Altijd geld te kort? Hoe krijg je wél grip op je financiën?

grip op je financiën

Een paar weken geleden verlootte ik het boek De financiële Detox. Een geweldig boek over hoe je een gezondere verhouding met geld kunt krijgen. De reacties stroomden binnen, zowel hier als op Facebook. Helaas had ik er maar eentje om te verloten.

Geen quick fix

Hoewel het me niet verbaasde dat er veel reacties op kwamen, is het ergens ook wel een beetje gek. Op Facebook kwam ook de vraag: staat er iets nieuws in dit boek? Mijn eerlijke antwoord: “Nee”. Hoewel ik zelf ook heel enthousiast ben over het boek (nog steeds trouwens!), omdat het zo lekker praktisch geschreven is, staat er echt niets in dat niet ergens anders ook al geschreven is. Sterker nog, bijna alles staat zelfs al op deze blog. Iets anders verpakt natuurlijk, maar het verhaal is hetzelfde: houd je in- en uitkomsten bij, maak een budget en houd je daar aan. Meer dan dat is het niet.

Er is geen quick fix om verstandig met geld om te gaan. Natuurlijk helpt dat boek wel, het motiveert je weer om erover na te denken en proactief aan de slag te gaan. Maar het boek gaat het niet voor je doen helaas…

Calorieën tellen

Ik schreef het al eerder, goed met geld omgaan lijkt sterk op goed met eten omgaan. Ook daar zijn al honderden boeken over geschreven. Wie heeft er niet gefajahlourensd, gesonjabakkerd, gedokterfrankt, of, als je nog wat ouder bent, gemontignacd? We proberen het allemaal wel een keer natuurlijk (of laten we eerlijk zijn, bij elke nieuwe hype). Die boeken verkochten en verkopen allemaal als de tierelier. Als ik het goed heb, heeft Sonja Bakker in de loop der jaren meer dan 3 miljoen boeken verkocht. En volgens recente nieuwsberichten heeft Fajah Lourens al een heel zakenimperium kunnen opbouwen met haar dieetboeken.

Zijn al die boekenkopers nu allemaal slank? Helaas… ik heb er meerdere in mijn kast gehad (al heb ik de laatste hype over geslagen, want kom op zeg! Dat houdt toch niemand vol?). En hoewel Sonja me destijds zeker geholpen heeft om slank te kunnen trouwen (way back when), pas ik al jaren niet meer in die jurk. (Niet dat ik dat ooit nog geprobeerd heb natuurlijk. ) 🙂

Hoe houd je het wél vol?

Er zijn drie dingen nodig om het wel vol te kunnen houden, zowel afvallen als geld besparen.

  1. Weten waar je het voor doet
  2. Je realiseren wat het je oplevert danwel kost om het echt te doen
  3. Kleine stapjes zetten en waarderen wat je bereikt

Weten waar je het voor doet

Om echt te kunnen besparen is het heel belangrijk om jezelf constant voor ogen te houden waar je het voor doet. Als je geen doel hebt, is het bijna onmogelijk om een zuinig leven vol te houden (ok, tenzij je van nature heel zuinig bent, maar dan heb je die boeken sowieso niet nodig).

Als je een foto op de koelkast hebt zitten met jezelf in bikini, danwel trouwjurk, danwel stoere hotpant (wat jij wil, ik ben daar niet moeilijk in), is het makkelijker om hem dicht te houden. En als je een foto van je droomvakantie op je portemonnee plakt, is het makkelijker om die te dure broek te laten liggen.

Je realiseren wat het je oplevert of juist kost

Om je gedrag blijvend te veranderen, is het aan te raden om eens goed na te denken wat het volhouden van je huidige gedrag je oplevert en kost. Bijvoorbeeld je gewicht en krappe broeken negeren levert je een hoop lekkere hapjes op. Je hoeft op verjaardagen geen nee te zeggen. En in de winkel kun je gewoon kopen waar je trek in hebt (zeg ik met een lege chocoladewikkel naast me op de bank…). Wat dit gedrag je kost: gezondheid en trots op jezelf…

Geld uit blijven geven zonder erbij na te denken levert je net zo goed een hoop gemak op. En tijd (want die hoef je niet in budgetteren te stoppen). Het kost je echter ook veel: je gemoedsrust. Door niet bewust met je geld om te gaan, geef je jezelf per slot van rekening ook een hoop extra stress.

Een gedragsverandering is heel moeilijk, en kost dus ook behoorlijk wat stress. Tegelijkertijd levert het je ook veel op. In geval van budgetteren in ieder geval meer geld en minder stress. (Hm, dat komt me bekend voor).

Wat is je het meest waard? Je rust? Of je gemak? Dat is de vraag.

Kleine stapjes zetten en waarderenGrip op je financiën

Mensen denken vaak dat ze ook in één keer radicaal het roer om moeten gooien. Direct helemaal stoppen met snoepen. En ook direct geen cent meer uitgeven. Voor sommige mensen werkt dat inderdaad. Als jij zo’n radicale stopper bent: mooi! Ga ervoor! Ik sta achter je!

Als je echter net als ik nooit zo goed bent in grote stappen, dan is er ook geen man over boord. Begin eerst maar eens met je bonnetjes te bewaren en door te nemen. Dat geeft je ook al inzicht, zonder dat je direct helemaal los gaat. Door kleine stapjes te zetten en daar ook gewoon trots op te zijn, kom je er ook. Niet iedereen is een hardloper. Ook als je elke dag een kilometer loopt, heb je op een gegeven moment een marathon gelopen. Zonder applaus en medaille weliswaar, maar je moet ergens beginnen.

En soms, soms heb je gewoon hulp nodig

Tot slot is het ook fijn om je te realiseren dat je het ook niet allemaal alleen hoeft te doen. Er zijn per slot van rekening niet alleen talloze diëtisten en personal trainers maar ook steeds meer goede budgetcoaches. Als je al vaak genoeg geprobeerd hebt om zelf aan de slag te gaan, en elke keer weer de strijd verliest, waarom niet gewoon wat extra hulp zoeken? Bij iemand die weet hoe moeilijk het is, en je helpt met jouw specifieke probleem?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: