Bespaartips… Wat leveren ze echt op?

wat levert het op-

Bespaartips zijn hot business. Iedereen kan er wel een paar opnoemen. Toch zijn lang niet alle bespaartips even zinvol. Sterker nog… Er zijn behoorlijk wat bespaartips die helemaal niets opleveren. Of zelfs geld kosten. Daar schreef ik al eens een blog over.

Ook zijn er nogal wat misverstanden over wat iets echt oplevert. Daarom leek het me leuk om te werken aan serie “wat levert het op?”

Geen wetenschappelijk onderzoek

Ik zeg het er vast maar even bij: ik doe geen wetenschappelijk onderzoek natuurlijk. Ik gok dat de Consumentenbond en TNO een stuk betrouwbaardere gegevens kunnen leveren. Wat ik wel doe: Ik zet alle feitjes even op een rij die ik online kan vinden, en dan reken ik globaal uit wat het je gemiddeld op zou kunnen leveren. Dat antwoord kun je vervolgens meenemen in je besluit om een bespaartip thuis in te voeren of niet.

Tip 1: Gebruik het water uit de droger voor je wasmachine

Vorig jaar rekende ik al eens uit wat het me financieel op zou kunnen leveren om water te besparen. Dat is niet veel, als ik vreselijk mijn best doe, kan ik daar hooguit een tientje per jaar mee besparen. Toch komt de tip “vang het water uit je droger op” veelvuldig voor. Een mooie om als eerste te berekenen dus!

Het water dat je condensdroger uit je kleding haalt, wordt opgevangen in een condensbakje. Dat water gooi ik in de wasmachine, zodat die minder water hoeft te pompen. Zover de tip.

En wat levert het op?

Pas geleden wees iemand me erop dat water in de wasmachine alleen voor de was gebruikt wordt, als de wasmachine al aan staat. Als je water in de wasmachine gooit, terwijl hij nog uit staat, wordt het ongebruikt weggepompt, zodra hij aan gaat. Dus…

En als de wasmachine wel aan staat, wat levert het dan op?

Die van mijn eigen droger kan ongeveer zo’n 8 liter water opvangen. Het reservoir is ongeveer eens in de twee weken vol. Dat betekent dat we zo’n 26 keer per jaar 8 liter water kunnen besparen voor de was. Dat is 208 liter, oftewel 0,2 m³. En dat levert (1,04+0,335)*0,2*1,06 = € 0,30 op.

Dertig cent. Wow. 🙂

Conclusie

Het bespaart wel 208 liter water drinkwater dat we anders uit de kraan zouden halen. Dus wat dat betreft vind ik het nog altijd een goede reden om het vol te houden. Maar een bespaartip… Dat zou ik het niet meer durven noemen.

Bespaartip 2: Gebruik de droger en de afwasmachine niet, maar hang de was op en was af met de hand.

De droger niet gebruiken, dat kan behoorlijk wat opleveren, zo lijkt me. Ik rekende pas al uit wat die me kostte toen ik het filter niet goed schoon had gemaakt.

De afwasmachine… daar ben ik minder van overtuigd. Ik heb al vaker gehoord dat die eigenlijk helemaal niet zoveel extra kost, als je hem al hebt.

Wat scheelt het als je de droger uit laat?

Alles ophangen levert volgens mijn berekening zo’n € 46,50 per jaar op (zie blog over drie kleine klusjes).  Best de moeite waard zou je denken. Alhoewel… De was in de droger stoppen kost me ongeveer 3 minuten per was. De was ophangen kost me ongeveer 20 minuten per was. Dat is dus zo’n 7 keer zoveel… En dat is precies wat me hierin tegenhoudt.

De kosten per uur

Want… Stel dat ik 250 wassen per jaar draai, dan ben ik met de droger 750 minuten, oftewel 12,5 uur per jaar kwijt. En met ophangen 5000 minuten, oftewel 83 uur per jaar. Stel… dat ik die tijd zou werken. En een gemiddeld uurloon zou verdienen (dat is in Nederland € 17. Bron: gemiddeldgezien). Dan kost was ophangen me dus € 1416. En drogen in de droger kost me dan € 212.

Nu werk ik die uren natuurlijk niet echt. Was ophangen doe ik meestal op van die tijdstippen waarop ik op de kinderen wacht of ’s avonds voor ik naar bed ga. Dus dit is een volledig onzinnige berekening. Maar om nou te zeggen dat het echt heel veel scheelt… Nee.

Conclusie: was ophangen scheelt

Als je echt op alles wil besparen, dan is die € 46,50 mooi meegenomen. (En als je het niet zo nauw neemt met pluizen wegvegen nog veel meer natuurlijk.)

Daar komt nog bij: als je droger kapot is, en je een nieuwe zou moeten kopen, dan kun je helemaal mooi besparen door zelf op te hangen.

Maar als je het niet erg vindt… sla ik deze zelf toch even over. 🙂

En de afwas?

Mijn kinderen zijn inmiddels op de leeftijd dat ze best zouden kunnen afwassen. Mijn zus en ik wasten ook samen af vanaf dat we ongeveer een jaar of 7, 8 waren. Dus daar geldt het tijdsargument sowieso niet. (Of het er gezelliger van wordt in huis, dat laat ik even in het midden.)

Het kostenargument dan. Eerst maar eens kijken wat Milieu Centraal ervan vindt, mijn favoriete site als het gaat om objectieve informatie op dit gebied.

“Een vaatwasser verbruikt per afwas gemiddeld twee keer meer energie dan een afwasbeurt met de hand.”

Dit geldt wel alleen als het water afkomstig is uit de HR-ketel. Als je een elektrische boiler hebt, verbruik je meer energie met de hand-afwas. Ook als je afwast met de lopende kraan of als je eerst met warm water voorspoelt, verbruik je meer energie (en dus geld) als je met de hand afwast.

Tegelijkertijd is het ook erg afhankelijk van je type vaatwasser hoeveel water en energie deze verbruikt. Hoe nieuwer de vaatwasser, hoe voordeliger.

Op de site van Nuon las ik dat een A+-vaatwasser gemiddeld € 70 per jaar kost en een A++-gemiddeld € 55. Op deze site staat overigens dat een vaatwasser vier keer zoveel energie verbruikt als een handafwasser.

Conclusie: het kan lonen, zelf afwassen

Hoeveel je bespaart, is dus helemaal afhankelijk van hoe je afwast en wat voor afwasmachine je hebt. Maar… stel dat je heel zuinig met water bent als je zelf afwast, en ook niet te heet water gebruikt.

En als alternatief een weinig zuinige A+-vaatwasser hebt staan. En we gaan uit van de meest positieve situatie, waarin je dus met een vaatwasser vier keer zoveel energie verbruikt als met de hand… Dan zou je dus 3/4* € 70 = € 50 kunnen besparen door met de hand af te wassen. En dan natuurlijk ook nog op de aanschaf van een vaatwasser (die toch ook wel minimaal € 250 tot € 300 kost, als je een hele eenvoudige neemt).

Dat is dus best de moeite waard.

Als je daarentegen een zuinige vaatwasser hebt staan, en twee kinderen die het niet zo nauw nemen met de hoeveelheid afwasmiddel en water… Dan is het wel degelijk een stuk goedkoper om gewoon de vaatwasser aan te zetten. En dan minimaliseer je ook nog op gezeur. 🙂

Bespaartip 3: gebruik poeder in plaats van blokjes in de vaatwasser

Poeder in plaats van blokjes, dat advies wordt met vlagen ook vaak als bespaartip genoemd. Toen ik een aanbieding van een zak poeder zag, was ik dan ook helemaal om. We gebruiken het nu al maanden en de bodem van de zak is nog lang niet in zicht.

De deskundigen zijn het er ook niet over eens wat beter is. De adviezen daarover zijn ook online nogal tegenstrijdig. Daar ga ik me ook maar niet in mengen dus.

Aanbieding!

Op dit moment heeft Bol.com een giga-aanbieding voor afwasblokjes van Sun. 105 tabletten voor maar €8,75, oftewel 8 cent per blokje. Ook de Lidl stunt met blokjes, maar dan van het eigen merk. Daar kosten ze € 5 voor 80 blokjes, oftewel 6 cent per blokje.

Dat is op zich niet duur. Zeker als je per afwas ook nog maar een half blokje gebruikt, zoals ik ook vaak als bespaartip tegenkom. Dan kost het je zelfs maar 4 of 3 cent per afwas.

En dan nu de vergelijking…

Een tijdje terug kocht ik een zak poeder van 1,8 kilo voor € 4. Per wasbeurt gebruik ik ongeveer 10 gram poeder. Dat kost dus 2 cent per keer. Dat is dus wel echt goedkoper dan blokjes.

En de ervaring leert inmiddels dat het even schoon wordt.

Wat levert het op?

Dan nog even de berekening wat het echt oplevert. We gebruiken onze vaatwasser zo’n 300 keer per jaar. Als we de allergoedkoopste blokjes zouden halveren, scheelt het ons dus 1 cent per wasbeurt. En dus € 3 per jaar. 🙂

Conclusie: het scheelt heel weinig.

Als we de blokjes altijd in de aanbieding kopen (en dat doen we natuurlijk) en ze netjes halveren (en dat deden we vaak), dan scheelt het eigenlijk bijna niets, die blokjes of het poeder.

Wat levert het op?

Wat zijn nu van die bespaartips die jij in deze rubriek eens langs wil zien komen? Meld ze hieronder en ik zoek het uit!

wat levert het op

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: