Wat is goedkoper, Netflix of kabel? De vraag van de week!

televisie kijken - netflix of kabel

Waar komt de vraag vandaan?

Zeker op buitenlandse sites wordt vaak de tip gegeven om de kabel op te zeggen en te kiezen voor een streaming alternatief. Zoals Netflix dus. Zeker in Amerika kan dat wel honderden euro’s per jaar schelen. Of dat in Nederland ook zoveel scheelt, is nu de vraag. En zijn er wel genoeg alternatieven dan?

Ik dook erin!

Vroeger…

Netflix of kabelVroeger kon je tv kijken zonder dat je een kabelaansluiting of internet nodig had. Met een antenne op je tv kon je altijd Nederland 1, 2 en 3 ontvangen (nou ja, vanaf dat die zenders er waren. En ja, ik ben zo oud dat ik nog weet dat Nederland 3 geïntroduceerd werd… Oei.)

Sinds 2006 kan dat niet meer. Toen werd de analoge ontvangst definitief de nek om gedraaid. Op zich niet echt erg, zo’n beetje heel Nederland was destijds al over naar de digitale ontvangst. Dat kan zowel via de kabel als via internet, afhankelijk van je aanbieder.

Is het wel te vergelijken, Netflix of kabel?

Eerst even de definities op een rij.

  • Netflix gaat via internet en wordt ook wel online streaming genoemd. Het is een online dienst die series, films en documentaires aanbiedt, die je kunt bekijken op het moment en de plaats die je zelf kiest. Je kunt dus ook zelf kiezen wanneer je het stop zet. En… geen reclame tussendoor! Tot slot kun je
  • Digitale televisie is een verzamelnaam voor “zender”-televisie via de kabel, de ether, de satelliet, DSL en via glasvezel. Dat wordt door veel mensen ook wel gewoon als kabel-tv aangeduid (terwijl het dus lang niet in alle gevallen via de kabel gaat). Hierbij kun je kiezen voor verschillende kanalen waarop programma’s worden uitgezonden.

Nee, natuurlijk niet

In de basis niet zijn kabel en Netflix dus niet te vergelijken, aangezien het compleet andere vormen van tv-kijken betreft. Het is echt appels met peren vergelijken. Bij kabel heb je over het algemeen veel meer keus in type programma’s (nieuws en actualiteiten, sport, quizprogramma’s, series, documentaires en films). Het begint op een vast tijdstip.

Bij online streaming kun je wel kiezen uit series, documentaires en films, maar geen actualiteiten bekijken. Bovendien kun je kijken wanneer jij wilt.

Of… toch wel?

Toch vind ik dat er wel een vergelijking mogelijk is. Als je Netflix combineert met Uitzending gemist, kom je wat het type programma’s betreft, een heel eind.

En als je de video-on-demand-dienst, die veel digitale-televisie-aanbieders, ook beschikbaar stellen, meeneemt, heb je eigenlijk ook een soort Netflix. Het zijn weliswaar niet dezelfde programma’s, maar de functie (kiezen wat jij wanneer wil kijken) is hetzelfde.

Kiezen kan dus wel

Het is danwel niet exact hetzelfde, maar als je wilt, kun je best een keuze maken. Het is in ieder geval niet per se nodig om ze allebei te hebben om toch het beste van allebei te hebben.

Wat zijn de kosten?

Dan de echte vraag: wat is dan de goedkoopste optie, en… heeft het zin? Levert het je echt een besparing op om je kabel door Netflix te vervangen?

Ook daar is niet 1, 2, 3 antwoord op te geven. Het ligt namelijk aan je type internetabonnement. Je hebt namelijk niet altijd de keus om digitale televisie op te zeggen.

Heb je internet via de kabel?

Als je internet via de kabel afneemt (bijvoorbeeld via UPC/Ziggo), zit de digitale televisie er standaard bij. Dan is Netflix dus eigenlijk altijd extra… In dat geval is alleen kabeltelevisie per definitie goedkoper.

Heb je internet via de telefoon of via glasvezel?

Als je internet via de telefoon (bijvoorbeeld via Tele2 of Telfort) of glasvezel afneemt, heb je die keuze wel. Dan kun je namelijk zowel een pakket kiezen met alleen internet en bellen, als een pakket met televisie daarbij.

Het prijsverschil daartussen moet je vergelijken met de kosten voor Netflix om het antwoord op onze vraag te krijgen.

Als voorbeeld heb ik gekeken naar internet voor thuis van Tele2.

Het goedkoopste pakket met televisie kost € 35. En het goedkoopste pakket zonder televisie kost € 27. Televisie kost dus € 8 per maand (voor het goedkoopste zenderpakket) – en voor de eerste 6 maanden € 4 per maand.

Het goedkoopste Netflix-abonnement kost € 7,99 per maand. 🙂

Het antwoord op de vraag Netflix of kabel

De antwoorden nog even samen gevat:

Heb je internet via de kabel? Dan is het goedkoper om ook gewoon via de kabel te kijken, aangezien je dan toch al voor televisie betaalt. Door Netflix te laten schieten, bespaar je dan een dus € 7,99 per maand (of meer, als je een van de andere Netflix-abonnementen hebt). Enige punt is dan wel dat er bij dit pakket waarschijnlijk geen video-on-demand zit, en dat het zenderpakket vrij beperkt is. Dan heb je dus wel een stuk of 70 zenders, maar daar hoeft jouw favoriet niet bij te zitten. Als je dan alsnog de leukste zender wil (bijvoorbeeld een speciale sportzender), moet je een stuk meer betalen. Hoeveel, dat hangt een beetje af van welke zenders je wil natuurlijk.

Heb je internet via de telefoon of via glasvezel? Dan maakt het bij het goedkoopste internet&tv-pakket in kosten eigenlijk niets uit of je kiest voor Netflix of digitale televisie. Hiervoor gelden dezelfde bezwaren verder als bij internet via de kabel. Overigens viel me wel op dat bij de kabelaars een stuk meer tv-zenders in het basispakket zitten (70 versus 20). Dat is ook wel iets om rekening mee te houden dus.

Dus… nu allemaal Netflix opzeggen?

Nee, ik zou het niet doen. Ja, het kost geld. Maar eerlijk gezegd levert het zoveel plezier en gemak (geen reclame! altijd zelf kiezen wat je kijkt! kindertv die altijd beschikbaar is!) op, dat ik het wel waard vind. 🙂

Netflix of kabel

Netflix

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: