Welke vragen zou je jezelf altijd moeten stellen voor je iets koopt?

Toen ik een paar weken geleden het stukje Hoe word je miljonair? 5 foolproof (?) tips! publiceerde, reageerden de meeste mensen dat ze dat eigenlijk niet hoefden te worden. Een van de tips is namelijk om geld te sparen, in plaats van uit te geven. Die reactie gaf ik zelf ook al, aangezien ook ik geen geld hoef te hebben met als enige reden dat ik dan geld heb. We hoeven niet rijk te worden om rijk te zijn, we willen meer geld hebben om te kunnen doen wat we willen. En niet afhankelijk te zijn van een baan. Het gaat om het vinden van de balans.

Teveel naar de ene kant

cashbox-1642989_1280Een paar jaar geleden las ik op een website het verhaal van een Amerikaanse jongen die per se zijn studieschuld wilde afbetalen voor hij een huis kocht. Op zich geen gek idee overigens, zeker niet als je weet dat Amerikanen soms tonnen studieschuld hebben, tegen heel wat minder vriendelijke rentepercentages dan wij. Wat hij ervoor deed, was in mijn ogen wel heel extreem: hij spaarde iets van 90% van zijn inkomen om af te lossen. Om dat te kunnen doen, was hij weer bij zijn ouders gaan wonen, kocht hij alleen het hoogstnoodzakelijke en deed hij nooit iets met vrienden. Toen hij het binnen notime had afgelost, ging hij op dezelfde voet door om een huis zonder hypotheek te kopen. Hij raadde aan het eind van zijn verhaal iedereen aan om hetzelfde te doen. (Zodra ik het verhaal weer tegen kom, zal ik hier de link even bijplaatsen.)

Aflossen: zeker, heel goed! Sparen voor je een huis koopt: ook heel verstandig! Dat zouden meer mensen moeten doen… (ik kijk even in de spiegel). 🙂 Zoveel sparen dat je je leven eigenlijk parkeert: Nee! Niet zo’n goed idee. Uiteindelijk gaat het er naar mijn idee namelijk om dat je een goed en gelukkig leven leidt. Het hebben van geld helpt daarbij. Dat zou niet leidend moeten zijn.

Teveel naar de andere kant

money-256319_1280Helemaal geen spaargeld hebben omdat je altijd teveel uitgeeft, dat is natuurlijk ook niet het ultieme streven. Het is alleen wel veel makkelijker om geld uit te geven dan in je zak te houden. Afgelopen vrijdag zou ik pizza met mijn kinderen eten. We waren wat later thuis dan gepland doordat een speelafspraakje van mijn oudste uitliep in een heel gezellige borrel tijdens het ophalen. De pizza die op het menu stond, bleek vervolgens thuis niet meer in de vriezer te liggen (blijkbaar een vorige keer al opgegeten). En toen hadden we inmiddels zo’n honger dat we maar pizza gehaald hebben, in plaats van zelf iets te maken. Dat was weer € 20, die we achteraf liever gehouden hadden… In mijn hoofd praatte ik het echter wel direct goed: “het is natuurlijk ook gezellig, zo’n pizza halen. En we kunnen het best betalen. We hebben er budget voor, want we hebben in september nog bijna niets met ons fun-budget gedaan”.

Met andere woorden, we kunnen eigenlijk nog wel iets leren van mensen met zo’n zuinige levensstijl. Bijvoorbeeld Mr. Money Mustache is voor veel mensen een inspiratie. En dat ik groot fan ben met van Sixfiguresunder heb ik ook al vaker gezegd. Wat deze mensen heel goed kunnen, zonder door te slaan, is hun langetermijnbehoeften boven hun kortetermijnbehoeften stellen. Ze sparen nu, om later financieel vrij te zijn. Zoals Dave Ramsey’s leefspreuk is: “Live like no one else now so that later you can live like no one else.”  Hoe doe je dat nu eigenlijk?

Twee handige vragen

Om jezelf nu te helpen om geld te sparen in plaats van uit te geven, zijn er twee vragen die je jezelf altijd kunt stellen voor je een (grotere) aankoop doet:

Hoeveel uur moet ik werken om dit te kunnen betalen?

De impliciete vraag die daarachter zit, is: “is dat het me ook waard?” Als ik 2 hele dagen moet werken om deze schoenen te kunnen kopen, heb ik dat er dan voor over?

Hoe reken je nu uit hoeveel je per uur verdient?  Dat ligt er een beetje aan. Als je per maand betaalt krijgt, deel je je netto inkomen grofweg door het aantal uur dat je per week werkt, maal 4,5. Bijvoorbeeld € 1800 netto voor 40 uur werken, betekent dat je € 10 per uur verdient. Om een paar schoenen van € 200 te kopen, moet je dus 20 uur, oftewel een halve week werken. Zijn die schoenen dat waard? (En die eerder genoemde pizza: 2 uur werken… Zonde!)

Wat wil ik liever: geld of dit product?

Stel je voor dat iemand je de keuze biedt: je krijgt het product gratis, óf, je krijgt het geld dat dit product waard is cadeau. Wat zou je dan kiezen? Wil je liever een envelop met € 200 cadeau krijgen, of liever deze schoenen? Als je liever het geld hebt, waarom houd je dat dan niet in je zak, in plaats van het aan deze schoenen te besteden? Als ik nu mag kiezen, heb ik ook liever € 20 dan pizza. Maar goed, ik heb nu geen honger (en geen glas wijn in mijn maag. Het is ook ochtend. Dan zou ik een heel ander probleem hebben. 🙂 )

Werkt het nu altijd, deze vragen? Nee, duidelijk niet als je honger hebt, en wijn gedronken hebt… En soms is het ook gewoon leuk om even iets uit te geven. Gewoon omdat het kan. Of heb je ook echt niets nodig. Sommige dingen zijn nu eenmaal duur, en moet je af en toe kopen, hoeveel (of hoe weinig eigenlijk) je ook per uur verdient. Het gaat per slot van rekening om de balans tussen sparen en uitgeven. Tussen de lange en de korte termijn. Als je dat probeert in je achterhoofd te houden, ben je al een heel eind.

Wie stelt zich wel eens deze vragen? Werkt het voor jou? Heb je wel eens uitgerekend hoeveel je per uur (netto) verdient? 

This Article Has 27 Comments
 1. Ilse van Kreanimo schreef:

  Die ‘Hoeveel uur moet ik werken’ vroeg ik mezelf als 16-jarige in dienst bij de kuisdienst voor bussen die van Spanje afkwamen…
  Sommige dingen waren het dan echt niet meer waard!

 2. Mr FOB schreef:

  Mijn echte uurloon uitrekenen heb ik wel eens gedaan op de manier zoals beschreven in Je geld of je leven (Your money or your life). Ik schrok nogal. Ik koop daardoor duidelijk bewuster (lees: minder veel en minder duur). Staan nog veel meer goede tips in dat boek trouwens

 3. Mama Tinus schreef:

  De eerste vraag hoor je vaak voorbij komen, maar stelde ik mezelf nooit toen ik nog werkte. Die tweede vraag gebruik ik ook vaak. Heel soms pin ik dan ook het bedrag als cadeautje voor mezelf en stop ik het in een leuke-dingen-potje 🙂

 4. Ank schreef:

  Dat uurloon hanteerde ik al jaren .
  In de zorg was het zwaar werken vaak te moe in vrije dagen om wat uit tegeven.
  Ook een sport ontdekt zo min mogelijk uit tegeven.
  En weggeven van overdadige spullen leverd leuke gesprekjes op en verrassende reacties.
  En wordt er zelf blij van

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat kan ik me voorstellen, dat je dan te moe bent om wat uit te geven. Fijn dat je er blij van wordt, dat maakt het een stuk makkelijker.

 5. sunny mama schreef:

  Ik vind de vraag hoeveel uur je moet werken om dat te kunnen betalen wat je koopt, altijd heel inzichtgevend!

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja, he, het geeft wel duidelijk een beeld van of iets nou een slimme aankoop is. Het is net zoiets als berekenen hoeveel uur je moet hardlopen voor een stukje chocola. Dat eet toch direct minder lekker 🙂

 6. Weer-op-weg.blogspot.nl schreef:

  Ik wil je niet teleurstellen maar ik denk dat het realistischer is om het uurloon iets conservatiever te berekenen. In mijn ogen heb je namelijk eerste de vaste lasten van je loon af te trekken voordat je je uurloon berekend. Dus als je 1000 euro hebt voor verzekeringen/huur/hypotheek/gwl/etc. Dan heb je 800 euro over bij 1800 netto. Neem nog eens 300 euro om te kunnen eten en persoonlijke verzorging wat moet. Dan houd je slechts 500 euro ‘vrij’ besteedbaar over.

  500/(40*4.5) = 2.78
  Die pizza is dus al bijna zeven en een half uur werken….

  • meergeldminderstress schreef:

   Bedankt voor je reactie. Dat is ook een mooie berekening, om dingen met elkaar te vergelijken. Ik vind het zelf alleen niet helemaal passen bij dit voorbeeld. Als je je contract bijvoorbeeld met 4 uur zou verlengen, zou je 4 uur meer loon krijgen. Je vaste lasten stijgen dan niet met hetzelfde bedrag. Vandaar.

   • Saskia schreef:

    ik gebruik het ook zo , zo leverd overwerk meer “fungeld ” op.
    ik werk partime en een groot gedeelte van de uren is voor de vaste lasten. klein gedeelte slechts om uit te geven , werk ik meer uren dan heb ik meer om uit te geven aan bijv pizza of die gewilde schoenen , als ik slechts 2 dagen zou hoeven werken voor dure schoenen of 2 uurtjes om.te dure pizza te halen dan zou ik dat klakkenloos kopen ondanks het zware werk in de zorg 😉

 7. Vlijtig Liesje schreef:

  Ik kende deze vragen niet, maar vind ze erg zinnig. Ik ga zeker gebruiken nu!

  Huisvlijt

 8. Kirsten schreef:

  Dat van dat uurloon heb ik mij nog nooit afgevraagd… Ga ik nu misschien wel eens doen 😉

 9. Heleen schreef:

  Goede ideeen, vooral het vertalen naar werkuren! Het is zonde om het nu over te slaan en alleen maar te werken aan de toekomst. Amerikanen en hun blogs zijn erg inspirerend (dank voor de links) maar ook wel radicaal hoor! 🙂 Het gaat uiteindelijk toch om de balans.

 10. Cindy schreef:

  ‘Als je per maand betaalt krijgt, deel je je netto inkomen grofweg door het aantal uur dat je per week werkt, maal 4,5’

  Die formule lijkt me niet helemaal juist: 1800 : 40 x 4,5 = 450.

  • meergeldminderstress schreef:

   Het is misschien niet heel duidelijk uitgeschreven, maar hij klopt wel. Er gaan gemiddeld 4,5 week in een maand. Als je 40 uur per week werkt, dan werk je 180 uur per maand (40×4,5). 1800 gedeeld door 180 is 10.
   Als je trouwens de formule zoals jij hem opschrijft in een rekenmachine intypt, kom ik op 202,5, niet op 450. Ben heel benieuwd naar jouw berekening!

 11. Cindy schreef:

  hihihi, idd 202,50!!

  Ik snap je formule nu, dank voor de toelichting!!

 12. Esmee schreef:

  Het is zeker een stuk bewustwording! Goed om je blog te hebben gelezen… vaak koop ik iets en vergeet het zelfs, echt erg! Het is zoveel meer waard om het te sparen.

 13. Yvonne schreef:

  Ik heb ook “je geld of je leven” gelezen en daar dezelfde tip uitgehaald.
  Het is zeker stimulerend om te zien hoeveel uren je voor iets moet werken.
  Ik heb de volgende rekenformule gebruikt:
  – mijn netto inkomen per maand x 12 (is inkomen per jaar)
  – gedeeld door 52 (weken per jaar) en
  – dat weer delen door het aantal uren dat ik werk (38).

Geef een reactie