Spaarchallenge

De grote SPAARchallenge… Doe je mee?

Na een paar grote no-spend-challenges ben ik het no-spenden een beetje zat. Het voelt zo negatief om altijd maar te proberen geen geld uit te geven. Toch wil ik wel graag nog meer sparen, en velen met mij. Dus… zo dacht ik, tijd voor iets nieuws! De grote SPAARchallenge.

Hm, dat klinkt hetzelfde, denk je nu. Maar… dat is het niet! De grote spaarchallenge is namelijk positief. In plaats van MINDER uitgeven, gaan we MEER sparen. Vandaar een spaarchallenge. Ja, dat komt in de praktijk natuurlijk op hetzelfde neer. Maar het voelt toch anders. Zeker omdat we het weer met zijn allen gaan doen. Joehoe!

Hoe werkt de challenge?

Als eerste stellen we een doel. In mijn geval is dat € 500. Geen idee nog waar het vandaan moet komen, maar dat is dus mijn doel. Jouw doel mag je zelf bepalen. Het mag € 1 zijn of € 1000 en alles er tussenin. (Al ligt bij € 1 de lat wel heel laag vind ik, maar dat ben ik).

Daarna gaan we een hele maand zoveel mogelijk sparen.

En na afloop mag je je resultaat delen op de speciaal hiervoor ingerichte Facebook-groep. Feestje!

Hoe kun je extra sparen?

Daar heb ik een aantal tips voor verzameld.

Spaartip 1: Maak maandelijks automatisch geld over naar je spaarrekening

Zodra je salaris er is, maak je eerst (automatisch) spaargeld over naar je spaarrekening. En daarna betaal je je vaste lasten. En niet andersom! Als je eerst alles betaalt, en daarna pas geld overmaakt naar je spaarrekening, zal je altijd minder overmaken. Denk je nu “wat een onzin!”? Probeer het maar eens.

Psychologie speelt mee

Het is psychologisch namelijk.  Als je, zodra je inkomen binnen is, geld overmaakt naar de spaarrekening, lijkt het alsof je veel geld hebt. Dan zul je dus relatief veel geld sparen. Als je eerst al je rekeningen betaalt, heb je veel minder over. Dan maak je automatisch minder over.

Het eerst sparen heeft ook tot gevolg dat je daarna minder snel geld uitgeeft, omdat er minder op je betaalrekening staat. En wat je niet ziet dat is er ook niet. In ieder geval niet als je bij de kassa staat en twijfelt of je dat leuke jurkje toch kan kopen.

En mijn vaste lasten dan?

Die moet je natuurlijk hoe dan ook betalen. Maar betaal eerst jezelf.

Geef een automatische opdracht

Door een automatische opdracht in te stellen in je internetbankieren, zodra je salaris er is, is het geld al weg voor je het door hebt. Dan spaar je dus echt ongemerkt. En meer dan wanneer je het handmatig doet.

Spaartip 2: Rond alle bedragen af

Elke keer als je iets koopt, rond je het totaalbedrag af naar boven, naar het eerstvolgende ronde bedrag. En het verschil stort je op je spaarrekening. Zo wordt € 3,50 dus € 4. En € 27,95 wordt € 30.

Door dat consequent te doen, kun je ongemerkt veel kleine bedragen sparen. In de loop der maanden kan het echter flink oplopen.

Spaartip 3: Bouw een termijn in voor alle (grotere) aankopen

Spreek met jezelf af dat je pas iets mag kopen als je het minimaal 30 dagen op een lijst hebt staan. Dus als je vandaag besluit dat je echt een nieuwe telefoonstekker mag hebben… Dan mag je die pas over 30 dagen kopen. Gek voorbeeld misschien? Vast. Maar wel eentje uit de praktijk. 🙂

Uiteindelijk maakt het niet uit wat het is. Als het iets is dat je niet echt per direct nodig hebt, kun je deze afspraak toepassen. En dan merk je vanzelf wel hoe nodig die aankoop echt was.

Spaartip 4: Gebruik de 10-seconden-regel

Ken je die regel dat als eten minder dan 10 seconden op de grond heeft gelegen, je het nog op mag eten? Dat bespaart natuurlijk wel geld, op eten. Maar je kunt jezelf ook een hoop extra geld besparen als je dit ook in winkels toepast.

Bij alles wat je in een impuls wil kopen, denk je eerst minimaal 10 seconden na. “Heb ik dit echt nodig?” “Had ik dit gisteren ook al nodig?” “Staat het al minimaal een maand op mijn 30-dagen-lijstje?”

Spaar het aankoopbedrag!

Als je vervolgens met veel moeite besluit om het niet te kopen, maak dan het aankoopbedrag direct over naar je spaarrekening. Hoe fijn is het als je dat geld dan de volgende dag ook nog gewoon hebt!

Spaartip 5: Daag jezelf uit

Daar was ik al mee begonnen natuurlijk. Zet zelf ook een ambitieus doel, en probeer dit te bereiken. Probeer het eerst per week. En zodra het lukt, gooi je de week erna het doel iets omhoog.

Je kunt bijvoorbeeld stellen dat je elke week € 20 wil sparen. Of € 100. Of € 3. Het bedrag maakt niet uit, het is net wat voor jou nodig is. Als dat de eerste week gelukt is, gooi je er € 10 bij, in het eerste voorbeeld. Of € 50 in het tweede. En € 1 in het laatste.

Een voorbeeld uit de praktijk

Dat deze manier van doelen stellen werkt, blijkt uit het mooie voorbeeld van Adrianne van de blog Aad-Actief. Aan het begin van het jaar stelde ze zich de uitdaging om maximaal € 50 per week aan boodschappen uit te geven. Na een aantal weken succes, maakte ze het zichzelf nog moeilijker en probeerde ze hier ook alle cadeaus van te kopen. En toen dat ook lukte, ging ze nog een stapje verder: ze kocht ook koopzegels van dit bedrag. En ook dat gaat nog altijd goed.

Ik wil maar zeggen: Als je de lat hoog legt, spaar je meer.

Wil je ook meer sparen? Geef je op voor de SPAARchallenge!

Ook een ambitieus spaardoel? Geef je op voor de “SPAARchallenge” hier op mijn blog.

Voor slechts € 2,95 kun je mee doen. Voor dat bedrag krijg je motivatiemails, handige tools en allerhande tips om jouw challenge tot een succes te maken. Klik op onderstaande button om mee te doen!

 

ja ik doe mee

Extra hulp nodig bij het sparen?

Geef je dan ook op voor mijn programma Je financiën op orde. Lees meer hierover in het artikel Kom jij uit met je geld?

Grote spaarchallenge

 

This Article Has 7 Comments
 1. M - TwoPennies schreef:

  Wat een fijne lading spaartips! Ik ga binnenkort waarschijnlijk een duur besluit nemen, tot die tijd wil ik dus zo veel mogelijk sparen om te voorkomen dat ik een zo laag mogelijk bedrag bij moet lenen.

 2. dertigermetkids schreef:

  we sparen al heel veel dus ik doe niet mee met de challenge, maar wat leuk om er zon positieve draai aan te geven!!
  Hier een erg wisselend inkomen (ik zzper, gastouder dus afhankelijk van hoeveel uur opvang de ouders nodig hebben en man wel een basissalaris maar ook regelmatig overuren die hij 100% laat uitbetalen en de overige 35% bouwt hij tijd voor tijd voor op (terwijl er eigenlijk niet eens echt tijd is om die op te maken haha) zijn salaris komt elke 4 weken ipv maandelijks..(dus elk jaar een 13e maand 😉 )

  om die reden heb ik ooit bedacht om alle inkomsten eerst naar een spaarrekening te storten en daar een maandelijks bedrag van af te halen als zijnde maandinkomen (gebasseerd op de vaste lasten, boodschappen, tanken en een deel vrij te besteden) wat er overblijft verdeel ik over spaarpotjes, gelijk aan het begin van demaand (lang leve overzicht!!! ) nog meer sparen heeft dus in mijn ogen weinig zin (omdat ik vaste lasten niet onbetaald kan laten en ook de boodschappen wil ik niet op besparen enkel voor een challenge ) we doen t super zoals t nu gaat. dit jaar sparen we ongeveer 8000 euro terwijl we ook de tuin hebben opgeknapt en nog wel meer uitgaven hebben gehad. dus ik ben al heel trots op hoe we het doen 😉

  maar ik hoop dat je er mensen mee inspireert! vind je blogs en je fb pagina erg leuk en motiverend!! dus ik blijf graag meelezen!!

 3. Ikkelien schreef:

  Ik ben dit jaar begonnen met “Weeksparen”, hierbij spaar je in week 1 dus 1 euro en in week 2 dus 2 euro enz. Om te voorkomen dat december de allerduurste maand wordt doe ik het een beetje anders.
  In week 1 spaarde ik 1 euro en in week 2 was dit 52 euro, in week 3 was het 2 euro en in week 4 was het 51 euro enz. Zo ga ik het hele jaar door. Aan het eind van het jaar heb ik dan 1378 euro gespaard.

 4. […] trein. In september verdubbelde het aantal leden! Ook schreven veel mensen zich in voor de nieuwste challenge. Met zijn allen proberen we bijna een ton aan spaargeld te vergaren deze maand. Hoe dat verder […]

 5. […] Als je nu zorgt dat je je spaargeld ook automatisch overmaakt, scheelt dat alweer. Als het van je betaalrekening af is, geef je het veel minder snel uit. […]

 6. […] Ook leuk: doe mee met spaarbingo! Stort elke dag een bedragje uit dit lijstje op je spaarrekening. Als je spaarkaart vol is, heb je € 100 gespaard. Spaarbingo ontvang je gratis als je mee doet met de grote spaarchallenge. […]

Geef een reactie