Euro's - besparen slim saldobeheer knab

Waarom je nooit rood zou moeten staan…

Geld lenen kost geld. Dat horen we tegenwoordig te pas en te onpas. Inmiddels is het bij de meeste mensen dan ook wel door gedrongen dat je veel te veel betaalt als je op krediet koopt. En je creditcard niet afbetalen… dat vinden we eigenlijk iets voor Amerikanen. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat het net zo duur is om rood te staan op je betaalrekening. Ik schreef er afgelopen week ook al eens over. 

Ook dan betaal je namelijk veel rente. Vaak is dat zo’n 5 tot 8%, maar in sommige gevallen kan dit oplopen tot wel tot 14%!

Vroeger…

Vroeger stond ik ook vaak rood. Ik kon op mijn betaalrekening tot € 500 rood staan. En net als dat bij veel mensen zo gaat, dat wordt dan de nieuwe nullijn. Zo ook bij mij. Elke keer als mijn salaris binnen kwam, stond ik weer netjes even positief. Dan gingen de vastgestelde bedragen naar mijn spaarrekening (pay yourself first…), daarna gingen alle rekeningen eraf, en gedurende maand ging ik nog wel eens winkelen. En dan stond ik weer netjes € 500 rood.

Hoewel ik dus wel veel spaarde, betaalde ik me eigenlijk blauw aan rente. Maar omdat mijn spaarrekening groeide, maakte ik me daar niet teveel zorgen over. Dom, dom, dom!

Hoeveel rente??

Toen ik begin 2013 mijn financiën keurig in kaart bracht, viel het me voor het eerst op hoeveel ik wel niet aan debetrente betaald had het jaar ervoor. Ik stond gemiddeld genomen het halve jaar zo’n € 250 rood. De toen geldende debetrente op mijn betaalrekening was 9%. Ik betaalde dus zo’n € 22 aan rood staan. Al jaren lang, elk jaar weer!

En dan te bedenken dat ik in 2012 twee keer van spaarbank was veranderd, omdat ik de rente te laag vond. (Die trouwens toen nog rond de 2% was geloof ik). Alles bij elkaar genomen moest ik dus 4,5 keer zoveel spaargeld hebben om die € 22 weer goed te maken.

De oplossing

De oplossing was heel simpel, achteraf gezien. Ik stelde bij mijn bank een alert in. Zodra er minder dan € 10 op mijn rekening stond, kreeg ik een smsje. Dan maakte ik direct wat geld over van mijn spaarrekening. Natuurlijk, helemaal foolproof was dat niet. Maar sindsdien heb ik nooit meer dan € 3 per jaar aan roodstand betaald.

Bij mijn bank heb ik destijds wel eens geïnformeerd of dat nou niet automatisch kon. Dat ze geld van mijn spaarrekening haalden, zodra ik onder een gevaarlijke grens kwam. “Nee”, was het antwoord. “Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.” Tja.

Lage spaarrente versus hoge debetrente

Ondanks dat het zoveel geld kost, was ik lang niet de enige die hier geen rekening mee houdt. Op blogs en Facebook lees ik ook altijd klachten over de lage spaarrente, maar nooit over de hoge debetrente. Nou ja, misschien ook wel, maar meer dat hij hoog is. Maar niet hoe je het kunt voorkomen.

Toch levert het je veel meer op als je hier op let.

Rekenvoorbeeld

Even een rekenvoorbeeld. Stel je voor, je hebt € 500 op je spaarrekening. Als je dat er een hele maand op hebt staan, krijg je bij de huidige marktrente (laten we optimistisch zijn en 0,5% nemen) op zijn meest 20 cent. Na een jaar heb je dus zo’n € 2,40 verdiend. Let’s not quit your dayjob yet zullen we maar zeggen.

Als je € 500 rood staat, betaal je tussen de € 3 en € 5 per maand. Na een jaar heb je dus tussen de € 36 en € 60 betaald… See my point?

Met andere woorden: rood staan als je wel geld hebt, is echt, echt zonde van het geld!

Hoe gaat het wel goed?

Zelf sta ik nooit meer rood, sinds ik mijn financiën helemaal onder controle heb. Natuurlijk, soms gaat er nog wel eens een rekening eerder af dan ik dacht. Of vallen de boodschappen toch wat duurder uit dan gepland. (Iets met een lege maag en een kind of zo… we blijven toch mensen hè). 😉 Maar omdat ik zo bovenop mijn geldzaken zit, is dat nooit echt een probleem.

Toch lijkt het me nog altijd heel handig als de bank daarbij helpt. Want niet iedereen is zo op geld gefixeerd als ik per slot van rekening. 🙂 (Is ook niet gezond hè mensen).

En wat schetste mijn verbazing toen ik pas mijn Knab-rekening nog eens bekeek… Knab doet dat gewoon! Hoe leuk is dat! Ze noemen het slim saldobeheer. Ik noem het “wat leuk dat er een bank is die met me mee denkt”. Hm, dat is misschien wat lang. Maar slim is het zeker.

Hoe werkt het?

Als je rood staat, dan vult Knab je betaalrekening automatisch aan met geld van je spaarrekening. En dan betaal je dus geen debetrente. Je kiest zelf van welke spaarrekening er geld wordt gehaald. En je krijgt altijd een berichtje als het gebeurd is.

Twee vliegen in één klap dus, want je bespaart je de rente én je bent weer op de hoogte van je rekening.

Andersom werkt het ook

Andersom werkt het trouwens ook. Je krijgt op de betaalrekening van Knab weliswaar ook rente, maar op de spaarrekening is die hoger. (Goed, in de huidige marktsituatie scheelt dat niet veel, maar het is toch beter dan niets.)

Spaargeld is wel nodig

Om hier gebruik van te kunnen maken, is het natuurlijk wel handig dat je ook daadwerkelijk spaargeld hebt. Maar door hier in ieder geval goed op te letten, en gebruik te maken van dit soort bespaartips, komt dat dichterbij dan je denkt.

Sta jij wel eens rood? En heb je wel eens uitgerekend wat het je kost? Hoe ga jij daarmee om?

Dit is een gesponsord bericht. Alles wat ik hierin schrijf is mijn eigen mening.

Rood staan

 

rood staan
 Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com
This Article Has 15 Comments
 1. Adrianne schreef:

  Een enkele keer als de hypotheek is afgeschreven komt het voor dat we per ongeluk rood staan, oeii soms net niet aan gedacht om even geld naar de lopende rekening over te maken.

  We hebben een e-mailalert aangezet als het saldo onder de 100 euro komt, dat voorkomt vaak al dat het daadwerkelijk gebeurt…

  We maken gebruik van de bankieren-app, waardoor het overal mogelijk is om even snel geld over te maken en de periode van roodstand zo kort mogelijk te houden…

 2. Annabel schreef:

  Is dit een advertorial?

  • Ineke schreef:

   Tegenwoordig is niet meer zo duidelijk wanneer iets een advertorial is. Vroeger stond het er bij de meeste bloggers boven, maar tegenwoordig wordt echte info waar je wat aan hebt, zoals in deze post, gemengd met links naar eigen blogposten (handig), maar ook naar andere partijen. Het verschil is soms goed, maar soms ook niet te zien. Ik vind het ook een minder prettige ontwikkeling, maar als je gewoon de linken niet aanklikt (of wel als het je interesse heeft) heb je er eigenlijk geen last van. Maar het is inderdaad wel hoe het tegenwoordig steeds meer aangepakt wordt. Ik ben al lang blij als een blog niet vol staat met knipperende reclames of reclames die steeds hinderlijk over de content heen schuiven. Dat is voor mij een reden het blog vaarwel te zeggen.

  • Sjoukje schreef:

   Zeker. Maar wel eentje gebaseerd op mijn eigen mening.
   Om te kunnen schrijven, moet ik ergens mijn inkomen vandaan halen. Door advertorials te schrijven voor bedrijven waar ik blij mee ben, kan ik mijn blog laten bestaan.
   Normaal gesproken zet ik het er handmatig onder. Deze keer had ik een nieuwe plugin (een soort tooltje voor op mijn site) waarmee ik voortaan automatisch kan aangeven of iets een advertorial is of niet. Dat leek me heel handig. Maar die werkte dus niet. En dat had ik niet gezien. Nu doe ik het weer netjes handmatig.
   Bedankt voor het signaal in ieder geval! 🙂

 3. Geldnerd schreef:

  Je kan ook gewoon de mogelijkheid om rood te staan uitzetten, natuurlijk.

  • Sjoukje schreef:

   Ja. Dat had ik ook. En toch ging en gaat het nog wel eens mis. Bijvoorbeeld als de hypotheek net is afgeschreven en er een rekening komt die ik eerder of later verwacht had. En de meeste banken schrijven zo’n incasso toch gewoon af, ook als je niet rood mag staan. Dat wordt na een paar dagen wel ongedaan gemaakt als je je saldo niet aanvult, maar het kost je dan wel die rente van die paar dagen. Vandaar.

 4. Tinka schreef:

  Eens met Geldnerd. Ik heb m’n lopende rekening bij Rabobank en heb aangegeven dat ik nul euro rood wil kunnen staan. Bovendien heb ik een alert ingesteld die een mailtje stuurt als het saldo onder €300 komt, zodat ik even kan kijken of ik het daarmee red of dat ik wat geld ga terugboeken van m’n spaarrekening (bij ASN). De rekening bij Rabobank kost €1,20 per maand, die van Knab €5 dacht ik.

  • Sjoukje schreef:

   Ja, dat had ik ook, maar bij Rabo stond ik ondanks die blokkade toch nog wel eens rood. Ik heb er zelfs brieven over gekregen dat er sprake was van ongeoorloofde roodstand. Pinnen lukt dan niet meer, maar incasseren wel.
   Inderdaad, de rekening van Knab is zo beschouwd duurder dan die van Rabo. Ik heb echter ook een creditcard. Die is gratis bij Knab, en moet je los betalen bij Rabo. En ik pin ook wel eens in het buitenland. Ook dat kost bij Rabo geld, en is bij Knab gratis. Welke goedkoper is, is puur afhankelijk van wat je aan bankzaken gebruikt.
   Overigens vind ik jouw systeem met een alert op € 300 ook wel heel slim. Ik heb zelf alleen altijd de behoefte om zo min mogelijk geld op mijn betaalrekening te laten staan. Anders geef ik het veel te snel uit 🙂

   • Tinka schreef:

    Ik heb inderdaad geen creditcard en pin nauwelijk (niet eens jaarlijks) in het buitenland. Geld op m’n lopende rekening verleidt me niet tot meer uitgeven want ik houd al jaren m’n uitgaven en inkomsten bij en heb vaste budgetten voor categorieën waar ik geld aan kan besteden.

    Het heeft een tijdje geduurd, moet ik toegeven, maar ik heb nmiddels helemaal geen behoefte meer aan meer prullen en spullen. Na enkele grondige Kondo-opruimrondes heb ik gezien hoe verschrikkelijk veel spullen er weg konden, die ik dacht ‘nodig’ te hebben, te bewaren ‘voor ooit’ of ‘omdat het duur was’ of ‘leuk om ergens neer te zetten’ of ‘ooit nog eens te gaan lezen’ of ‘dragen als ik ben afgevallen’. Als je merkt dat de kringloopmensen beginnen te juichen steeds als je met tassen en dozen binnenloopt, dan realiseer je je dat spontane aankopen zelden blijvend geluk opleveren. Wél een lege bankrekenng, te vol huis, ontevredenheid en bijdrage aan verpest milieu.

    Kortom: red je bankrekening en lees Kondo 😉

 5. Wij staan niet meer in het rood …
  Vroeger durfde we dat wel eens, voor 50 euro of zo!
  Maar dat hebben we afgeleerd, het voelt gewoon niet goed!

 6. Nicole Orriëns schreef:

  Als ik al rood sta dan vul ik het meteen aan. Ik ben me er erg van bewust dat rood staan geld kost.

Geef een reactie