Wat komt er beslist niet meer in de tuin? 5 kennerstips voor moestuinierders

tips voor de moestuin - tomaten

Nu ik al twee jaar succesvol heb gemoestuinierd, mag ik mezelf een kenner noemen. Vind ik. Ik heb in ieder geval een paar dingen geleerd die ik graag met je deel: mijn tips voor de moestuin. Gewoon ter lering en vermaak. En ter inspiratie.

Ik schreef het een paar dagen geleden al, wij hebben die moestuin niet voor het geld. Het is vooral een hobby. Daarom vandaag mijn vijf kennerstips voor de moestuin, speciaal voor pleziertuinierders.

Tip 1: Tomaten en veldsla zijn niet ok

Veldsla en tomaten komen er niet meer in. Dat wil zeggen, in mijn moestuin. Wel in ons huis, we eten ze graag! Maar in je tuin zijn het dramaqueens. Ze zijn namelijk heel moeilijk om zelf te kweken in de buitenlucht.

Veldsla is vooral lastig omdat het langzaam opkomt, in vergelijking met andere slasoorten. Onkruid groeit veel sneller… En omdat ik de veldslaplantjes vervolgens nooit meer herken, schoffel ik ze daarna veel te enthousiast weg. Ja, of… de zaadjes zijn bij ons gewoon nooit opgekomen, dat kan ook. Na zeker 10 keer zaaien over die twee zomers verspreid heb ik het opgegeven.

Tomaten doen we ook niet meer, omdat het blijkbaar nooit een tomatenjaar is voor ons type moestuin. Twee jaar geleden waren ze eerst groen en toen binnen een paar dagen donkerrood en beschimmeld. En afgelopen jaar waren ze in oktober nog niet rood. Ik heb wel eens heel succesvol tomaten gekweekt in mijn bijkeuken, maar in die buurttuinen staat duidelijk niet de goede wind hiervoor.

Tip 2: Bloemen zijn wel leuk

Om de een of andere reden dacht ik dat je alleen groenten in zo’n buurttuin zou moeten zetten. Bloemen kan je per slot van rekening overal zetten. En wij hebben gewoon een achtertuin (zeer luxe, dat klopt). Punt met die achtertuin is: als daar bloemen staan, dan wil je ze daar graag houden natuurlijk. Dat is het hele idee van bloemen in de tuin. Als je een dochter in de kleuterleeftijd hebt… (je voelt hem al aan komen), dan is dat dus helemaal niet leuk. Bloemen zijn namelijk heel erg leuk om te plukken. En in je haar te doen. Of in een oud jampotje in je kamer te zetten (en lekker weg te laten schimmelen).

Al met al is het dus heel leuk om ook een blokje bloemen in je moestuin te zetten, die gewoon naar hartelust geplukt mogen worden. En zeg nou zelf, bloemen zijn natuurlijk sowieso vele malen leuker dan zo’n mislukkende tomatenplant.

Tip 3: Sla en wortels doen het altijd

Zowel sla als wortels zijn in onze tuin altijd een daverend succes. Of we nou die moestuinpotjes van de Albert Heijn, zaadbandzaadjes van de Aldi of de Lidl of gewoon losse zaadjes van waar dan ook in de grond stoppen, ze komen altijd keurig op. Koolraap ook trouwens, maar die lusten we altijd maar 1 maaltijd lang. En daarna zit je er maar mee.

Wortels en sla dus. Gewoon doen. Een extra tip alleen: stop zeker die slazaadjes niet allemaal tegelijk in de grond… Daar verkijk ik me al twee jaar op namelijk. Zaadjes die je op hetzelfde moment in dezelfde grond stopt en evenveel liefde en aandacht (danwel zon en water) geeft… die komen dus tegelijk omhoog. En sla is natuurlijk heerlijk, dat is geen discussie. Maar 5 kroppen sla in 3 dagen weg moeten knabbelen… Dat is geen feest.

Tip 4: Courgettes zijn groeikampioenen

tips voor de moestuin - courgetteCourgettes groeien echt knoerthard*. Vooral als je een weekje niet geweest bent. (Laat staan als je hoogzomer drie weken niet komt…). De oogst  van vorig jaar zomervakantie heb ik bijna volledig gedoneerd aan de kringloopwinkel. Daar waren ze er een stuk blijer mee dan in mijn huis. Sterker nog, ik mag dit jaar eigenlijk geen courgettes meer zaaien van mijn gezin, wegens een courgette-overdosis de afgelopen twee jaar. (Stel flauweriken!)

Wat het mooie van courgettes is, is dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt er spaghetti (courgetti) en lasagne van maken. In blokjes door normale pasta doen. Soep van maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er past wel courgette bij. Wat mij betreft is dit echt de moestuinkampioen!

Tip 5: Ganzen zijn gek op broccoli

Als je graag broccoli wil eten, investeer dan in netten. (Of koop het gewoon kant en klaar in de supermarkt.) Op zich is het niet moeilijk hoor, broccoli kweken. Het komt prima op en het groeit ook prima in ons klimaat. Maar het in leven houden… Dat is dan weer niet zo makkelijk. De ganzen die onze tuin aandoen rond de hoogtijdagen van de broccoli zijn nergens zo dol op als op broccoli. En er is weinig meer frustrerend dan na een lange werkdag naar je tuin fietsen om de zo gekoesterde broccoli eindelijk te oogsten, en … alleen maar wat afgeknabbelde stengels terug te vinden. Irritant. En heel goed te vermijden, door het gewoon niet te kweken. Frustratie opgelost.

Mijn favorieten

Tot slot nog even mijn favoriete moestuingroenten op een rijtje:

  • Sla en wortels, omdat, zie boven.
  • Komkommer. Die eten we normaal gesproken ook elke dag, dus dit is echt een bespaarder.
  • Ok, vooruit, toch courgette, omdat dat zo makkelijk is en je zelfs de exemplaren ter grootte van je bovenbeen nog kunt versoepen. (En ze de planten daarvan toch niet herkennen totdat de courgettes er al aanzitten.) 🙂
  • Erwtjes, omdat die van die mooie bloemetjes geven.
  • Pompoenen. Ze nemen wel veel ruimte in, maar ze lukken altijd, en zien er zo gezellig uit.

Vanmiddag ga ik weer lekker schoffelen. En… een klein rijtje met sla en worteltjes zaaien. Want… zie boven. 🙂

Wat zijn jouw favoriete moestuingroenten? En wat komt er bij jou niet meer in? Wat zijn jouw beste tips voor de moestuin?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: