Quick wins – hoe we in 1 jaar maar liefst 6500 euro bespaarden

meer geld verdienen - Geef niet op als je niet verder kunt besparen

Als ik aan vriendinnen vraag waarop ze geld zouden kunnen besparen, krijg ik meestal een redelijk standaard lijstje:

  • Boodschappen
  • Energiekosten
  • Internet, kabel en telefoon
  • Verzekeringen

Dat dat inderdaad mooie besparingsbronnen zijn, hebben wij zelf bewezen. Lees hier hoe wij het voor elkaar kregen om in 1 jaar tijd maar liefst € 6.500 bespaarden op precies deze categorieën.

Besparen op boodschappen

Toen wij in januari 2014 begonnen met het echt nauwkeurig bijhouden van onze inkomsten en uitgaven, schrokken we ons kapot van wat we aan boodschappen uitgaven. Gemiddeld kwamen we op maar liefst € 1.000… Dat was niet helemaal wat we dachten. Sterker nog, we namen al jaren aan dat we zo’n € 500 tot € 600 per maand uitgaven aan eten. Aangezien we dat jaar wilden starten met wat serieuzer aflossen van onze hypotheek, leek dit een mooi startpunt. We gaven onszelf een budget van maximaal 100 euro per week. Dat lukte niet altijd, maar vaak kwamen we er dicht in de buurt. Hoe we dat precies deden, daar wijd ik binnenkort een hele blogpost aan. Aan het eind van het jaar hadden we in ieder geval € 7.200 aan boodschappen uitgegeven in plaats van de bijna € 12.000 die we in 2013 kwijt waren.

Besparing: € 4.800

Besparen op energie

Het wisselen van energieleverancier was iets dat we al jaren deden, als het zo uitkwam. Het ene jaar zaten we bij Greenchoice, het andere bij Eon, en dan weer eens bij NL Energie. Elk jaar, zo tegen de tijd dat ons contract afloopt, ga ik naar Gaslicht.com voor een nieuwe aanbieding.

Dan klik ik aan welke aanbieder de beste aanbieding heeft, en vul ik mijn gegevens in, en klaar!

De reden dat veel mensen dat niet doen, is dat ze bang zijn dat ze dan het risico lopen een paar dagen zonder stroom te zitten. Dat kan niet, aangezien zo’n maatschappij eigenlijk niets meer doet dat bijhouden hoeveel stroom en gas je verbruikt, en daar rekeningen voor sturen. De daadwerkelijke levering van je energie verloopt via de netbeheerder (Stedin in ons geval). En die leveren altijd keurig door.

Ondanks dat wij altijd al enthousiast wisselden, konden we toch nog wel wat op onze energierekening besparen. Hoe? Door de thermostaat overdag een graadje lager te zetten en het programma van onze thermostaat beter aan te laten sluiten op ons eigen weekprogramma. (Zie Hoe besparen op gas ons bijna 400 euro per jaar oplevert!)

Besparing: € 85

Besparen op internet, bellen en televisie

Via Ziggo hadden we een totaalpakket voor internet, bellen en televisie kijken van gemiddeld € 80 per maand (inclusief de iets wisselende belkosten). Voor de televisie hadden we een abonnement op een paar filmzenders en een enorme hoeveelheid andere zenders. En daar keken we… nooit naar. We hadden namelijk ook een relatief oude televisie, met maar 1 HDMI-aansluiting.

Toen we een Apple-tv kochten, hadden we die daarop aangesloten, en nooit meer terug gewisseld. Dat was ook niet echt nodig, aangezien we met die Apple-tv naar Netflix keken. Ik belde Ziggo om maar eens op om ons abonnement op te zeggen. Nu kan je via Ziggo geen telefoon en internet krijgen zonder kabel, maar we konden wel van al die extra zenders af natuurlijk. Ook kreeg ik spontaan hetzelfde aanbod dat nieuwe klanten daar die maand kregen: zes maanden lang hoefde ik maar € 22,50 te betalen. En daarna € 45 per maand.

Besparing: € 555

Besparen op tijdschriften en andere abonnementen

Na het succesverhaal met Ziggo had ik de smaak te pakken. Ik keek ons lijstje met vaste lasten nog eens door en mijn oog viel op het bedrag van € 20 dat maandelijks naar de kunstuitleen ging. In onze kamer hing al jaren een mooi schilderij, dat, als we het gekocht hadden, waarschijnlijk zo’n € 400 had gekost… Nu hadden we er al zeker € 600 voor betaald. Maar omdat we het huurden, was het nog altijd niet van ons. Het schilderij ging terug, en we zeiden het abonnement op.

Ook waren we lid van Vereniging Eigen Huis en van nog twee tijdschriften die we nooit lazen. Weg ermee!

Besparing: € 180

Besparen op verzekeringen

Inboedelverzekering
Wat woonhuisverzekeringen betreft, daar viel voor ons niet veel op te besparen. Als personeelslid van een grote verzekeringsmaatschappij, kwam ik in aanmerking voor personeelskorting. Ik had een leaseauto, dus we hadden ook geen autoverzekering.

Onze zorgverzekering, dat was een ander verhaal. Al jaren waren we zeer uitgebreid verzekerd. Handig, als je kinderen krijgt. Maar die waren er nu al, en eigenlijk hadden we verder nooit iets. We rekenden uit dat als we het goedkoopste basispakket zouden nemen, en het verschil zouden sparen, we ons eigen risico in minder dan 2 jaar hadden terugverdiend (er even van uitgaand dat we ook geen extra zorgkosten zouden hebben). Gelukkig hadden we ze toen niet, dus die besparing konden we meenemen. (Natuurlijk ging er het jaar daarna wel iets mis, maar goed, daar hadden we dus dat eigen risico voor gespaard).

Besparing: € 960

Totale besparing

Alles bij elkaar kwamen we op een bedrag van € 6.585. Natuurlijk ging het niet vanzelf, maar echt heel veel moeite hebben we er ook niet voor hoeven doen.

Waar heb jij wel eens enorm op kunnen besparen?

Snel geld besparen op boodschappen en vaste lasten
Geld besparen
*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: