grip op je financiën

Altijd geld te kort? Hoe krijg je wél grip op je financiën?

Een paar weken geleden verlootte ik het boek De financiële Detox. Een geweldig boek over hoe je een gezondere verhouding met geld kunt krijgen. De reacties stroomden binnen, zowel hier als op Facebook. Helaas had ik er maar eentje om te verloten.

Geen quick fix

Hoewel het me niet verbaasde dat er veel reacties op kwamen, is het ergens ook wel een beetje gek. Op Facebook kwam ook de vraag: staat er iets nieuws in dit boek? Mijn eerlijke antwoord: “Nee”. Hoewel ik zelf ook heel enthousiast ben over het boek (nog steeds trouwens!), omdat het zo lekker praktisch geschreven is, staat er echt niets in dat niet ergens anders ook al geschreven is. Sterker nog, bijna alles staat zelfs al op deze blog. Iets anders verpakt natuurlijk, maar het verhaal is hetzelfde: houd je in- en uitkomsten bij, maak een budget en houd je daar aan. Meer dan dat is het niet.

Er is geen quick fix om verstandig met geld om te gaan. Natuurlijk helpt dat boek wel, het motiveert je weer om erover na te denken en proactief aan de slag te gaan. Maar het boek gaat het niet voor je doen helaas…

Calorieën tellen

Ik schreef het al eerder, goed met geld omgaan lijkt sterk op goed met eten omgaan. Ook daar zijn al honderden boeken over geschreven. Wie heeft er niet gefajahlourensd, gesonjabakkerd, gedokterfrankt, of, als je nog wat ouder bent, gemontignacd? We proberen het allemaal wel een keer natuurlijk (of laten we eerlijk zijn, bij elke nieuwe hype). Die boeken verkochten en verkopen allemaal als de tierelier. Als ik het goed heb, heeft Sonja Bakker in de loop der jaren meer dan 3 miljoen boeken verkocht. En volgens recente nieuwsberichten heeft Fajah Lourens al een heel zakenimperium kunnen opbouwen met haar dieetboeken.

Zijn al die boekenkopers nu allemaal slank? Helaas… ik heb er meerdere in mijn kast gehad (al heb ik de laatste hype over geslagen, want kom op zeg! Dat houdt toch niemand vol?). En hoewel Sonja me destijds zeker geholpen heeft om slank te kunnen trouwen (way back when), pas ik al jaren niet meer in die jurk. (Niet dat ik dat ooit nog geprobeerd heb natuurlijk. ) 🙂

Hoe houd je het wél vol?

Er zijn drie dingen nodig om het wel vol te kunnen houden, zowel afvallen als geld besparen.

 1. Weten waar je het voor doet
 2. Je realiseren wat het je oplevert danwel kost om het echt te doen
 3. Kleine stapjes zetten en waarderen wat je bereikt

Weten waar je het voor doet

Om echt te kunnen besparen is het heel belangrijk om jezelf constant voor ogen te houden waar je het voor doet. Als je geen doel hebt, is het bijna onmogelijk om een zuinig leven vol te houden (ok, tenzij je van nature heel zuinig bent, maar dan heb je die boeken sowieso niet nodig).

Als je een foto op de koelkast hebt zitten met jezelf in bikini, danwel trouwjurk, danwel stoere hotpant (wat jij wil, ik ben daar niet moeilijk in), is het makkelijker om hem dicht te houden. En als je een foto van je droomvakantie op je portemonnee plakt, is het makkelijker om die te dure broek te laten liggen.

Je realiseren wat het je oplevert of juist kost

Om je gedrag blijvend te veranderen, is het aan te raden om eens goed na te denken wat het volhouden van je huidige gedrag je oplevert en kost. Bijvoorbeeld je gewicht en krappe broeken negeren levert je een hoop lekkere hapjes op. Je hoeft op verjaardagen geen nee te zeggen. En in de winkel kun je gewoon kopen waar je trek in hebt (zeg ik met een lege chocoladewikkel naast me op de bank…). Wat dit gedrag je kost: gezondheid en trots op jezelf…

Geld uit blijven geven zonder erbij na te denken levert je net zo goed een hoop gemak op. En tijd (want die hoef je niet in budgetteren te stoppen). Het kost je echter ook veel: je gemoedsrust. Door niet bewust met je geld om te gaan, geef je jezelf per slot van rekening ook een hoop extra stress.

Een gedragsverandering is heel moeilijk, en kost dus ook behoorlijk wat stress. Tegelijkertijd levert het je ook veel op. In geval van budgetteren in ieder geval meer geld en minder stress. (Hm, dat komt me bekend voor).

Wat is je het meest waard? Je rust? Of je gemak? Dat is de vraag.

Kleine stapjes zetten en waarderenGrip op je financiën

Mensen denken vaak dat ze ook in één keer radicaal het roer om moeten gooien. Direct helemaal stoppen met snoepen. En ook direct geen cent meer uitgeven. Voor sommige mensen werkt dat inderdaad. Als jij zo’n radicale stopper bent: mooi! Ga ervoor! Ik sta achter je!

Als je echter net als ik nooit zo goed bent in grote stappen, dan is er ook geen man over boord. Begin eerst maar eens met je bonnetjes te bewaren en door te nemen. Dat geeft je ook al inzicht, zonder dat je direct helemaal los gaat. Door kleine stapjes te zetten en daar ook gewoon trots op te zijn, kom je er ook. Niet iedereen is een hardloper. Ook als je elke dag een kilometer loopt, heb je op een gegeven moment een marathon gelopen. Zonder applaus en medaille weliswaar, maar je moet ergens beginnen.

En soms, soms heb je gewoon hulp nodig

Tot slot is het ook fijn om je te realiseren dat je het ook niet allemaal alleen hoeft te doen. Er zijn per slot van rekening niet alleen talloze diëtisten en personal trainers maar ook steeds meer goede budgetcoaches. Als je al vaak genoeg geprobeerd hebt om zelf aan de slag te gaan, en elke keer weer de strijd verliest, waarom niet gewoon wat extra hulp zoeken? Bij iemand die weet hoe moeilijk het is, en je helpt met jouw specifieke probleem?

Online programma Je financiën op orde

Een laagdrempelige variant van hulp bij het krijgen van grip op je financiën is mijn online cursus. Ik weet hoe vervelend het is om te leven met geldzorgen. En dus ook hoeveel rust het geeft om die problemen op te lossen. Met mijn programma help ik je met het op orde brengen van je financiën. En ik geef je tools om ook op langere termijn beter met je geld om te gaan.

Wil je mee doen? Geef je op!

In het programma Je financiën op orde krijg je, zo vaak als je zelf wil, duidelijke opdrachten en nuttige tools om je geldzaken op orde te brengen.

Meer lezen hierover? Lees hier meer informatie over het programma.

En wil je mee doen? Klik hier en geef je op!

 

Maak jij gebruik van een budget? Waarom wel of niet? Wat is jouw grootste drempel om verstandig met je geld om te gaan? Laat het me weten in de reacties!

This Article Has 12 Comments
 1. Mr FOB schreef:

  Ik budgetteer niet maar maak inkomsten en uitgaven inzichtelijk in mijn excel huishoudboekje. Daarin krijg ik ook een stimulerende grafiek te zien met mjjn spaarquote. Dat werkt beter dan een budget voor mij.
  Mr FOB onlangs geplaatst…Mijn spaarquote en beleggingsresultaat over 2016My Profile

 2. Ik heb wel een budget/overzicht van mijn maandelijkse kosten. De rest spaar ik eigenlijk vrijwel allemaal, dus daar is niet zoveel in te budgetteren. Als ik dan extra inkomsten heb, dan geef ik die soms uit en soms spaar ik ze. Als ik extra kosten heb, dan probeer ik dat recht te trekken door bijvoorbeeld het een en ander via Marktplaats te verkopen of ergens een uitbetaling aan te vragen.
  LekkerLevenMetMinder onlangs geplaatst…Einde contract: heb jij recht op transitievergoeding?My Profile

 3. Mama Tinus schreef:

  Ik zou het liefst het roer omgooien en er in één keer voor gaan maar mijn man zou van me scheiden als ik dat deed 😉 wij doen dus kleine stapjes en soms ook nog een stapje terug. Uiteindelijk komen we er wel is onze ervaring.
  Mama Tinus onlangs geplaatst…Wat maakten we deze week zelfMy Profile

 4. Henla Vreeken schreef:

  Dank je wel Sjoukje voor het noemen van mijn nieuwe training!
  Mijn belangrijkste budget is voor de boodschappen. Als ik dat los laat vliegt het geld er echt uit!

 5. Ineke schreef:

  Ik geef mezelf wel een budget voor niet vaste lasten als tanken en boodschappen doen, maar het is niet erg als ik daar eens een beetje overheen ga. Als je al jaren consumindert geef je eigenlijk altijd een beetje hetzelfde uit. Ik wil echter altijd wel graag gebruik maken van goede aanbiedingen voor bijvoorbeeld kattenvoer, dat past dan niet in het budget maar bespaard op de lange termijn wel geld. Ik spaar iedere maand een flink vast bedrag voor mijn vervroegde pensioen, en daar kom ik in principe niet meer aan, alleen vorig jaar wel een auto gekocht. Dat gaat dan wel van de grote pot. Met mijn vorige auto heb ik 18 jaar gedaan dus ik kan er weer even mee.

  En inderdaad het is net als met calorieen, je schuift een beetje hier en daar maar gemiddeld genomen gebruik je dag/week/maand eigenlijk altijd hetzelfde. Ik hou de calorieen bij in een app en dan hoef je dus nooit meer te dieeten. Ik zorg dat 95 % gezond is en die andere 5 is voor lekkers. Ik vond in 2015 dat mijn gewicht teveel omhoog aan het gaan was. Ik ben toen in driekwart jaar 10 kg afgevallen en die zijn er niet meer bij gekomen. Ik eet wat ik lekker vind en gezond is, binnen de calorieen die ik heb, ik blijf stabiel en heb een gezond gewicht. Langzaam aan is, net als met financien een garantie voor succes omdat gewoontes de kans hebben in te slijten. Je kunt het niet even voor een poosje doen en dan weer terug naar je oude gedrag want dan gaat het gewoon weer fout.

 6. Marieke schreef:

  Wat een interessante blog.
  Ik probeer sinds begin dit jaar ook meer te budgetteren. En echt alleen nog maar dingen te kopen die echt nodig en niet overbodig zijn. Moet zeggen dat ik er steeds beter in word en het zeker qua boodschappen wel echt een uitdaging vind om voor zo min mogelijk geld alles te doen.
  Marieke onlangs geplaatst…Ode aan mijn man! My Profile

 7. Marjan Heemskerk schreef:

  Super leuke blog! Motiveert echt om aan de slag te gaan met je financiën.

  Nu ben ik qua financiën hetzelfde als met eten, het is namelijk een beetje alles of niets bij mij. Ik kan weken achter elkaar super gezond eten, maar dan ineens een goede eetbui hebben en de hele koelkast (vaak snoepkast trouwens), leeghalen. Hetzelfde geldt met budgetteren en zuinig zijn. Over het algemeen ben ik zuinig, maar soms kan ik in één keer echt heel goed (lees: veel) shoppen.

  Maar doordat ik een gedetailleerd budget heb (kleine Excel nerd hier), weet ik ook wanneer dit wel kan en wanneer niet. Geen stress dus ;).

  Liefs, Marjan
  Marjan Heemskerk onlangs geplaatst…Starten met beleggenMy Profile

 8. Ingrid schreef:

  Ik ben zelf momenteel aan het lezen in “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden en dat boek spreekt mij persoonlijk meer aan dan ieder ander financieel boek of artikel dat ik tot nu toe heb gelezen. Vooral het uitrekenen van mijn werkelijke uurloon was een méga eyeopener. Als je een realistisch beeld hebt van hoeveel uren “levensenergie” je aan werken besteed om een bepaalde levensstijl te bekostigen denk je wel 3 keer na alvorens een bepaalde aankoop te doen.

 9. Ik heb echt helemaal geen budget…
  We sparen wel voor grote werken, maar that’s it.
  Dit zou iets kunnen zijn waar ik echt nog wat van kan leren.

Geef een reactie