En toen ging de knop om: Hoe Daantje gehakt maakt van haar studieschuld!

Studieschuld Daantje

Daantje, mijn buddy van de no-spend-challenge, is al langere tijd bezig met haar financiën op orde te krijgen. Op haar blog schreef ze een paar jaar geleden al eens over het aflossen van hun hypotheek. Ik was benieuwd hoe het daarmee stond en vroeg haar of ze mee wilde werken aan de rubriek En toen ging de knop om. Vandaag vertelt ze haar verhaal.

Daantje is 31 jaar, ze is getrouwd met Sander en samen hebben ze een zoontje van 3,5.

Hoe was je situatie eerst?

Wat voor schulden had je?

Onze studieschuld was in eerste instantie ruim €11.000 en we hebben een hypotheek die oorspronkelijk €194.250 was.

Hoe hoog was je schuld in totaal?

Alles bij elkaar opgeteld was onze totale schuld dus €205.250. Een behoorlijk bedrag!

Kun je kort uitleggen hoe die studieschuld is ontstaan?

Op zich ging er niet echt iets mis, het ging eerder juist té goed. Mijn man was begonnen aan een studie. Tijdens die studie kreeg hij al een heel fijne baan aangeboden. Daar leerde hij tijdens het werk al zoveel, dat zijn studie niet veel meer toevoegde. Uiteindelijk heeft hij toen besloten om de studie niet af te maken.

Aan de ene kant is dat misschien wel zonde. Aan de andere kant heeft dit er wel voor gezorgd dat wij ook iets konden opbouwen. Toen hij nog studeerde, had hij eigenlijk nooit tijd om af te spreken. Ik denk dat de situatie er heel anders uit had gezien als hij wel was doorgegaan met studeren.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging?

Voordat ons zoontje was geboren, waren we druk bezig met het extra aflossen van de hypotheek. Dit kwam vooral door het lezen van Hypotheekvrij van Gerhard Hormann. Ook deden we wel wat aflossingen op de studieschuld, maar nooit zoveel.

Na de geboorte van ons zoontje kwam er zo ontzettend veel op ons af dat het aflossen steeds op een laag pitje bleef staan. We deden wel een aantal halfhartige pogingen, maar het kwam niet meer echt van de grond.

Onverwachte meevaller!

Toen kregen we opeens van DUO te horen dat onze studieschuld met ruim €1.300 werd verlaagd, wegens een administratieve wijziging. De schuld werd opeens een stuk lager! Van de ruim € 8000 die het op dat moment nog was, bleef er nog maar € 7000 over.

Daardoor hadden we allebei zoiets van: Wow! Als we nu even flink onze schouders eronder zetten, dan moet die schuld toch wel weg te werken zijn in anderhalf jaar. En dan kunnen we vervolgens de hypotheek weer gaan ‘aanvallen’.

Welke stappen heb je toen gezet?

Ik heb een aflostracker gemaakt. Daarnaast heb ik flink wat spulletjes op Marktplaats gezet. Dit proberen we de komende maanden vol te houden, want het scheelt toch wel flink; zowel in de troep in huis als in meer geld om af te lossen.

Ook proberen we nu minder uit te geven op alle vlakken. Van boodschappen tot uitstapjes… het mag allemaal wel even wat minder. Omdat het nog maar een kleine schuld is, is het ook goed te overzien!

Zoek je ook wel eens hulp bij het aflossen?

Nee, niet echt. Ik heb wel veel (gehad) aan de tips van medebloggers en reageerders op mijn blog. Dat zet me toch regelmatig aan het denken en geeft weer nieuwe inspiratie.

Heb je een aflosplan gemaakt? Lukt het je altijd om je daaraan te houden?

Voor de hypotheek hadden we wel een aflosplan gemaakt, maar het leven liep wat anders. Ik was veel sneller zwanger dan we hadden verwacht. En toen raakte ik ook nog eens mijn baan kwijt.

Hoe ga je om met die tegenslagen?

Door de plannen te wijzigen. Dit is meerdere keren gebeurd en het is niet leuk.

Maar tegelijk zitten wij wel in een luxe-positie dat we in principe niet tot over onze oren in de schulden zitten. Zelfs met de gewone betalingen zijn we er op een gegeven moment vanaf. Maar het zou fijn zijn als het wat eerder zou gebeuren!

Voor het aflossen maken we nu bewust geen plannen meer. We lossen gewoon zoveel af als we kunnen. Als dat een maandje minder of juist meer is, dan maakt dat niet uit. We zijn blij met elk bedrag dat we bereiken.

Hoe is je situatie nu?

Hoe gaat het met aflossen nu?

We zijn weer onderweg! En met de no-spend-challenge hopen we weer een flinke slag te slaan.

Hoe lang  moet je nog aflossen?

De hypotheek loopt nog 25 jaar, dus daar hebben we nog wel even voor.

De studieschuld zouden we sowieso in 10 jaar moeten hebben afgelost. We hopen dat we eind 2018 (of misschien eerder!) hiermee klaar zijn.

Ga je het vieren als je klaar bent?

Als we de studieschuld af hebben gelost, dan gaan we dat denk ik wel vieren. Ik weet nog niet hoe. Niet enorm decadent in elk geval, want daarna is de hypotheek aan de beurt en dat is een veel grotere kluif nog!

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook van hun hypotheek en studieschuld afwillen?

Deel de schuld op in kleine stukjes, dat maakt het een stuk overzichtelijker voor jezelf. Het zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft. Ik geloof echt in de manier van Dave Ramsey: éérst de kleinste schuld aflossen en daarna steeds grotere, waardoor het steeds sneller gaat. Voor ons werkt dat in ieder geval heel goed.

Hartelijk bedankt voor het interview!

Bedankt voor je je leuke interview Daantje! Leuk om ook het verhaal achter je aflosblogs eens te horen!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: