Soms gaat het net even anders…

Gisteravond schreef ik een blog voor vandaag. Ik had het idee al vastomlijnd in mijn hoofd zitten: een handige prijsvergelijking met als resultaat een aanbeveling voor iets waar ik heilig in geloof(de). Ik googelde de benodigde prijsinformatie en ging enthousiast aan de slag. Toen ik na dik tweeënhalf uur vergelijken, rekenen en schrijven bijna klaar was, keek ik nog eens naar Google-resultaten en klikte op een volgende link. Gewoon ter bevestiging. En daar stond het: een nieuw aanbod, dat mijn hele verhaal volledig onderuit schoffelde. Hele avond naar de knoppen. En geen blog voor vandaag. Het was inmiddels 11 uur geweest, dus herschrijven ging me ook niet meer lukken. Zucht!

Soms gaan dingen mis

Soms gaan dingen anders dan je wil. Anders dan je gepland hebt. En dat is vervelend. Irritant. Vermoeiend. En soms ook zonde van de tijd. Soms kun je er iets aan doen, zoals in dit geval (als ik nou gelijk op die tweede link had geklikt…) en soms overkomen dingen je ook gewoon. En soms neem je beslissingen die je niet terug kunt draaien, en die verkeerd uitpakken. Iedereen loopt hier wel eens tegenaan. Soms in het klein, zoals met de blog van gisteravond. En soms in het groot. Ontslag, ziekte, ongelukken…

Verdraagzaamheid

De reden dat ik hier een blog aan wijd, is dat ik graag wil pleiten voor wat meer verdraagzaamheid. Soms is er zo ontzettend weinig begrip voor anderen. Voor elkaar. En voor jezelf. Toen ik vorige week mijn kerstactie lanceerde, kwam er (naast verder geweldige en lieve reacties) de volgende reactie op Facebook:

“Er zijn mensen die wel luxe leven maar niet een spaarpotje creëren voor ‘barre tijden’ oftewel, in goede tijden steeds alles opmaken maar wel klagen als het wat minder gaat dat ze niet rond kunnen komen. Tja..” 

En natuurlijk, die mensen zijn er. Er zijn mensen die domme dingen doen met geld (wie niet?). En er zijn mensen die echt hele domme dingen doen met geld. Klopt. En er zijn ook nog mensen die foute dingen doen met geld. Of foute dingen om aan geld te komen. Die heb je allemaal.

Foute dingen

Nu kun je twee dingen doen: alle initiatieven boycotten omdat er altijd foute mensen van kunnen profiteren. Of soms gewoon geloven in het goede van de mens. Want kom op zeg. Zelfs als je minder handig met geld bent geweest, en nu in de problemen zit, wil dat toch niet zeggen dat niemand je meer hoeft te helpen? Bovendien geldt dat lang niet voor iedereen. Niet iedereen die weinig geld heeft, heeft daarvoor een luxe leven gehad. Sterker nog… Ik denk dat dat het grootste deel van de mensen die geldproblemen hebben nooit veel geld gehad hebben.

Redenen voor een cadeau

Even ter inspiratie een aantal van de redenen van de mensen die zich op hebben gegeven om een cadeautje te krijgen:

  • ik ben alleen met mijn twee zoons en heb al in geen jaren zelf een cadeautje gehad. 
  • ik ben langdurig ziek.
  • ik ben mijn baan kwijt geraakt en was kostwinner. Nu zou ik zo graag wel mijn kinderen een cadeautje met kerst willen geven, ook omdat ze met Sinterklaas bijna niets gekregen hebben.
  • we hebben het heel krap nu mijn man zijn baan kwijt is, zeker nu ik zwanger ben. 
  • Het is gewoon heel zwaar als alleenstaande met drie kinderen en een uitkering. 
  • In verband met een nierziekte kan ik niet fulltime werken. Ik doe echt mijn best, maar het lukt me gewoon niet om rond te komen. 

Dat klinkt toch niet echt als mensen die “luxe hebben geleefd” en het daarom maar zelf uit moeten zoeken altijd Een beetje begrip kost niets, maar levert wel heel veel op. Zowel voor jezelf als voor anderen.

Hulp uit onverwachte hoek

Gelukkig waren er ruim 40 mensen (en dat aantal groeit nog steeds), die graag een cadeau willen geven. Op mijn telefoon heb ik inmiddels al talloze leuke pakjes voorbij zien komen (heel lief vind ik dat, dat veel van de gulle gevers graag even met mij delen wat ze ervan gemaakt hebben).

Wat ik vooraf niet bedacht had, was dat sommige van de mensen die een cadeautje vroegen, ook graag een cadeautje wilden geven. Soms ben ik ook niet altijd even ruimdenkend 🙂 Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook niet wat je bezit, maar wat je te bieden hebt. Mensen die goed kunnen naaien of haken bijvoorbeeld, kunnen hele leuke cadeautjes maken.

Van oproep

Toen ik bezig was met de actie, kreeg ik zelf ook hulp uit onverwachte hoek. Ik noemde al eerder de groep “Voor jou van mij”. Omdat het zo mooi paste bij de achterliggende gedachte van de dropjes, had ik gevraagd of ik mijn oproep ook in die groep mocht plaatsen. Dat mocht niet, omdat een van de regels is dat er geen links naar bedrijven of blogs worden geplaatst (om misbruik te voorkomen). Vervolgens deed de beheerder iets nog veel lievers: ze plaatste zelf een oproepje met een link naar mijn actie!

Tot tijdschrift

We raakte vervolgens in gesprek via de chat en ik vertelde haar dat ik graag een keer een interview aan een tijdschrift wilde geven omdat ik mijn blog graag bij een nog groter publiek onder de aandacht wil brengen. Ze motiveerde me om de redactie van mijn favoriete tijdschrift te mailen. En stuurde me vervolgens spontaan ook nog de gegevens van een aantal contactpersonen bij tijdschriftredacties, en een lijst met tijdschriften waarvan ze dacht dat mijn verhaal goed zou kunnen passen. Zo lief!

En engeltjes

Soms zit hulp echt in onverwachte hoek. En juist als je er niet naar zoekt, komt het langs. Nog even een kleine anekdote in dat kader ter afsluiting. Pas nam ik een wasmand met schone natte was mee naar boven om op te hangen, en deed dat (blijkbaar) niet heel handig. Mijn zoontje kwam even later naar boven, en vroeg “waarom ligt hier allemaal natte was op de trap?” Ik riep terug dat ik dat had laten vallen en nog op moest halen. Even later liep hij de kamer binnen, met de was in zijn armen. “Hier is je reddende engel dan”, zei hij droog (denk Lucky tv Willy-stem) en hielp me met ophangen. Mijn eigen reddende engeltje. 🙂

Help elkaar en wees lief!

Dit is waarschijnlijk mijn meest warrige blog ooit. Excuses daarvoor. Hopelijk heb ik wel mijn punt gemaakt: soms gaan dingen anders dan je gehoopt had. En dat kan heel vervelend uitpakken. Daar zouden anderen niet zo snel over moeten oordelen.

En soms… komt er (juist dan?) hulp uit onverwachte hoek. Wees af en toe eens die hulp. “Wie goed doet, goed ontmoet” zei mijn oma altijd (of iets dergelijks).

Fijne dag allemaal!

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: