Muffin - Budgetteren kun je leren - geen excuus

Gat in je hand? Geen excuus! (Maar wel lastig…)

Als je zelf ergens goed in bent, is het heel moeilijk om te zien dat anderen dat niet kunnen. Ik kan bijvoorbeeld helemaal niet tekenen. En ik ben ook notoir onhandig. Mijn zus daarentegen kan heel goed tekenen, en heeft ook jarenlang zandsculpturen en ijssculpturen gemaakt. Toen ik ooit eens bewonderend tegen haar zei dat ik dat ook wel zou willen kunnen, zo’n mooi zandstandbeeld maken, nodigde ze me uit om mee te doen. “Het is helemaal niet moeilijk hoor!” riep ze enthousiast uit, “je doet het gewoon in kleine stapjes. En het is speciaal zand hè, dat plakt veel beter. Probeer het gewoon!” Ik stak mijn hand uit, en sloeg per ongeluk een arm van haar net uit zand verrezen beeld. Sommige dingen moet je gewoon alleen in je hoofd proberen.

Helemaal niet nodig

Toen ik vorige week mijn bespaarchallenge lanceerde, reageerde iemand als volgt:

Heel eerlijk? Als je gewoon een passend budget voor jezelf hebt vastgesteld in combinatie met een goede begroting heb je dit soort challenches toch niet nodig? Ik probeer keurig uit te komen met de bedragen die ik gebudgetteerd heb voor de verschillende posten als kleding, uitjes e.d. Deze gelden het hele jaar dus ik hoef daar niet in een bepaalde maand extra aandacht aan te besteden. Als men in januari opeens erg op de rem moet staan qua uitgaven, heb je in mijn optiek in december (of alle voorgaande maanden) iets niet goed gedaan.
Maar desalniettemin: veel plezier gewenst met de uitdaging! ?

Dat vond ik een hele interessante stelling, die me triggerde. Want inderdaad, als je altijd netjes budgetteert, en je gewoon je eigen regeltjes volgt, heb je geen challenge nodig. Dat klopt. Toch is het niet zo makkelijk…

Een bekentenis

Waar ik al heel mijn leven mee worstel, is met eten. Ik heb geen luxe of dure smaak. Ik heb gewoon veel smaak. Ik eet graag. Heel graag. En veel. En van alles. Daar ben ik niet kieskeurig in. Als er suiker overheen zit, lust ik het al gauw. Zodra er ergens eten verschijnt, ben ik afgeleid. Geen idee waarom, ik heb nooit in een situatie gezeten waarbij ik weinig tot geen eten kreeg. Als je mijn eetlust kent, dan zou je echter verwachten dat ik op zijn minst drie jaar heb moeten overleven in een overbevolkt kindertehuis… Zet een muffin op tafel en ik teken overal voor. Beloof mij een appeltaart, en ik koop je halve winkel leeg…

Gelukkig weet ik dit van mezelf. En heb ik daar in de loop der jaren behoorlijk wat trucjes voor ontwikkeld. Zo trakteer ik mezelf regelmatig op die muffin, danwel die appeltaart, voordat ik naar gelegenheden ga waar ik hiermee omgekocht kan worden. En zorg ik sowieso voor een volle maag voor ik een winkel in stap. Ook ga ik vaak op de weegschaal staan om me te confronteren met de gevolgen van teveel appeltaart en chocoladekoekjes. Ik koop alleen snoepjes voor de kinderen die ik zelf niet lekker vind (over uitdagingen gesproken!). Ik mag niet eten in de auto. En als ik in een hele enthousiaste bui ben, houd ik zelfs bij wat ik eet, zodat ik op een andere manier met eten bezig ben (en me hopelijk op tijd realiseer wanneer ik aan mijn max zit). Soms werkt het. En soms niet.

Waarom deze bekentenis over eten, in een blog over besparen?

Het is zo makkelijk nog niet, dat budgetteren…

Net zo min als dat het zin heeft om tegen mij te zeggen: je moet gewoon niet zo met eten bezig zijn… heeft het zin om tegen iemand met geldproblemen te zeggen: je moet je gewoon aan je budget houden.

De vier marketing-P'sIedereen heeft zijn eigen budgetuitdaging

Voor de een is het pas een uitdaging om 50% van zijn of haar totale inkomen te sparen, voor de ander is het al een uitdaging om in plaats van 10 nieuwe make-up-artikelen er maar 5 te kopen. True story. Ik las ooit een blog van een meisje dat trots schreef dat het heel goed ging met haar bespaarweek. Ze had namelijk elke dag hooguit 3 artikelen gekocht en die waren ook helemaal niet duur! Er stond niet bij hoeveel ze normaal uit gaf, maar ik denk dat ik veilig kan concluderen dat zij een andere definitie had van besparen en zuinig leven dan de blogger die afgelopen jaar 60% van zijn inkomen apart kon zetten.

Waardeoordelen helpen niet

Het is lastig om geen waardeoordeel te hebben over hoe mensen met hun geld om gaan. Als er weer eens een aflevering van “Een dubbeltje op zijn kant” is geweest, lopen de sociale media over met opmerkingen over hoe dom sommige mensen toch zijn! En ja, daar maak ik mezelf ook schuldig aan. Die mensen met die cola-machine! Ik kon er niet over uit. Hoe kun je daar nou zoveel geld aan uitgeven? Of die mensen met die tropische slangen, die hun huis op weet ik hoeveel graden moesten houden! Allebei de gevallen was het wel heel makkelijk oordelen: ik houd niet echt van cola. En van slangen al helemaal niet! Dus dat er mensen zijn die daar veel geld in willen pompen, vind ik lastig om te snappen. Toch is het niet eerlijk, om daar zo hard over te zijn.

Goed kunnen budgetteren is ook een talent

Goed budgetteren, en je eraan houden, is per definitie niet makkelijk is, tenminste, niet voor iedereen! Het is ook een talent namelijk. Zoals bovenstaande voorbeelden al duidelijk maken, is je aan je budget (of dat nou geld of calorieën zijn) een veel grotere grotere uitdaging dan voor de ander. Zo is budgetteren een stuk makkelijker voor mensen die veel geld hebben. En ook voor mensen die geen interesse hebben in dure kleren, lekker eten of dure hobby’s.

Als je weinig geld hebt, en wel een dure smaak, dan is budgetteren en zeker je aan je budget houden best heel ingewikkeld. Als je jezelf heel goed in de hand kan houden, en nooit spontane impulsaankopen doet, heb je minder trucjes nodig, dan wanneer je geen supermarkt in kan wandelen zonder met een nieuwe vaas, speciale chocolade of wat er ook maar voor speciale aanbieding is naar buiten te lopen.

Geen excuus!

Nu zou je bovenstaand verhaal kunnen lezen als een verklaring waarom het niet lukt om met geld om te gaan. “Ik kan nu eenmaal slecht met geld om gaan. Ik kan er niets aan doen dat ik geen geld heb.” Maar… het is geen excuus! Net zo min als dat ik geen excuus heb dat ik weer behoorlijk ben aangekomen het afgelopen jaar. Ik kan er honderden redenen voor opnoemen, maar het feit blijft dat ik teveel eet… Het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je budgetadvies geeft. En helemaal als je zelf aan het budgetteren slaat.

Ken jezelf

Als jij van jezelf weet dat je moeite hebt om met geld om te gaan, zorg dan dat je de trucjes kent. Maak boodschappenlijstjes. Gebruik cash geld, en laat je pinpas thuis als je altijd teveel pint. Zet je geld direct op een spaarrekening bij een andere bank, zodat je in geval van een impulsaankoop altijd 24 uur moet wachten voor je iets daadwerkelijk kunt kopen.

En schakel hulp in.

Want die is er genoeg! Je hoeft niet meteen alles uit handen te geven. Maar je kunt wel mensen die goed kunnen budgetteren vragen om je te helpen. Of mensen vragen om je te waarschuwen als je toch een impulsaankoop wil doen. Maak gebruik van de informatie van het Nibud. Ze zijn er niet voor niets.

In mijn Facebook-groep over besparen worden zeer regelmatig tips gedeeld, zowel door mij als door anderen. Toen half november iemand haar hart uit stortte dat het allemaal mis was gegaan, waren de reacties met steunbetuigingen niet te tellen! Je staat er niet alleen voor!

Mijn update

Vandaag stond in mijn planning om een update te geven van mijn superbespaarmaand of minimal spend-challenge. Na een week kan ik tevreden zijn. Het gaat namelijk heel goed. 🙂 We hebben nog maar één keer boodschappen gedaan, en zijn ruim (11 euro) binnen het weekbedrag gebleven. Ook hebben we verder nog niets gekocht. Tot zo ver de update. Het is ook meestal niet echt moeilijk, om jezelf een week lang aan de regels te houden. Nee. De uitdaging is om het een maand te doen. Of twee maanden. Of zelfs een jaar. Volhouden is echt het allermoeilijkst van een uitdaging. Ik ga mijn best weer doen de komende week. Jullie ook?

PS: Ik heb nu wel zin in muffins. Ik moet er ook niet over schrijven. Zucht.

This Article Has 33 Comments
 1. Helena schreef:

  Wat heb je dit probleem heerlijk ? beschreven. Moet bekennen dat ik nu vreselijke zin heb in een chocolade muffin.

 2. mariimma schreef:

  Grappig, ik schreef ook ooit een blog over de parallel tussen lijnen en budgetteren!

  Dus ja ik ben het eens met je vergelijking.

  Overigens was en ben ik het wel eens met die reageerder: ik denk dat van die minimale challenges net zo min werken als crash diëten, maar het – hoe moeilijk het ook kan zijn – je beter de weg van de geleidelijkheid kunt bewandelen….

  Vaak heb ik gelezen dat mensen bijvoorbeeld de eerste dag na het einde van het dieet / bespaarweek of -maand, opeens heel veel gaan eten / uitgeven. Onlangs reageerde iemand nog op een blogartikel van mij dat ze nog wat kleding gekocht had in 2016 omdat ze in 2017 met een schone lei wilde beginnen….

  Heel begrijpelijk hoor, maar uitgeven is uitgeven. En taartjes eten is taartjes eten….

  • OH ja, helemaal mee eens! Ik denk ook dat minimale challenges niet voor iedereen werken. En crash diëten al helemaal niet!
   Maar dat was ook niet het punt van het stuk. 🙂 Het gaat erom dat voor iedereen motivatie anders werkt. Als jij iemand bent die goed om kan gaan met geleidelijkheid in je budget, en je er goed aan kunt houden: helemaal top. Alleen als je dat niet kan, dan moet je trucjes toepassen. Een bespaarmaand werkt natuurlijk alleen als je daarvoor en daarna niet ineens meer uit gaat geven. Ik ben normaal ook al heel zuinig en ik let altijd goed op. Om exgtra te besparen, vind ik het soms gewoon leuk om er een challenge tegenaan te gooien.
   Dat zou bij mij met eten dus inderdaad ook nooit werken. Daar zou ik nooit zo’n challenge voor doen (nou ja, laten we eerlijk zijn, niet meer). Daar heb ik andere trucjes bij nodig.
   Het gaat er dus om dat je jezelf goed moet kennen en bij jezelf na moet denken wat voor type je bent. Daar moet je je plan op toepassen. Alleen dan kun je succes hebben.

 3. LekkerLevenMetMinder schreef:

  Mooi stukje! Ik vind het soms ook wel lastig om me van een waardeoordeel te weerhouden, juist met van die dingen die voor de hand liggen. Maar ja, die liggen voor de hand voor mij, niet speciaal voor een ander. En dingen waar ik moeite mee heb (ook dat van jou, ik schrijf het niet eens voluit want anders ga ik straks ook weer), zijn voor een ander misschien weer heel makkelijk. Bovendien; ik ben best goed in sparen en besparen, maar als ik zo’n ‘challenge’ doe, zoals nu met €50 de maand uit, dan zie ik tóch weer dat het strakker kan. Omdat het niet hoeft, wil ik niet elk moment zo leven (en ik kan het denk ik ook niet, want als ik me zo strak focus op bijvoorbeeld de boodschappen, gaat het ten koste van mijn focus op bijvoorbeeld mijn werk), maar als ik zoiets af en toe doe, scheelt het me toch weer.

  • Dank je! Ja, dat vind ik ook lastig, want soms gaat het echt om dingen die zo vanzelf sprekend lijken. Ik kwam ooit bij iemand thuis die meer geld uitgaf aan kattenvoer (ze had 1 kat) dan aan avondeten voor haar zelf. Dat leek mij zo’n inkopper, maar dat was het voor haar helemaal niet.
   Voor mij werkt het ook goed, zo’n challenge, ook omdat het fijn is om te denken dat het tijdelijk is. Dan is het toch net iets minder naar om geen uitstapjes te maken en supermarktbrood te eten… 🙂

 4. Gerlinde schreef:

  Mooi geschreven. Ja, zo makkelijk is het allemaal niet. Je moet denk ik leren wat objectief naar jezelf te kijken. Of naar je huis. Wat je eet… In je hoofd kan je overal goede excuses voor bedenken en alles ‘rechtdenken’. Van ‘morgen ga ik wel lijnen’ tot ‘ik heb echt die nieuwe trui nodig’… Maar als ik denk aan mezelf als iemand anders denk ik: ze moet gewoon iets anders gaan doen als ze zin heeft om zoete dingen te eten. Of een wasje tussendoor draaien. Dat helpt wel.

  En een ‘challenge’ vind ik juist hartstikke leuk omdat je er ook weer van leert. Ik leef al best zuinig maar deze maand wilde ik extra zuinig doen. Word je creatiever van. Een tijdje terug heb ik ook een ‘whole 30’ gedaan. Een maand geen suiker, granen, bonen en zuivel. En daarvan heb ik ook dingen opgedaan die ik nu blijf doen waardoor ik me uiteindelijk blijvend beter voel en van dingen afblijf…

  Natuurlijk kan je een budget opzetten en je eraan houden, maar het is juist leuk om je zuinigheid een beetje op te rekken, vind ik.

  • Dank je! En dat vind ik ook echt een goede tip, om objectief naar jezelf te kijken! Ik ga het eens proberen. Ik weet nu wel dat ze geen koekje meer zou moeten pakken. 🙂
   In mei 2014 hebben wij een challenge gedaan om een maand geen vlees te eten, gewoon om eens te kijken of we het voor elkaar kregen om een maand lekker vegetarisch te koken. Inmiddels eten we bijna twee jaar vegetarisch. Als gevolg van die challenge zijn we gewoon nooit meer vlees gaan kopen. Soms kan zo’n actie je net over een drempel helpen he.

 5. Luna schreef:

  Pff ja dit is wel herkenbaar. Eerst gaf ik bijna nooit geld uit en zette ik alles op een spaarpot, daarna ben ik meer gaan leven/doen en gaf ik geld uit. Nu kan het niet, want ik heb geen baan/studie en leef van mijn spaargeld. (ivm revalideren e.d.) Dus zulke grote veranderingen steeds. Maar je hebt wel geld nodig. Het liefst kijk je dan niet naar wat je nu weer hebt uitgegeven of wat je nog moet kopen. Daarom denk ik dat het juist goed is als ik nu echt een overzicht maak wat ik uitgeef en wat binnen komt aan toeslagen e.d. Vandaag maar eens echt aan de slag. Denk ik. 😉

 6. Wilma schreef:

  Ik heb geen waardeoordeel willen geven hoor. Ik voelde gewoon een lichte weerzin tegen al die challenges, zoiets van “daar gaan we weer, de hele maand december geven we maar ongebreideld uit, want…..in januari gaan we toch weer bezuinigen”. Ik lees het zo vaak. En ja, bij mij komt dan onmiddellijk de gedachte boven: let dan gewoon altijd een beetje op”.
  Zelf heb ik leren budgetteren uit noodzaak. Wij hadden het vroeger niet breed. Ik heb wel eens flessen moeten inleveren om eten te kunnen kopen van het statiegeld. Dus makkelijk budgetteren “omdat ik al veel geld had” was het zeker niet. Er is wilskracht voor nodig en dat lijkt vaak te ontbreken bij veel mensen. Toch ook een houding van “heb ik recht op” of “dat moet kunnen”. Daar stoor ik me aan, niet aan domheid of onvermogen.
  Zelf heb ik jaren geleden de boeken en bespaarkalenders van Marieke Henselmans verslonden en daar heel veel van geleerd. Ook het principe van Annemiek van Deursen van het consuminderhuis (voor wat hoort wat, iets terugdoen voor de geboden hulp en zelfredzaamheid aanleren) spreekt me erg aan.
  Ik ben van mening dat men daar veel meer mee geholpen is dan met elke keer weer een “uitdaging”.
  Als men die uitdagingen (challenges) alleen ziet als een leuk tijdverdrijf of leuke extra bijkomstigheid vind ik het prima maar de door Marieke en Annemiek gehanteerde methodes zetten in mijn optiek veel meer zoden aan de dijk.

  • Hallo Wilma,
   Bedankt weer voor je uitgebreide reactie! Ik vond jou reactie juist inspirerend, ik begrijp dat je geen waardeoordeel wilde geven. Zo had ik het ook niet opgevat. En ik ben het eigenlijk ook wel op veel punten met je eens. Juist het “heb ik recht op” en “moet kunnen” is waar ik tegen strijd. Ik wil dat mensen begrip op leren brengen voor andermans situatie, maar tegelijkertijd wil ik mensen juist geen excuus geven. Het is lastiger voor de een dan voor de ander, dat is een feit. Ik leer echt nooit mooi tekenen. Maar dat wil niet zeggen dat ik dan ook maar meteen nooit iets creatiefs hoef te doen. Het betekent alleen maar dat ik meer hulp in moet schakelen. En dat geldt ook voor dat eten. Mensen die gedwongen door bijvoorbeeld een allergie bepaalde voedingsmiddelen niet mogen, zullen het (door de grote consequenties) sneller afleren om te snoepen dan ik. Maar dat ontslaat mij niet van de plicht om het wel te proberen.
   En dat Marieke en Annemiek hele zinnige dingen zeggen, daar ben ik het sowieso helemaal mee eens. Zij hebben mij ook erg geïnspireerd. En ik probeer met mijn blog juist ook anderen te inspireren om hun financiële situatie aan te pakken. Mijn blog gaat dan ook niet alleen over challenges. Ik weet alleen uit ervaring dat sommige mensen daar beter op reageren dan op “het moet altijd”.
   Dat gezegd hebbende wil ik je nogmaals bedanken voor je reacties. Het was voor mij stof voor een nieuwe blog. En ik ben blij dat je, ondanks dat je deze challenge niet zo zinvol vindt, terug bent gekomen om het vervolg te lezen. Ik hoop dat je blijft komen! En ook blijft reageren, want je input is heel waardevol.

 7. Doortjesblog schreef:

  Haha, je blog past zeker goed bij die van mij van vandaag! 🙂 Wat een uitdaging is het soms hè? Maar ook jij kan het hoor, niet te moeilijk denken..

 8. Zuinigeman.nl schreef:

  Ik maak ook een budget. Ik vind eten lekker en veel eten en ook nog speciale dingen lekker zoals tony chocolade ipv een goedkope reep. Dat blijft altijd lastig, mijn vriend heeft mij wat meer geremd en is heel zuinig en daardoor ben ik nu in 7 maanden wel een beetje omgedraaid.

  • Dat helpt wel he, zo’n motivator in je huis! Overigens vind ik Tony ook lekkerder dan simpele chocolade. En dat maakt voor de calorieën ook niet uit, dat is allemaal te veel. Dan kun je maar beter heel lekker eten, vind ik.

 9. Anja (wegschuld) schreef:

  Heel goed verwoord vind ik. (Weer een oordeel?)
  Zelf deze maand al veel uitgegeven, bank, kachel…maar iig geen impulsaankopen !!
  Zelf houd ik wel van challenges/uitdagingen. Ik vind je bespaarmaand en juist om het samen te doen een erg leuk initiatief.
  Zal in mijn geval echter februari worden…..hihi.

  • Haha, dank je! Dat soort oordelen zijn altijd welkom hoor 🙂
   In februari mag je ook mee doen hoor. Dan verzin ik namelijk weer iets anders. En je kunt nu ook nog mee doen in januari, alleen dan vanaf nu. Meld je gewoon aan op mijn Facebook-groep. Gezellig!

 10. jonna@burgertrutjes schreef:

  Zo herkenbaar!!! En wat leuk dat de reactie je heeft geinspireerd om dit artikel te schrijven. Het is makkelijk overall smoesjes voor te verzinnen maar het begint allemaal met inzicht en realistisch blijven. Denk ook wel dat als je iets meer te besteden hebt je makkelijker over je budget heen gaat. Succes in ieder geval. Ik blijf jullie bespaarvoornemen volgen :).

 11. Vlijtig Liesje schreef:

  Mensen kunnen soms ook met van die simpele adviezen komen, die ogenschijnlijk heel logisch klinken maar dus niet zo makkelijk zijn als ze klinken!

  Net zoals: ‘Je moet je gewoon niet zo druk maken!’

  Duh.

 12. Ineke schreef:

  Ik vind het altijd wel weer leuk om even op scherp gezet te worden met een uitdaging (vind ik ook een leuker woord dan de engelse variant ;)).
  Ik heb echt geen probleem op financieel gebied en sparen gaat ook prima, maar soms ben je gewoon even wat losser en gaat er wat meer uit dan bedoeld. Mijn zwakke plek is schoenen. Ondanks dat ik er al zat heb, heb ik in december toch twee paar gekocht en een paar maanden terug ook een paar wat ik pas 1 keer aangehad heb… Het zijn allemaal wel schoenen die ik over 10/15 jaar nog heb, want kwaliteit, maar toch eigenlijk onnodige uitgaves. Dus gisteren mezelf weer even streng toegesproken om te weten waar ik het voor doe: met 60 met pensioen ipv 7 jaar later.

  Voor veel mensen is budgetteren inderdaad moeilijk. Ik heb wel eens een vriendin gehopen met een plan maken met precies wat ze nog uit kon geven aan variabele uitgaves, de maand erop ging het alweer fout. Dingen moeten ook in kunnen slijten, een gewoonte worden en dan zijn ze opeens niet moeilijk meer. Het is ook een bepaalde mindset en die kan niet iedereen zich blijkbaar eigen maken. Kan nu wel zeggen dat ik nooit meer schoenen koop omdat ik genoeg heb voor een leven maar ik weet dat ik dan jok. 😉 Het blijft gelukkig binnen de perken.

  • Het duurt soms echt maanden of jaren voor een nieuwe gewoonte echt in is gesleten he. Ik heb maanden hulp gehad bij de Weight Watchers en zit nu toch weer lekker koekjes te knabbelen. Dat geldt natuurlijk voor die vriendin ook wel. Die ene maand levert dan toch net niet genoeg op (qua blijheid) om de volgende maand weer te motiveren.
   Ik vind het wel heel knap dat je je zelf weer toe hebt gesproken. Moet ik ook nodig weer eens doen (maar dan over eten dus he. Dat besparen gaat heel goed, zo met deze challenge). 🙂
   En met die schoenen… zolang het binnen de perken blijft, moet je er ook maar gewoon heerlijk van genieten!

 13. Www.Kool-Family.com schreef:

  Mooi beschreven! Veel dingen weten we wel, maar zijn in de praktijk niet gemakkelijk. Iedereen wéét je dat je van te veel chocolade dik wordt en dat je van teveel geld uitgeven in de problemen kan komen, maar daarom is een voornemen waar maken niet eenvoudig. Ik wens je alvast veel succes!

 14. Consuminderen schreef:

  Goed geschreven. Duidelijk en veel verschillen, wat het spannender maakt.

  Als je naar de volheid van de natuur kijkt, is besparen niet normaal.

  Als je kijkt naar de hoeveelheid onzin artikelen en spullen die kort mee gaan, om het geld te laten circuleren en iedereen veel geld te laten verdienen, terwijl tegenwoordig nog maar weinigen met 1 inkomen alle vaste lasten kunnen betalen, is de economie raar. Het klopt niet.

  De vraag is dan niet of het ooit spaak dreigt te lopen, maar wanneer. Aardig onderwerp wel, denk ik. Of niet.

 15. […] Trek een fles wijn open, zet een pot thee, en ga aan de slag met al je papieren. Dat soort tips. Zoals jullie begrijpen, daar kan ik wat mee. […]

 16. Anne - Simple Thoughts schreef:

  En dan lees ik dit en denk ik oops. Nee, ik ben nu goed aan het opletten, want zit nu in de ww en dat is toch best een stukje minder geld in de maand. Als we dan even goed kijken naar de uitgaven (waar ik liever niet naar kijk, die pas in de pinautomaat duwen is zoooo makkelijk en al het eten in de winkel zooo lekker) moeten we toch maar eens bewuster met ons geld omgaan. Vooral met de boodschappen, hihi.

 17. […] Gat in je hand? Geen excuus! (Maar wel lastig…) Uit de grond van mijn hart geschreven! […]

 18. […] verbinden we dingen aan elkaar, die eigenlijk niet bij elkaar horen. Zoals die chocola en dat hardlopen. Als ik elke keer als ik hardloop mezelf met chocola beloon, word ik alleen maar dikker in plaats […]

 19. […] Hoe vaak gebeurt dat niet, dat je je toch laat leiden door het nu. Door iets moois en glimmends in de winkel… Door een reclame. Of door een actie “die je echt niet kunt missen!” En in mijn geval… door lekkere trek. […]

Geef een reactie