Wat koop je extra goedkoop op de markt? 3 niet zo voor de hand liggende koopjes


“Op de markt is je gulden een daalder waard!” hoorde je vroeger wel eens. Tegenwoordig is een euro sowieso meer dan een daalder waard, denk ik, maar op de markt is het vaak nog steeds heerlijk goedkoop. Groenten, fruit, vis, nootjes, olijven, dat zijn typisch van die dingen die je op de markt haalt.

Maar wist je dat je ook veel andere producten vaak goedkoop kunt krijgen, als je goed kijkt. Ik verzamelde 3 marktkoopjes die je misschien niet verwacht.

Afbakbroodjes

In de supermarkt koop je afbakbroodjes vaak in een zakje van 4. Vaak kosten ze, zeker de meergranen en speltvarianten, zeker € 1,50. Op de markt haal ik wekelijks een zak met maar liefst 7 bijzondere – en verse – afbakbroodjes voor een euro. Soms zijn het stokbroodjes, soms zijn het allemaal verschillende broodjes en soms zijn het meergranen bolletjes in verschillende vormen. Maar altijd kost zo’n hele zak 1 euro.

Ik vries ze thuis altijd in, dan blijven ze lang goed.


Afbakbroodjes markt

Haarverf en andere drogisterijgoederen

Nu heb ik natuurlijk al de leeftijd dat ik nog weet wat een daalder was. 🙂 Maar haarverf heb ik heus nog niet nodig. Ok, misschien wel. Hahaha. Goed, dat laten we even in het midden.

Op de markt staat vaak een drogisterijkraampje. Bij onze markt hebben ze daar haarverf, van een merk dat je bij de gewone drogist ook koopt, voor 1 euro. Dat is wel een bijzonder kleurtje moet ik erbij zeggen. 🙂 De iets gangbaardere kleuren zijn € 2,50. En precies dezelfde verpakking, koop je bij de drogist voor € 9,99.

Markt haarverf

Ook shampoo, tandpasta, bodylotion en dergelijke koop je hier voor de helft van de normale prijs.

Ik verwacht overigens wel dat dit opgekochte partijen zijn, op dezelfde manier als dat Action ze vaak heeft. Bij de merkartikelen is de kwaliteit is hetzelfde als gebruikelijk, is mijn ervaring.


Specerijen en kruiden

Potjes kaneel, komijn en kerrie kosten in de supermarkt behoorlijk wat, zeker als je de prijs per kilo bekijkt. Op zich niet gek trouwens, als je je realiseert welke afstand het spul heeft afgelegd om in jouw keuken te belanden. Wat dat betreft is het beter om dit soort producten in grotere hoeveelheden te kopen. Beter voor het milieu, en het bederft niet.

In ons huis gaat de kaneel heel hard, sinds de kinderen ontdekt hebben hoe lekker dat is in de pap (havermout met wat water opzetten, wat fruit erbij, plonsje melk en kaneel erin, heerlijk!)

In de Jumbo betaalde ik voorheen € 1,19 voor 29 gram. Dat komt neer op bijna € 40 per kilo. Op de markt koop ik 100 gram voor € 1,00. Dat komt neer op een tientje per kilo. (Overigens zag ik net dat Albert Heijn Basic kaneel verkoopt in potjes van 50 gram voor € 0,68, dus € 13,60 per kilo. Ook best te doen dus.)

Verse kruiden

Bosjes verse kruiden als koriander, peterselie en munt koop ik ook regelmatig heel goedkoop op de markt. 3 bosjes voor een euro is de meest voorkomende prijs. En dan krijg je meer dan in zo’n plantje van de supermarkt. Alleen thuis in de tuin stoppen en verder kweken, dat lukt dan weer niet zo goed hiermee. 🙂

En andere lekkernijen hebben ze ook

Bij onze specerijenkraam hebben ze ook veel andere leuke dingen trouwens. De lekkerste olijven bijvoorbeeld. 🙂 En heerlijke dipjes.

Toen ik voor een feestje een ander soort dip zocht (discodip om cupcakes mee te versieren), zag ik het op de markt een doosje van 100 gram voor € 1. In de supermarkt kost de goedkoopste variant € 1,19 voor 85 gram.

Ok, dat zijn geen grote prijsverschillen, maar alles bij elkaar scheelt dat toch weer.

Wel op blijven letten!

Overigens moet je wel op blijven letten, want niet alle kleine prijsjes zijn echt goedkoper dan in de supermarkt. Zo viel mijn oog op een pakje Sunlight zeep (die veel gebruikt wordt om zelf wasmiddel mee te maken). Op de markt slechts € 2,60 voor twee pakjes. En… in de supermarkt €2,26. Ok, geen enorm verschil weer, maar toch zonde als je denkt dat je hiermee een koopje te pakken hebt.

Maar wat nou als je niet zo’n markt hebt…

Nu heb ik natuurlijk heel veel geluk hè, dat ik zo om de hoek bij de beste markt van Nederland woon (ok, niet letterlijk om de hoek, maar wel op fietsafstand). Zeker in kleinere plaatsen ziet de markt er niet zo geweldig uit, heb ik me laten vertellen. In de meeste Nederlandse steden is het wel zo, weet ik van mijn Facebook-groep uit een kleine (vast niet statistisch verantwoorde) enquête.

Mocht jouw markt niet over van deze geweldige kramen beschikken, neem dan toch vooral eens de moeite om er eens eentje te bezoeken in een grotere stad. Daar krijg je zeker geen spijt van!

This Article Has 3 Comments
  1. Bieke schreef:

    Op de zaterdagmarkt in Arnhem 250 gram biologische paddenstoelen, de soorten wisselen per week, voor €1.75 Super vers en zelf uitzoeken, wij eten bijna elke zaterdag een gerecht met deze paddenstoelen. Heerlijk en super gezond. En bij een Turkse kraam koop ik zeekraal 100gram €1.75 Thuis was ik het in zout water en bewaar het droog gemaakt in de koelkast, blijft tot woensdag goed, ik doe het fijn gesneden in soepen, salades, stamppot enz. Zeekraal zit vol jodium en voor mensen die heel weinig zout eten een prima bron. Bieke

  2. Tinka schreef:

    Dadels! Zo’n grote doos is veel goedkoper dan die zielige peperdure verpakkinkjes van AH. Ik heb ‘vaste’ kramen bij de Haagse Markt, want de prijzen zijn laag maar de kwaliteit is dat soms ook, dus het is even zoeken naar de juiste balans. De rotte druiven en aardbeien liggen meestal ‘toevallig’ onderop in het bakje en soms voelen bv de avocado’s goed aan, maar als je er dan 4 vraagt dan pakken ze die van achteraan en zie je pas thuis dat je geplette bruine overrijpe dradige exemplaren hebt gekregen. Ik heb ook wel eens halfbevroren paprika’s gekregen, die zijn na een dag al verrot. Inmiddels sta ik dus ook overal aan te voelen en wijs ik precies aan welke ik wil, zoals ik de gehoofddoekte dames zie doen.

    Ik vind het systeem van de bakken zo leuk: een gevulde bak is 1 euro, ongeacht wat erin zit. Dat kan een berg overrijpe tomaten zijn of korte komkommertjes of rode paprika’s of wat dan ook. Ik koop wel eens dingen waarvan ik geen idee heb hoe het smaakt (okra bv), leuk om mee te experimenteren. Ik heb trouwens wel moeten leren dat eten weggooien (wat ik een doodzonde vond) erbij hoort als je op de Haagse Markt groenten en fruit haalt. Soms liggen er bv bakjes peultjes met Spar-logo, die zijn in de supermarkt dan al afgekeurd maar krijgen een tweede kans voor spotprijsje op de markt. Soms een buitenkansje om een dure groente te kunnen eten, soms een miskoop. Voor mij is het dus meer een leuk uitje dan écht een efficiente bespaarmogelijkheid, want ik eet alleen en dan heb je toch meer aan een duur AH-stoplicht paprika’s die na 5 dagen ook nog eetbaar zijn dan aan een eurobak met acht paprika’s die na twee dagen al snotterig zijn.

  3. […] De kaas is een aanbieding en de bananen zijn overrijp. Het doet me een beetje denken aan mijn tochtjes naar de markt. Daar heb ik wel eens een kilo (een kilo ja!) bosbessen gehaald voor 99 cent. Ok, slecht voorbeeld, […]

Geef een reactie