Waarom ik nooit een training over kan slaan – en jij misschien ook niet…

jonge vrouw die hardloopt bij de branding

"Ach, die ene keer". Ken je dat, dat als je één keer de sportschool overslaat, je gelijk veel vaker niet meer gaat? Sommige mensen zijn zo. Als ze één keer een goede gewoonte missen, dan gaat het daarna in een sneltreinvaart mis. 

Sommige mensen?

En als ik zeg "sommige mensen", dan bedoel ik natuurlijk gewoon mezelf. 🙂 Ik heb dat met alles eigenlijk. Als ik me voorneem om vroeg op te staan, en ik doe dat een paar dagen achter elkaar, dan kan ik het echt maanden volhouden. Als ik ga hardlopen, en ik volg een programma, geldt hetzelfde. En zo kan ik nog veel meer voorbeelden bedenken. 

Maar... wat ik ook van mezelf weet: zodra ik dan een keer oversla, is de keer erna overslaan ineens veel makkelijker. En voor ik het weet, blijf ik weer 's morgens in mijn warme bed liggen. En vergaren mijn hardloopschoenen weer stof. Daarom kan ik nooit een training overslaan dus.

Het is toch ook niet leuk??

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen: blijkbaar vind je het niet echt leuk, vroeg opstaan en hardlopen. Daar kan ik kort over zijn: nee. Ik houd niet van uit bed komen. En al helemaal niet van bewegen. Maar ik houd wel van vroeg uit bed zijn. En nog meer van bewogen hebben.

Dat geldt voor besparen ook natuurlijk. Het is helemaal niet leuk om nee te zeggen tegen iets dat je wil hebben. Maar het is wel leuk om dat geld later nog te hebben.

Soms moet je even door een zure appel heen per slot van rekening om het zoete stukje te bereiken. Ok, slecht voorbeeld. Zure appels zijn aan de binnenkant alleen nog maar zuurder. Maar je begrijpt me vast wel. Alle resultaat is moeilijk. En het is ook helemaal niet erg om iets vervelends te doen om daarna iets bereikt te hebben.

Een snelle start maken met meer sparen? Doe mee met de grote spaarchallenge

Iedereen is anders

Nu geldt dit argument niet voor iedereen. In het zeer entertainende boek Better than before van Gretchen Rubin las ik over het onderscheid tussen Abstainers en Moderators.

Abstainers zijn mensen die net als ik redeneren. Die vinden het makkelijker om één keer een keuze te maken en zich daar voortaan aan te houden. De geheelonthouders dus. Altijd nee zeggen of juist altijd ja zeggen is makkelijker dan af en toe iets kleins laten glippen. En dus nooit een training overslaan. Herkenbaar?

Moderators zijn juist gebaat bij het omgekeerde: die kunnen veel beter streng zijn voor zichzelf als ze af en toe uit de band springen. Dus af en toe juist iets lekkers eten als ze op dieet zijn. En af en toe iets leuks kopen, als ze willen besparen. Sterker nog, juist zo'n slippertje zorgt ervoor dat ze daarna extra gemotiveerd zijn om door te gaan. Als je je hierin herkent, dan... heb je waarschijnlijk ook helemaal niet zo'n moeite met besparen. In dat geval lees je deze blog waarschijnlijk puur ter entertainment. Ook welkom natuurlijk 🙂 

Wat maakt die ene keer nou uit?

Met geld werkt het net zo als met andere gewoontes. Soms denk je misschien wel eens: wat maakt die ene keer nou uit. Wat geeft het nou als ik dit ene kleine prulletje koop? Of dat ene kopje koffie? Of die ene avond doorzakken?

Als jij - net als ik - een abstainer bent, dan maakt die ene keer enorm veel uit. Sterker nog: dan betekent het eigenlijk dat het juist echt mis gaat als je gaat winkelen op het moment dat je jezelf op dat ene kopje koffie hebt getrakteerd. En dan gaat het ook mis in de supermarkt als je één keer je boodschappenlijstje vergeten bent. Dan gaat de handdoek in de ring.

Wat heb jij hier nu aan?

Nu zou je dit hele verhaal natuurlijk als een excuus kunnen gebruiken... Zo van: "ja, ik ben nu eenmaal een abstainer. En ik heb al drie weken niet hardgelopen, dus nu ga ik ook niet meer." (Hoor je het me zeggen... ;-).  

Maar dat slaat natuurlijk nergens om. Het is andersom. Als je eenmaal weet dat je zo in elkaar zit, kun je het juist vóór je gebruiken. Je moet dan dus een goede afspraak met jezelf maken.

jonge vrouw die hardloopt bij de branding

Dit is natuurlijk een stockfoto, dat ben ik niet zelf, hahaha. Foto van Shutterstock/Jacob Lund

Consequent zijn helpt

Ik weet dat ik beter elke keer kan gaan, omdat ik daarna ook makkelijker blijf gaan. Als ik eenmaal een plan heb, en ik houd me er de eerste keren aan, dan blijf ik me er ook aan houden. Het argument blijft namelijk werken: ik ben vorige keer ook gegaan, dus dan moet ik deze keer ook gaan. Anders is het zonde van al die moeite! En als ik nu ga, weet ik dat ik volgende keer ook ga. 

En dat werkt met mijn geld net zo: als ik eenmaal heb afgesproken dat we een maximaal bedrag per week uitgeven aan boodschappen, en we hebben een plan, dan blijft dat ook goed gaan.

Ga als een raket

Ik heb wel eens gelezen dat een raket 99% van zijn energie verbruikt om los te komen van de aarde. Als hij eenmaal vliegt, kost het nauwelijks nog energie om te blijven bewegen. Mooie metafoor vind ik dat. Het kost ook vaak heel veel energie om een goede gewoonte op te starten, of dat nou vroeg opstaan, hardlopen of geld besparen is.

Als je eenmaal gewend bent om vroeg op te staan, danwel je hand op de knip te houden, is het veel makkelijker om het vol te houden. Je moet alleen even die goede gewoonte in gang krijgen. Als die trein eenmaal rijdt, dan blijft hij wel doorgaan.

Hoe doe je dat?

Nu is natuurlijk nog de vraag: hoe doe je dat dan? Hoe start je nu een nieuwe gewoonte? Hoe vuur je nou die raket af? Hoe zet je die trein aan?

Maak een plan

Als je net als ik een Abstainer bent, dan werkt het het beste om een plan te hebben. Een duidelijke afspraak met jezelf over wat je gaat doen, hoe je dat gaat doen, en vooral ook WAAROM je dat wil doen.

Als het heel duidelijk is wat de voordelen zijn voor jezelf, ben je al een heel eind op weg. Als je daarnaast vooraf al nadenkt over hoe je omgaat met verleidingen, dan heb je de wedstrijd al bijna gewonnen.


Sla nooit een training over #meersucces #doelen #sparen #geldsparen #doelenbehalen
Sporten - Sla nooit een training over #meersucces #doelen #sparen #geldsparen #doelenbehalen
Sporten - Sla nooit een training over #meersucces #doelen #sparen #geldsparen #doelenbehalen

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: