7 redenen waarom het je niet lukt om te sparen

Als sparen niet lukt Facebook

“Ik kan gewoon niet sparen!” “Het lukt gewoon echt niet om geld opzij te zetten.” Deze en soortgelijke opmerkingen hoor ik vaak. Zolang je meer uit geeft dan er binnen komt, kan het inderdaad niet. In dat geval moet je op zoek naar de oorzaak van het probleem. Wat is bij jou de oorzaak dat je niet (genoeg) kunt sparen? Ik verzamelde 7 mogelijke redenen.

Reden 1: Je koopt toch af en toe spullen die je niet nodig hebt

Als je nu eens kijkt naar alles wat je de afgelopen maand of twee maanden gekocht hebt, en je bent heel eerlijk… Had je dan echt alles nodig? Heb je geen eten weggegooid? Heb je niets gekocht dat niet al heel lang op je lijstje stond? Of is er toch nog wel het een en ander van je rekening afgeschreven dat je ook op je spaarrekening had kunnen zetten?

Vraag jezelf altijd af of iets een wens of noodzaak is. Als je echt, echt wil sparen, dan blijken er in het leven een stuk minder noodzaken te zijn dan voorheen. 🙂

Verder lezen hierover? Welke vragen zou je jezelf altijd moeten stellen voor je iets koopt?

Reden 2: Je bent gehecht aan dure merken

Meestal als ik zeg dat huismerken een prima alternatief zijn, komen mensen met pindakaas en cola aanzetten. Die moeten ze echt van het A-merk hebben. Nu vind ik zelf cola sowieso geen eerste levensbehoefte, maar dat is persoonlijk. 🙂 Ik denk ook niet dat een gebrek aan spaargeld afhangt van die ene pot pindakaas. Maar… dat gezegd hebbende merk ik wel vaak hoe erg mensen aan bepaalde merken gehecht zijn.

En dat is prima, als je er geld voor hebt. Of als dat je prioriteit is. Maar als je wil sparen, dan zul je hier toch keuzes in moeten maken. Heb je echt overal het A-merk van nodig? Of kun je toch eens kijken of je met huismerken ook uit de voeten kunt?

Dit geldt trouwens niet alleen voor eten, maar natuurlijk ook voor kleding en andere spullen. Of wat dacht je van een telefoon… Ik ben zelf ook erg aan mijn iPhone gehecht. Maar als ik eerlijk ben, had ik natuurlijk net zo goed een tweedehands Huawei kunnen kopen… Daar kun je per slot van rekening ook prima mee bellen en internetten. En die gaat waarschijnlijk net zo lang mee.

Reden 3: Je hebt een lening en betaalt alleen af wat je af moet betalen

Als je een lening hebt, bijvoorbeeld voor je auto of omdat je een restschuld hebt, heb je twee opties: je betaalt maandelijks af wat je minimaal moet betalen. Of je betaalt zoveel mogelijk en zo snel mogelijk af en stort dus regelmatig extra bedragen.

Door af en toe wat extra’s te betalen, kun je al snel de looptijd van je lening verkorten. Ook hoef je in dat geval steeds minder rente te betalen. Dit kun je weer extra afbetalen, met nog meer snelheid tot gevolg: de bekende sneeuwbalmethode.

Veel mensen denken dat zuinig leven om hun schulden af te betalen betekent dat ze geen leuke dingen mogen doen. Maar… dat is natuurlijk niet waar. Ten eerste kun je met weinig geld ook veel leuke dingen doen. En ten tweede geeft het zoveel rust als je afbetaalt. Daardoor heb je minder stress, en geniet je ook meer van al die leuke dingen.

Hoe langer je doet over het afbetalen van leningen, hoe langer het duurt voor je echt kunt gaan sparen.

Meer lezen over het afbetalen van je schulden?

Schulden? De eerste stap om eruit te komen

Schulden? Welke betaal je eerst? (Met praktijkvoorbeeld)

Eerst je schulden aflossen? Of toch eerst sparen?

Pak je schulden aan: wat we kunnen leren van Dave Ramsey

De beste tips van Dave Ramsey: DE geldgoeroe

Reden 4: Je hebt geen duidelijk doel

Als je heel erg gemotiveerd bent om te sparen omdat je een bepaald doel voor ogen hebt, gaat het een stuk makkelijker dan wanneer je dat niet hebt. Echt goed kunnen sparen is vaak een combinatie van geld verdienen en motivatie om het bij je te houden. Als je geen doel hebt, hoe kun je jezelf dan motiveren?

Dit geldt niet voor iedereen, realiseer ik me. Sommige mensen kunnen prima sparen zonder dat ze een concreet doel hebben. Maar als jij vast loopt hierin, en het je echt niet lukt om te sparen, zou een gebrek aan een concreet doel best wel eens het probleem kunnen zijn.

Maak een mooie collage, plak je doelen op en hang die op de deur. En kijk dan eens een tijdje hoe het gaat met sparen. Helpt het?

Meer lezen over doelen stellen?

Hoe stel je spaardoelen vast? (en spaar maar liefst € 650 extra!)

Doelen stellen: waarom, wat en hoe?

Hoe zorg je dat je je aan je doelen houdt? Deel het!

Reden 5: Je houdt niet alles bij

Je wil wel graag sparen, en je doet enorm je best, maar… het geld vliegt toch alle kanten op en je hebt geen idee waar het blijft. Herkenbaar?

Schrijf dan eens alles netjes op. Gewoon elke uitgave die je doet, zelfs als het maar een euro is. Dan zie je vaak binnen een paar dagen al het probleem. Daar komt nog bij dat het vaak direct helpt om je in te houden, als je weet hoeveel er al uit is die dag. Probeer het maar eens een tijdje. Het helpt vast!

Reden 6: Je hebt geen noodbuffer

Als je geen buffer hebt, is het wel heel lastig om te sparen. Dit is een vicieuze cirkel natuurlijk. Doordat je niet spaart, moet je lenen als er een noodgeval is (zoals een kapotte wasmachine of iets dergelijks). En daardoor kun je weer niet sparen.

Probeer daarom altijd om een goede noodbuffer op te bouwen, zelfs als je schulden hebt. De specialisten raden aan om minimaal € 1000 op een spaarrekening te zetten voor echte noodgevallen, zelfs als je schulden hebt. Als er dan wat mis gaat, dan hoef je niet direct weer te lenen. Meer lezen over wat een verstandige buffer is? Klik hier.

Reden 7: Je inkomen is te laag

Heb je echt alles al geprobeerd, maar lukt het sparen toch niet? Dan is je inkomen waarschijnlijk gewoon te laag. Wat te laag is, is overigens puur afhankelijk van wat jouw behoeften zijn. Sommige mensen komen prima uit met een bedrag dat € 300 onder bijstandsniveau ligt. En voor anderen is het dubbele al onmogelijk om mee rond te komen. Het ligt per slot van rekening ook aan je woonlasten, aan je gezondheid, aan de gemeente waar je woont (gemeentebelastingen kunnen behoorlijk uiteen liggen…), aan je benodigde verzekeringen, en ga zo maar door. Wat te weinig is, dat kun je alleen zelf bepalen.

Wat je wel kunt bepalen is of je extra bij kunt verdienen. Er zijn talloze manieren om aan extra inkomen te komen. Als je in de bijstand zit, dan gelden hier natuurlijk regels voor en is het niet zo makkelijk. Maar als je dat niet zit, ga dan eens op onderzoek uit.

Meer lezen over meer verdienen?

Wil je ook meer geld verdienen? Lees deze boeken!

5 manieren om wat extra geld te verdienen

Snel geld verdienen? Graag!

Aan de slag!

Heb je voor jezelf geanalyseerd wat de oorzaak is dat jij niet kunt sparen? Ga dan aan de slag ermee! Veel succes!

als sparen niet lukt
Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: