Het geldgevoel van… Adine

Het geldgevoel van Adine

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Je leest hier elke dinsdag een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel.

Adine van Lekker Leven Met Minder is 33 jaar oud en woont samen met haar vriend. Zij blogt al jaren over haar relatie met geld, en wil graag hier haar verhaal samenvatten: het geldgevoel van Adine!

Hoe is je relatie met geld?

Ik vind geld heel interessant; het is niet voor niets dat ik er ook over blog 🙂 Ik vind het leuk om erover te praten, om manieren te vinden om er nóg slimmer en bewuster mee om te gaan. Geld is een prachtig ruilmiddel, dat je voor heel veel dingen in kunt zetten. Maar het belangrijkste vind ik dat geld vrijheid kan bieden.

Verdien je genoeg geld?

Ik verdien genoeg geld, maar wil zeker meer verdienen met minder werken. Om eerlijk te zijn vind ik het maar raar om ongeveer de helft van je 'wakkere' week bezig te zijn met dingen waar je in veel gevallen niet eens heel blij van wordt. Dat is toch zonde?

Maak je gebruik van een budget?

Ik heb ooit eens een budget opgesteld en dat stel ik elk jaar weer bij. Omdat ik relatief weinig uitgaven heb, is dat vijf minuutjes werk. Overigens ga ik er binnenkort wél even wat scherper naar kijken; ik ben namelijk bezig met een strategie richting financiële onafhankelijkheid. Van denken naar doen!

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

Er een doel voor hebben motiveert me altijd heel erg, als ik dat niet heb, gebeurt er ook niet veel mee. Of beter gezegd; dan lekt het veel sneller weg.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Dat je er ontzettend veel mee kunt doen, als je maar een beetje creatief bent.

Heb je spaargeld?

Ja - ik spaar voornamelijk voor een volgend huis. Ik heb het verdeeld over verschillende potjes, maar ben daar niet zo strak meer in als eerst. Dat komt vooral omdat mijn potjes eerst meer van de korte termijn waren en tegenwoordig meer van de lange termijn zijn. Eerst spaarde ik bijvoorbeeld voor het aflossen van de hypotheek en de verbouwing, nu voor het nieuwe huis (dat we nog niet eens hebben gevonden) en (vervroegd) pensioen (waar ook nog geen datum aan hangt).

Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Ik spaar sowieso automatisch elke maand. De dag nadat mijn salaris binnen is, wordt er automatisch geld overgemaakt naar de spaarrekening. En meestal spaar ik extra's ook.

Jezelf eerst "betalen" is één van de beste manieren van sparen voor financiële vrijheid. Meer lezen hierover? Lees deze blog.

Waar geef je veel geld aan uit?

Als ik op vakantie ga, dan kost dat vaak wel wat, vooral als ik naar Amerika ga. Dat heb ik er echter voor over. Verder zijn er namelijk niet echt dingen waar ik heel veel aan uitgeef.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

Op zich zou ik best wat meer geld aan kleding uit willen geven. Ik ben laatst een keer met een personal shopper op pad gegaan en heb nu een paar nieuwe leuke outfits, maar zou eigenlijk wel elke dag in zo'n setje willen lopen waarvan ik blij word. Maar: ik merk wel dat ik dat nog lastig vind. Als je niet gewend bent om echt elk half jaar stevig te shoppen, dan is het best lastig om dat geld uit te geven.

En waar zou je juist op willen besparen?

Ik zou nog wel wat scherper kunnen zijn op de vaste lasten. Wel moet ik daarbij zeggen dat ik nu in het huis van vriend woon en dus geen hypotheek heb. Dat beperkt mijn mogelijkheden om die lasten te verlagen wel een beetje. Het is financieel gezien natuurlijk niet superslim om al mijn spaargeld vast te zetten in de stenen van een ander.

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

Zolang we geen specifiek huis gevonden hebben, ga ik gewoon door. Ik heb voor de buffer wel een bedrag van €15.000 aangehouden. Zodra ik daar ben, ga ik weer meer beleggen en sparen voor het huis. Want die wordt weer niet van de buffer betaald!

Moeite met het stellen van spaardoelen? Lees dan Spaardoelen stellen

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

Ik denk dat ik het gewoon even op de spaarrekening zou zetten. En met iemand om de tafel gaan om te zien of dat miljoen zou kunnen betekenen dat we onze vervroegde pensioen-plannen nóg vroeger kunnen uitvoeren. Want als vriend bijvoorbeeld ontslag zou kunnen nemen, kunnen we ook die cruise van 121 dagen wel maken 😉 Speaking of.. een sabbatical van een (half) jaar lijkt me dan wel wat, als ik een miljoen win!

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Slim sparen, beleggen, investeren, plannen maken en die uitvoeren. Ik ben lekker bezig met mijn websites en ga die in de toekomst verder uitbouwen. Wat dat betreft wil ik voor de uitvoering van bovenstaande écht niet wachten op dat miljoen!

Bedankt Adine!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Adine! Heel inspirerend om te zien hoe jij met je geld om gaat.

En... Staat vervroegd pensioen op jouw spaarplannen? Of heb je andere doelstellingen voor je spaargeld?

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: