De 7 budgetposten die iedereen vergeet (maar die je wel mee zou moeten nemen)

Als je een budget maakt, is het wel fijn als je alles mee neemt dat je kunt verwachten. Maar… soms gaat dat wel eens mis. Dan blijkt je band ineens lek. Of heb je geen zin om te koken. Of je hebt ineens een verjaardag waar toch echt een cadeau voor moet komen.

Zelf ben ik erg voor flexibel budgetteren. Het leven is per slot van rekening nu eenmaal niet erg voorspelbaar. Als ik extra kosten heb, schuif ik mijn boodschappenbudget wat naar beneden en mijn feestbudget iets omhoog. 🙂 Of mijn kledingbudget naar beneden en mijn autokosten omhoog. Het is maar net waar het gat zit. Zolang het totaal binnen budget blijft, is er geen man overboord.

Toch vind ik het wel zo handig om gewoon zoveel mogelijk zaken gewoon mee te nemen in mijn budget. Daarom maakte ik een lijstje met 7 budgetposten die snel vergeten worden (weet ik uit ervaring…).

Post 1: Je spaargeld

Bij mijn grote spaarchallenge noemde ik het al: eerst sparen en dan pas uitgeven.

Voor veel mensen is spaargeld een restpost. Zo van: wat er nog overblijft, gaat naar de spaarrekening. Het is echter veel handiger om dit andersom te doen: eerst je spaargeld reserveren en dan pas de rest budgetteren. Het gekke is dat spaargeld voor de kinderen wel vaak als vaste last wordt meegenomen. Waarom dan ook niet wat andere extra posten (zoals reserveren voor je vakantie?)

Zorg natuurlijk altijd wel dat je genoeg geld overhoudt om je vaste lasten te betalen. Anders schiet het natuurlijk niet op. 🙂

Post 2: Cadeaus

Cadeautjes, zeker voor kinderverjaardagen (van de klasgenoten van je kind bedoel ik dan met name) zijn van die kosten die vaak ineens op komen. Tenminste, dat lijkt wel zo vaak. En dat is zonde. Alhoewel je natuurlijk niet altijd kunt voorspellen voor welke feestjes er een uitnodiging komt, kun je wel voorspellen hoeveel je er globaal aan kwijt bent in een jaar.

Door elke maand een vast bedrag te reserveren voor cadeaus kom je een heel eind. Je kunt daar dan ook alle gezinsverjaardagen en de cadeaus van de mannen met witte baarden in meenemen. Dat scheelt weer een hoop gestress in de december.Post 3: Bankkosten, inclusief rente voor roodstand

Een derde post die vaak over het hoofd wordt gezien, omvat alle bankkosten. Natuurlijk, het is niet de bedoeling dat je rood staat. Maar het overkomt de meeste mensen toch wel eens. Zelfs als je niet rood mag staan. Incasso’s bijvoorbeeld worden dan toch afgeschreven. Als er na 3 dagen nog niet genoeg geld is, wordt het wel teruggeboekt, maar over die 3 dagen betaal je wel rente.

Ook de kosten voor het betaalpakket en je creditcard moet je mee budgetteren.

Post 4: Auto-onderhoud

De wekelijkse autokosten, die neem je vast wel mee. Maar denk je ook aan de kosten voor APK en overige onderhoud? En voor afschrijving? Als je auto op is, is het wel fijn als er weer een potje beschikbaar is voor een vervangende auto.

Iemand op mijn Facebook-groep gaf de volgende tip: spaar een euro per 10 gereden kilometers voor onderhoud en afschrijving. Dat vond ik een hele slimme. Hoe meer je rijdt, hoe meer geld je voor onderhoud nodig hebt, per slot van rekening. En dat geldt natuurlijk ook voor de afschrijving: dat gaat een stuk sneller als je meer kilometers maakt.

Zelf zet ik altijd een vast bedrag opzij voor onderhoud en afschrijving. Dat werkt voor ons ook prima, omdat we een goede buffer hebben. Maar ik denk wel dat ik volgend jaar de euro per 10 kilometer-methode ga introduceren, want eerlijk gezegd vind ik dat gewoon leuk. 🙂

Of het echt een euro wordt, moet ik nog even uitrekenen. Dat is ook afhankelijk van de aanschafprijs van je auto natuurlijk. En van de verwachte onderhoudskosten. De ene auto vereist meer onderhoud dan de andere. Onze Prius was altijd redelijk goedkoop, maar blijkbaar houdt dat op bij 8 jaar.

Post 5: Kosten voor huisdieren

Je kunt je huisdieren verzekeren, maar de ervaring leert dat zo’n verzekering lang niet altijd voldoende uitbetaalt, als er echt iets aan de hand is. En zelfs als je een goede verzekering hebt, is het wel verstandig om kosten voor je huisdieren mee te nemen in je budget.

Onze puppy heeft onze halve huisraad aangevreten, daar waren we niet helemaal op berekend, toen we haar adopteerden. (We hadden gelukkig al een kindvriendelijk huis, dus op zich is de schade ook niet heel dramatisch). Maar de dierenarts… dat was helemaal schrikken. Een keertje antibiotica, en nog wat andere pillen tegen een of ander op straat opgelopen virusje (of bacterie, daar wil ik vanaf zijn)  en we waren € 50 kwijt. En dat terwijl we de arts zelf niet eens gezien hadden.

Lang verhaal kort: budgetteer de kosten van je huisdier mee dus. Als je die uit je boodschappengeld moet halen, blijft er voor de rest alleen maar droog brood over…

Post 6: Uitstapjes en leuke dingen

Als je dan toch bezig bent met al die ingewikkelde en minder leuke kosten (voor kapotte auto’s en zieke huisdieren), budgetteer dan ook direct voor de wel leuke dingen. Ook deze categorie wordt vaak overgeslagen in de overzichten die ik zie. En dat is jammer om twee redenen:

 • Vaak komen die kosten toch wel. Want… zie reden twee:
 • Ontspannen is belangrijk.

Je kunt het zo gek maken als je wil (en kunt veroorloven natuurlijk), maar het is echt wel heel handig om geld in te plannen voor leuke dingen.

Wij hebben ook een vaste post voor leuke dingen en uit eten gaan. Niet dat we nu maandelijks buiten de deur eten hoor, maar we halen wel regelmatig een ijsje. En we gaan sowieso graag dagjes uit.

Post 7: Jaarlijkse kosten

Wat ik elk jaar weer vergat (en nu dus ook net over heb gemaakt…) de jaarlijkse eigen bijdrage voor school. Daar krijgen we namelijk geen acceptgiro of zo voor, dat moet je zelf overmaken op basis van informatie in de schoolgids (die we digitaal krijgen tegenwoordig). Inmiddels budgetteer ik die wel mee (we gaan het vijfde jaar in, het werd tijd), maar ik heb het toch jaren als verrassing gezien.

Dat probleem hebben veel mensen met jaarlijkse kosten. Omdat ze niet elke maand komen, zitten ze niet in je systeem.

Wat beter werkt, is dit soort bedragen elke maand meenemen en vast reserveren. Als ze dan betaald moeten worden, heb je het geld al op je spaarrekening staan. En dan is het niet zo’n grote hap uit je budget.

Budgetteren kun je leren!

Door deze 7 posten in je budget mee te nemen, wordt het leven een stuk relaxter. Het punt is met deze kosten, ze komen toch wel (tenzij je geen huisdier of auto hebt, dan komen er maar 5). Dus je kunt er maar beter gewoon rekening mee houden.

Vind je budgetteren lastig? Maar merk je dat je wel behoefte hebt aan meer duidelijkheid op financieel gebied? Lees dan eens mijn budgetblogs in de serie Budgetteren kun je leren. 

Of… schrijf je in voor mijn programma Je financiën op orde. Hierover kun je meer lezen in de blog Kom je uit met je geld?

 

 

7 vergeten budgetposten

 

>

 

 

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com
This Article Has 16 Comments
 1. mrsbb75 schreef:

  Wij bugetteren echt al jaren, maar hier staan toch weer twee goede aandachtspunten tussen. De euro-per-kilometer-methode is wel een leuke. En de jaarlijkse kosten voor school en overblijven staat er bij ons inderdaad ook nog niet bij. Meteen even bijgesteld! Bedankt!

 2. Min of meer schreef:

  Buiten de genoemde 7 posten heb ik ook een potje zorgkosten voor dingen als voedingssupplementen. Dat kan best aantikken, soms is alles tegelijk op.

  • Fenneke schreef:

   voor voedingssupplementen houd ik de (digitale) reclamefolders van de drogisten in de gaten, m.n. kruidvat wil nog wel eens een 2e gratis-actie doen, en eens in de zoveel maanden ook voor voedingssupplementen. ik koop ze dan ook als de huidige potjes nog niet op zijn, want ze zijn lang houdbaar, en de tweede gratis scheelt echt behoorlijk. idem voor luxe-artikelen als badschuim.

 3. Mascha schreef:

  Bij de €1 per km methode moet je wel een heel erg dure auto rijden of heel erg weinig rijden. Ik rijd jaarlijks ongeveer 14.000 km. Mijn afschrijving en onderhoud zijn ongeveer €1.200,00 per jaar. €14.000 hiervoor reserveren dan houd ik nog over als ik ieder half jaar een nieuwe auto koop en mijn huidige in ruil.

 4. Kitty schreef:

  Bij mij staan alle punten er wel in ook gespecificeerd bvb cadeaux onderverdeeld in verjaardagen en feestdagen en per feestdag ook weer apart.

  Over geld per gereden km apart zetten moet ik nog eens puzzelen. Bij mij was het altijd: dit is het max wat ik aan reparatie uit geef en anders andere auto waarvoor ook max bedrag incl nieuwe apk.
  Uit eigen ervaring en die van anderen, weet ik dat een auto apk ok waarin jaar niet gereden en in garage gestaan ineens ook heeeel veel gebreken kan hebben rara. Dus het is niet per definitie veel rijden = veel onkosten.

 5. Huisdieren kosten inderdaad geld. Dat merk ik erg aan ons hondje Trixie!

 6. Katja schreef:

  Jaarlijkse kosten uit mijn eigen lijstje, die ik voorheen inderdaad vergat: waterschapsbelasting, bibliotheekabonnement, NS voordeelurenabonnement, contributie huurdersvereniging, museumjaarkaart, lenzencontrole, anticonceptiepillen. Bij elkaar is dat best veel geld. Eventueel kun je ook geld reserveren voor eigen risico zorgverzekering (zodat je dat indien nodig kunt betalen) en nieuw paspoort en rijbewijs (check tot wanneer ze geldig zijn).

  • Sjoukje schreef:

   Wat een mooie aanvullingen! Wij reserveerden ook altijd geld voor de zorgverzekering, maar betalen hem nu voor het eerst weer maandelijks. Ik vond jaarlijks toch wel heel fijn, dus dat gaan we volgend jaar weer doen.

   • Katja schreef:

    Graag gedaan! Zorgverzekeringspremie doe ik ook jaarlijks, in december het jaar vooraf. Bij betaling in één keer krijg je vaak korting (3% ongeveer, dacht ik) en dan ben je die ruim duizend euro al kwijt voordat je er vermogenbelasting over betaalt (saldo bankrekeningen 1 januari).

  • anitawillems schreef:

   Paspoort en rijbewijs zijn inderdaad een goeie! Mooiste is als je het wat kunt spreiden onder de huisgenoten. Wij hebben een tweeling, dus paspoort komt met hen altijd tegelijk 🙂

 7. hvampting schreef:

  Ik dacht nooit aan de tandarts totdat ik een wortelkanaal behandeling moest. Oei!

  • Sjoukje schreef:

   Ja, dat is ook een goeie! 🙂 Ik heb ook geen tandartsverzekering, en omdat het me nooit geld kost, heb ik daar ook niet echt een potje voor. Ik ga hem eens opschrijven, want het kan natuurlijk altijd wel.

Geef een reactie