maandmenu

Tijd én geld besparen? Maak een lekker maandmenu

Een van de actiepunten in mijn no-spend-challenge is dat we minder geld uitgeven aan boodschappen. En een van de makkelijkste oplossingen daarvoor is het maken van een maandmenu. Dat scheelt namelijk veel tijd, én ook geld.

Hoe bespaar je geld met een maandmenu?

Er zijn verschillende redenen waarom je geld bespaard met een maandmenu.

Reden 1: minder onnodige producten

Als je een menu maakt, en daar je boodschappenlijstje op baseert, koop je minder onnodige producten. Als je gewoon rondloopt en ter plekke bedenkt wat je gaat eten, koop je meestal meer dan je nodig hebt.

Reden 2: Minder verleidingen, dus minder impulsaankopen

Doordat je een maandmenu maakt, hoef je minder vaak naar de winkel. Daardoor wordt je ook minder aan verleiding bloot gesteld, met als gevolg: minder impulsaankopen. Sowieso werkt het vaak al zo dat als als je een lijstje hebt,  je je minder snel laat verleiden door impulsaankopen. Het staat niet op het lijstje, dus het mag niet mee.

Reden 3: Minder weggooien

Doordat je in je planning rekening kunt houden met hoeveel je nodig hebt, kun je producten ook beter combineren, dan wanneer je allemaal losse menu’s maakt. Gevolg daarvan is dat je minder weg hoeft te gooien. Dat menuplanning geld bespaart, dat zal voor de meeste mensen wel logisch zijn.

Bijkomend voordeel… Een afwisselender menu

Nog een bijkomend voordeel van een maandmenu is dat je veel afwisselender kunt eten. Doordat je alle menu’s tegelijk in plant, is het makkelijker om er rekening mee te houden wanneer je iets voor het laatst gegeten hebt. En ook hoe je verschillende producten combineert.

Maar waarom nu een hele maandplanning, als je het ook per week kan doen?

Als je heel goed in combineren, en je je voorraad altijd checkt voor je gaat beginnen, dan scheelt een maandmenu waarschijnlijk niet zo heel veel ten opzichte van een weekmenu.

Voor veel mensen is dat combineren echter een behoorlijke uitdaging, zeker als je het elke week weer moet doen. Dat heeft juist te maken met de afwisseling van de maaltijden. De meeste mensen eten niet elke dag hetzelfde type eten. De ene keer is het pasta, de andere keer iets met rijst, en vergeet vooral de Hollandse standaard van aardappels-vlees-groente niet. Dan heb je de nog de dagen dat je wat snel in elkaar moet zetten en een broodje met soep of een pizza uit de oven gewenst is.

Elke dag iets anders?

De kans is dus vrij groot (in ieder geval in ons gezin), dat je alle weekdagen een ander basisingrediënt op tafel ziet verschijnen. Aan het eind van de week is de spaghetti op, heb je nog 3 aardappels liggen en kun je nog voor 4 maaltijden couscous maken.

En dan… begint het plannen opnieuw. Twee avonden met weinig tijd, er komen eters en we gaan een avondje weg. Hm… eens kijken… Ik heb wel zin in lasagne, soep, een hartige taart en nog maar een keer pasta. Dan kopen we dus spaghetti en lasagne, en die aardappels… die verpieteren in de kast.

Kun je dan niet gewoon elke week netjes in je kast kijken wat er nog ligt?

Tuurlijk, dat kan ook. Maar… dan heb je niet die mooie tijdwinst van het maandmenu. 🙂 En wees eerlijk: doe jij dat altijd netjes?

Waarom bespaart een maandmenu zoveel tijd?

Als je elke dag of zelfs elke week gaat nadenken over wat je wil eten, ben je daar best lang mee bezig. Als je al die losse minuten optelt, kom je misschien wel aan een uur per week. Een maandmenu maken kost minder dan een uur, als je mijn snelle methode volgt. 🙂 En dan ben je dus voor een hele maand klaar! Handig!

Wat is die snelle methode van jou dan?

Ik dacht dat je het nooit zou vragen. Ik heb er zelfs twee.

Voor paperlovers

Voor de mensen die het liefst alles op papier doen, heb ik een paar handige lijsten gemaakt:

  • Het maandmenu-inspiratieplan. Deze vul je eenmalig zo ver mogelijk in, met allemaal leuke en lekkere menu’s gerangschikt op soort. Elke keer als je daarna een nieuw recept tegenkomt of bedenkt, kun je het aanvullen. Als je je menuplan maakt, dan kun je hier je gerechten vandaan halen.
  • Weekmenu met boodschappenlijst: vervolgens vul je op je weekmenu je gekozen menu’s in, en de boodschappen die je hiervoor nodig hebt.

Als je mee doet aan mijn no-spend-challenge of lid bent van mijn programma, krijg je deze automatisch.

En voor de digitale georiënteerde mens

Als je graag alles op je telefoon bijhoudt, of via de computer doet, dan heb ik ook een handige methode. De Google-kalender! Hier schrijf ik binnenkort ook een wat meer uitgebreide blog over, maar voor nu houd ik het kort.

Stappen

  • maak een speciale agenda aan in Google, en noem die bijvoorbeeld “menuplan”
  • vul je eerste week in, en laat de menu’s terugkomen na bijvoorbeeld 5, 6 of 7 weken (en wissel daar een beetje in af) via een “herhaalafspraak”. Zo eten wij dus elke 5 weken de tomatensoep van Jamie Oliver.
  • vul daarna de volgende 3 weken in, waarbij je rekening houdt met wat je al op het menu hebt staan. Elk nieuw gerecht dat je kiest laat je ook elke paar weken terugkomen.
  • Hierbij kun je ook direct rekening houden met wat je verder al in je agenda hebt staan. Moet je vroeg weg? Snelle hap! Eet er iemand niet mee? Dan iets makkelijks (of juist iets dat diegene niet lust…).
  • Als je een online recept gebruikt, kun je de link er natuurlijk ook direct bij plakken. Handig!

Als je eenmaal een maand ingevuld hebt, is het die maand erna nog minder werk. Er staan per slot van rekening al een aantal herhaalmaaltijden ingevuld. Die kun je ook makkelijk doorschuiven en omdraaien als dat beter uit komt. Of gewoon weghalen als je er toch geen zin in hebt voor die maand.

Zelfs als je niet gelooft in het voordeel van maandmenu’s, maar liever gebruik maakt van weekmenu’s is dit een ideale methode. Het geeft je namelijk wel direct inspiratie, ook als je er elke week naar kijkt. 🙂

Voorbeeld van een maandmenu

Wat is nu een mooi voorbeeld van een maandmenu? Die heb ik natuurlijk gemaakt. En… we gaan het ook daadwerkelijk eten. 🙂 Ik heb hierbij rekening gehouden met afspraken, dagjes uit, verjaardagen en meer.

Ik heb het gemaakt op basis van onze inspiratielijst en direct in mijn Google-agenda geplaatst. De recepten staan er niet bij, het gaat om het idee natuurlijk.  Die kun je altijd googelen. Wij eten vegetarisch, dat is ook handig om te weten. En… ik heb natuurlijk onze afspraken even weg geklikt, het gaat alleen om het idee. (Voor wie het plaatje niet kan lezen, de gerechten kom je zo nog een keer tegen).

maandmenu menuplanning

De gerechten

  • 1 juli: Italiaanse groentesoep
  • 2 juli: stopbrood met hapjes (verjaardag)
  • 3 juli: pittige Italiaanse pasta-salade
  • 4 juli: Tex-mex-taco-bootjes
  • 5 juli: Spaghetti Carbonara JO (met erwtjes)
  • 6 juli: Tomatensoep JO
  • 7 juli: Burrito bowl Mindyourfeed
  • 8 juli: zoete aardappelpannenkoek met biet en geitenkaas
  • 9 juli: groente-omelet Allerhande
  • 10 juli: pastasalade met artisjok en geitenkaas
  • 11 juli: groene curry met spinazie en halloumi
  • 12 juli: spaghetti van courgette
  • 13 juli: Broodje vega-knakworst (ja, dat bestaat.) 🙂 en komkommer
  • 14 juli: fritata met zomergroenten en geitenkaas
  • 15 juli: pizza met blauwe kaas, champignons en spinazie
  • 16 juli: salade Niçoise
  • 17 juli: pannenkoeken (feestje!)
  • 18 juli: couscous met olijven, komkommer, tomaat en feta
  • 19 juli: spaghetti met tonijn JO
  • 20 juli: Vegaburger op een broodje
  • 21 juli: hartige taart met zoete aardappel en pittige kaas
  • 22 juli: tortilla’s met vega gehakt en sla
  • 23 juli: ovenpatat, salade en falafel
  • 24 juli: dahl curry met spinazie
  • 25 juli: courgettesoep met geitenkaas tosti’s
  • 26 juli: ovenschotel met aubergine en aardappel
  • 27 juli: courgettepizza met tomaat, mozzarella en basilicum
  • 28 juli: pasta met courgette, munt en amandel
  • 29 juli: soep met (taco)chips
  • 30 juli: pasta met spinazie, pijnboompitjes en blauwe kaas
  • 31 juli: sla wraps met vega-gehakt en paprika

Met het maken van het menu heb ik met de volgende dingen rekening gehouden:

  • Maximaal 2 keer per week een pastagerecht.
  • Veel courgette, aangezien we die in de moestuin hebben staan.
  • In de zomer eten we graag koud.
  • We eten geen vlees, maar wel regelmatig vleesvervangers.
  • We eten niet per se budget-recepten, maar combineren wat duurdere gerechten met goedkopere gerechten.
  • Ik vervang de groenten op basis van wat er in de aanbieding is. Zo heb ik een gerecht met biet opgenomen, maar misschien kan ik die niet goedkoop krijgen. Grote kans dat ik die dan bijvoorbeeld door wortel vervang. Of door een andere zoetere groente.

En dan nog ter informatie:

  • JO staat voor Jamie Oliver.
  • Mijn dochter’s lievelingseten is “soep met chips”. Dat is een gerecht van Jamie Oliver: paprikasoep met tortilla’s uit te oven. 🙂 We eten niet echt chips als bijgerecht.

En de boodschappen dan?

Daar komt een aparte blog over. Met stappenplan… 🙂

Wil je meer inspiratie voor een maandmenu?

Zoek op Pinterest eens op monthly menu plan. Of bezoek een leuke etensblog, zoals Talknomztome of Mindyourfeed.

Veel succes!

Veel succes met het maken van jouw maandmenu!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je dit al eens geprobeerd? Of nog niet? Lijkt het je lastig? Of vind je het een uitkomst?

Ook je financiën op orde krijgen?

Een maandmenu maken is één van de dingen die je kunt doen om te besparen. Wil jij meer van dit soort tips en handige tools om hiermee aan de slag te gaan? Volg dan mijn programma Je financiën op orde.

 

This Article Has 19 Comments
  1. Ineke schreef:

    Alleen het idee van een maandmenu krijg ik al stress van, ik trek een weekmenu al niet 😉
    Ik pak het anders aan. Ik kook voor een paar dagen vooruit en eet dat, tot het op is. Dan pas ga ik nieuwe boodschappen doen voor de volgende maaltijden. Een beetje onregelmatig altijd wel, maar alles gaat altijd op, soms ook door resten te combineren die er nog liggen in een soep of een pastasaus. Zo kan ik toch, voor mijn gevoel, meer eten waar ik die dag trek in heb ipv wat er op het menu staat. Je moet dan wel van improviseren houden. Ook zorg ik dat er altijd eten klaar staat als het een werkdag is, hoef ik nooit meer om half zes achter de pannen. Eet wel altijd warm, brood ’s avonds vind ik niks.

  2. Eline schreef:

    Kan dat via Google agenda? Tof, ik doe alles via Google en mijn Chrome browser. Zo kan ik er dus op de telefoon bij terwijl ik het via de laptop kan inplannen.
    Ideaal!

  3. mariimma schreef:

    Ik ben erg benieuwd naar jouw persoonlijke ervaringen met zo’n menu. Dus niet de theorie, maar de praktijk!

    • Sjoukje schreef:

      Die zijn heel goed, ik vind het echt ideaal. We wisselen wel regelmatig de gerechten als dat beter uit komt. Je kunt niet alles voorspellen natuurlijk.
      En omdat ik veel automatisch herplan komt het ook niet altijd goed uit. Dan schuif ik door. Of ik gooi het eruit.
      Het geeft me vooral veel rust dat ik weet dat de lijst in principe klaar is. Het kost me veel minder tijd dan voorheen toen we het proces elke week (en nog een paar jaar eerder) elke dag vanaf 0 moesten opstarten. We eten ook echt veel gevarieerder nu. En het scheelt me ook echt veel geld.
      Maar je suggestie vind ik ook wel een blog waard, “mijn ervaringen met het maandmenu”. Ik ga het opschrijven. Bedankt voor de tip!

  4. anitawillems schreef:

    Oke, ik vind je ideeen en artikelen altijd heel tof en superinspirerend enzo….maar dit maandmenu gaat ‘m niet worden. 😀 Een weekmenu doe ik ook niet meer aan. Het was leuk in het begin, dat weekmenu, als houvast. Maar ik doe het inmiddels helemaal anders.
    Ik heb inniddels een repertoire opgebouwd met gerechten die ik goed bevonden heb. Daar kan ik op terugvallen.
    Een keer in de maand bestel ik houdbare boodschappen (pasta, rijst, tomatensaus, bloem, meel etc).
    Dan heb ik een groente/fruit bio abonnement. Die komt 1 x per 2 week.
    De groente is genoeg voor 2 weken.
    Fruit bleek niet genoeg, daarom heb ik er een fruit abo bijgenomen. Die komt de andere week. Dus ene week groente/fruit andere week fruit.
    Vervolgens kijk ik wat ik met de groente kan maken. In combinatie met aardapp., rijst, risotto, pasta, couscous, tortilla’s. Aangevuld met groenteconserven of bonen. Soms zit er een groente bij waarvan ik niet weet wat ik er mee moet maken en dan zoek ik er een gerecht bij. Als dat een succes is, mag het bij mijn vast repertoire :-).
    De groentes die het minst lang houdbaar zijn uiteraard als eerste. Soms gaat groente ook in de vriezer voor later gebruik.

    deel 2 in volgende reactie 🙂

  5. anitawillems schreef:

    deel 2:
    Tussendoor haal ik kleine of vergeten boodschappen. Paprika en champignons zitten bijvoorbeeld bijna nooit in het biopakket. Dat koop ik tussendoor. Als iets in de bonus is neem ik dat ook in de supermarkt mee. Op de markt kom ik bijna niet, maar da’s vooral om praktische redenen. Het is nooit op een dag dat ik kan. Zaterdag zou kunnen maar met reistijd kost me dat een halve dag en dat vind ik zonde.
    Budgettair gezien blijf ik aardig op peil. De abonnementen zijn vaste bedragen en de maandboodschappen zijn vaak ook voor hetzelfde bedrag. Wat er overblijft is voor de boodschappen tussendoor.

    Voor mij werkt dit momenteel het beste. Veel relaxter dan elke keer een lijstje bedenken met ‘wat zullen we nu weer eten?’ Koken is ook veel makkelijker. De basis is een bepaalde groente en vervolgens kies ik of ik er een aardappel/vlees gerecht van maak of een vegetarische curry bijvoorbeeld.

  6. consuminderen schreef:

    Ik kijk nu wat de moestuin biedt. Dat eet ik dan. Soms pluk ik voor twee dagen. Maar ja. Na al het werk is het leuk om te pakken, wat er te pakken is.

    Jouw groentefoto is zo vrolijk. Daar zijn heel wat groenten die het ‘net niet’waren voor opzij gelegd. Dat kan ik je verzekeren.

  7. M schreef:

    Wat een goed idee! Vooral om met een google agenda te werken om recepten te plannen. Ben benieuwd naar je aparte blog daarover, voor ons zou dat een ideale oplossing zijn denk ik! 🙂

  8. Mama Tinus schreef:

    Hier hangt het menu af van de aanbiedingen en wat er in de tuin groeit. Een maand vooruit plannen gaat dus niet lukken. Wel werk ik met een weekmenu, maar net als jij verschuift er wel eens wat.
    En die chips, wij eten ze ook graag 🙂 met een chiliprutje en guacamole.

  9. Superkanjers schreef:

    Het klinkt heel handig, maar ik denk dat we dit niet gaan doen. De school is naast een supermarkt en ik koop weinig onzin. Ik maak vaak eenmenu voor een aantal dagen. We eten heel gevarieerd en vaak vega. Alle kliekjes worden hier ingevroren en elke week kunnen we daar een keer van eten. In de zomervakantiekoop ik meestal wel online boodschappen. Dat is voor mij dan een luxe!

  10. […] Als je, met name in de keuken, alles netjes op orde houdt, vergeet je minder vaak wat je al in huis hebt. Ik ontdekte ooit 5 soorten lasagnebladen in ons keukenkastje. Die hebben we toen alsnog op gegeten natuurlijk, maar een beetje zonde is het wel. En hoe vaak gebeurt het jou dat je onderin de koelkast ineens toch nog een krop sla ontdekt… Door je keuken goed te organiseren, hoef je vaak minder weg te gooien. (Hier heb ik nog een weg te gaan dus…, ondanks mijn uitgebreide menuplan.) […]

  11. Bernadette schreef:

    Ik ga het eens proberen voor de maand september! Ik ben wel benieuwd of het voor ons voordeliger is. Maar ik was op zoek naar het blog over de boodschappen doen hiervoor. Waar kan ik dit vinden?
    Bedankt!

  12. […] van de mensen een besparing zal blijken te zijn. Door een maaltijdplan op te stellen voor een week (of een maand) heb je meer grip op je voorraad. Ook kan je vast vlees de dag van tevoren uit de vriezer halen en […]

  13. […] nodig hierbij? Lees meer over het maken van een maandmenu en over het maken van een […]

  14. […] uit wil geven, kun je aan de slag met het naar beneden brengen van het bedrag, door een weekmenu of maandmenu te maken, en altijd met een lijstje boodschappen te doen. Of nog handiger: online te […]

Geef een reactie