tips voor de moestuin - tomaten

Wat komt er beslist niet meer in de tuin? 5 kennerstips voor moestuinierders

Nu ik al twee jaar succesvol heb gemoestuinierd, mag ik mezelf een kenner noemen. Vind ik. Ik heb in ieder geval een paar dingen geleerd die ik graag met je deel: mijn tips voor de moestuin. Gewoon ter lering en vermaak. En ter inspiratie.

Ik schreef het een paar dagen geleden al, wij hebben die moestuin niet voor het geld. Het is vooral een hobby. Daarom vandaag mijn vijf kennerstips voor de moestuin, speciaal voor pleziertuinierders.

Tip 1: Tomaten en veldsla zijn niet ok

Veldsla en tomaten komen er niet meer in. Dat wil zeggen, in mijn moestuin. Wel in ons huis, we eten ze graag! Maar in je tuin zijn het dramaqueens. Ze zijn namelijk heel moeilijk om zelf te kweken in de buitenlucht.

Veldsla is vooral lastig omdat het langzaam opkomt, in vergelijking met andere slasoorten. Onkruid groeit veel sneller… En omdat ik de veldslaplantjes vervolgens nooit meer herken, schoffel ik ze daarna veel te enthousiast weg. Ja, of… de zaadjes zijn bij ons gewoon nooit opgekomen, dat kan ook. Na zeker 10 keer zaaien over die twee zomers verspreid heb ik het opgegeven.

Tomaten doen we ook niet meer, omdat het blijkbaar nooit een tomatenjaar is voor ons type moestuin. Twee jaar geleden waren ze eerst groen en toen binnen een paar dagen donkerrood en beschimmeld. En afgelopen jaar waren ze in oktober nog niet rood. Ik heb wel eens heel succesvol tomaten gekweekt in mijn bijkeuken, maar in die buurttuinen staat duidelijk niet de goede wind hiervoor.

Tip 2: Bloemen zijn wel leuk

Om de een of andere reden dacht ik dat je alleen groenten in zo’n buurttuin zou moeten zetten. Bloemen kan je per slot van rekening overal zetten. En wij hebben gewoon een achtertuin (zeer luxe, dat klopt). Punt met die achtertuin is: als daar bloemen staan, dan wil je ze daar graag houden natuurlijk. Dat is het hele idee van bloemen in de tuin. Als je een dochter in de kleuterleeftijd hebt… (je voelt hem al aan komen), dan is dat dus helemaal niet leuk. Bloemen zijn namelijk heel erg leuk om te plukken. En in je haar te doen. Of in een oud jampotje in je kamer te zetten (en lekker weg te laten schimmelen).

Al met al is het dus heel leuk om ook een blokje bloemen in je moestuin te zetten, die gewoon naar hartelust geplukt mogen worden. En zeg nou zelf, bloemen zijn natuurlijk sowieso vele malen leuker dan zo’n mislukkende tomatenplant.

Tip 3: Sla en wortels doen het altijd

Zowel sla als wortels zijn in onze tuin altijd een daverend succes. Of we nou die moestuinpotjes van de Albert Heijn, zaadbandzaadjes van de Aldi of de Lidl of gewoon losse zaadjes van waar dan ook in de grond stoppen, ze komen altijd keurig op. Koolraap ook trouwens, maar die lusten we altijd maar 1 maaltijd lang. En daarna zit je er maar mee.

Wortels en sla dus. Gewoon doen. Een extra tip alleen: stop zeker die slazaadjes niet allemaal tegelijk in de grond… Daar verkijk ik me al twee jaar op namelijk. Zaadjes die je op hetzelfde moment in dezelfde grond stopt en evenveel liefde en aandacht (danwel zon en water) geeft… die komen dus tegelijk omhoog. En sla is natuurlijk heerlijk, dat is geen discussie. Maar 5 kroppen sla in 3 dagen weg moeten knabbelen… Dat is geen feest.

Tip 4: Courgettes zijn groeikampioenen

tips voor de moestuin - courgetteCourgettes groeien echt knoerthard*. Vooral als je een weekje niet geweest bent. (Laat staan als je hoogzomer drie weken niet komt…). De oogst  van vorig jaar zomervakantie heb ik bijna volledig gedoneerd aan de kringloopwinkel. Daar waren ze er een stuk blijer mee dan in mijn huis. Sterker nog, ik mag dit jaar eigenlijk geen courgettes meer zaaien van mijn gezin, wegens een courgette-overdosis de afgelopen twee jaar. (Stel flauweriken!)

Wat het mooie van courgettes is, is dat ze zo veelzijdig zijn. Je kunt er spaghetti (courgetti) en lasagne van maken. In blokjes door normale pasta doen. Soep van maken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er past wel courgette bij. Wat mij betreft is dit echt de moestuinkampioen!

Tip 5: Ganzen zijn gek op broccoli

Als je graag broccoli wil eten, investeer dan in netten. (Of koop het gewoon kant en klaar in de supermarkt.) Op zich is het niet moeilijk hoor, broccoli kweken. Het komt prima op en het groeit ook prima in ons klimaat. Maar het in leven houden… Dat is dan weer niet zo makkelijk. De ganzen die onze tuin aandoen rond de hoogtijdagen van de broccoli zijn nergens zo dol op als op broccoli. En er is weinig meer frustrerend dan na een lange werkdag naar je tuin fietsen om de zo gekoesterde broccoli eindelijk te oogsten, en … alleen maar wat afgeknabbelde stengels terug te vinden. Irritant. En heel goed te vermijden, door het gewoon niet te kweken. Frustratie opgelost.

Mijn favorieten

Tot slot nog even mijn favoriete moestuingroenten op een rijtje:

 • Sla en wortels, omdat, zie boven.
 • Komkommer. Die eten we normaal gesproken ook elke dag, dus dit is echt een bespaarder.
 • Ok, vooruit, toch courgette, omdat dat zo makkelijk is en je zelfs de exemplaren ter grootte van je bovenbeen nog kunt versoepen. (En ze de planten daarvan toch niet herkennen totdat de courgettes er al aanzitten.) 🙂
 • Erwtjes, omdat die van die mooie bloemetjes geven.
 • Pompoenen. Ze nemen wel veel ruimte in, maar ze lukken altijd, en zien er zo gezellig uit.

Vanmiddag ga ik weer lekker schoffelen. En… een klein rijtje met sla en worteltjes zaaien. Want… zie boven. 🙂

Wat zijn jouw favoriete moestuingroenten? En wat komt er bij jou niet meer in? Wat zijn jouw beste tips voor de moestuin?

This Article Has 19 Comments
 1. Ik heb ook altijd worteltjes. 2 jaar geleden een goede oogst daarvan gehad, vorig jaar was een slecht jaar. Ik probeer elk jaar weer tomaten maar kom niet verder dan groene tomaten want de zomer duurt te kort. Vorig jaar 1 courgette voor elkaar gekregen en de komkommers waren ook mislukt. Aardappelen, die doen het altijd goed bij ons, behalve als het zoveel regent als vorig jaar. Dan verzuipen ze 😉 Succes met de moestuin.

 2. steadyhomegrown schreef:

  Bij ons geen munt en citroenmelisse meer. Ze nemen de hele tuin over en komen elk jaar terug met nog meer.

 3. Kim schreef:

  Tip voor een sla-overschot: met een halve krop sla en een avocado kun je een lekkere groene smoothie maken. Geblenderd krijg je een krop sla een stuk sneller op dan als salade 🙂

 4. geldistijd schreef:

  Ik kweek mijn hele leven al groente en fruit, maar ik noem mezelf nogsteeds geen kenner.
  Tomaten zijn inderdaad een ramp, cherrytomaten daarentegen zijn prima te telen! En wat dacht je van spercieboontjes, aardbeien, frambozen, bessen, bramen, allemaal hebben ze een grote investering/baten verhouding!

 5. Greetje54 schreef:

  Vorig jaar heb ik voor het eerst spaanse pepertjes gekweekt, gewoon in mijn stadstuintje en het was een groot succes, ik heb ruim 30 pepertjes geoogst van 4 plantjes. Het zaad had ik zelf gewonnen van een pepertje uit een bamipakket. Ze zijn heel goed in te vriezen en worden alleen een beetje slap, maar als je ze gebruikt voor de “pit” en ze toch kleinsnijdt, merk je daar niets van.

 6. Yolanda schreef:

  Bij mij in de “moes” komen er geen bietjes meer in. Het kweken ging nog wel, maar wat een werk om ze schoon te maken en te koken. Mijn beste tip: ik heb in de grond bakken gemaakt van 1 bij 2 meter. Maakt het onkruid vrij houden heel overzichtelijk. En het zaaien van de zaadjes in lijntjes per meter is ook handig.

  • Anoniem schreef:

   Rode bieten afspoelen, groen er af (kan je roerbakken) en omwikkeld met aluminiumfolie in de oven roosteren. uurtje op 190 graden of zo, als langer als ze erg dik zijn.
   Na afloop kun je het velletje en gemakkelijk af halen.
   Kleine klontjes modder rooster ik gewoon mee, haal ik naderhand met het vel weg.
   Veel lekkerder dan gekookt en minder gedoe!

 7. Thea schreef:

  Courgettes zijn prima in te vriezen. In grove stukjes snijden en even blancheren.
  Door macaroni e.d. en voor een soepje want ze worden wel wat slap.

 8. Siebrie schreef:

  Radijsjes! Daar komen altijd wurmpjes in, blgggh! Spruitjes en broccoli zitten altijd onder de rupsen, dus dat doe ik ook niet meer. Ik heb vooral veel bessenstruiken staan, en dit jaar begin ik weer eens met chilipepers, sla, courgette en doperwten. Die doperwten zijn superlekker recht van de struik. Dit jaar wil ik ook sperziebonen proberen; ze heten ‘stamslabonen’, omdat ze als struik groeien, en dus geen steun nodig hebben (itt ‘stokslabonen’).

 9. Mama Tinus schreef:

  Hier op zijn minst sperziebonen en courgette. Beiden weinig moeite veel oogst en goed in te vriezen (doe ik overigens rauw, dat vinden we lekkerder dan geblancheerd). Hoewel de courgettes het hier afgelopen jaar bedroevend slecht deden.
  Tomaten doen we liefst in de kas want buiten inderdaad lastig. Maar dit jaar moeten ze een keer buiten maar dan maken we een afdak ter bescherming tegen te veel nattigheid.
  Leuk om over jouw moestuinervaringen te lezen!

 10. superheldin schreef:

  Wat jij met veldsla hebt, heb ik met bloemen. Ieder jaar zaai ik allerlei bloemen, maar opkomen….ho maar (alleen goudsbloem. Dat groeit vervolgens de hele tuin door, het andere uiterste…) ! Hoe krijg jij het voor elkaar om wel bloemen tot bloei te krijgen in de moestuin?
  Verder hier altijd courgette, veel verschillende bonen, diverse sla-soorten, aardappels, bieten, prei, boerenkool…

 11. Anke schreef:

  (Kers)tomaatjes kan dan weer heel goed binnen of in een pot in de achtertuin. Kruiden ook op die manier. Dit jaar voor het eerst een buurttuin, ben benieuwd! Naast alles wat al genoemd is gaan we ook augurken proberen. Spinazie groeit lekker snel en daar heb je ook best veel voor nodig.
  En we gaan in de achtertuin een hoekje zoeken voor rabarber, dat duurt langer dan een jaar om er van te kunnen eten dus dat is niet voor de buurttuin.
  Wij doen het trouwens niet perse om te besparen maar vooral voor de leuk en leerzaam voor de kids. Weer es wat anders dan de speeltuin en lekker buiten.

Geef een reactie