Hoe Annemarie haar schulden versloeg

Toen Annemarie haar baan kwijt raakte en ook nog ziek werd, kwam ze in de problemen. Het geld vloog eruit, maar er kwam niets meer binnen. In de rubriek En toen ging de knop om vertelt ze het verhaal over hoe ze haar schouders eronder zette en haar schulden zo snel mogelijk terugdrong. 

Hoe zijn je geldproblemen ontstaan?

Ik had op een gegeven moment geen inkomsten meer, maar wel allemaal rekeningen. Ik moest inkomstenbelasting betalen. En ik had teveel huurtoeslag ontvangen,  die ik terug moest betalen.

Hoe kwam het dat je geen inkomen meer had?

Rond de tijd voor ik mijn baan verloor, werd ik ziek. Ik kon alleen nog maar op bed liggen.  Omdat ik een aanvullende WIA-uitkering heb, dacht ik dat het UWV de maand tussen mijn werk en uitkering op zou vangen. Daarom had ik geen WW-uitkering aangevraagd. Dat bleek niet te kloppen, ik moest alsnog met spoed een WW-uitkering aanvragen. Die kwam natuurlijk niet gelijk.

Hoe hoog was je schuld in totaal?

Bij elkaar was het € 2.085,14.

Een flink bedrag! Zeker zonder inkomsten. Hoe ging je daarmee om?

Ja, inderdaad. Ik zag mezelf al bij schuldhulpverlening en dergelijke instanties. Dat wilde ik echt niet. Ook mijn moeder bood aan een bedrag aan me te lenen. Maar ik wilde het zelf oplossen.

Wat heb je toen gedaan?

Ik heb een plan gemaakt. Dit waren de stappen:

 • Kwijtschelding aangevraagd voor een rekening die echt niet zou lukken. Deze is toegekend.
 • Voor de andere rekeningen heb ik betalingsregelingen aangevraagd. Dat is gelukkig gelukt.
 • Bij de bank heb ik € 1000 krediet aangevraagd. Dit laat ik eraf halen, zodra alles is opgelost.
 • Alles wat ik kwijt kan heb ik op Marktplaats en op Facebookgroepen gezet om te verkopen. Alle winst daaruit ging direct in mijn spaarpot.
 • Ik heb zoals gezegd alsnog met spoed die WW-uitkering aangevraagd.

Toen dat allemaal in werking was gezet, ben ik, zodra ik weer fit genoeg was, als postsorteerder gaan werken om toch te zorgen voor inkomsten. En ik ben daarna meer werk gaan zoeken. Dat lukte op een gegeven moment ook. Ik vond een administratieve baan, die ik kon doen naast het post sorteren.

Ook let ik zo goed als mogelijk op mijn geld. Ik zoek naar kortingsbonnen en gebruik Scoupy-acties. Ook houd ik in de gaten wat je gratis kunt proberen. Ik knip mijn eigen haren, en heb het gekleurd met een restje uit voorraad. (Ik verf altijd maar met een half pakje. De rest zet ik weg voor de volgende keer). Wat ik ook doe is verzorgingsproducten maken met ingrediënten die ik in huis heb. Zo maakte ik nieuwe reinigingscrème, met een oud restje reinigingscrème, gemengd met bloemenhoning en water. Bloemenhoning reinigt, vandaar.

Heb je ook hulp gekregen?

Ja, mijn moeder heeft me toch een beetje geld geleend. Omdat de remmen van mijn auto stukgingen en ik dat echt niet kon betalen. Voor dat geld heb ik toen onderdelen gehaald. Met een vriend en een Youtube filmpje hebben we de remmen gemaakt.

Verder heb ik eten opgehaald via Facebook-groepen. De beheerders daarvan weten dat wanneer ik mee loot op eten, ik het ook echt nodig heb. Dit eten is gedoneerd door marktkoopmannen en lokale  winkeliers. Het wordt verdeeld door een aantal vrijwilligers.

Had je ook een aflosplan gemaakt?

Nee, ik heb geen plan gemaakt, ik wil gewoon zo snel mogelijk die schuld helemaal kwijt. De schuld van de bank en mijn vaste lasten moeten eerst, omdat deze het meeste problemen opleveren op langere termijn. Met mijn rekenmachine rekende ik uit welke combinatie van aflossen ik het beste kan hanteren. En op elke rekening staat een vervaldatum.

Hoe ging je om met tegenslagen?

Ik pakte mijn rekenmachine en ging uitrekenen hoe het dan op een andere manier wel zou kunnen lukken. Na mijn berekeningen heb ik wel weer rust.

Hoe gaat het nu? Ben je al uit de schulden?

Helaas nog niet door een tegenvaller. Maar dat duurt niet lang meer. Na deze maand ben ik er denk ik (zonder tegenslagen) vanaf. Ik heb nu nog maar € 400 schuld bij de Belastingdienst.

Verwacht je dat je anders met je geld om gaat, als je wel alles afbetaald hebt?

Nee, ik denk dat ik dit wel vol houd. Ik ben bewuster wat er uit gaat en begin het echt als een sport/hobby te zien om zo weinig mogelijk kwijt te zijn.

Ga je het vieren als je klaar bent?

Nee, ik ga het niet echt vieren. Maar ik denk wel dat ik mezelf op wat chocola trakteer (uit een aanbieding uiteraard).

Heb je tips voor mensen die ook in jouw oorspronkelijke situatie zitten?

 • Raak niet in paniek , maar schrijf alle uitgaven en inkomsten op papier.
 • Inzicht in de situatie geeft rust.
 • Wees creatief en zoek vooral op youtube of google naar tips. Veel kapotte apparaten zijn te maken met behulp van Youtube filmpjes. Onderdelen kun je online bestellen bij Brezan. Dat scheelt veel geld. Lukt het je niet? Vraag een vriend om hulp of probeer het via Peerby.
 • Peerby moet sowieso genoemd worden. Hier kun je spullen van mensen uit je omgeving lenen. Ik heb al stoelen, een schuurmachine en een boormachine geleend (hij kwam het zelfs voor me boren). Scheelt een aanschaf. Via internet of app.
 • Heb je dat ding wat je wilt kopen nu nodig? Of kan dat nog wel even wachten? Maak een lijstje wat je allemaal wilt kopen en weeg af of het niet volgende maand kan. Want juist doordat je weinig geld hebt, wil je juist geld uitgeven. Je lijstje met wat je wilt kopen is nooit leeg.
 • Vind je het moeilijk je aan je budget te houden? Pin het bedrag dat je denkt nodig te hebben en geef je pinpas aan een vriend/in. Zeg ze dat ze de pas niet terug mogen geven voor een bepaalde datum. Geld dat over is, stop je in je spaarpot.

Bedankt!

Hartelijk bedankt Annemarie voor jouw verhaal en je wijze woorden!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: