Waarom je nooit rood zou moeten staan…

Euro's - besparen slim saldobeheer knab

Geld lenen kost geld. Dat horen we tegenwoordig te pas en te onpas. Inmiddels is het bij de meeste mensen dan ook wel door gedrongen dat je veel te veel betaalt als je op krediet koopt. En je creditcard niet afbetalen… dat vinden we eigenlijk iets voor Amerikanen. Maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat het net zo duur is om rood te staan op je betaalrekening. Ik schreef er afgelopen week ook al eens over. 

Ook dan betaal je namelijk veel rente. Vaak is dat zo’n 5 tot 8%, maar in sommige gevallen kan dit oplopen tot wel tot 14%!

Vroeger…

Vroeger stond ik ook vaak rood. Ik kon op mijn betaalrekening tot € 500 rood staan. En net als dat bij veel mensen zo gaat, dat wordt dan de nieuwe nullijn. Zo ook bij mij. Elke keer als mijn salaris binnen kwam, stond ik weer netjes even positief. Dan gingen de vastgestelde bedragen naar mijn spaarrekening (pay yourself first…), daarna gingen alle rekeningen eraf, en gedurende maand ging ik nog wel eens winkelen. En dan stond ik weer netjes € 500 rood.

Hoewel ik dus wel veel spaarde, betaalde ik me eigenlijk blauw aan rente. Maar omdat mijn spaarrekening groeide, maakte ik me daar niet teveel zorgen over. Dom, dom, dom!

Hoeveel rente??

Toen ik begin 2013 mijn financiën keurig in kaart bracht, viel het me voor het eerst op hoeveel ik wel niet aan debetrente betaald had het jaar ervoor. Ik stond gemiddeld genomen het halve jaar zo’n € 250 rood. De toen geldende debetrente op mijn betaalrekening was 9%. Ik betaalde dus zo’n € 22 aan rood staan. Al jaren lang, elk jaar weer!

En dan te bedenken dat ik in 2012 twee keer van spaarbank was veranderd, omdat ik de rente te laag vond. (Die trouwens toen nog rond de 2% was geloof ik). Alles bij elkaar genomen moest ik dus 4,5 keer zoveel spaargeld hebben om die € 22 weer goed te maken.

De oplossing

De oplossing was heel simpel, achteraf gezien. Ik stelde bij mijn bank een alert in. Zodra er minder dan € 10 op mijn rekening stond, kreeg ik een smsje. Dan maakte ik direct wat geld over van mijn spaarrekening. Natuurlijk, helemaal foolproof was dat niet. Maar sindsdien heb ik nooit meer dan € 3 per jaar aan roodstand betaald.

Bij mijn bank heb ik destijds wel eens geïnformeerd of dat nou niet automatisch kon. Dat ze geld van mijn spaarrekening haalden, zodra ik onder een gevaarlijke grens kwam. “Nee”, was het antwoord. “Dat is uw eigen verantwoordelijkheid.” Tja.

Lage spaarrente versus hoge debetrente

Ondanks dat het zoveel geld kost, was ik lang niet de enige die hier geen rekening mee houdt. Op blogs en Facebook lees ik ook altijd klachten over de lage spaarrente, maar nooit over de hoge debetrente. Nou ja, misschien ook wel, maar meer dat hij hoog is. Maar niet hoe je het kunt voorkomen.

Toch levert het je veel meer op als je hier op let.

Rekenvoorbeeld

Even een rekenvoorbeeld. Stel je voor, je hebt € 500 op je spaarrekening. Als je dat er een hele maand op hebt staan, krijg je bij de huidige marktrente (laten we optimistisch zijn en 0,5% nemen) op zijn meest 20 cent. Na een jaar heb je dus zo’n € 2,40 verdiend. Let’s not quit your dayjob yet zullen we maar zeggen.

Als je € 500 rood staat, betaal je tussen de € 3 en € 5 per maand. Na een jaar heb je dus tussen de € 36 en € 60 betaald… See my point?

Met andere woorden: rood staan als je wel geld hebt, is echt, echt zonde van het geld!

Hoe gaat het wel goed?

Zelf sta ik nooit meer rood, sinds ik mijn financiën helemaal onder controle heb. Natuurlijk, soms gaat er nog wel eens een rekening eerder af dan ik dacht. Of vallen de boodschappen toch wat duurder uit dan gepland. (Iets met een lege maag en een kind of zo… we blijven toch mensen hè). 😉 Maar omdat ik zo bovenop mijn geldzaken zit, is dat nooit echt een probleem.

Toch lijkt het me nog altijd heel handig als de bank daarbij helpt. Want niet iedereen is zo op geld gefixeerd als ik per slot van rekening. 🙂 (Is ook niet gezond hè mensen).

En wat schetste mijn verbazing toen ik pas mijn Knab-rekening nog eens bekeek… Knab doet dat gewoon! Hoe leuk is dat! Ze noemen het “slim saldobeheer”. Ik noem het “wat leuk dat er een bank is die met me mee denkt”. Hm, dat is misschien wat lang. Maar slim is het zeker.

Hoe werkt het?

Als je rood staat, dan vult Knab je betaalrekening automatisch aan met geld van je spaarrekening. En dan betaal je dus geen debetrente. Je kiest zelf van welke spaarrekening er geld wordt gehaald. En je krijgt altijd een berichtje als het gebeurd is.

Twee vliegen in één klap dus, want je bespaart je de rente én je bent weer op de hoogte van je rekening.

Andersom werkt het ook

Andersom werkt het trouwens ook. Je krijgt op de betaalrekening bij Knab weliswaar ook rente, maar op de spaarrekening is die hoger. (Goed, in de huidige marktsituatie scheelt dat niet veel, maar het is toch beter dan niets.)

Spaargeld is wel nodig

Om hier gebruik van te kunnen maken, is het natuurlijk wel handig dat je ook daadwerkelijk spaargeld hebt. Maar door hier in ieder geval goed op te letten, en gebruik te maken van dit soort bespaartips, komt dat dichterbij dan je denkt.

Sta jij wel eens rood? En heb je wel eens uitgerekend wat het je kost? Hoe ga jij daarmee om?

Rood staan
rood staan

Disclaimer: Dit is een gesponsord bericht. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ook bevat dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: