Het geldgevoel van… Eva

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Nu krijgen we een hele frisse blik op geld. Vandaag is namelijk de beurt aan Eva om over haar geldgevoel te vertellen. Zij is 17 jaar en woont dan ook bij haar ouders thuis met haar tweelingzus. Zij heeft een blog over mode en beauty: Hashtag Eva

Hoe is je relatie met geld?

 Voor mij is geld altijd belangrijk geweest. Ik praat er dan ook regelmatig over, vooral met m'n vader omdat hij een eigen bedrijf heeft. Dan heb je het al snel over dit onderwerp 😉 Met hem deel ik vaak dingen over mijn blog. Nu gaat het meer over mijn toekomstplannen, maar in de beginfase vroeg ik hem altijd advies over hoeveel geld ik voor gesponsorde artikelen moest vragen.

Verdien je genoeg geld?

Als ik over het over het afgelopen jaar heb, dan heb ik zeker genoeg verdiend. Ik werkte dat jaar in het restaurant van een camping, en zeker in de zomervakantie heb ik veel bijverdiend. Met mijn blog heb ik dat jaar zelfs nog meer verdiend. Ik ben wel dankbaar dat ik nooit te kort kom. Of ik meer wil verdienen? Altijd. Maar ik heb het afgelopen jaar geleerd dat het nóg belangrijker is om rustig aan te doen, in plaats van altijd maar willen werken. Ik heb het seizoen bij de camping afgemaakt en focus me nu op mijn blog, en op school natuurlijk.

Maak je gebruik van een budget?

 Mijn idee van 'budget' is eigenlijk vrij simpel. Neem het afgelopen jaar als voorbeeld: mijn inkomsten kwamen van mijn werk in het restaurant, mijn blog en mijn kleedgeld. Het budget dat ik had? Alleen mijn kleedgeld. De inkomsten van mijn 'normale werk' gingen naar een spaarrekening en wat ik met mijn blog verdien, geef ik ook niet uit en staat op een andere spaarrekening. Aan die €60,- kleedgeld per maand heb ik meer dan genoeg, omdat ik nog thuis woon.

Wat vind je het lastigste van omgaan met geld?

 Het lastigste van omgaan met geld, is wanneer ik iets duurs heb gezien wat ik móét hebben. Mijn camera bijvoorbeeld. Daarmee heb ik natuurlijk wel lang gewacht, maar het was wel een dure aankoop. Gelukkig kreeg ik hem deels voor mijn verjaardag. Daarnaast wordt het ook lastig als ik een duur kledingstuk zie dat ik echt niet meer uit m'n hoofd krijg. Wel ben ik erg goed in wachten tot de uitverkoop, gelukkig 😉

 Waar spaar je voor?

 Op dit moment heb ik geen speciaal spaardoel. Ik weet dat ik in de toekomst geld nodig ga hebben voor een nieuwe telefoon en misschien wel voor een vakantie met m'n vriendinnen, maar daarvoor heb ik al gespaard. Ik spaar nu dus alleen omdat ik het een fijn idee vind dat ik genoeg geld voor alles heb.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?

 Bij mij is alles één grote hoop. Nou ja, eigenlijk is het wel een beetje verdeeld. Ik heb spaargeld waar ik niet bij kan, spaargeld van mijn blog en kleedgeld. Deze 3 dingen zijn verdeeld over 3 rekeningen. Toch kun je het alsnog één grote hoop noemen, omdat ik het niet verdeeld heb in spaardoelen zoals 'vakantie' of 'telefoon'. Dit doe ik niet omdat ik van mezelf weet dat het zo ook al lukt om te sparen, dus voor mij zijn dit soort speciale potjes niet nodig.

Spaar je regelmatig? Of alleen als je wat overhoudt?

Ik spaar eigenlijk altijd. Zoals ik al zei, spaar ik zelfs met al m'n inkomsten. Dat is voor later, om bijvoorbeeld mijn zorgverzekering te betalen als ik 18 word. Verder spaar ik 'tijdelijk' met het kleedgeld dat ik niet uitgeef, voor grotere uitgaven zoals een telefoon. Zo spaar ik dus op twee manieren, het ene is voor de korte termijn en het andere is voor later.

 

Waar geef je veel geld aan uit?

Het enige waar ik geld aan uitgeef is kleding, en soms make-up. Ik geloof dat ik niet megaveel geld uitgeef aan kleding. Wel zou ik me meer moeten inhouden als ik op Tienertour ga, want 3 dagen winkelen is écht niet goed voor mijn portemonnee. Om eerlijk te zijn vind ik dat ik dan wel te veel uitgeef, ook aan kledingstukken die ik (bijna) niet ga dragen. Als ik online kleding bestel, dan is dat meestal wel een goede aankoop voor niet al te veel geld.

Waar zou je graag meer geld aan uit willen geven?

 Ik heb een tijd gehad waarin ik meer geld uit wilde geven aan leuke dingen doen. Dat was in de zomervakantie, dus in de tijd waarin ik ontzettend veel werkte. Ik heb toen redelijk wat geld uitgegeven aan waterskiën / wakeboarden bij een kabelbaan hier in de buurt. Op dit moment zou ik niet per se ergens meer aan uit willen geven, omdat zoiets bij mij al snel uit de hand zou lopen. Ja: ik ben goed in sparen, maar ook goed in uitgeven.

Bedankt Eva!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Eva! 

Wil je meer lezen over Eva? Kijk dan eens op haar blog!

Hoe was jij als tiener: spaarzaam of gaf je liever alles uit?

Verder lezen?

Wil je meer lezen over mensen en hun portemonee? Kijk dan eens op Simpel en Rijk Leven. Janine interviewt elke maandag iemand over zijn of haar uitgavenpatroon. Lekker leesvoer!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: