Maak me los! De beste verkooptips voor Koningsdag…

verkooptips voor de vrijmarkt

Een paar weken geleden besloot mijn zoontje ineens dat hij wel wat extra geld kon gebruiken. (Kind van zijn moeder) :-). De oplossing was snel gevonden: de vrijmarkt! Nu heb ik al flink wat ervaring als koper op de vrijmarkt, ik ben per slot van rekening al jaren koopjesjager. (Lees ook het artikel over hoe je de beste deals scoort op Koningsdag.) Maar verkopen op zo'n vrijmarkt, dat hebben we nog nooit gedaan. Toch heb ik ook daar een mooie lijst met tips voor samengesteld. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je als klant altijd de beste adviezen kan geven over wat wel en niet werkt.

Tip 1: Glimlach!

Er is weinig zo afschrikkend als een verkoper die boos of chagrijnig naar je kijkt. Lach naar mensen, maak plezier! Dan verkoop je niet alleen meer, maar heb je ook nog een leuke dag. Zelfs als de zaken slecht gaan, is blijven lachen belangrijk.

Ik heb dat in winkels al, dat als de winkelbedienden niet vriendelijk kijken, dat ik geen zin meer heb om geld uit te geven. Laat staan op zo'n markt, met duizenden andere aanbieders.

Tip 2: Spreek mensen aan (en let op!)

Nog zo'n afknapper uit de praktijk: van die kleedjesverkopers die met elkaar in gesprek zijn, terwijl ik iets wil kopen. "Hallo, wat kost die doos autootjes?" (radiostilte...) "Hallo, die doos autootjes, wat wil je daarvoor hebben?" (nog meer radiostilte). "Sorry knul, die mevrouw wil haar autootjes niet kwijt denk ik, ga je mee?"

Ja natuurlijk moet het ook leuk blijven, zie tip 1. Maar als je iets wil verkopen, let dan ook op je kopers. Spreek mensen aan die langs lopen ("Ik heb een doos prachtige autootjes te koop, daar wordt dat jongetje vast heel blij van!").

En geef antwoord als mensen je vragen om de prijs. Dit lijkt zo basic. Maar let maar eens op... Zeker weten dat je dit ook echt doet? 🙂

Tip 3: Stal alles mooi uit

In het zelfde kader: Zorg dat je kleedje er netjes bij ligt. En ruim het af en toe op. Als je kleedje er leuk uit ziet, en niet alsof je je rommelzolder erop heb gekwakt, vinden mensen het leuker om even te blijven kijken. Logisch (maar toch niet voor iedereen, weet ik uit ervaring).

Tip 4: Prijs je waren

Ken je dat, dat je op de vrijmarkt vraagt wat iets kost, en de verkoper bekijkt je eerst van top tot teen en zegt dan: "Eh... doe maar € 3 voor dat boek." Dan zeg ik altijd onmiddellijk "ik bied € 1!" of iets dergelijks. Anders voel ik me altijd al bij voorbaat afgezet.

Plak overal prijsjes op!

Als diezelfde persoon echter een prijsje op dat boek had geplakt met € 3 erop, grote kans dat ik dan gewoon dat hele bedrag betaal. Of op zijn minst € 2 bied. De reden hierachter: als iemand nog na moet denken over de prijs, dan heeft hij duidelijk de waarde niet scherp. En als ik dan vol zelfvertrouwen mijn eigen prijs er tegenaan gooi, is de kans groot dat hij me gelooft.

Been there done that, werkt altijd...

Netjes prijzen dus.

Gooi er wel een (kleine) opslag op

Let op: ook met prijzen op je spullen wordt er natuurlijk afgedongen. Daar moet je bij het prijzen wel rekening mee houden. Als je minimaal € 2 voor een boek wil hebben, prijs je het op € 3. Of zo. En voor een fiets waar je € 10 voor wil hebben, plak je er een prijs op van € 15.

Het fijne ervan is dat je je kopers makkelijk een korting kunt geven, terwijl je ze ook nog een fijn gevoel geeft. Als ze dan over die markt lopen met die fiets met die prijs van € 15, kunnen ze overal vertellen dat ze er maar € 12 voor hebben betaald. 🙂

Maar prijs niet te hoog

Tegelijkertijd heeft het ook geen zin natuurlijk om te hoge prijzen te vragen. Er zijn per slot van rekening duizenden concurrenten om je heen.

Neem extra stickertjes mee!

Voor het geval dat je toch wat enthousiast geprijsd hebt, en je de concurrentie wat onderschat hebt, is het ook handig om nog wat extra stickertje mee te nemen. "Nu voor €2! doet het ook op de vrijmarkt goed. 🙂

Tip 5: Maak aanbiedingen

"1 boek € 2,50 en 5 boeken voor een tientje!" Wat werkt bij de supermarkt (3 bakjes voor € 5!) en de bloemist (2 bosjes voor €7,50!), werkt voor jou ook.

Andersom zullen mensen dit soort dingen ook proberen, dus help ze vast een handje door het ze aan te bieden. Mooi kartonnen bordje erbij (je kent het wel, zo'n zijkant van een doos) en klaar!

Tip 6: Deel iets uit

Ooit werkte ik voor een bank, op de afdeling Grootzakelijk. Onder andere het Ministerie van Financiën was klant bij ons. Net als flink wat multinationals. Af en toe stonden we op een beurs waar deze klanten aanwezig waren. En daar deelden we dan de meest suffe cadeautjes uit. Glaasjes sinaasappelsap bijvoorbeeld. IJsjes in de kleuren van de bank. Pennen zelfs. En dat hielp om mensen naar onze stand te krijgen. Zelfs op dat niveau.

Lang verhaal kort: deel iets leuks uit. Koekjes bijvoorbeeld. Of iets anders lekkers. Dat helpt om mensen naar je "winkeltje" te krijgen.

Tip 7: Zet een grabbelton neer

Mijn kinderen zijn dol op grabbelen. Ze hebben serieus nog nooit iets zinnigs gegrabbeld (ok, 5 jaar geleden 1 keer een plastic stok, die eruit zag als een houten stok en waar ze nog steeds mee spelen... waarom een echte stok gebruiken als je ook een plastic nepstok hebt per slot van rekening.) 🙂

Zodra er ergens een grabbelton staat, staan er kinderen om heen. Die willen grabbelen. En kinderen hebben ouders. Met geld in al hun zakken. (Als ze tenminste mijn vorige blog hebben gelezen.) 🙂

Je kunt er geld voor vragen. Maar je kunt ook gewoon al je onverkoopbare kleine grut erin doen en er een mooi bord bij zetten met "gratis grabbelen!" Sluit ook mooi aan bij Tip 5. Win-win!

Tip 8: Verkoop zelfgemaakte spullen

Is je zolder al leeg geminimaliseerd en wil je toch wat verdienen? Zet je kleedje vol met zelfgemaakte spullen. Zo zag ik op Facebook al (de voorbereiding van) paardenbloemensiroop voorbijkomen. Vorig jaar ben ik uren blijven steken bij een kleedje met zelfgemaakte t-shirtjes. Sowieso mooie zelfgemaakte kinderkleding vind ik geweldig.

Zelf gebakken cakejes doen het ook altijd goed, alhoewel... dan moet je wel rekening houden met allerhande gezondheidsnormen geloof ik.

Nou ja, er is nog genoeg te bedenken. Misschien is er nu niet meer helemaal genoeg tijd voor een lading in elkaar genaaide jurkjes, maar brownies bakken lukt vast nog wel.

Wij overwegen nog om potjes zelfgemaakte klei te verkopen. Als we zin hebben om het te maken morgen. 🙂

Tip 9: Neem eten en drinken mee

Mensen worden heel ongezellig van honger en dorst. Neem dus voor jezelf ook iets lekkers te eten en drinken mee. Vooral als je medeverkoper je zoon van 8 is. Het is best hard werken, verkopen op een vrijmarkt. Dan is het wel zo fijn als je wat te snacken hebt. Vooral als je 's morgens voor dag en dauw op een kleedje bent gaan zitten.

Dat gaan wij niet doen trouwens, dat voor dag en dauw en zo. Denk ik. 🙂 Ik moet nog even informeren hoe enthousiast mijn kleine verkoper is over geld verdienen als hij weet dat je om 7 uur (6 uur? 5 uur?) in de regen op een kleedje moet zitten.

Veel plezier!

Met al deze geweldige tips moet het toch een feestje worden? 🙂 In die regen dus. En zo. Nou ja. Sterkte. (En toch veel plezier!)

Wat is jouw beste verkooptruc? Let me know!

Oh. en weten hoe dit avontuur afgelopen is? Lees De beste alternatieven voor Marktplaats

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: