Kerststress? Twee fijne strategieën om ermee om te gaan

hoe ga je om met kerststress

Kerst staat – net als vakantie trouwens – hoog op de lijst bij veel mensen als het om acute stress gaat. Ok, niet zo hoog als echte life events, maar kerststress scoort toch vrij hoog op de stresslijst. De reden? Het MOET gezellig zijn. En geld kosten. Herkenbaar?

Ik las pas ergens dat uit onderzoek is gebleken dat kerststress vooral komt door geldproblemen of familie-ellende. Dat snap ik wel. Als je al geldzorgen hebt, of familieruzie, dan wordt dat met kerst vaak alleen maar uitvergroot.

Het MOET…

In mijn eigen ervaring is er nog een derde belangrijke factor: al die extra verplichtingen, die je normaal niet hebt. Kerstborrels, kerstdiners en kerstavond op school… Je zou bijna vergeten dat het eigenlijk allemaal voor de gezelligheid bedoeld is…

…gezellig zijn!

Juist omdat er overal zoveel nadruk wordt gelegd op de gezelligheid is het natuurlijk ook extra lastig als je toch al problemen hebt. Of er gewoon niet zo goed tegen kunt als alles voor je ingericht wordt, en je geen invloed meer lijkt te hebben op je eigen tijd. Het gevoel dat je geleefd wordt.

Mijn kerststress…

Vroeger had ik ook veel last van kerststress. Toen ik nog single was, vond ik het een doffe ellende. Het voldeed nooit aan het mooie plaatje in mijn hoofd.

En toen ik eenmaal onderdeel van een blij stelletje was, werd dat eigenlijk niet veel beter. In onze beginjaren was er constant stress over welke kerstdag bij wie en wat waar. Er moest aan alle kanten rekening gehouden worden met wensen van de extended families en jarenlange tradities die voor geen meter met elkaar overeenkwamen. En toen gooiden we ook nog de schoonfamilie van onze zussen in de mix, die natuurlijk ook gewoon nog een traditie hadden.

We gingen bijna terugverlangen naar die single-kerstdagen, toen je nog gewoon kon zeggen dat je werkte met kerst of bij vrienden in dezelfde status langsging.

…getackeld!

Toch werd het op een gegeven moment kerst echt gewoon heel gezellig, toen we kinderen kregen en nieuwe tradities maakten in kleiner gezelschap. Gewoon met mijn ouders de ene dag en mijn schoonouders de andere dag. Lekkere berg eten erbij, maar niet te ingewikkeld. En op de ene dag vooral veel kaarsjes en op de andere wat cadeautjes.

Nu ik zo terugdenk aan wat het voor mij de beste strategie was om kerststress op te lossen, ontdekte ik dat er twee zijn.

Strategie 1: laat het los

De laatste decennia is kerst steeds meer iets groots geworden. Niet alleen iets bij ons thuis, maar overal, zo lijkt het wel. Iets waarbij we van alles moeten. Maar waarom eigenlijk? Waarom moeten we zo groots en bijzonder eten? Waarom moeten we een fantastisch versierde boom, mooie cadeaus (met een bijzondere gedachte erachter…), chique kleren aan. En vooral die gezelligheid hè…

Als je er stress van krijgt, probeer het dan eens te relativeren. Van wie moet dit? En waarom moet jij dat ook?

Toen ik klein was, beschouwden mijn ouders kerst als twee gratis klusdagen. Nu is dat misschien ook weer wat overdreven, maar het geeft wel aan dat kerst vooral is wat je er zelf van maakt. Over de top met een chique diner? Of gewoon lekker een bord patat op schoot voor de tv… En dan bij voorkeur natuurlijk niet met zo’n cheesy kerstfilm die je er juist op wijst dat je het “verkeerd doet”. (Gewoon lekker een klusprogramma of zo, altijd fijn, haha).

Strategie 2: maak een plan

Aan de andere kant kan het ook juist helpen om een duidelijk plan te maken, en alle verplichtingen en eisen (ook die van jezelf – of eigenlijk: juist die van jezelf) even op een rijtje te zetten:

  • Wat komt er nog allemaal op je af de komende twee weken?
    • Welke afspraken staan er in de agenda? Kerstdiners en borrels van werk, school en verenigingen? Vriendenclubs? Familie?
  • Wat is voor jou een succesvolle kerst? Wat vind jij heel belangrijk?

Daarna is het ook handig om eens te kijken naar de stress zelf:

  • Wat geeft je nu kerststress? Zijn dat de familieleden? De bijkomende kosten? Misschien de verplichtingen? Of nog iets anders?
  • Wat kun je nu al doen om die stress op te heffen?

Alle acties op een rij

Misschien kun je vast wat actiepunten opschrijven die je nu al kunt doen. Misschien kun je je gerechten downsizen? Een afspraak afzeggen? Of misschien juist wel wat extra leuke activiteiten plannen tijdens de kerstdagen zelf, om te zorgen dat het voor jezelf al leuker wordt. Een spel bedenken bijvoorbeeld dat je met de hele familie kan doen.

Of als het om geldstress gaat: maak een begroting en kijk wat er echt nog betaald moet worden en waar je nog ruimte hebt. Inzicht geeft in je financiën altijd rust, welk doel het ook treft.

Je kerstplan: niet heilig, wel handig

Het maakt niet zoveel uit wat het plan uiteindelijk wordt. En ook niet of je je eraan houdt. Zolang het je rust geeft, is het goed.

Zorg in ieder geval dat duidelijk is wat jouw prioriteiten zijn, en houd die voor ogen als je keuzes moet maken.

Zelf weet ik inmiddels wat mijn prioriteiten voor dit jaar zijn: veel tijd voor mijn gezin en weinig tijd voor mijn blog. Of het hier ook daadwerkelijk wat rustiger gaat worden, dat weet ik niet. ? Ik heb per slot van rekening nog een week waarin ik heel veel voor kan bereiden. En daar ga ik nu gauw mee beginnen.

Fijne dag!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: