Hoe Adine (33) maar liefst € 70.000 afloste op haar torenhoge hypotheek (en toen haar huis schuldenvrij verkocht)

Torenhoge hypotheek versneld aflossen (1)

Adine (33), de blogger achter LekkerLevenMetMinder.nl, had ooit een torenhoge hypotheek. Op het moment dat ze zich dat realiseerde, stortte net de huizenmarkt in, en kwam haar huis onder water te staan. En toen daalde haar inkomen ook nog eens. Het zou de inleiding kunnen zijn van een heel naar verhaal, maar… dat is het niet. Sterker nog: op het moment is Adine hypotheek- en schuldenvrij. Hoe ze dat gedaan heeft, vertelt ze hier.

Hoe was je situatie eerst?

Wat voor schulden had je?

Toen ik een aantal jaar terug een woonboerderij kocht, had ik in één klap een stevige hypotheekschuld. Bovendien moest aan dat huis ook nog eens behoorlijk worden verbouwd.

Hoe hoog was je schuld in totaal?

Ná er behoorlijk wat eigen geld ingestoken te hebben, was de schuld nog steeds €412.188. En dan was er nog geen muur geverfd ofzo…

En omdat ik een deel aflossingsvrij had, zou ik na 30 jaar ongeveer 800.000 betaald hebben en dan nog steeds 200.000 aan schuld hebben. Dit huis zou me in totaal dus een miljoen euro kosten. Oké, er gaat nog wat aftrek vanaf, maar dat is een sigaar uit eigen doos en die aftrek wordt snel minder als je inkomsten minder worden!

Kun je kort uitleggen hoe je schulden ontstaan waren? Wat ging er mis?

‘Mis’ is een groot woord, maar ik had eigenlijk nooit echt nagedacht over een hypotheek als ‘schuld’. En dat was achteraf niet zo handig, want je koopt iets enorms, op basis van een salaris dat elk moment kan wegvallen of wijzigen. Dat gebeurde ook… En dan wordt zoiets moois ineens een blok aan je been.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging? Wat triggerde de verandering?

De crisis. Eigenlijk was die al een klein beetje begonnen, maar dat was toen nog niet heel zichtbaar. Daardoor was het mogelijk dat huis al wat voordeliger te kopen, maar nog steeds voor een fors bedrag. Mijn omzet was in het jaar van aankoop letterlijk zo’n twee keer zo hoog als in het jaar daarna. En die kelderde later nog verder. Dan ga je wel even nadenken. Door de lagere omzet, ging namelijk ook de hypotheekrenteaftrek naar beneden. En dan gaan je nettolasten ineens een stuk omhoog.

Welke stappen heb je toen gezet?

Ik heb eerst gekeken hoe die hypotheek precies in elkaar zat en wat eraan te doen was. Oversluiten was destijds geen optie, aflossen wel. Dat ben ik gaan doen. Elk bedrag dat ik binnenkreeg, ging deels naar de hypotheekspaarrekening. Als ik daar weer 300 euro op had – wat destijds het minimale bedrag was – maakte ik het over. Daarnaast deed ik mijn best andere kosten zo laag mogelijk te houden, zodat ik meer overhield om af te lossen.

Ik begon een blog, LekkerLevenMetMinder.nl, om voor mezelf een stok achter de deur te hebben. Bovendien bood dat me de kans om nog een beetje bij te verdienen, via advertorials, advertenties en affiliate-programma’s. Door te schrijven over mijn belevenissen en plannen, waar mensen op reageerden, voelde ik meer druk om me er ook aan te houden. Ook hield het me scherp. Daarnaast ging ik op zoek naar mensen in dezelfde situatie.

Kreeg je hulp?

Niet speciaal, maar daar zou ik ook niet zo snel om gevraagd hebben. Later, toen ik de hypotheek helemaal alleen overnam, heb ik wel veel hulp gehad door een deel van de hypotheek binnen de familie onder te kunnen brengen. De rente daalde toen ook wat, dus dat scheelde wel.

Had je een aflosplan gemaakt?

Nee, het was echt meer het idee van ‘alles helpt’ en ‘ook met druppels koel je een gloeiende plaat af’. Ik kon letterlijk centen in die pot stoppen en het maakte me nog niet uit; elke cent telde. En dat is ook echt zo; in totaal loste ik in die periode zo’n €70.000 af. Dat is écht veel geld! Als er niet zoveel naar het verbouwen was gegaan, had ik nog veel meer kunnen aflossen. En het was echt niet zo dat ik een of ander vorstelijk salaris had.

Hoe ging je om met tegenslagen?

Niet teveel bij stil staan, maar meteen kijken naar een oplossing.

Hoe is je situatie nu?

Ben je helemaal uit te schulden nu?

Ja, helemaal! Op het moment heb ik zelfs geen hypotheek meer, omdat ik samenwoon met mijn vriend in zijn huis. Dat verandert straks waarschijnlijk wel, als we een mooi huis voor ons samen kunnen vinden, maar ook dan willen we én zelf geld inbrengen én zo snel mogelijk aflossen. Ik heb mijn lesje wel geleerd.

Heb je het gevierd toen je schuldenvrij was?

Nee, dat niet speciaal. Eigenlijk voelde ik die behoefte niet. Ik had wel gezegd dat ik een mooie jurk zou kopen als ik het huis verkocht, maar die kocht ik uiteindelijk eerder al (goede aanbieding kun je ook niet laten liggen he..). We zijn na de verkoop vast wel een keer uit eten geweest, maar dat weet ik niet precies meer.

Heb je je gedrag en/of bestedingspatroon veranderd sinds je geen schulden meer hebt?

Ik heb een poosje wat moeite gehad met sparen, omdat ik geen duidelijk doel meer had. Aflossen is wat dat betreft heerlijk; je ziet je schuld steeds lager worden. Aan de andere kant wil je natuurlijk niet een schuld hebben om te kunnen aflossen. Nu probeer ik me wat op andere dingen te richten, waarbij de focus niet speciaal ligt op veel geld verdienen (om af te lossen), maar meer om minder te willen. Dan houd je automatisch geld over, dat straks met een nieuw huis zeker van pas gaat komen.

Overigens laat ik de touwtjes wel weer wat meer vieren dan eerder, maar dat vind ik niet per se positief (als het niet nodig is).

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook hun hypotheek versneld willen aflossen?

Begin gewoon! Zorg dat je goed weet waarvoor je getekend hebt en laat je niet ontmoedigen door enorme bedragen die je nog moet. Kijk dan liever naar wat je al hebt afgelost, of wat dat je scheelt op de lange termijn. En als je wat extra motivatie of tips kunt gebruiken, dan kun je natuurlijk altijd lezen bij bloggers zoals Sjoukje, of natuurlijk bij mij op LekkerLevenMetMinder.nl 🙂

Ook mee doen?

Hartelijk bedankt voor je leuke verhaal Adine! 

Hypotheek versneld aflossen
Torenhoge hypotheek versneld aflossen
Hypotheek Adine

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: