televisie kijken - netflix of kabel

Wat is goedkoper, Netflix of kabel? De vraag van de week!

Waar komt de vraag vandaan?

Zeker op buitenlandse sites wordt vaak de tip gegeven om de kabel op te zeggen en te kiezen voor een streaming alternatief. Zoals Netflix dus. Zeker in Amerika kan dat wel honderden euro’s per jaar schelen. Of dat in Nederland ook zoveel scheelt, is nu de vraag. En zijn er wel genoeg alternatieven dan?

Ik dook erin!

Vroeger…

Netflix of kabelVroeger kon je tv kijken zonder dat je een kabelaansluiting of internet nodig had. Met een antenne op je tv kon je altijd Nederland 1, 2 en 3 ontvangen (nou ja, vanaf dat die zenders er waren. En ja, ik ben zo oud dat ik nog weet dat Nederland 3 geïntroduceerd werd… Oei.)

Sinds 2006 kan dat niet meer. Toen werd de analoge ontvangst definitief de nek om gedraaid. Op zich niet echt erg, zo’n beetje heel Nederland was destijds al over naar de digitale ontvangst. Dat kan zowel via de kabel als via internet, afhankelijk van je aanbieder.

Is het wel te vergelijken, Netflix of kabel?

Eerst even de definities op een rij.

 • Netflix gaat via internet en wordt ook wel online streaming genoemd. Het is een online dienst die series, films en documentaires aanbiedt, die je kunt bekijken op het moment en de plaats die je zelf kiest. Je kunt dus ook zelf kiezen wanneer je het stop zet. En… geen reclame tussendoor! Tot slot kun je
 • Digitale televisie is een verzamelnaam voor “zender”-televisie via de kabel, de ether, de satelliet, DSL en via glasvezel. Dat wordt door veel mensen ook wel gewoon als kabel-tv aangeduid (terwijl het dus lang niet in alle gevallen via de kabel gaat). Hierbij kun je kiezen voor verschillende kanalen waarop programma’s worden uitgezonden.

Nee, natuurlijk niet

In de basis niet zijn kabel en Netflix dus niet te vergelijken, aangezien het compleet andere vormen van tv-kijken betreft. Het is echt appels met peren vergelijken. Bij kabel heb je over het algemeen veel meer keus in type programma’s (nieuws en actualiteiten, sport, quizprogramma’s, series, documentaires en films). Het begint op een vast tijdstip.

Bij online streaming kun je wel kiezen uit series, documentaires en films, maar geen actualiteiten bekijken. Bovendien kun je kijken wanneer jij wilt.

Of… toch wel?

Toch vind ik dat er wel een vergelijking mogelijk is. Als je Netflix combineert met Uitzending gemist, kom je wat het type programma’s betreft, een heel eind.

En als je de video-on-demand-dienst, die veel digitale-televisie-aanbieders, ook beschikbaar stellen, meeneemt, heb je eigenlijk ook een soort Netflix. Het zijn weliswaar niet dezelfde programma’s, maar de functie (kiezen wat jij wanneer wil kijken) is hetzelfde.

Kiezen kan dus wel

Het is danwel niet exact hetzelfde, maar als je wilt, kun je best een keuze maken. Het is in ieder geval niet per se nodig om ze allebei te hebben om toch het beste van allebei te hebben.

Wat zijn de kosten?

Dan de echte vraag: wat is dan de goedkoopste optie, en… heeft het zin? Levert het je echt een besparing op om je kabel door Netflix te vervangen?

Ook daar is niet 1, 2, 3 antwoord op te geven. Het ligt namelijk aan je type internetabonnement. Je hebt namelijk niet altijd de keus om digitale televisie op te zeggen.

Heb je internet via de kabel?

Als je internet via de kabel afneemt (bijvoorbeeld via UPC/Ziggo), zit de digitale televisie er standaard bij. Dan is Netflix dus eigenlijk altijd extra… In dat geval is alleen kabeltelevisie per definitie goedkoper.

Heb je internet via de telefoon of via glasvezel?

Als je internet via de telefoon (bijvoorbeeld via Tele2 of Telfort) of glasvezel afneemt, heb je die keuze wel. Dan kun je namelijk zowel een pakket kiezen met alleen internet en bellen, als een pakket met televisie daarbij.

Het prijsverschil daartussen moet je vergelijken met de kosten voor Netflix om het antwoord op onze vraag te krijgen.

Als voorbeeld heb ik gekeken naar internet voor thuis van Tele2.

Het goedkoopste pakket met televisie kost € 35. En het goedkoopste pakket zonder televisie kost € 27. Televisie kost dus € 8 per maand (voor het goedkoopste zenderpakket) – en voor de eerste 6 maanden € 4 per maand.

Het goedkoopste Netflix-abonnement kost € 7,99 per maand. 🙂

Het antwoord op de vraag Netflix of kabel

De antwoorden nog even samen gevat:

Heb je internet via de kabel? Dan is het goedkoper om ook gewoon via de kabel te kijken, aangezien je dan toch al voor televisie betaalt. Door Netflix te laten schieten, bespaar je dan een dus € 7,99 per maand (of meer, als je een van de andere Netflix-abonnementen hebt). Enige punt is dan wel dat er bij dit pakket waarschijnlijk geen video-on-demand zit, en dat het zenderpakket vrij beperkt is. Dan heb je dus wel een stuk of 70 zenders, maar daar hoeft jouw favoriet niet bij te zitten. Als je dan alsnog de leukste zender wil (bijvoorbeeld een speciale sportzender), moet je een stuk meer betalen. Hoeveel, dat hangt een beetje af van welke zenders je wil natuurlijk.

Heb je internet via de telefoon of via glasvezel? Dan maakt het bij het goedkoopste internet&tv-pakket in kosten eigenlijk niets uit of je kiest voor Netflix of digitale televisie. Hiervoor gelden dezelfde bezwaren verder als bij internet via de kabel. Overigens viel me wel op dat bij de kabelaars een stuk meer tv-zenders in het basispakket zitten (70 versus 20). Dat is ook wel iets om rekening mee te houden dus.

Dus… nu allemaal Netflix opzeggen?

Nee, ik zou het niet doen. Ja, het kost geld. Maar eerlijk gezegd levert het zoveel plezier en gemak (geen reclame! altijd zelf kiezen wat je kijkt! kindertv die altijd beschikbaar is!) op, dat ik het wel waard vind. 🙂

Netflix of kabel

Netflix

This Article Has 22 Comments
 1. Wieteke schreef:

  zelfs zonder on demand kun je bij zi..o digitaal tv kijken op het moment dat jij dat wil. Alleen vooruit kijken gaat niet. Via de ziggo.go kun je programma’s op tijden kijken dat het jou uitkomt. Programma’s zijn nog een week beschikbaar nadat ze uitgezonden zijn. Verder kun je bij een behoorlijk aantal zenders de reclame gewoon doorspoelen zodat je die ook niet hoeft te zien. Voor ons geen netflix dus en het goedkoopste tv internet pakket dus.

 2. lize schreef:

  Wij hebben wel gekozen voor Netflix. En het goedkoopste tv abbo.
  Ben heel blij met Netflix. Er staan mooie films op hoef je die dus niet meer te kopen of te huren.
  En geen reclame tussendoor.
  Laatst hadden de Kids de tv weer aan op een kinder zender. Wat komt daar veel reclame voorbij. Ik schrok ervan.

 3. Haha, ik heb het allemaal! Een veel te luxe (beetje overbodig al die zenders) pakket bij Ziggo, een abo op Netflix en ik kijk graag online programma’s terug.

 4. stoppenvoormijnvijftigste.nl schreef:

  Ik deel het duurste Netflix abonnement met wat anderen. Daardoor kost het mij maar €3 per maand. Zeker de moeite waard wat mij betreft 🙂

 5. Nicole Orriëns schreef:

  Ik heb het ook wel eens overwogen maar er zijn toch een paar programma’s die ik kijk via het kastje van KPN. Zoals Utopia (schaam) en de zender TLC.

  Maar verder kijk ik vooral veel Netflix.

 6. Zuinigeman schreef:

  Wij kijken KNIPPR (basis tv) en 25mb internet van ziggo en netflix voor samen voor 35 euro per maand. Dan hebben wij een speciale aanbieding van ziggo internet voor 12,50 euro per maand en delen wij onze netflix account met 3 andere gezinnen. Voor nettflix en knippr gebruiken wij appleTV.

 7. Sandy schreef:

  Wij hebben al jaren geen kabel en pas sinds een jaar of 2 Netflix. Met uitzending gemist erbij, kom je echt een heel eind.

  Een bijkomend voordeel van het niet hebben van reclame tussendoor, is natuurlijk ook dat je daardoor geld bespaard. Wij worden volstrekt niet blootgesteld aan reclames en daardoor ontdekken we niet dat we heel veel dingen ‘nodig’ hebben. Dat geeft rust!! 🙂

  • Sjoukje schreef:

   Ja, heerlijk he. Ik vind het vooral voor de kinderen ook zo fijn, reclameloos kijken. Ik krijg nooit gezeur over “mag ik dat!” als ze Netflix kijken. En bij gewone tv om de 3 minuten.

 8. Wij hebben meer dan een jaar geleden besloten ons TV abbo op te zeggen, wat een verademing! Nooit meer ‘per ongeluk’ een avondje blijven hangen achter nutteloze programma’s. Behalve de kosten bespaar je ook een hoop tijd!

 9. Team CF schreef:

  Zijn in 2009 begonnen met Netflix (ja, dit was in het buitenland) en zullen nooit meer terug gaan naar de kabel, irritante reclames komen me echt de strot uit. Is die 8 dollar zo waard (ja, we betalen nog steeds in dollars, kortom het is voor ons maar ongeveer €5-5.5/maand)

 10. Alice schreef:

  Hier hebben we het meest uitgebreide Z.ggo pakket waardoor we ook héél veel series en films extra kunnen kijken en ook replay tv kunnen zien.
  Daarnaast ook Netflix dus aan tv geen gebrek.
  Maar er is genoeg te doen buitenom tv.

 11. Kim schreef:

  Als je geen smart-tv hebt, moet je nog wel een Chromecast oid kopen om Netflix te kunnen ontvangen, die kosten komen er dan bij. Maar dan kun je voortaan ook fijn Youtube, Uitzending gemist enz streamen van je mobiel of tablet naar je tv.

 12. Zuinigaard schreef:

  We hebben dit weekend onze tv uitgeschakeld (energiezuipend plasmascherm), ons VPN abonnement overboord gegooid (zo veel beter is de Amerikaanse Netflix echt niet) en hebben nu enkel nog de nationale Netflix op onze laptop: drastisch verminderd energieverbruik, geen reclame, een afwisselend aanbod, GEEN RECLAME, geen nasty kabels, Crazy Ex-Girlfriend en geen reclame. Interessante post!

Geef een reactie