Hoe Iris het geluk in een envelop vond…

Iris zat ooit diep in de geldproblemen, en had geen geld voor benzine om haar zieke kind in het ziekenhuis op te zoeken. Door een bijzondere gebeurtenis veranderde alles. Nu het weer goed met haar gaat, doet ze er alles aan om ook anderen te helpen. Vandaag vertelt ze haar bijzondere verhaal in de rubriek En toen ging de knop om.

Hoe was de situatie?

Een aantal jaren geleden ben ik gescheiden. Vrij snel daarna kreeg ik een nieuwe relatie. Mijn vriend kwam ook uit een relatie. Hij woonde op dat moment nog met zijn ex in één huis, een koopappartement. We hebben beiden veel problemen met onze exen gehad. Ik moest een advocaat inhuren. En mijn vriend moest zijn ex uitkopen. Dat heeft veel geld gekost.

Tot overmaat van ramp raakte ik in die periode mijn baan kwijt. Ook konden we in eerste instantie geen hypotheek afsluiten. Na een hele stressvolle periode is dit toch gelukt, maar financieel was het een grote ramp. Ik heb de kredietlimiet op mijn creditcard volledig benut destijds. Ook moesten we geld lenen van familie om alle kosten te betalen. We hebben een paar maanden met 4 personen geleefd van € 100 per maand. 

Hoe ging je daar mee om?

Dat we van weinig moesten rondkomen, vond ik niet het zwaarste. Je wordt er creatief van. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik een echte hamsteraar ben geworden; sindsdien staan onze kasten altijd flink vol.

Wat bracht de verandering?

In die periode werd één van mijn kinderen erg ziek. Hij heeft een aantal weken in het ziekenhuis gelegen. We hadden geen geld voor benzine. Op een dag lag er een envelop met € 50 in de brievenbus. Er zat anoniem briefje bij waarop stond: “Dit komt nu vast van pas.” 

Wat deed dat met jullie?

Ik was er zo ongelooflijk dankbaar voor dat iemand dat zomaar deed, dat ik me heb voorgenomen om ook mensen te helpen als we financieel weer ruimer zouden zitten.

Hoe ging het daarna? Hoe krabbelden jullie uit het dal?

Het ging niet direct goed nog. Gelukkig vond ik wel redelijk snel weer een baan. 

Maar toen waren de problemen nog niet opgelost?

Nee, nog lang niet helaas. Ons gekochte appartement was te klein. Mijn kinderen sliepen samen op één kamer. Dat is geen probleem als ze 6 zijn, maar wel als ze straks 16 zijn. Zeker ook omdat een van de twee een beperking heeft. En er was geen mogelijkheid om meer slaapkamers te creëren. We moesten dus op zoek naar een nieuw huis.

Konden jullie het snel verkopen?

Nee, op dat moment zat de huizenmarkt in een diep dal, en ook ons huis stond flink onder water. Voor we het verschil tussen onze hypotheek en de mogelijke verkoopprijs bedrag bij elkaar gespaard zouden hebben, zou er teveel tijd overheen gaan.

Het lastige was ook dat de regels voor het verkrijgen van een hypotheek rond die tijd flink zijn aangescherpt. We konden dus minder lenen. En als we nog lang zouden wachten, zouden de regels nog verder aanscherpen, waardoor we ook eigen geld nodig zouden hebben voor de aankoop van een andere woning.

Daar viel niet tegenop te sparen dus. We hebben er daarom voor gekozen om ons appartement met een restschuld van € 43.000 te verkopen. Deze schuld konden we meenemen in de nieuwe hypotheek.

Eind goed al goed?

Nee, helaas. De bank maakte het namelijk nog even goed spannend door na het verstrijken van de periode waarin we ons konden beroepen op de ontbindende voorwaarden opeens de al toegezegde hypotheek in te trekken. Het ging om een kleinigheid, maar ze weigerden de bankgarantie te stellen. Bij het niet doorgaan van de nieuwe hypotheek hing ons met alle boetes en dwangsommen en de restschuld een totale schuld van € 80.000 boven het hoofd. Bovendien zouden we dakloos worden omdat ons huis al was verkocht. Er brak dus een stressvolle periode aan. Ik ben er wekenlang dag en nacht mee bezig geweest.

Gelukkig is uiteindelijk is alles op z’n pootjes terecht gekomen en konden we verhuizen.

Tijd om te genieten dus.

Nee, nog altijd niet. De ellende hield helaas niet op. We woonden nog maar een paar weken in ons huis toen ik ernstig ziek werd. Het was een zware tijd en ik heb een jaar nodig gehad voor mijn herstel. De kans dat ik weer ziek word, is aanwezig.

Ons huis was nog geen thuis toen ik ziek werd en ik had er alleen maar negatieve associaties mee omdat ik er alleen maar ziek was geweest. Daarom besloten we na nog geen jaar om nogmaals te verhuizen om een nieuwe start in een ander huis te maken.

Gelukkig was de huizenmarkt op dat moment uit het dal geklommen. Dit keer maakten we zelfs enige winst op de woning. Het nieuwe huis was een stuk duurder. Gelukkig konden we nu een hogere hypotheek afsluiten door de lage rentestand en ook omdat we een deel van de restschuld hadden afgelost.

 

Ging het nu wel direct goed met het afsluiten van de hypotheek?

Niet direct, ook nu was het weer spannend. Dat kwam omdat we eerst een nieuwe woning kochten en daarna pas onze eigen woning te koop konden zetten. Er kwam namelijk een huis vrij in de wijk waar we heel graag wilden wonen en de huizen hier worden meestal binnen een dag verkocht. We hadden daarom geen tijd om eerst ons eigen huis te verkopen.

We moesten een hypotheek nemen bij dezelfde bank als de vorige keer. Ik kan helaas door mijn ziekte heel moeilijk een hypotheek afsluiten bij een andere geldverstrekker, dus we hadden geen keus. En deze wilde pas een bankgarantie stellen als we ons eigen huis verkocht hadden.

Hoe is dat afgelopen?

Een goede vriendin hoorde dit verhaal en vond dat we een nieuwe start hadden verdiend na alle ellende. Ze heeft toen aangeboden dat we het geld voor de borgstelling van haar mochten lenen. Zo lief! Omdat het geld alleen maar als borgstelling op de rekening van de notaris stond, konden we dit bedrag direct na de overdracht weer terugbetalen.

Hoe zit het nu met jullie maandlasten, met die hogere hypotheek?

Dat valt erg mee. Onze oude hypotheek bestond voor een groot gedeelte uit een aflossingsvrije hypotheek. Die hebben we laten omzetten in een annuïteitenhypotheek. Verder hebben we de rente voor een lange periode vastgezet. Onze maandlasten zijn amper gestegen ten opzichte van onze vorige woning.

Dus nu wonen jullie eindelijk in een fijn en passend huis!

Inderdaad.

Hoe hebben deze ervaringen je leven veranderd?

De afgelopen jaren heb ik zelf een aantal keer ervaren hoe fijn het is als er iemand is die je onverwacht uit de brand helpt. Wij hebben het nu goed, dus we geven regelmatig iets aan iemand die het goed kan gebruiken.

Wat voor soort dingen geef je dan bijvoorbeeld?

Ik had bijvoorbeeld een collega die het, buiten haar schuld, op financieel gebied erg zwaar had. Ze had geen geld om een winterjas en kleding voor haar kind te kopen. Ik heb een cadeaubon van een kledingzaak voor haar gekocht en die via haar leidinggevende aan haar gegeven. Ze hoeft niet te weten dat het van mij komt, dan zou ze zich alleen maar ongemakkelijk voelen.

Daarnaast kocht ik regelmatig boodschappen voor een kennis die in de bijstand zat. Ook betaal ik wel eens de rekening in een restaurant of op een terras als ik weet dat diegene met wie ik ben het niet zo breed heeft.

Onlangs heb ik ook geld gegeven aan iemand die ik niet persoonlijk ken. Zij heeft het erg zwaar als alleenstaande moeder met een kind met een autistische stoornis en een kind met een leerbeperking. Zelf is ze ook chronisch ziek. Zij had geen geld om de prachtige schoolfoto’s van haar kinderen te betalen. Nee, foto’s zijn geen eerste levensbehoefte, maar ik kan zelf ook ongelooflijk blij worden van die foto’s en dat gun ik een ander ook. Daarom heb ik ze voor haar betaald.

Ook geef ik aan goede doelen. aan de Zonnebloem, de Hartstichting, KWF, Cliniclowns en ook aan lokale collectes en initiatieven.

En tot slot geef ik ook tijd. Sinds 10 jaar doe ik vrijwilligerswerk met een dame met een verstandelijke beperking.

Hoe reageren mensen hierop?

Veel mensen weten niet dat ik dit doe en dat wil ik ook zo houden. Ik help een ander niet om ervoor geprezen te worden. Ik help mensen omdat ik aan den lijve heb ondervonden hoe fijn het is als er iemand is die je helpt als het nodig is.

Wel weten veel mensen van mijn vrijwilligerswerk. Vaak zeggen ze dat ze het knap vinden. Ik begrijp niet wat er knap aan is, je besteedt alleen een paar uurtjes van je tijd aan een ander en beleeft er zelf ook plezier aan.

Welk advies zou jij mensen mee willen geven?

Veel mensen leven zo zuinig mogelijk om eerder met pensioen te kunnen gaan of om hun hypotheek af te lossen, zodat ze later weinig lasten hebben. Maar misschien komt er wel helemaal geen later. Wij proberen ook om niet onnodig geld te verspillen. En we sparen ook iedere maand zodat we financiële tegenvallers kunnen opvangen. Maar van de rest genieten we en laten anderen ook meegenieten.

Mijn advies is dus ook: Kijk niet alleen naar je bankrekening, maar ook naar de mensen om je heen.

Hartelijk bedankt!

Iris, hartelijk bedankt voor je mooie verhaal! Ik vind het heel bijzonder dat je zoveel moois hebt gehaald uit deze moeilijke tijd. Ik hoop dat je nog veel anderen kunt helpen. En ik hoop dat je hiermee ook anderen inspireert om hetzelfde te doen.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: