Goedkope én echt groene energie? Het kan!

Powerpeers

Deze maand ga ik aan de slag met alle vaste lasten die we hebben. Eens kijken wat we allemaal naar beneden kunnen krijgen… De eerste stap: de energierekening! Hierna ga ik nog aan de slag met onze verzekeringen, onze internetaanbieder, …

Een nieuw energiecontract nodig

Elk jaar overstappen is de beste manier om je energierekening laag te houden. Ok, naast de verwarming laag zetten en niet onnodig lampen laten branden. Ons contract liep vorige week af, en vanaf dat moment hadden we variabele prijzen. En… dat waren niet de laagste in de markt. Tijd om over te stappen dus!

Het beste alternatief

Bij het vergelijken tussen de energieaanbieders let ik op een aantal dingen:

  • is het een echt groene aanbieder?
  • wat is de jaartotaalprijs op basis van ons verbruik

Echt groen

Wij vinden het heel belangrijk dat onze energie zo groen mogelijk is, aangezien we graag willen dat onze kinderen later ook nog die keuze hebben. Maar… zo leerden we een paar jaar geleden: groen is niet altijd echt groen. Het verschil tussen echt groen en zogenaamd groen (ook wel sjoemelgroen genoemd) staat uitgelegd op de website van WISE:

“Veel stroomleveranciers kopen de fysieke elektriciteit voor de laagste prijs op de stroombeurs en combineren deze met de goedkoopste groene stroom certificaten uit het buitenland.”

Je koopt dan dus eigenlijk helemaal geen echte groene stroom, maar grijze stroom met een ander etiketje. Mooie boel!

Op de site van Greenpeace staat een handig overzicht waarop je kunt zien welke maatschappijen echt groen zijn, en welke stukken minder. Dit baseren ze op een onderzoek dat ze samen met WISE, de Consumentenbond en Natuur & Milieu hebben uitgevoerd. De top 7 ziet er als volgt uit (allemaal een cijfer tussen de 8 en 10):

Daar zitten onze favorieten allemaal tussen, dus dat is mooi. Bij Pure Energie zitten we nu, bij Qurrent (“gegarandeerd echt groene stroom”) zaten we de vorig jaren en bij Greenchoice daar nog voor.

Niet altijd goed gekozen helaas

Voor we op de echt groene weg kwamen, … zaten we bij E-on. Die beloofden toen ook echt groene stroom te leveren, maar die scoren een vette onvoldoende (een 3,3). Ze staan op de allerlaagste plaats van allemaal. Daar gaan we dus echt nooit meer heen.

De jaartotaalprijs

Nu ik gezien heb uit welke 7 partijen ik kan kiezen, is het tijd voor een prijsvergelijking. Daarvoor ga ik natuurlijk naar  www.gaslicht.com.

Als je kijkt naar de prijzen van energie, is het belangrijk dat je niet alleen de tarieven van stroom en gas naast elkaar legt, maar ook de vastrechtkosten. Die kunnen flink verschillen. Maar… dat weten al die energieleveranciers en vergelijkingssites ook. Dus als je je stroom- en gasverbruik van het afgelopen jaar weet, en invult, dan krijg je de totaalprijs die je moet betalen. Dat is dus inclusief vastrecht.

Je kunt het ook allemaal los berekenen natuurlijk. Maar waarom zou je? Wat dat betreft ben ik ook liever lui dan moe. Gewoon invullen en het totaal vergelijken. Klaar.

Het resultaat…

De afgelopen maanden had ik al een paar keer gekeken wat voor ons het beste alternatief was. Je bent een hobbyist op dat gebied of je bent het niet hè. 🙂

En elke keer stond Qurrent bovenaan. Nu was ik daar voorheen ook zeer tevreden mee, dus dat vond ik helemaal prima.

Maar… tot mijn grote verbazing kwam het vanmorgen helemaal niet zo uit de test. Sterker nog… Qurrent staat voor ons op plaats 14 in het overzicht van Gaslicht.com. Dat was even schrikken!

Helemaal bovenaan stonden Pure Energie en PowerPeers. En daarna kwam een rits maatschappijen die niet echt groen zijn, dus die heb ik verder genegeerd.

We stappen over naar Powerpeers!

Aangezien we bij Pure energie de welkomstkorting niet meer krijgen, valt die af voor ons voor dit jaar. Powerpeers it is.

En het leuke… als je daar via mijn link naar toe gaat, krijg je een welkomstkorting. Hoeveel, dat verschilt een beetje per maand. Op de site kan je precies zien wat jouw aanbieding is. 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: