In 9 stappen een haalbaar budget! Zo doe je dat zonder je in de details te verliezen

haalbaar budget

Ken je dat gevoel dat je echt van plan bent iets heel goed te doen of moois te maken. En… dat je dan verzandt in de details en helemaal niets meer doet? Bijvoorbeeld als je je huis wil opruimen (zoals wij in de afgelopen vakantie, leuk idee! ? ) Of als je… je voelde hem al aankomen… een mooi budget wil maken. Eentje waar je echt wat aan hebt en die je ook echt gebruikt.

En als je dan al die cijfertjes bij elkaar gooit, en kijkt wat je nog moet betalen… Dan ben je het gewoon kwijt. Laat maar zitten. Dat gevoel.

Been there, done that…

Ik ken het. Ooit begon ik ook aan mijn eerste poging mijn financiën onder controle te krijgen, als student. Toen had ik naast mijn huur nog nauwelijks echte vaste lasten, omdat bijna alles inclusief was bij mijn studentenhuis. Toch vond ik het flink ingewikkeld. Hoewel ik iedere keer opnieuw begon met een budget, stond ik toch steeds meer rood.

Meer lezen over het beginnen van een budget? Lees Hoe begin je met budgetteren (als je er niets van bakt)

Het geld dat binnen kwam

Mijn inkomen kwam van drie kanten op drie of nog meer verschillende momenten. Studiefinanciering, een onregelmatig bijbaantje, en geld van mijn ouders. Die subsidieerden me – naast elke maand een bedrag op mijn rekening – ook nog in shampoo, thee, sinaasappels en verzekeringen. Eigenlijk alle basisbehoeften van een student. ?

En het geld dat eruit vloog

En mijn uitgaven waren ook versnipperd. Want hoewel mijn vaste lasten beperkt waren, had ik natuurlijk wel flink wat losse uitgaven. Dagelijkse boodschappen, boeken, bier… (ok, dat allitereert vooral mooi, ik dronk eigenlijk alleen maar thee en wijn, maar dat terzijde).

Hulp was nabij

Toen ik er echt niet meer uit kwam, gooide mijn moeder me een mooi huishoudboekje toe dat ze nog ergens op zolder had gevonden. Daarin stonden – naast flink wat gekke voorgedrukte uitgavenposten zoals “kolen” – ook handige regels om je geld onder controle te krijgen. Deze gebruik ik – in aangepaste versie – nog steeds.

Er is namelijk een handige manier om de vaak overweldigende hoeveelheid cijfers die op je afkomen onder controle te krijgen. En… ik leg je uit!

Begin klein

Ook als je bij het zien van je eerste rekeningen al geen zin meer hebt… En als je in paniek raakt bij het lezen van het woord budget… Het is echt te doen, ook voor jou. Vraag niet teveel van jezelf, en begin klein. Stapje voor stapje, dat werkt het best. Dan lukt het je wel om een haalbaar budget op te stellen.

Heb je daar hulp bij nodig? Kijk dan eens naar mijn nieuwe cursus Je geldzaken goed geregeld. In korte tijd leer ik je alles wat je nodig hebt om je verhouding met geld voor eens en voor altijd positief te maken… Klik hier voor meer informatie

Of… lees verder. We gaan aan de slag!

Stap 1: reserveer een vast moment in je agenda

Voordat je daadwerkelijk begint met het maken van je budget en het onder controle krijgen van je inkomen, is het handig om hier een vast moment voor te reserveren. Maak een afspraak met jezelf in je agenda (en die van je partner!) waarmee je hiermee aan de slag gaat.

Elke week op een vast moment werkt het beste is mijn ervaring. Dan wordt het een steeds behapbaardere klus.

Stap 2: Bereid je goed voor

Maak het gezellig, zet een pot thee erbij. Of maak een lekkere latte als je daar blijer van wordt. Zelfs een glas wijn is prima. Zolang jij zin krijgt om lekker aan de slag te gaan.

Een vers notitieboekje? Altijd leuk. Of als jij net als ik helemaal gelukkig wordt van nieuwe mooie excelletjes: Ook goed.

Alle input

En verzamel alle benodigde input. Alle inloggegevens voor je bank, je DigiD voor het geval dat. En alle rekeningen die je nog hebt liggen, zowel in je inbox als op papier. Dit is verreweg de lastigste stap, dus neem je tijd. Als je alles verzameld hebt, wordt het alleen nog maar makkelijker.

Stap 3: Schrijf je inkomen op

Ik wijdde er al eens een hele blog aan: budgetteren begint bij het verzamelen van je inkomen. Als je weet wat je inkomen is, weet je wat je kunt uitgeven.

Kijk terug in internetbankieren wat er allemaal binnen is gekomen. Toeslagen, belastingteruggave, kinderbijslag, en bijvoorbeeld kleine dingen als Marktplaats-verkopen. Het hoort er allemaal bij.

Stap 4: Schrijf je vaste lasten op

Alle vaste lasten zijn de volgende categorie. Hypotheek, energie, telefoonrekening, internet en kabel, verzekeringen, belastingen, kinderopvang. Alles wat elke maand terugkomt, verzamel je.

Dit hoeven trouwens geen vaste bedragen te zijn. Je telefoonrekening is soms hoger dan anders. Schrijf hiervan het gemiddelde bedrag op.

Als je deze informatie allemaal verzameld hebt, is je budgetbasis klaar! Hiermee kun je verder!

Stap 5: verzamel je variabele uitgaven van de afgelopen twee maanden

Als je vaste lasten bekend zijn, zijn je variabele uitgaven aan de beurt. Kijk eens terug op je rekening wat je allemaal hebt uitgegeven, per categorie (boodschappen, uitstapjes, kleding, et cetera).

Als er posten zijn die je niet thuis kunt brengen, schrijf ze dan even in een aparte categorie op “overige uitgaven”. Mocht het om hoge bedragen zijn, dan kun je altijd nog googelen wat het geweest zou kunnen zijn.

Stap 6: Maak een bespaarplan én een haalbaar budget

Ben je geschrokken van je uitgaven? Of valt het wel mee?

Nu je weet wat je inkomen is, en wat je gemiddeld uitgeeft, kun je aan de slag met een plan. Waar kun je eventueel op besparen? Wat zijn realistische bedragen? Wat zou je wel uit willen geven?

Schrijf op hoeveel je per categorie zou willen uitgeven. En spreek af dat je je hier de komende weken heel strak aan gaat houden. Door een goed plan te maken, wordt dat een stuk makkelijker.

Bang dat je door onverwachte uitgaven toch niet uitkomt? Lees dan Onverwachte uitgaven? Help!

Stap 7: Betaal alle openstaande rekeningen

Die rekeningen die je verzameld had bij stap 2: het is nu tijd om ze te betalen. Je kunt ze eventueel op een latere datum af laten schrijven, als dat nodig is. Maar dan staan ze maar vast klaar in je internetbankieren en kun je ze niet meer vergeten.
Stap 8: Spaar direct alles dat overblijft

Nadat je een overzicht hebt, en alle openstaande rekeningen betaald zijn, zet je al het overige geld direct op je spaarrekening. Als er nu nog een onverwachte uitgave komt, kun je het er altijd nog vanaf halen. Maar dan kom je in ieder geval niet meer in de verleiding om het uit te geven.

Stap 9: Doe mee met mijn cursus Je geldzaken goed geregeld

Wil je echt je financiën onder controle en je hele kijk op geld veranderen? Doe dan mee met mijn cursus Je geldzaken goed geregeld. Dan leer je in korte tijd hoe je echt anders met geld kunt om gaan. En… bespaar je ook nog eens flink.

Ik beloof je, dat als je mee doet, je geld leuk gaat vinden. Net als ik. ? In kleine stapjes kom je bij het doel: meer geld, en minder stress.

Jouw toekomst, jouw keuze!

Bedenk je eens wat je echt wil in de toekomst. Zowel voor jezelf als voor je familie. Of je nu meer tijd wil hebben voor je kinderen of vaker op vakantie wil. Of misschien wel gewoon eerder wil stoppen met werken. Dat kan allemaal.

Zolang je goed voor ogen houdt wat je wil, en je focust op wat budgetteren en besparen je oplevert. Dan lukt het jou ook. Doe mee, en ik help je bij elke stap!

Klik hier om je op te geven.

Heb jij al een succesvolle manier gevonden om een goed budget te maken? Heb je er al eens over nagedacht hoe een budget je zou kunnen helpen bij het verminderen van stress?

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.