Hoe je, zelfs met een laag budget, de leukste cadeautjes geeft

Cadeautjes

Kinderfeestjes, juffendagen, afscheidsfeestjes en -cadeautjes…. De laatste weken voor de zomervakantie zijn altijd gevuld met allerhande feestelijke aangelegenheden. Leuk, maar ook best prijzig. Daarom vroeg ik Adrianne van de blog Aad Actief om een gastblog te schrijven over leuke alternatieven. Op haar blog schrijft ze heel regelmatig artikelen met voorbeelden van bijzondere cadeautjes, zowel voor kinderen als voor volwassenen.

(Kinder)feestjes zijn duur, niet alleen het feest zelf voor de jarige, maar ook de cadeautjes die door de gasten gegeven worden. € 5 lijkt in veel gevallen al weinig, dus geregeld wordt het al € 7,50 tot € 10, want ‘waar koop je tegenwoordig iets leuks voor € 5?’ Kortom: Prijzige aangelegenheid… Daarom heb ik allerhande tips voor goedkope alternatieven.

Maak het zelf

Het liefst maak ik dingen zelf. Daarom heb ik hierbij wat links naar blogs met ideeën om zelf goedkoop cadeautjes te maken voor een feestje of bijvoorbeeld voor de juf.

Gebruik wat je hebt

De materialen voor deze cadeautjes hebben de meeste mensen wel in huis (of in de tuin).

Een pot vol lichtjes:

Lavendelzeep:

Lavendel-verfrisser:

 

Naai iets zelf

Ook kun je een cadeautje naaien. Dit kan iets ingewikkelds zijn, maar een eenvoudig zakje om gedroogde lavendel in te doen kan ook met de hand gemaakt worden.

Voor mensen met een klein beetje naaiervaring heb ik ook wat ideeën.

Voor kinderen

Een spijkerschortje voor een handig klusjongetje:

Een verschoonset voor poppen voor de kleine poppenmama:

Keukenschortje voor de kleine kok(kin) – een oude blouse is geschikt voor een meisje, een oude spijkerbroek wordt een stoere jongensvariant.

 

 

Twisterspel

Dit vinden kleuters leuk, maar het kan zeker ook voor wat oudere kinderen.

Kikker in de kou

Je kunt ook de knuffel weglaten en alleen een lespakketje maken in een thema passend bij de leeftijd. Online is erg veel te vinden!

En volwassenen

Een Wasknijperschort is een leuk persoonlijk cadeautje, dat ik maakte toen we mijn schoonzus en zwager voor hun trouwdag een droogmolen gaven.

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke dingen te bedenken om te maken met oude stof.

Iets lekkers

Wat ook altijd gewaardeerd wordt, is iets lekkers.

Maak bijvoorbeeld plaatkoek of pindarotsjes. Die kun je ook in een pot geven.

Of geef bijvoorbeeld taart of hapjes. Wat is er heerlijker voor een jarige dan 1 zelfgemaakte taart of schaal met hapjes als cadeautje te krijgen. Dat scheelt een hoop werk! Even afstemmen vooraf wordt vaak erg gewaardeerd. 🙂

Ook leuk is een zakje met havermoutkoekjes.

Nog meer ideeën uit de keuken

Potje zelfgemaakte jam, chutney, stoofperen, courgette in zuur… Als je het in een mooi potje stopt, kun je echt alle kanten uit!

Geef een beleving

Je kunt ook een ‘beleving’ cadeau doen. Dus iets wat je samen kunt beleven. Zo gaven we een high tea cadeau voor Moederdag. Kost best wat, maar doordat we allemaal iets meenamen en we de week erna iets minder uitgaven, paste ook dit binnen ons budget (ik denk dat we voor 5 euro p.p. klaar waren ongeveer).

Bij m’n vriendin trakteerde ik op een luxe lunch voor maar 3 euro per persoon. Een middag samen wandelen (jij stelt de lunch-picknickmand samen met gewone broodjes die je luxe belegt en diagonaal doorsnijdt, niet korstjes eraf snijden, dat is jammer om weg te doen, geen duur brood ervoor kopen, gewoon brood is lekker genoeg…

Denk eens aan; kaas met komkommer en tomaat, plakje ham met roomkaas en uisnippertjes, banaan met chocopasta, enzovoort. Een pak sap in de vriezer leggen de avond van tevoren en zo heb je lekker koud drinken onderweg).

Je kunt ook samen fietsen (gratis fietsroutes zijn er genoeg te vinden), een klompenroute lopen (in veel dorpen zijn gratis wandelroutes verkrijgbaar bij het VVV), enzovoort, enzovoort.

Of nog iets heel anders…

Een ‘ik neem je werk uit handen-cadeau’ is ook leuk. Bijvoorbeeld een avond oppassen op de kinderen, een maaltijd koken, een dag helpen in het huishouden, en ga zo maar door. Als je nadenkt, kom je vast op nog wel meer van dit soort fijne cadeaus.

Wees creatief voor de leukste cadeautjes!

Een cadeau hoeft echt niet duur te zijn. Wees creatief met wat je wél hebt. Heb je geen lavendel in de tuin, maar wel kruiden? Geef dan een potje gedroogde bieslook die je hebt geknipt met een kruidenschaar. Heb je geen naaiervaring, maar kun je wel bakken? Bak dan een lekkere appeltaart.

Er is veel mogelijk met een klein budget! Bovenstaande cadeaus zijn allemaal gemaakt binnen ons budget van slechts 50 euro per week met ons gezin van 4 personen. Heel veel succes!

Mocht je meer goedkope (of zelfs gratis) tips hebben voor cadeautjes die vaak enthousiast ontvangen worden op feestjes; deel ze met ons en de lezers, we zijn benieuwd! Alvast bedankt!

 

Bedankt Adrianne!

Hartelijk bedankt Adrianne voor je leuke en creatieve tips!

Wie is Adrianne?

Adrianne (27) is getrouwd met Peter (31) en samen zijn ze trotse ouders van Christilène (4) en Jochanan (10 maanden). In 2017 leven ze met hun gezin op vrijwillige basis van 50 euro per week voor alle boodschappen, verzorgingsartikelen, wasmiddel, babyspullen, cadeautjes, kinderkleding, haren knippen en autowassen. Ze blogt hierover en deelt goedkope recepten, tips om te besparen, cadeau-ideetjes en nog veel meer. Welkom op haar blog: Aad Actief

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: