dagelijksgeld

Wat kost ons leven per dag?

Afgelopen maand publiceerde Mevrouw Money Wenkbrauw twee keer een blogje met een mooi grafiekje waar ik helemaal blij van werd. Ik ben namelijk dol op grafiekjes. En lijstjes. Zeker als ze ook nog over geld gaan. (Dit klinkt heel fout he. Maar hopelijk ken je me inmiddels een beetje en weet je dat het uit een goed hart komt. 🙂 )

De bovengenoemde blogs gingen over de kosten van wonen per dag en de kosten van het leven per dag om de verhoudingen tussen de verschillende onderdelen te kunnen bekijken. Ik heb een iets andere berekening gemaakt, aangezien wij onze financiën anders hebben ingericht. Het idee is echter hetzelfde: waar geven we nu het meest aan uit? En hoe verhoudt zich dat tot andere kosten?

De berekening

Als uitgangspunt heb ik gekeken naar alles wat we dit jaar gepland hebben uit te geven, en wat we dit jaar daadwerkelijk uit hebben gegeven. Dat heb ik per categorie bekeken. En vervolgens in percentages omgerekend. In dit overzicht heb ik alleen de out-of-pocket-kosten meegenomen, niet onze reserveringen. Dat geld gaat weliswaar maandelijks van onze betaalrekening af, maar het blijft natuurlijk wel in ons bezit.

Eerst bruto

Eerst het brutolijstje (dus exclusief hypotheekrenteaftrek en kinderopvangtoeslag) voor het schrikeffect.

Grafiek kosten per dag Kosten per dag

Dan netto

Gelukkig kunnen we gebruik maken van hypotheekrenteaftrek en krijgen we ook een deel van de kinderopvangkosten terug van de belastingdienst. Het netto-lijstje en grafiekje zien er dan ook iets evenwichtiger uit.

Kosten per dag netto Grafiek kosten per dag netto

De conclusies…

Het blijft toch wel even schrikken. We besteden bruto meer dan 40% van ons geld aan wonen (zie onder wat ik daaronder versta). We hebben natuurlijk een stevige hypotheek, maar ik had eigenlijk niet verwacht dat we boven de 30% zouden zitten. En dat komt zelfs netto niet uit.

En we geven blijkbaar meer geld uit aan vrijetijdsbesteding dan aan onze kinderen. 🙂 Ok, dat is niet echt waar. De kinderen mogen namelijk meestal ook mee uit eten, zo’n beetje alle uitstapjes zijn voor de kinderen, en ze waren zeker ook mee op vakantie. Wel zo gezellig he. 🙂

Ergens vind ik het wel fijn om te ontdekken dat onze uitgaven aan vrije tijd bijna de hoogste zijn. Niet dat we nu altijd geld moeten uitgeven om het leuk te hebben, maar als je dan toch geld uitgeeft, is het toch fijn om te merken dat het aan leuke dingen op gaat.

Verwachte kosten versus daadwerkelijke uitgaven

De kosten liggen redelijk in lijn met wat we verwacht hadden. In sommige gevallen is het net iets meer, zoals bij wonen. Dat komt omdat de verzekering duurder is geworden (door het afschaffen van het personeelsvoordeel). Gelukkig scheelt het op jaarbasis niet veel.

De hogere zorgkosten worden veroorzaakt doordat we een stukje eigen risico moesten betalen (van afgelopen jaar, dat soort rekeningen komt altijd heel laat he!) en omdat we veel griepjes en zo hebben gehad in de winter.

Aan boodschappen geven we minder uit. Dat komt voornamelijk omdat ik in de begroting vergeten was mee te nemen dat we een paar weken op vakantie zouden zijn, en dus geen boodschappen nodig hadden. Dat zijn altijd leuke meevallers natuurlijk.

De kinderkosten vallen lager uit omdat we nog winterjassen en winterschoenen moeten aanschaffen. Tegelijkertijd hebben we net de BSO opgezegd, dus mogelijk wordt het uiteindelijke percentage nog wel lager. Dat ligt er een beetje aan of we het zelf op gaan vangen, of toch een oppas in gaan huren. Daarover later vast nog wel eens meer.

De overige kosten tot slot zijn altijd een gok. Daar houd ik meestal wel wat van over aan het einde van de maand. Dat gaat dan altijd direct naar het potje “extra aflossingen op de hypotheek”.

Terugkijken

De reden dat de vakantie zo duur was dit jaar (en dus ook het percentage van vrijestijdsbestedingen zo hoog), is ook omdat we er flink voor gespaard hebben. Als ik dit overzicht van 2015 zou maken, liggen de verhoudingen heel anders. Toen hebben we namelijk nieuwe dakramen en een nieuwe schuifpui laten plaatsen, en een van de kinderkamers laten verbouwen. De woonkosten waren toen dus nog veel hoger (ja, ja, het kan dus nog erger…). Gelukkig hebben we sindsdien ook weer flink wat afgelost hebben op onze hypotheek. En dus niet verbouwd, en dat scheelt echt enorm.

accessories-84528_1280We waren dat jaar echter niet zo ver en duur op vakantie (omdat we aan het sparen waren voor dit jaar). Het percentage dat we aan voor vrije tijd hebben besteed, kwam toen waarschijnlijk wel onder die van de kosten van de kinderen. Zeker omdat we toen nog veel meer kinderopvang nodig hadden (aangezien onze kleuter toen nog deels een peuter was).

Ook in 2017 zal het er weer anders uitzien. We hebben geen grote verbouwplannen (alhoewel we wel naar zonnepanelen aan het kijken zijn, dus misschien toch wel). Ook zijn we niet van plan om weer ver en duur op vakantie te gaan. Tenminste… Eerst maar eens afwachten of mijn eigen bedrijf gaat lopen.

Uitleg per onderdeel

Voor de volledigheid licht ik hier nog even toe wat ik onder elk onderdeel heb meegenomen.

Wonen

Onder wonen heb ik de volgende categorieën meegenomen:

 • Hypotheek
 • Verzekering
 • Lokale en regionale belasting
 • Uitgaven huis- en tuin
  • Onderhoud (dit jaar dus bijna niets)
  • Inrichting (planten, opbergdozen, dat soort dingen -> ook niet zoveel dit jaar)
 • Internet, bellen, kabel en Netflix
 • Water
 • Energie

Bij de nettoberekening heb ik daarnaast onze belastingteruggave volledig meegenomen, aangezien die eigenlijk volledig wordt veroorzaakt door de hypotheekrenteaftrek.

Boodschappen

De categorie boodschappen spreekt eigenlijk een beetje voor zich. Dit zijn in ieder geval al onze kosten voor eten dat we in de supermarkt kopen, maar ook voor schoonmaakmiddelen, persoonlijke verzorgingsmiddelen en wasmiddelen.

Vrije tijd

Onder vrije tijd verstaan we:

 • Vakanties (dat was al aangekondigd natuurlijk)
 • Uitstapjes
 • Uit eten
 • Boeken en tijdschriften die we voor onszelf kopen (dat is misschien een gekke, maar aangezien we dit als fun-uitgaven zien, reken ik ze hier wel bij)

Kinderen

Onder de categorie kinderen versta ik:

 • Kosten kinderopvang
 • Kleding, schoenen, etc.
 • Zwemles, contributie voetbal en overige sportkosten
 • Schoolbijdrage
 • Sparen voor de kinderen voor later

En hierbij heb ik bij de nettoberekening de kinderopvangtoeslag meegenomen.

Vervoer

Zoals bekend hebben we een auto die ons minder kost dan vroeger, maar ook weer niet helemaal gratis rijdt. Daarnaast hebben we allemaal een fiets. Omdat we geen achterom hebben, maken we gebruik van een fietsenschuur aan de overkant, waar we een kleine huurprijs voor betalen. Daarnaast reizen we af en toe met het openbaar vervoer.

Zorgkosten

Zorgkosten zijn (tromgeroffel):

 • de kosten voor de zorgverzekering
 • eigen risico
 • kosten van pilletjes die we bij de drogist halen, enzovoort.

Overig

Tot slot nog de categorie van kosten die ik nergens kwijt kon. Dit zijn:

 • Bankkosten
 • Giften
 • Cadeaus
 • Andere dingen die nergens bij horen (de kerstboom gooi ik hier ook altijd in bijvoorbeeld)

Mogelijk mis je hier nog wel wat categorieën zoals bijvoorbeeld kleding, kapper, etc. Die betalen we allebei van onze persoonlijke rekening, dus die heb ik hierin niet meegenomen.

Heb jij ook wel eens zo’n berekening gemaakt? Wat viel je op? 

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

dagelijksgeld

This Article Has 16 Comments
 1. Colorfullworld schreef:

  Maar als je je spaargeld niet mee neemt, dan klopt zo’n lijstje toch nooit echt. Tenminste wel de onderlinge verhoudingen van je uitgaven, maar niet hoeveel je van je totale verdiensten nu eigenlijk kwijt bent aan wonen/leven.
  Immers als je 4000 netto binnenkomst en je zet 2000 opzij om te reserveren, je houdt 2000 over voor overige uitgaven en je betaald 500 aan je hypotheek, dan is dat 25% van de overige uitgaven, maar slechts 12,5 % van je inkomen. En die reserveringen ga je waarschijnlijk toch wel eens uitgeven, bv aan huisverbetering, aflossen of aan een auto.
  Ik snap je idee wel, wat zijn onze kosten per dag was je uitgangspunt, niet wat er binnenkomt. Maar als je dan bv 40% aan wonen veel vind, kun je dit zo laten zakken door minder geld te reserveren 😉 en dus zijn het wat vreemde percentages. Maar je blog is heel erg leuk hoor, neem het bovenstaande niet al te zwaar op/ te serieus. Het is gewoon mijn inval…..

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je voor je uitgebreide reactie! Ik volg je redenering, behalve je laatste punt. Het is inderdaad maar 12,5% van het inkomen, dat klopt. Maar van de kosten blijft het 25%. Ik neem de reservering namelijk juist niet mee in de berekening. Als ik die wel mee zou nemen, zou het namelijk waarschijnlijk iets 60% zijn in ons geval. De 40% die ik noem, is echt 40% van de kosten.

 2. Mama Tinus schreef:

  Wat heerlijk dat je zo’n percentage aan vrije tijd uitgeeft; ik ben het helemaal eens met je beredenering dat je geen geld uit hoeft te geven om het leuk te hebben maar als je dan toch geld uitgeeft dan is het daaraan goed besteed!
  Ik had de blog van MMW ook gelezen en vond het ook een leuk overzicht. Door het in percentages uit te rekenen kun je de verschillende posten mooi vergelijken! Ik had in eerste instantie nog niet zo de behoefte om het voor ons uit te rekenen, maar wordt nu toch wel nieuwsgierig nu ik meer van deze overzichtjes zie.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja he, hoe langer ik daar over nadenk, hoe blijer ik ervan word dat het kan, zo’n hoog percentage aan vrijetijdsbesteding uitgeven. Ik ben benieuwd naar die van jou!

 3. Wat handig om eens zo’n gedetailleerd overzichtje te maken. Ik begroot wel altijd alles, en houdt bij wat er daadwerkelijk uitgegeven wordt. Maar heb het nog niet eerder in zo’n tabelletje gezet.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je! Nee, dat had ik ook niet, maar ik vond het leuk om te doen ook. het levert toch altijd weer mooie inzichten op, dit soort berekeningen.

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik heb onze financiën niet zo goed op een rijtje als jij helaas. Dus ik weet het niet zo precies. Wel denk ik dat het grootste deel ook bij ons naar wonen gaat.

  • meergeldminderstress schreef:

   Misschien ben ik ook wel een beetje fanatiek hoor 🙂 Ik denk dat het bij de meeste mensen zo is dat het grootste deel naar wonen gaat. Hopelijk neemt het wel af in de loop der jaren.

 5. Maartje schreef:

  Leuk en overzichtelijk lijstje! Ik heb ben bezig om onze administratie een beetje te herverdelen. Omdat onze uitgaven steeds uitgebreider worden, van student op kamers (inclusief) naar werkenden (deels student) in een benedenwoning. Eerst waren mijn vaste lasten alleen de huur van mijn kamer (ouders betaald zorgverzekering ed.) en inmiddels is die lijst veel langer, verder had ik eerst nog de categorie boodschappen, shoppen (kleding ed) en overige. Sinds kort ben ik begonnen om in een online programma alle banktransacties te categorieseren en het lijkt goed te werken, al moet ik alles nog goed verdelen en dan kan ik zien hoe we er voor staan en wat we per categorie uitgeven en een inschatting maken voor volgend jaar. Daarom vind ik je website heel leuk omdat ik zo ideeen krijg hoe ik alles kan ordenen en verdelen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Wat een leuk compliment! Dank je!
   Zo’n programma via de bank heb ik ook langere tijd gebruikt. Voor ons werkte dat op een gegeven moment niet meer, omdat ik gebruik maak van veel reserveringen. Die laat ik dan als negatieve uitgave weer terugkomen als we het geld daarvan nodig hebben en dat kan niet in zo’n programma.
   Het handige van zo’n programma is wel dat het op een gegeven moment alles zelf gaat verdelen, dus dan is het veel minder werk en dus makkelijker vol te houden. Veel succes ermee in ieder geval!

 6. Lydia schreef:

  Ik vind je cijfers hartstikke netjes, Sjoukje! Ik ben het met je eens wat betreft de uitgaven voor vrije tijd. Geld sparen is leuk maar je hebt maar één leven. Dus als je de zaken financieel op orde hebt, kan het heus geen kwaad om daarmee waardevolle ervaringen en herinneringen te betalen.

  Voor ons gaat 54% van het netto inkomen op aan woonlasten, onderhoud niet meegerekend. Gelukkig hebben we waarschijnlijk nauwelijks kosten voor zorg (premie wordt op het bruto loon ingehouden), geen kinderen en zijn we tevreden met filmavondjes thuis. Anders aten we wel een heel erg droge boterham. 🙂

 7. Jacqueline schreef:

  Ik moet het ook weer eens op een rijtje zetten, nu we al een poos geld over houden, let ik er steeds minder op.

 8. Oh ik ben zo slecht in buget berekiningen…

  Wel handig zo’n oplijsting. Misschien moet ik nog eens proberen?

 9. A Ten H schreef:

  Ik heb een kasboek en daar hou ik vaste lasten-boodschappen en extra uitgaven bij
  Daarbij valt mij nu op dat we veel geld besteden aan extra uitgaven
  Wat we daaronder verstaan:
  Tuin…parkeren…uit eten…kleding…benzine…kapper…verjaardagen…
  Onder boodschappen valt alles brood…noten…kaas…douche en schoonmaakspullen
  bier en wijn…roken
  Vaste lasten zijn de ene maand meer dan de andere door de zorgkosten
  Ik ga proberen de extra uitgaven bij te stellen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je voor je reactie! Het is heel interessant om te lezen hoe iedereen zijn verdeling weer net anders maakt. Ik lees ook wel eens dat mensen boodschappen en uit eten bij elkaar tellen (maar dan douche- en schoonmaakspullen apart daarvan).
   Ik ben benieuwd op welke onderdelen van je extra uitgaven je verder kunt besparen. Laat je het nog eens weten hoe het gaat?

 10. […] leuk om eens te kijken hoe de percentages zich verhouden tot vorig jaar. Ik heb al eens eerder op een rijtje gezet wat de verhouding is tussen onze verschillende categorieën (vaste lasten, huishoudelijke lasten, vrije tijd, etc.). Dat […]

Geef een reactie