uitzendbureau - aan het werk

Op zoek naar werk? 5 voordelen van werken via een uitzendbureau

Mijn meest memorable baantje ooit was bij een cateringbedrijf in mijn studententijd. Daarbij mocht ik op een dag melk en suiker vasthouden voor de koffie tijdens de opening van een tentoonstelling in een groot museum. Niemand minder dan Koningin Beatrix kwam het lintje doorknippen. En Nelleke Noordervliet was er ook. De koningin bleek geen suiker en melk in haar koffie te blieven. En Nelleke dronk thee. Stiekem had ik een ladder in mijn panty (streng verboden in mijn functie!) En ik had het protocol niet gelezen, schande, schande. Na afloop kregen we allemaal een doos chocolaatjes als fooi. Ik zei het al, het was een memorabele dag.

Toen ik nog studeerde, werkte ik er altijd bij. Zo heb ik ooit in een skybox bij Ajax drankjes uitgedeeld, stapels en stapels wetteksten in mapjes gedaan, huiswerkbegeleiding gegeven aan verveelde pubers én tomaten op schaaltjes gelegd (dat was wat minder glamoureus dan die skybox en de dag met de Koningin, maar wel heel gezellig). Via het uitzendbureau kwam ik overal.

Tegenwoordig werk ik zelf niet meer via het uitzendbureau, maar ik raad het mensen die een baan zoeken altijd aan. Waarom? Dat lees je hier.

Voordeel 1: Uitzendbureaus hebben uiteenlopende vacatures

Als je nog niet zo goed weet wat je wil doen, is het uitzendbureau de ideale startplaats. Ze hebben vaak honderden vacatures. Natuurlijk kom je daar niet allemaal voor in aanmerking. Maar… je kunt je wel laten adviseren over wat je zou kunnen doen. En je kunt erachter komen welke eisen bepaalde functies hebben. Als je dan een bepaalde kant op wil, kun je dus makkelijk uitvinden wat je nog moet leren of doen om daar te komen.

Voordeel 2: Je komt nog eens ergens

Via het uitzendbureau kom je sneller bij bedrijven binnen dan wanneer je zelf een open sollicitatie stuurt. Uitzendbureaus hebben vaak contracten met uiteenlopende bedrijven. Zeker bij grote bedrijven is het veel makkelijker om er via het uitzendbureau een baan te vinden dan wanneer je dat zelf doet.

Voordeel 3: Je kunt uittesten wat je leuk vindt

Vraag je je af of je een bepaalde functie wel leuk vindt? Probeer het via het uitzendbureau. Als dan blijkt dat het toch niet bij je past, dan kun je zo weg. Dat geldt ook als je iets anders vindt natuurlijk. Je zit nergens aan vast.

Voordeel 4: Je krijgt per week betaald

Als blogger moet je soms maanden op je geld wachten. 😉 En als je in vast dienst bent, duurt het ook een maand. Als uitzendkracht krijg je wel snel uitbetaald, namelijk elke week.

Dat vereist overigens wel discipline, want je vaste lasten komen wel maandelijks natuurlijk (dus elke week gelijk een deel apart zetten!)

Voordeel 5: Je wordt geholpen met solliciteren

Als je het moeilijk vindt om te solliciteren, is het uitzendbureau ook een uitkomst. Ze helpen je met het maken van een CV, en geven je tips over het voeren van sollicitatiegesprekken. De medewerkers van het uitzendbureau willen ook graag dat jij aan het werk komt, per slot van rekening.

Vaak kun je via het uitzendbureau ook cursussen krijgen die je kans op een baan vergroten.

Veel succes met zoeken!

Ben je op zoek naar een baan? Schrijf je dan dus eens in bij een uitzendbureau. Laat je het hier weten, als je iets gevonden hebt?

This Article Has 10 Comments
 1. Vera schreef:

  Ik werk al heel lang met zo n tijdelijke contracten en vind dit echt super, steeds een nieuwe challenge waar Je Je moet bewijzen en waar Je steeds veel bij van kan leren daar veel uiteenlopende jobs.

 2. M - TwoPennies schreef:

  Leuk om eens de voordelen van een uitzendbureau te lezen. Ik heb zelf nog nooit via een uitzendbureau gewerkt. Ben wel via een recruiter bij mijn huidige werkgever gekomen, daarvan vond ik het ook handig dat er iemand met je meedenkt wat bij je zou passen.

 3. Inge Baeten schreef:

  Mja, zelf ben ik helemaal geen voorstander van ‘vast’ werk zoeken via een interim bureau … Het staat nogal slordig op je CV als je tig werkervaringen van korte periodes hebt. Verder lijken deze bureaus ook mensen wat aan het lijntje te houden. Ze beloven wel dat je na verloop van tijd kans maakt op een vast contract, maar dat is vaak helemaal niet zo. Voor de werkgever is het nl goedkoper om met interims te werken dan met vaste mensen.
  Zo werk ik bvb op een afdeling met 9 ‘vaste’ mensen en 3 tot 4 interims per week. Deze interims hopen allemaal op een vast contract, maar wij (‘vasten’) weten allemaal dat dit er voor hen nooit zal inzitten … Na een jaar of anderhalf krijgen ze dit door en dan krijgen we weer eens een andere interim. Daar mee is de kous af. Enneuh… dezelfde rechten ??? Laat me niet lachen !

  • Sjoukje schreef:

   Als je kijkt vanaf de kant van iemand met een vaste baan, begrijp ik je wel. Ik zou ook niet snel een vaste baan opzeggen voor een interim contract. Maar… als je geen werk hebt, is het wel degelijk een aanrader. Een gat op je CV is per slot van rekening ook niet prettig. Je kunt beter laten zien dat je van aanpakken weet door veel verschillende werkervaringen neer te zetten dan helemaal niets.
   Die loze beloftes, dat kan ik me wel voorstellen ja. Dat is niet prettig en ook niet netjes.

  • Vera schreef:

   De meeste van mijn tijdelijke jobs, duren tussen 3 maand a 2 jaar. Werk al jaren via deze weg op de personeelsdienst. ( admin, lonen, opleidingen organiseren, pension funds, uitstappen organiseren,…) de cv een slordige cv? Neen niet echt ….. Goede structuur in brengen . In sommige bedrijven ging ik ondertussen al 6 maal terug werken, dus herkenning is er zeker voor mijn werk. Wat betreft dezelfde rechten, klopt Die hebben We niet helemaal vb groepsvetzekering hebben We niet. Maar voor de rest hebben We wel het zelfde, maaltijdcheques én ecocheques. Én dertiende maand uitbetaald door interim fonds eind december

 4. mariimma schreef:

  Uitzendwerk is prima, tijdens je studie bijvoorbeeld. Maar ook toen had ik liever een direct contract. Nu ik zelf af met tijdelijke krachten werk is dat nog steeds zo. Het is veel fijner om mensen direct aan te sturen en bovendien is het goedkoper voor de werkgever, wat in mijn geval automatisch óók betekent dat de werknemer er meer aan overhoudt.

  Het uitzendbureau waarvoor jij reclame maakt in je stukje ken ik niet. Nadeel van dergelijke kleintjes is dat je als werkgever veel te lang in spanning zit of ze wel iemand voor je kan vinden. Ik werk om die reden liever met grotere partijen. Dan maar (iets) duurder, maar je weet tenminste zeker dat er iemand is die de taak kan uitvoeren!

  • Sjoukje schreef:

   Het is een grote, met een nieuwe naam.
   Ik snap wel dat jij ook liever met grote bureaus werkt inderdaad.
   En dat je er meer aan over houdt als je direct ingehuurd wordt, dan klopt zeker. Maar dan moet je wel zelf op zoek naar iets. En dat is niet altijd even makkelijk.

 5. Werken via een uitzendbureau hielp mij twee jaar lang, toen ik zonder baan zat. Ik vond het ideaal en zat nooit zonder geld!

Geef een reactie