Originele bespaartips!

geld - originele bespaartips

Vandaag hadden mijn kinderen een studiedag. Je weet wel, zo’n dag midden in de week waarin de meesters en juffen zelf naar school moeten en ouders in de stress zijn omdat ze extra opvang moeten regelen. Of, zoals het vandaag bij ons was, zo’n dag waarop het ineens even heel kort weer vakantie is. En dan blijkt zo’n bespaarchallenge helemaal niet uit te komen. We gingen lekker springen bij Planet Jump, zo hadden we bedacht. En ik betaalde met het geld dat we vorige week over hadden gehouden van het boodschappenbudget. Nog maar een week supermarktbrood dus. Er gaat tenslotte niets boven uitgeputte bezwete blije kinderkoppies.

Week drie van mijn bespaarchallenge is begonnen, en het wordt steeds zwaarder, dat blijkt. Tijd voor een nieuwe ronde originele bespaartips! Dat motiveert vast weer even om weer lekker door te gaan.  Net als in november heb ik flink wat blogs van andere mensen verzameld waarop ze bespaartips delen. En… de meest bijzondere tips van mijn bespaargroep op Facebook!

Originele bespaartips van andere bloggers

In november schreef ik het al, er zijn flink wat bloggers die met name schrijven over besparen en verstandig met geld om gaan. De links daar naar toe vind je in mijn blogtips. Er zijn echter nog veel meer bloggers die af en toe een bespaartip geven. Hierbij een lijstje met de leukste bespaartips uit onverwachte hoeken, met daarbij de link naar de vindplaats!

Een originele manier om te besparen op je boodschappen

Marisca van Mamablog by Marisca heeft een bijzondere manier van boodschappen doen. Ze maakt eerst een lijstje van alles wat ze nodig heeft. Daarachter schrijft ze hoe duur ze denkt dat elk product is. Haar regel is dat ze niet meer uit mag geven dan het totaal van die schatting.

Dan komt de truc: je gaat boodschappen doen en kijkt per product welk bedrag jij op het lijstje hebt staan, jij gaat opzoek naar een goedkoper alternatief. Dat kan een huismerk zijn of een aanbieding, maar misschien is het product zelf wel goedkoper dan jij dacht. Doe dit vervolgens bij ieder product en je zult zien dat je vaak echt euro’s goedkoper uit bent!

Ik vind het een heel leuk idee!

Allemaal vriezergerechten

Op Talk Nomz to me staat net als vorige keer een geweldige bespaarblog, of eigenlijk een hele berg aan bespaarblogs. Zij hebben namelijk maar liefst 42 vriezermaaltijden samen gesteld voor maar € 31! Wow! Zeker de moeite van het bekijken waard.

Lees in de bibliotheek en ruil!

Op de Belgische site Aut is outside van Tess staan flink wat bespaartips! Zo lees ik bijvoorbeeld de tip om recente tijdschriften in de bibliotheek te lezen. Nu wil mijn zoontje al een tijdje lid worden van de Donald Duck. We hebben echter pas ontdekt dat die ook te leen is in de bibliotheek. Ideaal! Goeie tip dus.

Een andere tip die Tess geeft, is om meer gebruik te maken van de huidige trend om te delen:

Ik ben iemand die normaal nooit deelneemt aan trends, maar die van de deeleconomie wel. Waaronder swishing, swapping, freecycle, peerby, LETS, geefplein, kringloopwinkel, Repair Cafés, … in thuis hoort.  Regelmatig neem ik deel aan zo’n initiatieven, omdat ik gratis naar spullen kan grabbelen die ik wil hebben.  En ook om mijn overbodige spullen te ruilen of weg te geven.

Verder lezen? Bezoek haar blog!

Neem geen verzekeringen die je niet nodig hebt

Daniël geeft op Voucheralarm 61 bespaartips waar je, naar eigen zeggen, echt wat aan hebt. En… dat ben ik wel met hem eens, het zijn goede tips. De topper: neem geen smartphone-verzekering:

Een smartphone-verzekering kost al snel 10 euro per maand, maar de meeste mensen hebben deze verzekering nooit nodig. Je kunt je geld beter uitgeven aan een degelijk hoesje en een goede screenprotector. Deze besparing levert je circa 80 euro per jaar op.

Goeie tip dus! (Alhoewel… ik heb er niet een genomen en gisteren mijn telefoon laten vallen. Nu is mijn screenprotector gescheurd, denk ik… Hoop ik…. Help!)

Op Thuisleven staat ook een gastblog van Voucheralarm. Misschien ook leuk om even te lezen.

Altijd korting?!

Op Tips voor jou staat een blog om altijd korting te krijgen. Ik ben daar zelf nooit zo’n held in, maar dat is duidelijk niet slim. Zeker als je witgoed of elektronica koopt, moet je het altijd vragen. Nu heb ik dat ook wel vaker gehoord van mensen die in zo’n zaak gewerkt hebben, maar het is nogal een drempel vaak. Wie durft?

Gratis sporten

Op Mamaplaneet staat een blog met maar liefst 22 bespaartips. De beste: ga gratis sporten! Gewoon in je woonkamer. 🙂 Misschien een beetje voor de hand liggend, maar heel erg waar. Tegenwoordig kun je zoveel sportprogramma’s online vinden. Helemaal gratis. En het is toch een stuk makkelijker om thuis aan de slag te gaan, dan jezelf helemaal naar die dure sportschool te slepen…

Goedkoop treinen

Tom van Tips van Tom geeft regelmatig bespaartips. Zijn leukste blog vind ik die waarin hij schrijft over goedkoop reizen met de trein. Leuk om even te checken.

Extra sparen

Budgetmeisje Anne heeft een mooi spaarschema opgesteld, waarbij je elke maand een euro per week meer spaart. Door dat te volgen, heb je aan het eind van het jaar € 339 gespaard. Iets minder ambitieus dan de € 1000 van Living well, spending less, waar ik al eerder over schreef, maar voor veel mensen ook een stuk realistischer.

Mocht je vinden dat dit te langzaam gaat, dan kun je ook het spaarschema van Crazy Fun Life gebruiken. Die gaat uit van elke week een euro meer. Dan kom je uiteindelijk op € 689. Zeker tegen het eind wel pittig lijkt me, maar het valt te proberen!

Samen besparen

In mijn bespaargroep op Facebook komen regelmatig leuke en bijzondere bespaartips voorbij. Hierbij de leukste (met een bonustip van mij!)

Goedkoop lenzen bestellen

Heb je standaard lenzen? Anouk meldt dat je die vaak een stuk goedkoper kunt bestellen bij Optical Center (een Franse site). De verzendkosten zijn ook niet heel hoog, dus daar hoef je het niet voor te laten. Over originele bespaartips gesproken!

Goedkoop drogen

Nog een tip van Anouk: “Als je in het bezit bent van een droger dan zou je je wasgoed na het wassen slechts 7 minuten op standje warme lucht kunnen drogen. Daarna hang je het direct op het wasrek en dan hoef je eigenlijk niet te strijken. In die 7 minuten worden de plooien eruit geslagen. En klamme was droogt sneller.”

Cadeaus

Harmke meldt dat ze iemand iets aardigs wil geven, vaak iets zelf maakt: “een bos bloemen uit eigen tuin, bramensaus van wilde bramen, zelfgebakken koekjes of ander baksel. Heel leuk is het ook om zaad van bloemen te bewaren en dan het volgend jaar potten te vullen hiermee. Zo heb ik eens heel veel potten violen gehad -leuk voor mezelf en om weg te geven.”

Een hele sympathieke tip!

Goedkoop koken

Monique heeft een tip voor mensen die koken op inductie. “Zet de groep altijd uit in de meterkast behalve bij koken. De inductieplaat heeft een sluipverbruik van 73 watt per UUR. Het is echt waar. Uitzetten betekent 23 uur x 73 watt x 365 dagen besparing.” Wow, dat is echt heel veel zeg! Een hele goede tip dus!

Zelf wasmiddel maken

Eline tot slot geeft het recept om zelf wasmiddel te maken. In mijn vorige bloggers-blog stond ook al een verwijzing naar een dergelijk product, maar deze is wel heel makkelijk!

  • Rasp een half blok Sunlight (€ 1,20 voor 2 blokken, dus €0,30 per keer).
  • Los dit op in een ketel heet (tegen kook aan) water
  • Even roeren en minimaal 24 uur laten staan.
  • Je kunt er dan nog even doorheen met de staafmixer.
  • Vul de flessen en klaar!
  • Als je kleine kinderen hebt of je een speciaal wasmiddel voor wit wilt hebben, kun je nog een eetlepel baking soda toevoegen (op het moment dat je de zeeprasp aan het water toevoegt). Dit bleekt wat en zorgt dat kleding sneller slijt, maar is echt magisch tegen vlekken.
  • Op hele erge (vet)vlekken doe ik het wasmiddel direct erop, net als bij normale vloeibare middelen.

Kind kan de was doen!

Op de site van The Fresh Gang staat ook een mooi recept (met foto’s!) om zelf wasmiddel te maken. Dat ziet er ook heel handig uit!

Mijn eigen unieke tip voor lenzenbezitters

Ik had hem al aangekondigd, zowel op Facebook als hierboven: mijn unieke bespaartip voor mensen met lenzen. Deze tip is relevant voor iedereen die lenzen heeft, die je niet 24 uur draagt. Ik heb harde nachtlenzen, die overdag in hun doosje liggen te slapen. Mijn redelijk gevoelige ogen kunnen niet tegen elke variant lenzenvloeistof.

Om ze in te doen, gebruik ik daarom dure vloeistof, waar ik geen last van krijg. Deze kost zo’n € 8 per fles. Als ik die gebruik om mijn lenzen in te bewaren en om ze in te doen, gaan er zeker 6 flessen per jaar doorheen. Als ik het alleen gebruik om mijn lenzen in te zetten, kan ik toe met de gratis probeerflesjes die ik van de opticien altijd mee krijg als ik nieuwe lenzen koop.

Bewaren doe ik vervolgens in lenzenvloeistof van het huismerk van de drogist. Die koop ik in de aanbieding (1+1 gratis bij voorkeur), en dan betaal ik maar € 1,50 per fles. Dus in plaats van € 48 voor mijn vloeistoffen, ben ik maar € 9 kwijt. Handig! En helemaal veilig!

Tel de rekenmachines…

Besparen Tot slot heb ik nog iets grappigs ontdekt bij het maken van deze blogpost.

Het liefst maak ik mijn eigen foto’s voor mijn blog, maar dat kost toch wel heel veel tijd. De beste oplossing is dan om gebruik te maken van een stockfoto. Via de site Pixabay download ik makkelijk, en… gratis de beste en mooiste foto’s. Nu wist ik al dat ik daar niet uniek in was. Maar bij het maken van deze blogpost viel me iets bijzonders op. 🙂

Kijk eens naar de foto’s bij de volgende (allemaal zeer nuttige!) berichten:

Ach ja. Onze teksten zijn gelukkig wel allemaal uniek. Toch?!

Wat is jouw favoriete bespaarblog? En heb jij misschien nog een originele bespaartip? Of foto? 🙂

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: