, misschien had ik die Weight Watchers toch niet op moeten zeggen… Ach ja, laten we maar zeggen dat dat toch niet mijn belangrijkste prioriteit bleek te zijn #neemtnogeenkruidnootje).

Wat wil je?

Een goede tip om je dromen in werkelijkheid om te zetten, is om eerst te bedenken wat je graag wil, en daarna terug te bedenken hoe je daar gekomen bent.

Mijn blog

In geval van mijn blog was de droom om 100.000 pageviews te halen. In mijn droom schreef ik daar elke week moeiteloos een paar blogjes voor, liet ik af en toe eens ergens een linkje achter, en vlogen de bezoekers naar binnen. Dat bleek toch anders te gaan. Ten eerste is het best lastig om drie keer per week iets uit je mouw te schudden (al gaat het wel steeds makkelijker, oefening baart kunst). Het tweede echter, viel enorm mee. Ik heb namelijk de tips van Abby (van Just a girl and her blog) ten volle ingezet en die bleken te werken. 🙂 Nu droom ik van een miljoen pageviews en 100.000 unieke bezoekers per maand.

En mijn bedrijf

In geval van mijn bedrijf droom ik voorlopig van een enorm gaaf eerste project. Terug redenerend van die droom krijg ik dat project door online naar gave freelance vacatures te speuren, assertief na te bellen en te netwerken. En daar ben ik afgelopen week ook mee begonnen. Hoe dat afloopt, weet ik natuurlijk nog niet, maar hopelijk duurt dat niet lang meer.

Op de langere termijn droom ik van een goedlopend eigen bedrijf waarbij ik uit meerdere opdrachten kan kiezen en andere mensen help bij het vinden van opdrachten. Hier heb ik nog geen duidelijke weg voor uitgedacht. Eerst maar eens van start hè!

De terugweg

miljonairHet goede van zo’n terugweg bedenken, is dat je hierdoor behoorlijk concrete ideeën kunt formuleren over welke stappen je moet zetten om je doel te bereiken. Of dat nu een eigen bedrijf is, of simpelweg een sluitende persoonlijke begroting: het is altijd fijn om een routebeschrijving te hebben.

Zodra je weet welke stappen je moet zetten: zet dan stap 1! Hoe krachtig is dat? Dat je weet dat je de eerste stap richting je grote droom al gezet hebt! Ga ervoor! Zet die eerste stap! Als je vervolgens elke dag een stapje zet richting je doel, kom je steeds dichterbij.

Tip 2: beschouw jezelf als eigen ondernemer (ook als je in loondienst bent!)

Ooit, jaren geleden, werkte ik voor een kleine start-up, waar ik het absoluut niet naar mijn zin had. Toen las ik iets dat me altijd bij is gebleven: “je bent niet verantwoordelijk voor de crappy job waarin je terecht bent gekomen. Je bent wel verantwoordelijk voor het feit dat je erin blijft hangen.” Het was afkomstig van iemand die op 10 september 2001 een winkeltje had geopend in New York… Soms gaat er vanalles mis, waar je totaal geen invloed op hebt. Maar je hebt er wel invloed op hoe je ermee om gaat.

Brian’s uitleg

En dat is eigenlijk precies wat ik ook in het boek van Brian Tracy lees. Ok, niet precies hetzelfde. Maar zo heb ik deze tip wel vertaald: Of je nou in loondienst bent, of voor jezelf werkt: je bent zelf verantwoordelijk! Als iets je niet bevalt aan je huidige situatie kun je twee dingen doen: klagen over wat je overkomen is. Of actie ondernemen om het aan te passen. En dat laatste is misschien wel moeilijker, maar wel veel effectiever. Als je jezelf 100% verantwoordelijk acht voor je leven en je werk, bereik je veel meer.

Klagen helpt niet, actie ondernemen wel

Natuurlijk, ik klaag ook graag over allerhande dingen die mij overkomen. Dat is ook gewoon lekker soms. Het lost het echter nooit op. Ok, misschien een  beetje. Als je je kabelmaatschappij belt om te klagen over langzaam internet en ze spontaan een nieuwe modem opsturen. Toch zie ik ook dit soort acties als zelf verantwoordelijkheid nemen, want we klaagden onderling al maanden tegen elkaar over het slechte internet. Pas toen ik daadwerkelijk de telefoon pakte en de kabelmaatschappij belde, werd het opgelost.

Wat wil je veranderen?

Of het nou om je werk gaat, of om persoonlijke zaken: beschouw jezelf als eigen baas, en als fulltime probleemeigenaar. Of zoals Brian het zegt: Als je directeur was van het bedrijf of de organisatie waar je werkt, wat zou jij dan direct veranderen? Wat het ook is, schrijf het op, en probeer ernaar te handelen.

Tip 3: doe wat je het liefst doet

Volgens Brian Tracy is doen wat je het liefst doet, een van de beste geheimen van self-made miljonairs. Als je doet wat je het liefst doet, ben je het meest betrokken en is de kans op succes het grootst. Zit ook wel wat in vind ik. Ik begon mijn carrière als marketingcommunicatiemanager. Dat vond ik wel leuk, maar niet geweldig. Simpelweg omdat ik niet zo’n zakelijke schrijver ben. En omdat ik eigenlijk ook nooit kon kiezen wat ik nou de beste strategie vond. Dat is best lastig hoor, in dat vak. Pas toen ik de hardcore communicatie aan de communicatie-enthousiasten overliet en me ging richten op projecten, kreeg ik het idee dat ik echt iets toevoegde. Toen kon ik ineens wel kiezen voor de beste richting. Zeker toen ik me ging richten op de mensgerichte projecten, die me het best liggen, werd ik echt succesvol.

Mijn huidige hobby

Als blogger doe ik helemaal wat ik graag doe. Lekker schrijven, overal induiken en veel met mensen van gedachten wisselen. Als ik hier mijn werk van kon maken, deed ik het zeker. Alhoewel… alleen als ik er projecten van kan maken. 🙂

Zet de eerste stap

Weten wat je leuk vindt, is de eerste stap. Dat kost vaak nog meer moeite dan de stappen daarna. Als je weet wat je wil, kun je een stappenplan maken en er naar toe werken.

Tip 4: wees creatief

purse-1478852_1280Iedereen is creatief. Misschien ben je dat niet altijd op de meest opvallende manier, zoals een kunstschilder, een muzikant of een ontwerper. Maar op ons eigen terrein zijn we allemaal creatief. En het mooie is, dat je slimmer wordt, als je je creativiteit inzet, aldus Brian. Nou, dat is natuurlijk welkom nieuws. Net als je je spieren traint door te trainen, kun je je mentale capaciteiten trainen.

Creativiteit is een breed begrip

Ik heb jaren geroepen dat ik niet echt creatief was, omdat ik niet kon tekenen, en eigenlijk gewoon overall heel onhandig ben (echt! Ik kan nog geen lijstje ophangen, en geen rechte streep zetten). Ik kan wel hele lange blogs schrijven. En hele lekkere taarten bakken. (Of hoef je daar niet creatief voor te zijn? Ik vind van wel in ieder geval.) Mijn punt is: creativiteit heb je op allerhande vlakken! Het maakt niet uit op welk gebied je creativiteit zich bevindt. Als je door creatief denken oplossingen bedenkt voor je problemen (door ze op te schrijven) en dat vaak herhaalt, word je steeds creatiever en je oplossingen steeds slimmer.

Maak er gebruik van om je doel te bereiken.

Tip 5: blijf altijd leren!

lerenWat je ook doet, en wat je ook wil bereiken: er is altijd meer over te leren. Zolang je altijd blijft leren, zul je altijd vooruit gaan. Dat geloof ik heel sterk. Er is altijd meer te leren, en dat zal je altijd vooruit helpen.

Leren kan ook op verschillende manieren. Zoals jullie inmiddels ontdekt zullen hebben (zelfs als dit de eerste blog is die je van me leest), is dat ik graag boeken lees. Vooral over het opstarten van mijn nieuwe bedrijf op het moment, juist omdat ik daar zelf nog weinig ervaring mee heb.

Leren in de praktijk

Mijn vader is begin vorig jaar op 67-jarige leeftijd met pensioen gegaan. Vorige week zou hij een middagje op mijn kinderen komen passen. Toen belde hij om te vragen of we een dagje konden wisselen, zodat hij naar een cursus kon. Mocht je dus denken dat je te oud bent om te leren omdat je allang en breed van school af bent? Nee dus. 🙂 Nu is mijn vader natuurlijk ook nog niet zo oud (en leest hij mijn blog – hoi pap 🙂 ), maar ik schreef al eerder over mijn tante Annie, die op 91-jarige leeftijd nog internetbankierde.

De toptip

Zolang je blijft leren, ontwikkel je je, en ontdek je mogelijkheden die je eerder nog niet zag. Als er ooit een methode zou zijn om rijk te worden, is dit het wel dus!

Meer weten?

Mocht je nu denken, leuke tips geeft die man! Lees vooral het hele boek The 21 Success Secrets of Self-Made Millionaires van Brian Tracy. Dan vind je nog 16 tips. Handig!

Van welke bovengenoemde tip maak jij al gebruik? Wat zijn jouw dromen? Hoe creatief ben je? En leer je nog wel eens bewust iets?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: