Gat in je hand? Geen excuus! (Maar wel lastig…)

gat in je hand

Heb jij een gat in je hand? Of kun je juist goed met geld om gaan?

Als je zelf ergens goed in bent, is het heel moeilijk om te zien dat anderen dat niet kunnen. Ik kan bijvoorbeeld helemaal niet tekenen. En ik ben ook notoir onhandig. 

Mijn zus daarentegen kan heel goed tekenen, en heeft ook jarenlang zandsculpturen en ijssculpturen gemaakt. Toen ik ooit eens bewonderend tegen haar zei dat ik dat ook wel zou willen kunnen, zo'n mooi zandstandbeeld maken, nodigde ze me uit om mee te doen. "Het is helemaal niet moeilijk hoor!" riep ze enthousiast uit, "je doet het gewoon in kleine stapjes. En het is speciaal zand hè, dat plakt veel beter. Probeer het gewoon!" 

Ik stak mijn hand uit, en sloeg per ongeluk een arm van haar net uit zand verrezen beeld. Sommige dingen moet je gewoon alleen in je hoofd proberen.

Helemaal niet nodig

Toen ik pas een bespaarchallenge lanceerde, reageerde iemand als volgt:

Heel eerlijk? Als je gewoon een passend budget voor jezelf hebt vastgesteld in combinatie met een goede begroting heb je dit soort challenches toch niet nodig? Ik probeer keurig uit te komen met de bedragen die ik gebudgetteerd heb voor de verschillende posten als kleding, uitjes e.d. Deze gelden het hele jaar dus ik hoef daar niet in een bepaalde maand extra aandacht aan te besteden. Als men in januari opeens erg op de rem moet staan qua uitgaven, heb je in mijn optiek in december (of alle voorgaande maanden) iets niet goed gedaan.
Maar desalniettemin: veel plezier gewenst met de uitdaging! ?

Dat vond ik een hele interessante stelling, die me triggerde. Want inderdaad, als je altijd netjes budgetteert, en je gewoon je eigen regeltjes volgt, heb je geen challenge nodig. Dat klopt. Toch is het niet zo makkelijk... Zeker niet als je denkt dat je een gat in je hand hebt...

Een bekentenis

Waar ik al heel mijn leven mee worstel, is met eten. Ik heb geen luxe of dure smaak. Ik heb gewoon veel smaak. Ik eet graag. Heel graag. En veel. En van alles. Daar ben ik niet kieskeurig in. Als er suiker overheen zit, lust ik het al gauw. Zodra er ergens eten verschijnt, ben ik afgeleid.

Geen idee waarom, ik heb nooit in een situatie gezeten waarbij ik weinig tot geen eten kreeg. Als je mijn eetlust kent, dan zou je echter verwachten dat ik op zijn minst drie jaar heb moeten overleven in een overbevolkt kindertehuis... Zet een muffin op tafel en ik teken overal voor. Beloof mij een appeltaart, en ik koop je halve winkel leeg...

Gelukkig weet ik dit van mezelf. En heb ik daar in de loop der jaren behoorlijk wat trucjes voor ontwikkeld. Zo trakteer ik mezelf regelmatig op die muffin, danwel die appeltaart, voordat ik naar gelegenheden ga waar ik hiermee omgekocht kan worden. En zorg ik sowieso voor een volle maag voor ik een winkel in stap.

Muffin - Gat in je hand - geen excuus - budgetteren kun je leren

Ook ga ik vaak op de weegschaal staan om me te confronteren met de gevolgen van teveel appeltaart en chocoladekoekjes. Ik koop alleen snoepjes voor de kinderen die ik zelf niet lekker vind (over uitdagingen gesproken!). Ik mag niet eten in de auto. En als ik in een hele enthousiaste bui ben, houd ik zelfs bij wat ik eet, zodat ik op een andere manier met eten bezig ben (en me hopelijk op tijd realiseer wanneer ik aan mijn max zit). Soms werkt het. En soms niet.

Waarom deze bekentenis over eten, in een blog over besparen?

Het is zo makkelijk nog niet, dat budgetteren...

Net zo min als dat het zin heeft om tegen mij te zeggen: je moet gewoon niet zo met eten bezig zijn... heeft het zin om tegen iemand met geldproblemen te zeggen: je moet je gewoon aan je budget houden.

Iedereen heeft zijn eigen budgetuitdaging

Voor de een is het pas een uitdaging om 50% van zijn of haar totale inkomen te sparen, voor de ander is het al een uitdaging om in plaats van 10 nieuwe make-up-artikelen er maar 5 te kopen. True story.

Ik las ooit een blog van een meisje dat trots schreef dat het heel goed ging met haar bespaarweek. Ze had namelijk elke dag hooguit 3 artikelen gekocht en die waren ook helemaal niet duur!

Er stond niet bij hoeveel ze normaal uit gaf, maar ik denk dat ik veilig kan concluderen dat zij een andere definitie had van besparen en zuinig leven dan de blogger die afgelopen jaar 60% van zijn inkomen apart kon zetten.

Waardeoordelen helpen niet

Het is lastig om geen waardeoordeel te hebben over hoe mensen met hun geld om gaan. Als er weer eens een aflevering van "Een dubbeltje op zijn kant" is geweest, lopen de sociale media over met opmerkingen over hoe dom sommige mensen toch zijn! En ja, daar maak ik mezelf ook schuldig aan. Die mensen met die cola-machine! Ik kon er niet over uit. Hoe kun je daar nou zoveel geld aan uitgeven? Of die mensen met die tropische slangen, die hun huis op weet ik hoeveel graden moesten houden! Over een gat in je hand gesproken...

In allebei de gevallen was het wel heel makkelijk oordelen: ik houd niet echt van cola. En van slangen al helemaal niet! Dus dat er mensen zijn die daar veel geld in willen pompen, vind ik lastig om te snappen. Toch is het niet eerlijk, om daar zo hard over te zijn.

Goed kunnen budgetteren is ook een talent

Goed budgetteren, en je eraan houden, is per definitie niet makkelijk is, tenminste, niet voor iedereen! Het is ook een talent namelijk. Zoals bovenstaande voorbeelden al duidelijk maken, is je aan je budget (of dat nou geld of calorieën zijn) een veel grotere grotere uitdaging dan voor de ander. Zo is budgetteren een stuk makkelijker voor mensen die veel geld hebben. En ook voor mensen die geen interesse hebben in dure kleren, lekker eten of dure hobby's.

Als je weinig geld hebt, en wel een dure smaak, dan is budgetteren en zeker je aan je budget houden best heel ingewikkeld. Als je jezelf heel goed in de hand kan houden, en nooit spontane impulsaankopen doet... Dan heb je minder trucjes nodig, dan wanneer je geen supermarkt in kan wandelen zonder met een nieuwe vaas, speciale chocolade of wat er ook maar voor speciale aanbieding is naar buiten te lopen.

Gat in je hand? Geen excuus!

Nu zou je bovenstaand verhaal kunnen lezen als een verklaring waarom het niet lukt om met geld om te gaan. "Ik kan nu eenmaal slecht met geld om gaan. Ik kan er niets aan doen dat ik geen geld heb. Ik heb nu eenmaal een gat in mijn hand." 

Maar... het is geen excuus! Net zo min als dat ik geen excuus heb dat ik weer behoorlijk ben aangekomen het afgelopen jaar. Ik kan er honderden redenen voor opnoemen, maar het feit blijft dat ik teveel eet... Het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je budgetadvies geeft. En helemaal als je zelf aan het budgetteren slaat.

Ken jezelf

Als jij van jezelf weet dat je moeite hebt om met geld om te gaan, zorg dan dat je de trucjes kent. Maak boodschappenlijstjes. Gebruik cash geld, en laat je pinpas thuis als je altijd teveel pint. Zet je geld direct op een spaarrekening bij een andere bank, zodat je in geval van een impulsaankoop altijd 24 uur moet wachten voor je iets daadwerkelijk kunt kopen.

En schakel hulp in

Want die is er genoeg! Je hoeft niet meteen alles uit handen te geven. Maar je kunt wel mensen die goed kunnen budgetteren vragen om je te helpen. Of mensen vragen om je te waarschuwen als je toch een impulsaankoop wil doen. 

In mijn Facebook-groep over besparen worden zeer regelmatig tips gedeeld, zowel door mij als door anderen. Toen een tijd terug iemand haar hart uit stortte dat het allemaal mis was gegaan met besparen, waren de reacties met steunbetuigingen niet te tellen! Je staat er niet alleen voor!


PS: Ik heb nu wel zin in muffins. Ik moet er ook niet over schrijven. Zucht.

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. 
Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com/Exopixel
gat in je hand

Hand laat munten vallen - foto van Shutterstock.com/Exopixel

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: