Hoe kun je besparen op je vaste lasten? 4 handige tips

besparen op vaste lasten

De meeste mensen nemen hun vaste lasten een beetje als vanzelfsprekend. Het zijn niet voor niets “vaste” lasten. Toch zijn juist deze posten vaak mooie bespaarders. Juist omdat ze elke maand terug komen. Als je € 5 kan besparen op je telefoonrekening, dan levert je dat toch € 60 op jaarbasis op, om maar een voorbeeld te noemen. Het is ook relatief makkelijk om op deze posten te besparen, vaak is het met één telefoontje geregeld.

Wat zijn vaste lasten?

De meeste mensen schuiven alles onder vaste lasten wat maandelijks terugkomt. In mijn serie budgetteren kun je leren hanteer ik de volgende indeling:

  • Woonkosten (hypotheek / huur, verzekeringen, belastingen, energie, water)
  • Abonnementen en contributies (internet, tijdschriften, sportverenigingen)
  • Kinderkosten (kinderopvang, sparen voor later, zwemles, etc.)

Echte vaste lasten versus “variabele” vaste lasten

Toch zijn er maar een paar categorieën echt vaste lasten: lasten waar je niet onderuit komt en waarover ook niet te onderhandelen valt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de huur van je huis, als je in een huurhuis woont, en voor belastingen.

Alle andere kosten zijn vaak iets meer “vloeibaar”.  Zo zou je kunnen stellen dat je hypotheek een echte vaste last is, zeker als je de rente voor langere tijd hebt vast gezet. Maar… als je extra aflost op die hypotheek, dan blijkt het maandbedrag het toch iets minder vast.

Bij verzekeringen geldt vaak dat je kunt kiezen uit verschillende pakketten. Je kunt je auto “all-risk” verzekeren, maar ook alleen WA+casco. Of iets dergelijks. En bij je zorgverzekering kun je kiezen of je het verplichte eigen risico neemt, of ook een vrijwillig eigen risico daar bovenop.

Op deze categorieën is het dus best mogelijk om iets te besparen.

Hoe kun je besparen op “vloeibare” vaste lasten?

Besparen op deze posten kan op verschillende manieren:

  • Onderhandelen over de abonnements- of contractprijs
  • Opzeggen
  • Minder van gebruiken/verbruiken
  • Een stapje terugzetten

Tip 1: Onderhandel over de abonnements- of contractprijzen

Bij veel contracten en abonnementen kun je onderhandelen over de prijs. Dat kan vaak op twee momenten: als je lid wordt én als de basisperiode van je lidmaatschap afloopt. Zo heb ik afgelopen november mijn abonnement bij onze internetprovider weer verlengd tegen het “nieuwe-klanten”-tarief. Eén telefoontje en het was geregeld.

besparen op vaste lastenHet belscript hiervoor is als volgt:

“Goedemorgen, ik overweeg om mijn abonnement bij jullie op te zeggen. Ik heb namelijk een hele mooie aanbieding bij jullie concurrent gezien. Hebben jullie mogelijk ook een interessante aanbieding waar ik gebruik van kan maken?”

Zo gebeurd! Dit kun je niet alleen bij je internetprovider doen, maar ook bij je energieleverancier, je mobiele telefoonabonnement, en je creditcard bijvoorbeeld. En zelfs de sportschool is hier vaak voor in.

Tip 2: Zeg ze op…

Een tweede manier om te besparen op vaste lasten is… opzeggen. Dat klinkt een beetje als een open deur. Toch zijn er soms wel van die dingen waar je al jaren gebruik van maakt, en waar je eigenlijk helemaal niet zo over nadenkt. Maar… die toch niet echt nodig zijn. Zo maakten wij bijvoorbeeld jarenlang gebruik van een groenteabonnement. Elke week werd er een heerlijk tasje met verse biologische groenten bij ons thuis gebracht. Eten moet je toch, en boodschappen doen is vervelend, dus deze telde kosten telde ik lange tijd mee met de “vaste” lasten. Totdat ik eens goed keek wat dit abonnement ons nu op maandbasis kostte. En wat ik voor diezelfde groenten bij de supermarkt zou betalen. Dat was het einde van ons groentenabonnement. 🙂

In diezelfde bespaarronde verdween ook mijn abonnement op de Linda. En ons lidmaatschap van Eigen Huis.

Tip 3: Verminder het gebruik

De goedkoopste auto is een stilstaande auto, zeggen ze wel eens. Of iets dergelijks. Het is een waar woord. Nu is dat natuurlijk vooral van invloed op de variabele post benzinekosten, maar ook je verzekering wordt er lager van als je minder auto rijdt (onder de 10.000 km per jaar betaal je vaak minder).

Dat geldt voor veel meer “vaste” lasten. Als je de verwarming naar beneden draait, gaan je stookkosten omlaag. En als je korter doucht, gaat je waterrekening omlaag. Door hier bewust mee om te gaan, kun je dus ook geld besparen. Alhoewel dat laatste nog wel een uitdaging is. Korter douchen dus. 🙂

Tip 4: zet een stapje terug

De laatste variant van besparen op vaste lasten is teruggaan in pakket of dienst. Hierboven noemde ik het voorbeeld van de verzekering al. Is het wel echt nodig om het pakket te houden dat je nu hebt? Kun je bij je reisverzekering bijvoorbeeld ook toe met alleen Europa-dekking, als je nu werelddekking hebt? En is het nodig om Europa-dekking te hebben voor de pechhulpverlening? Of ga je toch niet met de auto over de grens?

Andere voorbeelden waarbij je mogelijk een stapje terug kan, is bijvoorbeeld je telefoonabonnement. Of je televisiepakket. En wat dacht je van je internetabonnement?

Zo hadden wij voorheen supersnel internet. Toen ik gebruik maakte van die startersaanbieding, vertelde de dame aan de telefoon dat wij het snelste pakket hadden. We konden ook een minder snel pakket nemen, dan zouden we nog meer gaan besparen. Dat leek mij niet handig, we zijn nogal gehecht aan ons supersnelle internet. Maar… zo vertelde ze: aan het eind van de maand zouden alle pakketten gratis geupgrade zou worden. Het goedkopere pakket werd net zo snel als ons huidige pakket. (En ons huidige pakket dus nog sneller.) Toen heb ik gekozen voor een downgrade. Nu heb ik dus even snel internet als voorheen, voor minder dan de helft van het geld.

Out-of-the-box denken bij je vaste lasten

Als je het woord vaste lasten hoort, stopt je denkproces vaak al snel. Vast is vast, doe je niets aan. Maar, zo blijkt wel uit bovenstaande voorbeelden, er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt.

Vergis je niet hè, dit soort acties kan je echt veel geld opleveren. Toen wij de eerste keer met de stofkam door onze geldzaken gingen, leverde ons dat maar liefst € 6500 op jaarbasis op. Ik wil maar zeggen…  Ga er eens goed voor zitten en loop je bankrekening van de afgelopen maand eens na. Zijn al die automatische afschrijvingen echt, echt vast? Of kun je er nog iets aan doen? Zijn er misschien alternatieven?

Heb jij dit wel eens gedaan, zo door je vaste lasten heen lopen? Wat leverde het je op? Wat zijn jouw tips om nog verder te besparen op vaste lasten? Laat het me weten in de reacties. 

Besparen op je woonlasten?

Wil je besparen op je woonlasten? Ik heb alle manieren voor je op een rijtje gezet in de cursus Besparen op je woonlasten. Ik heb twee varianten gemaakt: eentje voor huurders, én eentje voor huizenbezitters.

Wil je mee doen aan deze besparende cursus? Schrijf je dan nu in op de wachtlijst. Dan krijg je extra informatie én een uitnodiging voor de cursus zodra deze beschikbaar is.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: