Hoe Mimi en Matthijs in minder dan 3 jaar maar liefst € 47.000 aflosten! – en toch op vakantie konden…

Restschuld aflossen - meer geld minder stress

Mimi (34) en Matthijs (35) hadden een piepklein appartementje waar ze vanaf wilden omdat ze een gezin wilden stichten. Als gevolg van de ingestorte huizenmarkt, was een enorme restschuld het gevolg. Door alles op alles te zetten, zijn ze inmiddels een groot deel van die schuld kwijt. En… is hun wens uitgekomen, ze hebben een zoontje gekregen. Mimi en Matthijs vertellen vandaag hun verhaal.

Hoe was de situatie eerst?

Wat voor schulden hebben jullie?

We hebben een flinke restschuld overgehouden aan de verkoop van ons vorige appartement.

Kunnen jullie kort uitleggen hoe de schulden ontstaan zijn? Wat ging er mis?

Het vorige appartement waarin we woonden stond onder water. Matthijs heeft het destijds op het hoogtepunt van de markt gekocht, met een aflossingsvrije beleggingshypotheek zonder nationale hypotheekgarantie.

Toen leek het alsof alles kon en het niet mis kon gaan. Zo werd het ook gepresenteerd door de makelaars en hypotheekverstrekkers. Bij de koop werd er met hoge cijfers gerekend die de beleggingen zouden opbrengen. Natuurlijk kelderde de markt en daalde het huis flink in waarde.

Het huis was te klein voor ons tweeën. We wilden graag samenwonen en een gezin stichten en dus ook groter wonen. Uiteindelijk hebben we het huis voor een schijntje verkocht. Toen zaten wij met een flinke restschuld. Wachten tot de markt zou aantrekken was voor ons ook geen optie, want we wilden graag verder met ons leven.

restschuld - Matthijs en babyHoe hoog was de  schuld in totaal?

Het verschil tussen de hypotheek en het verkoopbedrag bedroeg €47.000. Er zat €7000 in de beleggingshypotheek op dat moment. Daarmee losten we het eerste deel af. Na nog een aflossing met ons spaargeld bleef er € 24.000 restschuld over. Daarvoor hebben we een persoonlijke lening afgesloten.

Meer lezen over aflossen op je hypotheek? Lees het boek Hypotheekvrij van Gerard Hormann.

De verandering

Wat gebeurde er precies waardoor de knop omging?

Het moment van verkoop was de knop. Op dat moment ontstond de restschuld. We realiseerden ons direct dat we er allebei graag voor wilden zorgen dat we nooit meer in een vergelijkbare situatie zouden belanden.

Het lukte ons in eerste instantie niet om voor ons nieuwe huis een hypotheek te krijgen in combinatie met een restschuldfinanciering. Gelukkig vonden we op een gegeven moment een onafhankelijke hypotheekverstrekker waarmee we een heel positief gesprek hadden.  Zij hebben ons de huidige constructie aangeraden van een hypotheek in combinatie met een persoonlijke lening.

Hiermee konden we maximaal aflossen op de restschuld en zouden we er in een paar jaar vanaf zijn. Toen hebben we besloten het roer echt helemaal om te gooien. We zijn zoveel en zo snel mogelijk af gaan lossen op de persoonlijke lening om weer helemaal schuldenvrij te zijn.

Nog voor het huis overgedragen werd, zijn we al begonnen door maximaal te sparen. Daarmee zorgden we er voor dat we zo min mogelijk hoefden te lenen.

Welke stappen hebben jullie daarna gezet?

Toen we in ons nieuwe huis woonden, hebben we alle vaste lasten bekeken en voor zover mogelijk omgezet. Zo hebben we bijvoorbeeld goedkopere verzekeringen afgesloten. Ook hebben we overbodige abonnementen opgezegd. En we hebben een bestedingsbudget ingesteld.

Alle extraatjes die we hebben, gaan zoveel mogelijk ofwel naar de restschuld ofwel naar de buffer. Door het werk van Matthijs komt er af en toe een bedrag extra binnen waarmee we ook zoveel mogelijk aflossen.Hebben jullie ook hulp gezocht hierbij?

We hebben wat financiële hulp gekregen van familie waar we rechtstreeks mee hebben afgelost. Daarnaast lezen we ook bespaarboeken en blogs om te leren zo goed mogelijk met geld om te gaan. Langzaamaan krijgen we steeds meer plezier in het consuminderen en besparen.

En hebben jullie een aflosplan gemaakt?

We lossen elke maand een vast bedrag af en extraatjes gaan meestal rechtstreeks naar de aflossing. We proberen een vast bedrag aan buffer vast te houden zodat we altijd geld hebben om op terug te vallen.

Hoe gaan jullie om met tegenslagen?

In het begin kregen we overal nee te horen en raakten we steeds meer in de put. We wilden graag een gezin en prettig samen wonen en dat leek er gewoon niet in te zitten.  Gelukkig wisselden we elkaar daar in af zodat de een de ander weer op kon pikken en er dus altijd iemand positief was ingesteld.

Gaat al jullie geld naar de aflossingen? Of geven jullie ook nog geld uit aan leuke dingen?

Nee hoor, binnen ons bestedingsbudget zijn we leuke dingen blijven doen. Vooral tijd met elkaar en met vrienden vinden we belangrijk. Daar willen we niet teveel op te beknibbelen. Wel zijn we veel meer prijsbewust bezig waar we vroeger gewoon maar wat uitgaven.

Kunnen jullie je altijd aan je budget houden? Of hebben jullie ook wel eens onverwachte uitgaven?

restschuld aflossen - Mimi en babyWe hebben ook een paar grote uitgaven gehad, maar daar hebben we ook een budget voor gemaakt.

Zo zijn we getrouwd en wilden hier ondanks de restschuld graag wel een feestje van maken. We zijn allebei geen type voor een traditionele bruiloft dus we hebben het helemaal op onze eigen manier gedaan.  Dat maakte het makkelijker om het enigszins lowbudget te houden en toch een te gekke dag te hebben met vrienden en familie.

Een andere grote uitgave was de verbouwing van de tuin. Deze was helemaal niet kindvriendelijk en miste een schutting waardoor kinderen zo de sloot in konden lopen. We hebben het grootste gedeelte zelf gedaan maar waren een hoop geld kwijt aan materiaal. Dat was ook omdat we graag kiezen voor duurzaamheid. We hadden een schutting kunnen kopen voor een paar tientjes maar we kiezen dan toch voor iets wat van betere kwaliteit is. Dan blijft het 20-25 jaar staan en heb je er bijna geen omkijken meer naar.

En gaan jullie ook wel eens op vakantie?

Matthijs moest begin vorig jaar voor zijn werk een half jaar naar het buitenland. Een deel van het geld wat hij daarmee verdiende, hebben we besteed aan een week samen op Curaçao. Zo konden we elkaar toch zien.

Had dit veel impact op jullie aflossingen?

Ja, als we dit allemaal niet hadden gedaan, waren we veel eerder schuldenvrij geweest. We wilden alleen niet ons hele leven op pauze zetten vanwege de restschuld dus we hebben een middenweg gekozen. Wel besparen en aflossen maar ook geld besteden aan de dingen die voor ons belangrijk zijn. Gelukkig hebben we allebei een goede baan en dus de luxe om die keuze te kunnen maken.

Hoe is de situatie nu?

Zijn jullie al helemaal uit te schulden nu?

Nee, van de €24.000 hebben we nog €3400 restschuld over.


Hoe lang moeten jullie nog?

We verwachten eind dit jaar helemaal klaar te zijn. Dan hebben we in 2,5 jaar de hele restschuld voldaan.

Wat een prestatie! Gaan jullie het vieren als jullie klaar zijn?

Ja, we gaan eind van het jaar waarschijnlijk lekker uit eten om het te vieren. Daarna sparen we weer verder, eerst voor het opknappen van ons huis en daarna om de hypotheek versneld af te lossen.

Tot slot

Heb je tips voor mensen die ook een restschuld hebben?

Blijf positief, zoek naar oplossingen. Zoek je geluk niet in spullen maar in de dingen die je niet met geld kunt kopen.

Bedankt!

Hartelijk bedankt voor je boeiende verhaal Mimi! Heel knap hoe jullie het aangepakt hebben, met jullie restschuld ook. Veel geluk met zijn drietjes in jullie nieuwe huis.

Restschuld Pinterest 3
Restschuld aflossen
Restschuld aflossen
Restschuld aflossen

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: