Het geldgevoel van… Diana

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Vandaag is het interview van Diana aan de beurt. Zij is 40 jaar en omschrijft zichzelf als DINKY: double income, no kids. Zij spaart ongeveer 30% van haar inkomen!

Hoe is je relatie met geld?

 Ik vind het prettig om juiste investeringen te doen al zijn ze op micro niveau. Ik kan het geld maar één keer uitgeven, en ik wil wel genieten! Maar het over de balk smijten zie ik ook weer niet zitten.

Verdien je genoeg geld?

 Natuurlijk wil ik meer verdienen maar heb nu een goede balans tussen werkuren en inkomsten. Onze vaste uitgaven zijn gebaseerd op één inkomen, dus we hebben genoeg spelingsruimte.

Maak je gebruik van een budget?

 Mijn budget is opgesteld aan de hand van percentages. Ik spaar vast 10% voor de spaarrekening. Daarnaast los ik met 20% van mijn salaris mijn hypotheek af. Sowieso staan de vaste lasten vast en van de rest "leef" ik. Meestal blijft er nog geld over aan het einde van de maand. Dat gaat ook extra als aflossing naar de hypotheek.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

 Nu ik flink aan het aflossen ben wil ik ook graag heel veel aflossen. Ik beknibbel op de leuke dingetjes terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Een balans vinden vind ik dus moeilijk, ik kan nogal fanatiek zijn.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

 Mijn hypotheek zien slinken, mijn spaargeld zien groeien en op een aparte rekening mijn spaargeld voor mijn pensioen eerder te laten ingaan. Gelddoelen zijn heel overzichtelijk en duidelijk. Je ziet ze groeien!

Heb je spaargeld?

 Ja, voor onverwachte uitgaven en grote wensen.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes? Of alles op 1 grote hoop?

Diverse potjes, bij de SNS heb ik een spaarrekening met 0,25 %. Hier kan ik altijd bij. Je kunt daar spaarpotten creëren en die gebruik ik voor korte termijn doelen. Bij de DELA heb ik mijn "eerder stoppen met werken"-pot. Daar kan ik niet bij qua opnemen maar ik kan daar zo vaak storten als ik wil. Deze heeft een rente van 2,75%

Waar geef je veel geld aan uit?

Ik leen wel eens geld uit. Tot nu toe heb ik dat altijd terug gekregen, maar ik bedenk me altijd: "Als ik het niet terug zou krijgen, is het waard om daar ruzie over te krijgen?" Als het de ruzie niet waard is, dan leen ik het uit.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

 Mijn pensioenpot, zodra mijn hypotheek slinkt komt maandelijks meer geld vrij! Dat ga ik ook meteen weer stoppen in mijn pensioenpot.

En waar zou je juist op willen besparen?

 Ik bespaar graag op de vaste lasten. Zo heb ik geïnvesteerd in zonnepanelen, en ga kijken of mijn verzekeringen goedkoper kunnen. Als ik maandelijks minder vaste lasten heb, hoef ik ook minder te sparen om eerder te stoppen met werken. Dus eigenlijk werk ik op die manier ook aan mijn vervroegd pensioen!

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

 Ik probeer volgens de 50/30/20 theorie om te gaan met mijn geld. Dat is gebaseerd op percentages. Ik leef van 50% van mijn inkomen, ik spaar 30% en ik los met 20% de hypotheek versneld af.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

 Aflossen, duurzaam investeren en weggeven. Eigenlijk net zoals ik nu al doe met mijn inkomen.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Door het 50/30/20 systeem als basis te gebruiken. Ik heb het de laatste tijd niet berekend, maar sta er volgens mij al beter voor nu ik minimaal 30% spaar van mijn inkomen. Financiële vrijheid is in zicht voor mij!

 

Bedankt Diana!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Diana! 

Diana is hard aan het werk om zo snel mogelijk met pensioen te kunnen gaan. Wat doe jij als voorbereiding op je pensioen?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: