Vertel je geld waar het heen moet

vertel je geld waar het heen moet

Pas had ik een drukke ochtend in het verschiet. Ik wilde brood halen, mijn paspoort laten vernieuwen, even een klein boodschapje doen en naar de bibliotheek. Oh en nog een paar uurtjes werken. En dat allemaal voor de kinderen uit school kwamen om 12.15u.

Als ik geen plan had gehad, had ik eerst die boodschappen gedaan, en daarna voor een dichte bibliotheek gestaan. Die ging pas om 11 uur open. Waarschijnlijk was ik dan alsnog brood gaan halen, om vervolgens ook voor een dicht stadsdeelkantoor te staan, want die bleek pas om 12 uur de deuren te openen. Van werken was waarschijnlijk niets meer gekomen, door de frustratie. En de bibliotheekboeken en dat paspoort… Die hadden mooi nog een week mogen wachten.

Maar ik had een plan...

Gelukkig nam ik die ochtend wel de tijd om eerst een plan te maken. En zo ontdekte ik dat ik beter eerst een paar uur kon gaan werken, en om daarna in één moeite door naar de bibliotheek, de bakker, de paspoortbalie en tot slot naar de supermarkt daarnaast te gaan. Het scheelde me een hoop frustratie, én een hoop tijd.

En hulp van Dave

Op het moment dat ik mijn rondje fietste, luisterde ik naar een boek van de Amerikaanse geldgoeroe Dave Ramsey, over ondernemen. En ineens hoorde ik zijn beroemdste quote langskomen:

A budget is telling your money where to go instead of wondering where it went.” - Een budget is je geld vertellen waar het heen moet, in plaats van je afvragen waar het heen vertrokken is.

Dit zinnetje heb ik al vaak gelezen, hij wordt op Amerikaanse blogs heel vaak gequote. En alhoewel ik het altijd al een logisch verhaal vond, viel het kwartje nu pas echt. Het is net als met mijn plannen die ochtend. Vrij vertaald: Als je jezelf vertelt waar je heen moet, hoef je je later niet af te vragen waar de tijd gebleven is.

Zoveel meer rust!

Als je een budget maakt, weet je precies hoeveel je te besteden hebt. Dat geeft zoveel rust! Of het nou gaat om geld of om tijd: op is op, en weg is weg. Je kunt het maar één keer uitgeven.

Vooraf even kijken wat je hebt en wat je nodig hebt, werkt. Echt.

Maar wat nou als...

Nu is het natuurlijk zo dat je nooit precies weet wat er gebeurt. Ook dat geldt zowel voor tijd als voor geld. Net als je lekker zit te werken, gaat de bel. En als je eenmaal op de fiets zit, blijkt het zo onmogelijk druk dat lopen nog sneller was geweest.

Bij je geld budgetteren wordt dit nog veel harder geroepen vaak. “Ik kan wel budgetteren, maar dan gaat de wasmachine net stuk! Of dan heb je eindelijk wat spaargeld en dan krijg je ineens een onverwachte rekening of een belastingaanslag.”

Geld, rekenmachine en klok - door Nespix

Shit happens. Dat klopt.

En ja, die dingen gebeuren inderdaad. Maar… vraag ik me dan af: gebeurt dat dan niet als jij je kop in het zand steekt? Om even in de tijdmetafoor te blijven: als je geen plan maakt, rijdt het verkeer dan wel door? Gaat die bibliotheek dan wel om 9 uur open? En trekken de buurkinderen dan geen belletje? Of… gaat het leven dan ook gewoon door, en loopt echt alles in de soep? Omdat je twee keer moet fietsen naar die steeds stommere bibliotheek met die beperkte openingstijden tussen een hele school fietsende pubers door? 😊

Juist daarom!

Juist omdat het leven vaak onvoorspelbaar is en je niet weet wanneer je gekke kosten krijgt, is het zo’n goed idee om te budgetteren! Juist omdat je nooit weet wanneer de wasmachine kapot gaat of de belastingdienst wakker wordt, is het slim om niet teveel geld uit te geven aan onzindingen in de supermarkt. En om na te denken hoeveel geld je apart wil houden voor leuke dingen en dan toch nog genoeg overhoudt voor die post “onverwachte zaken”.

De zomerse no-spend-challenge in de herhaling

Precies om deze reden organiseerde ik vorig jaar een no-spend-challenge in de zomer. Toen deden er dik 500 mensen mee! Maar ook best veel mensen meldden me destijds dat ze het juist niet deden, allemaal met het argument: in de zomer wil ik me niet in hoeven houden, dan wil ik plezier maken. 

Ik wil graag voorstellen dat we ook dit jaar JUIST IN DE ZOMER en juist in de decembermaand een strak budget maken! Eentje met geld genoeg voor ijsjes, danwel warme chocolademelk en uitstapjes. En voor spontane verrassingen tussendoor. Zodat je genoeg plezier kan maken, maar toch niet in paniek hoeft te raken als je koelkast spontaan gaat lekken. Of de verzekering ineens je eigen risico incasseert.

Doe je weer mee? Ik sta voor je klaar met de volledig vernieuwde no-spend-challenge! 

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel een afbeelding van Shutterstock.com.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.