Wat koop je extra goedkoop op de markt? 3 niet zo voor de hand liggende koopjes


“Op de markt is je gulden een daalder waard!” hoorde je vroeger wel eens. Tegenwoordig is een euro sowieso meer dan een daalder waard, denk ik, maar op de markt is het vaak nog steeds heerlijk goedkoop. Groenten, fruit, vis, nootjes, olijven, dat zijn typisch van die dingen die je op de markt haalt.

Maar wist je dat je ook veel andere producten vaak goedkoop kunt krijgen, als je goed kijkt. Ik verzamelde 3 marktkoopjes die je misschien niet verwacht.

Afbakbroodjes

In de supermarkt koop je afbakbroodjes vaak in een zakje van 4. Vaak kosten ze, zeker de meergranen en speltvarianten, zeker € 1,50. Op de markt haal ik wekelijks een zak met maar liefst 7 bijzondere – en verse – afbakbroodjes voor een euro. Soms zijn het stokbroodjes, soms zijn het allemaal verschillende broodjes en soms zijn het meergranen bolletjes in verschillende vormen. Maar altijd kost zo’n hele zak 1 euro.

Ik vries ze thuis altijd in, dan blijven ze lang goed.


Afbakbroodjes markt

Haarverf en andere drogisterijgoederen

Nu heb ik natuurlijk al de leeftijd dat ik nog weet wat een daalder was. 🙂 Maar haarverf heb ik heus nog niet nodig. Ok, misschien wel. Hahaha. Goed, dat laten we even in het midden.

Op de markt staat vaak een drogisterijkraampje. Bij onze markt hebben ze daar haarverf, van een merk dat je bij de gewone drogist ook koopt, voor 1 euro. Dat is wel een bijzonder kleurtje moet ik erbij zeggen. 🙂 De iets gangbaardere kleuren zijn € 2,50. En precies dezelfde verpakking, koop je bij de drogist voor € 9,99.

Markt haarverf

Ook shampoo, tandpasta, bodylotion en dergelijke koop je hier voor de helft van de normale prijs.

Ik verwacht overigens wel dat dit opgekochte partijen zijn, op dezelfde manier als dat Action ze vaak heeft. Bij de merkartikelen is de kwaliteit is hetzelfde als gebruikelijk, is mijn ervaring.


Specerijen en kruiden

Potjes kaneel, komijn en kerrie kosten in de supermarkt behoorlijk wat, zeker als je de prijs per kilo bekijkt. Op zich niet gek trouwens, als je je realiseert welke afstand het spul heeft afgelegd om in jouw keuken te belanden. Wat dat betreft is het beter om dit soort producten in grotere hoeveelheden te kopen. Beter voor het milieu, en het bederft niet.

In ons huis gaat de kaneel heel hard, sinds de kinderen ontdekt hebben hoe lekker dat is in de pap (havermout met wat water opzetten, wat fruit erbij, plonsje melk en kaneel erin, heerlijk!)

In de Jumbo betaalde ik voorheen € 1,19 voor 29 gram. Dat komt neer op bijna € 40 per kilo. Op de markt koop ik 100 gram voor € 1,00. Dat komt neer op een tientje per kilo. (Overigens zag ik net dat Albert Heijn Basic kaneel verkoopt in potjes van 50 gram voor € 0,68, dus € 13,60 per kilo. Ook best te doen dus.)

Verse kruiden

Bosjes verse kruiden als koriander, peterselie en munt koop ik ook regelmatig heel goedkoop op de markt. 3 bosjes voor een euro is de meest voorkomende prijs. En dan krijg je meer dan in zo’n plantje van de supermarkt. Alleen thuis in de tuin stoppen en verder kweken, dat lukt dan weer niet zo goed hiermee. 🙂

En andere lekkernijen hebben ze ook

Bij onze specerijenkraam hebben ze ook veel andere leuke dingen trouwens. De lekkerste olijven bijvoorbeeld. 🙂 En heerlijke dipjes.

Toen ik voor een feestje een ander soort dip zocht (discodip om cupcakes mee te versieren), zag ik het op de markt een doosje van 100 gram voor € 1. In de supermarkt kost de goedkoopste variant € 1,19 voor 85 gram.

Ok, dat zijn geen grote prijsverschillen, maar alles bij elkaar scheelt dat toch weer.

Wel op blijven letten!

Overigens moet je wel op blijven letten, want niet alle kleine prijsjes zijn echt goedkoper dan in de supermarkt. Zo viel mijn oog op een pakje Sunlight zeep (die veel gebruikt wordt om zelf wasmiddel mee te maken). Op de markt slechts € 2,60 voor twee pakjes. En… in de supermarkt €2,26. Ok, geen enorm verschil weer, maar toch zonde als je denkt dat je hiermee een koopje te pakken hebt.

Maar wat nou als je niet zo’n markt hebt…

Nu heb ik natuurlijk heel veel geluk hè, dat ik zo om de hoek bij de beste markt van Nederland woon (ok, niet letterlijk om de hoek, maar wel op fietsafstand). Zeker in kleinere plaatsen ziet de markt er niet zo geweldig uit, heb ik me laten vertellen. In de meeste Nederlandse steden is het wel zo, weet ik van mijn Facebook-groep uit een kleine (vast niet statistisch verantwoorde) enquête.

Mocht jouw markt niet over van deze geweldige kramen beschikken, neem dan toch vooral eens de moeite om er eens eentje te bezoeken in een grotere stad. Daar krijg je zeker geen spijt van!

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: