Een reisverzekering? Altijd doen!

reisverzekering

In de loop der jaren heb ik mijn reisverzekering al heel vaak gebruikt. Als echte brokkenpiloot heb ik in mijn leven al eens in een Oostenrijkse, een Amerikaanse en een Australische ambulance gezeten (nog nooit in een Nederlandse trouwens, maar dat terzijde).

En de keren dat ik ik het buitenland de eerste hulp heb bezocht, kan ik niet meer op 1 hand tellen. Gelukkig was er nooit echt iets aan de hand (verrekte knie, overbelaste voet, gebroken teen, een lichte hersenschudding en meer van dat soort onzin). Maar de kosten… Poeh.

Ook is ooit tijdens het backpacken mijn volledige rugzak gestolen. Dat is fijn reizen kan ik je vertellen… Al mijn kleding, mijn lenzen, en… helemaal naar, mijn fototoestel. Allemaal verdwenen. Dat zijn van die momenten dat je heeeeel blij bent dat er reisverzekeringen bestaan. Oh, en dat je er dan ook eentje hebt afgesloten. 🙂

Een reisverzekering: altijd doen!

Als je wel eens op vakantie gaat, dan moet je gewoon een reisverzekering hebben. Daar ben ik altijd heel stellig in. Ik vind dat er veel verzekeringen zijn waarop je kunt en zou moeten besparen. Maar een reisverzekering is daar niet bij. De kans dat je ziek wordt op vakantie is veel groter dan thuis. Het eten is anders, je slaapt niet altijd even goed. En vaak neem je ook meer risico’s. (Of… je bent er toevallig nog klunziger dan thuis, ik heb er geen andere uitleg voor.) 🙂

Maar wat voor eentje?

Wij hebben een doorlopende reisverzekering. Dat is goedkoper dan elke keer een losse afsluiten, zo zeggen ze altijd. Nu heb ik dat natuurlijk wel even uitgezocht. En… het blijkt inderdaad al snel zo te zijn. Zodra je langer dan 14 dagen weg gaat per jaar, is het al goedkoper. En als je vaker dan eens weg gaat ook.

Even in aantallen: de goedkoopste kortlopende reisverzekering met geneeskundige dekking is € 8,55. Daarbij heb je een eigen risico van € 75 voor je bagage. En de goedkoopste doorlopende reisverzekering met geneeskundige dekking is € 21.

Wat valt er onder een reisverzekering?

Een reisverzekering vergoedt in ieder geval schade aan en verlies van je bagage. Daarnaast krijg je standaard hulpverlening vergoed (dus als er iets gebeurt, kun je mensen bellen). En als je eigen auto kapot gaat, zit dat er meestal ook bij.

Andere kosten, zoals hoge medische kosten, zijn niet standaard gedekt. Dat geldt ook voor spullen die je gebruikt tijdens het sporten op vakantie. En voor dure apparatuur en bijvoorbeeld geld. Daar kun je je vaak wel extra voor verzekeren.

Wat valt er niet onder een reisverzekering?

Als je op vakantie gaat in Nederland, en niets boekt, heb je geen bewijs dat je op vakantie was.

En lange reizen (van meer dan 60, 90 of soms 180 dagen) vallen er ook niet onder meestal. Daar heb je wel speciale verzekeringen voor natuurlijk, bijvoorbeeld voor backpackers. Ook zakenreizen horen er niet bij. Je werkgever moet je apart verzekeren als je voor je werk op reis gaat.

Tot slot vallen annuleringskosten meestal niet standaard onder een reisverzekering. Als je om welke reden dan ook niet op reis kunt, heb je een aparte annuleringsverzekering nodig. Die kun je vaak wel als extra verzekering afsluiten (en doen ook hoor!)

Welke dekking heb je nodig?

Je kunt vaak kiezen voor Europa of werelddekking. Dat kun je vaak nog aanpassen als je een reis boekt die net wat verder gaat. Na het eerste jaar kun je het ook makkelijk terugdraaien.

Andere opties zijn bijvoorbeeld of foto-apparatuur mee is verzekerd (standaard vaak tot een bepaald maximum) en of je ook je ziektekosten mee wil nemen (zou ik wel aanraden).

Als je een reisverzekering met extra zorgdekking hebt, zet dan wel je aanvullende ziektekostenverzekering stop (aan het eind van het jaar). Anders betaal je dubbel en dat is zonde.

Verzekering bij je reis zelf afsluiten: nooit doen!

Een reisverzekering boeken bij je reis is nooit de beste of goedkoopste optie. Ik weet het, het draagt zo lekker bij aan je vakantiegevoel om alle knopjes aan te vinken. Maar… een reisverzekering bij je reis zelf is altijd een kortlopende verzekering, en meestal niet met de meest optimale dekking. Plus dat de kosten vaak hoger zijn dan die van elke willekeurige doorlopende verzekering op jaarbasis. Nooit doen dus!

Dat geldt ook voor de annuleringsverzekering.

Als je al een reisverzekering hebt, dan is een doorlopende annuleringsverzekering altijd een goed idee om bij te sluiten (als die er niet al standaard bij zit). Dat kost bijna niets extra’s. En als er eens iets gebeurt, dan weet je zeker dat je het eruit hebt.

Kijk goed rond

Er zijn behoorlijk wat verschillende reisverzekeringen met verschillende dekkingen. Het is vaak goedkoper om je doorlopende reisverzekering bij je pakket af te sluiten (waar ook je inboedel en dergelijke in zitten).

Veel reisplezier!

 

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: