Het geldgevoel van… Janine

aflossen op onze hypotheek

Hoe denk jij over geld?  Waar geef je de prioriteit aan? Waar spaar je voor? En waar geef je teveel geld aan uit? En waar zou je graag meer geld voor hebben? Allemaal vragen over geld die ik uiteenlopende mensen voorlegde. Elke dinsdag lees je hier een interview met iemand over haar of zijn geldgevoel!

Vandaag mag ik jullie Janine voorstellen, misschien ken je haar van haar website Simpel Rijk Leven. Zij is moeder van twee kleine dochtertjes (0 en 1 jaar) en getrouwd. Zoals je zal verwachten met een finance-blogger, weet zij precies waar zij mee bezig is als het over geld gaat. Haar doel is namelijk voor haar veertigste hypotheekvrij te zijn!

Hoe is je relatie met geld?

Geld vind ik geweldig. Niet dat ik rijk wil zijn, maar ik vind het heerlijk om financieel bewust te zijn en probeer zo goed mogelijk met geld om te gaan. In mijn ogen geeft geld vrijheid. En dat is iets wat ik heel belangrijk vind in mijn leven. Ik schrijf er ook over die vrijheid die geld geeft op mijn blog.

Verdien je genoeg geld?

Wij verdienen voldoende om een fijn leven te hebben. Meer verdienen is voor ons geen noodzaak, wel willen we heel graag lagere lasten hebben. Minder lasten = meer vrijheid. Voor ons zou dat de vrijheid zijn om bijvoorbeeld nog wat minder te gaan werken.

Maak je gebruik van een budget?

We werken deels met een budget. Iedere maand maken we beide geld over naar de gezamenlijke rekening. Van deze rekening gaan al onze vaste lasten af, zoals de verzekeringen, hypotheek etc. Daarnaast hebben we een aparte rekening met pinpas waar we maandelijks 500 euro op storten. Daar doen we de boodschappen van, gezamenlijke uitgaven etc.

Naast deze 2 rekeningen hebben we ook nog beide een privérekening. Dat voorkomt bij ons een hoop discussies over het uitgeven van geld. Mijn man geeft anders in mijn ogen te veel geld uit aan computerbenodigdheden en ik geef in zijn ogen weer te veel geld uit aan horeca-uitgaven. Door het op deze manier gescheiden van elkaar te houden, zijn we allebei tevreden. Wel kijken we maandelijks bij elkaar op de rekening, dus geheimen hebben we niet voor elkaar.

Wat vind je het leukste van omgaan met geld?

Ik vind het niet per definitie leuk, maar wel belangrijk om het goed te doen. Ik kan wel blij worden van extra aflossen op de hypotheek, waardoor we direct lagere maandlasten krijgen. Goed omgaan met je geld geeft vrijheid!

Waar spaar je voor?

Ons spaargeld zien we als buffer voor onvoorziene uitgaven of een tijdelijke inkomensterugval. Er staat voldoende op om (beide) langdurig zonder werk te kunnen zitten.

Heb je je spaargeld verdeeld over verschillende potjes?

We hebben een gezamenlijke spaarrekening en beide een privé-spaarrekening. Van de gezamenlijke spaarrekening betalen we bijvoorbeeld de vakanties, onderhoud van het huis en alle andere duurdere uitgaven die je kan bedenken binnen een gezin. De privé-spaarrekeningen zijn voor eigen uitgaven.

Spaar je regelmatig?

We sparen volgens het Pay yourself first principe. We sparen dus iedere maand een vast bedrag en zien sparen als onderdeel van onze vaste lasten.

Leen je ook wel eens geld?

De enige lening die wij hebben is onze hypotheeek. En daar willen we zo snel mogelijk vanaf!

Waar geef je veel geld aan uit?

De hypotheek! En daar willen we dus ook zo snel mogelijk vanaf zijn! Ons doel is om in 2025 hypotheekvrij te zijn. Dat zou betekenen dat ik voor mijn 40e geen hypotheekschuld meer heb.

Spaar je ook voor later?

We investeren vooral in later. Door af te lossen op de hypotheek, maar ook door bijvoorbeeld te investeren in crowdfunding. Volgend jaar hopen wij onze eerste stappen te zetten met beleggen.

Hoe bepaal je waar je hoeveel voor spaart?

We kijken vooral naar wat we maandelijks nodig hebben om rond te komen. Op basis van dat bedrag bekijken we hoe hoog ons spaargeld moet zijn en doen dat keer het aantal maanden dat we zonder inkomen kunnen/willen zitten.

Wat zou je doen als je nu ineens een miljoen zou winnen?

We zouden dan hypotheekvrij gaan wonen in een boerderijtje. Daarnaast zouden we waarschijnlijk een eigen bedrijf starten, waarbij we slechts deeltijd moeten werken. We zouden onze levensstijl verder niet aanpassen bij het winnen van 1 miljoen euro.

En als je nu niet dat miljoen wint… Hoe zorg je er dan voor dat het je toch lukt?

Aflossen, investeren en sparen. Maar wel lekker blijven genieten van het leven natuurlijk!

Bedankt Janine!

Bedankt voor het delen van jouw geldgevoel Janine! 

Voor je veertigste hypotheekvrij is een prachtig streven. Zou jij dat (hebben) kunnen halen? Wat had/moet je daarvoor aanpassen?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: