zakgeld

Groeit geld in de muur? – Het belang van zakgeld

Afgelopen week kondigde ik het al aan: de komende weken schrijf ik een aantal blogs over kinderen en geld. Als ik namelijk iets geleerd heb van mijn ervaringen met mensen met schulden, is het dat je niet jong genoeg kunt beginnen met leren over geld. Hoe uiteenlopend de verhalen ook zijn, de verzuchting “had ik dit maar eerder geleerd” komt altijd langs. Het Nibud heeft hier ook onderzoek naar gedaan: volwassenen die als kind niet van hun ouders geleerd hebben goed met geld om te gaan, hebben twee keer zo vaak betalingsachterstanden” staat in het persbericht op hun site (maart 2016).

Het onderwerp van deze eerste uit de serie is, hoe kan het ook anders… zakgeld. Andere onderwerpen waar ik de komende weken over schrijf, zijn onder andere “kleedgeld”, “kinderen en geld verdienen”, en “geld en studeren”.

Geld groeit echt in de muur

Volgens het Nibud, en ook in andere bronnen lees ik dat zakgeld heel belangrijk is voor kinderen. Daarmee leren ze met geld omgaan. Alleen als je zelf op jonge leeftijd al financiële beslissingen neemt en daar fouten in maakt, kun je je voor grote valkuilen behoeden als je later meer te besteden hebt. Ik twijfel daar een beetje aan eerlijk gezegd. Mijn oma heeft nooit zakgeld gehad, maar kon er toch prima mee omgaan. Met andere woorden: het is ook wel een beetje van deze tijd. Voordat het heel makkelijk werd om geld uit te geven voor je het verdiend had, hadden mensen minder schulden.

Geld opnemen in the old days…

atm-1524870_1280Toen ik klein was, had ik een bankrekening. Als ik geld op wilde nemen daarvan, moest mijn moeder een handtekening op een kaart zetten, en kon ik alleen met die kaart en mijn legitimatiebewijs naar de bank toe. De drempel was dus heel hoog, en die handtekening kreeg ik ook niet zomaar. Mijn moeder zelf haalde eens per week geld, om boodschappen mee te doen (al had ze ook wel cheques overigens). Tegenwoordig kun je als kind al een pinpas krijgen. Zeker omdat wij in bijzijn van onze kinderen alles met een pinpas betalen, is het misverstand dat we daar onbeperkt geld mee kunnen krijgen gauw ontstaan.

De beperkte hoeveelheid geld

Wat naar mijn idee eigenlijk veel belangrijker is dan zakgeld, is onze kinderen wijzen op de beperkte hoeveelheid van geld. Ze uitleggen dat je alleen geld krijgt met dat bankpasje, als je het eerst verdiend hebt. En dus ook regelmatig nee zeggen, als ze iets willen hebben.

Zakgeld is nuttig, maar geen garantie

Toch is zakgeld wel nuttig denk ik. Alleen het is geen garantie dat ze met geld om leren gaan, als er een constante andere bron van geld in hun omgeving lijkt te zijn. Als ze toch wel genoeg te snoepen en te spelen hebben, en er eigenlijk niets meer te wensen over is, waar ze zakgeld voor nodig zouden kunnen hebben.

Hoeveel geef je?

Hoeveel je geeft, wat een kind er van mag kopen en hoe je het doet, daar lopen de meningen ook sterk over uiteen, heb ik gemerkt. Ik ken verhalen van kinderen die op 6-jarige leeftijd al 5 euro per week kregen, en verhalen van kinderen die dat pas op hun 12e kregen. Ik ken ouders die elke week een euro overmaken naar de bankrekening van hun kind, en ouders die alleen zakgeld geven als hun kind erom vraagt.doll-550583_1280

Wij zijn begonnen met onze oudste cash zakgeld te geven toen hij 6 werd. In eerste instantie 60 cent, onder het motto 10 cent per jaar. (“Oh mama, als ik 10 ben, dan krijg ik echt veel, dan krijg ik een hele euro!”) Toen hij 7 werd, hebben we echter al het verhoogd naar 1 euro. Ik weet nog niet wat we doen als hij 8 wordt, laat staan als hij 10 wordt… Dan wordt hij inderdaad echt rijk!

Voor wie een richtlijn wil, heeft het Nibud ook een overzichtje gemaakt. Ook op Wijzer in geldzaken staan tips hiervoor.

Wat doen ze ermee?

Nu ben ik natuurlijk dol op spaarpotjes, en dat geef ik mijn kinderen ook graag mee. Ooit las ik ergens op Pinterest het idee om zakgeld in drieën te laten verdelen: een deel om direct uit te geven, een deel om te sparen voor de lange termijn, en een deel voor giften. Daarmee leren ze dat je niet al je geld zomaar uit kunt geven, en doen ze er ook nog iets mee voor iemand anders. (Eigenlijk net een beetje als wanneer je belasting betaalt.)

Verschillende spaarpotjes

currency-1065476_1280Ik heb het mijn zoon voorgesteld toen ik hem voor het eerst zakgeld gaf. Hij vond het een prima idee (waarschijnlijk was hij al lang blij dat hij zakgeld kreeg, en vond hij 20 cent ook al heel wat, maar dat terzijde). Voor zijn verjaardag kreeg hij van diverse vriendjes een spaarpotje, dus dat kwam ook mooi uit. In elk potje ging elke week 20 cent, en daar bleef het keurig in zitten… Al snel bleek namelijk dat we met een echte spaarder te maken hadden. Zijn potje met geld voor “giften” heeft hij na dik een jaar leeggemaakt om zijn oom te sponsoren die mee liep met de Nacht voor de vluchteling.

Nog niets gekocht

En die andere twee,  die buiken steeds meer uit. Hij heeft helemaal niet de behoefte om snoep of andere dingen te kopen. Afgezien van een boek heeft hij nog helemaal niets gekocht. Het liefst van alles wil hij namelijk een Playstation (“iedereen heeft er een mama, echt iedereen!”) en die krijgt hij niet van ons (nare ouders die liever hebben dat hij buiten speelt, het arme kind).

Twee vliegen in één klap

Elke keer als hij iets wil dat ik niet voor hem wil kopen (snoep, plastic troep, je kent het wel), stel ik voor dat hij het zelf koopt. Twee vliegen in één klap:

 • de discussie is direct voorbij (want hij weet dat hij daarom zakgeld krijgt, en dat het zijn eigen keus is om het niet uit te geven), en
 • er komt geen troep in huis.

Mag je lenen?

Nu komt het natuurlijk wel vaak voor dat een kind iets wil kopen van zijn zakgeld, maar geen geld bij zich heeft. De ene keer dat mijn zoon dat boek kocht, had hij ook geen geld bij zich. Dat heb ik hem toen wel terug laten betalen, bij thuiskomst (geloof ik. Hm. Misschien niet. Het was een educatieve uitgave zullen we maar zeggen). Op zich is het wel heel verstandig om dat te doen natuurlijk, anders leren ze er nog niets van (dan blijft die geldautomaat dat magische apparaat waar altijd meer geld uit komt).

En als je het nog niet hebt?

Geld lenen als het kind het nog niet bij elkaar gespaard heeft, is bij ons nog niet gebeurd. Maar het lijkt mij ook een heel gebruikelijk scenario. Ik denk dat dat (als het om een niet al te groot bedrag gaat) ook heel leerzaam kan zijn. Zeker als je dan daadwerkelijk een tijdje het spaargeld in houdt. Het is per slot van rekening helemaal niet leuk om tijdelijk geen geld te krijgen (als je dat normaal gesproken wel heel consequent krijgt). Ook dat bereidt je kind voor op de toekomst.

Wat je ook besluit rondom het geven van zakgeld, wees in ieder geval consequent.

Krijgt jouw kind zakgeld? Hoeveel geef je? En heb je regels over het uitgeven? Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen!

This Article Has 19 Comments
 1. Samantha schreef:

  Beiden kids krijgen zakgeld. De ene is bijna 4 de andere 7. Mijn moeder geeft ze beide 1 Euro zakgeld per week. En sinds afgelopen maand storten wij wekelijks 1 Euro op hun lopende rekening. De jongste heeft er nog niet zo heel veel mee, maar spaart gewoon lekker mee en soms wil ze iets heel graag hebben en kopen we het van haar geld. De oudste is inmiddels een dagobert duck want die wil niks van haar zakgeld uitgeven. Ze roept heel vaak ohhh dat wil ik hebben en als ik antwoord je hebt zakgeld ga je gang dan hoor je haar niet meer.

  Het zakgeld van oma stort ik 2x per jaar op de rekening of het moet al uitgegeven zijn. Anders gaat het naar de rekening waar we een pinpas van hebben.

 2. Greet schreef:

  Mijn kinderen kregen de 240 euro kinderbijslag per kwartaal en konden hiermee oefenen met zak en kleedgeld vanaf dat ze twaalf waren. Ze mochten zelf bepalen hoeveel zakgeld en kleedgeld, maar wel alles opschrijven in een schriftje(kasboek)
  Ook leerden ze daarmee plannen dat je in de winter nieuwe jas moet, of gymschoenen die versleten zijn moet vervangen. Dat ging nog wel eens fout hoor, dan sprong ik bij en leerde hen de tweedehands winkeltjes kennen. Grootste planprobleem was trouwens ondergoed en sokken. Dat zag toch niemand dus kreeg amper aandacht. Gelukkig was er de Zeeman..en soms sinterklaas en verjaardag net op tijd om dat aan te vullen.

 3. Boukje schreef:

  Mijn kinderen krijgen hun zakgeld cash elke week op zondagavond. Mijn dochter is 12 en kreeg, tot nu toe, iedere week 3 euro en mijn zoon is 10 en krijgt 2 euro. Hier moeten ze een bepaald bedrag in hun spaarpot doen en het andere wat overblijft in de “uitgeefpot”. Soms gaat het hele bedrag in de spaar en soms de helft. Wanneer ze een jaartje ouder worden krijgen ze 50 cent meer. Mijn dochter gaat straks naar het voortgezet onderwijs dus moeten we even kijken hoeveel ze “nodig” heeft en wat ze er zelf van wil/moet betalen. Ze doen niet moeilijk over het geld, ik ben het wel eens vergeten te geven, ligt altijd al wel klaar, en dan was het dinsdag en dan zei ik, ohja jullie zakgeld. Doen ze niet moeilijk over en ze zeuren ook nooit.

  Ze weten ook dondersgoed dat “de muur” ook leeg kan raken en dat er gewerkt dient te worden voor geld. Ik doe mijn best om ze een goede financiële opvoeding te geven en dat ze er later geen problemen mee krijgen…

 4. Ingrid schreef:

  Beide kinderen krijgen zakgeld op hun rekening gestort. De jongste (10) krijgt 2 euro per week en de oudste (12) krijgt 5 euro per week. Hij moet hiervan discozwemmen met vriendjes zelf betalen (dit is eens per maand en kost 4,75). Na de vakantie gaat hij naar de middelbare school. Eten en drinken krijgt hij mee wil hij in de kantine wat kopen dan moet hij dat van zijn zakgeld doen. Een playstation / wii daar hebben ze zelf voor gespaard dmv zakgeld en geld voor hun verjaardag te vragen.
  Ingrid

 5. MetMirjam schreef:

  Mijn dochter is nog maar twee, dus die krijgt nog geen zakgeld. Het lijkt me inderdaad best wel lastig om te bepalen wat handig is tegen die tijd!

  • meergeldminderstress schreef:

   Nee, dat is nog wat jong inderdaad. 🙂 Hopelijk heb ik je voor tegen die tijd vast wat op weg geholpen!

   • Truus schreef:

    Onze dochter heeft bij haar geboorte een hele mooie spaarpot gekregen. Af en toe kreeg ze geld en ook het kleingeld wat aan het eind van de week in mijn portemonnee zat deed ik er in. Eens in de zoveel tijd gingen we die gezamenlijk naar de bank brengen, met in mijn achterhoofd dat ze leerde om te sparen. Op haar vijfde verjaardag kreeg ze wat geld en daar wilde ze wat leuks mee doen. We hebben haar spaarpot erbij gedaan en ze kocht een mooie doos playmobil (afspraak: ze mocht alleen iets kopen waar wij het mee eens waren). Maar toen was haar spaarpot bijna leeg…
    Sindsdien krijgt ze iedere zondag 50 cent zakgeld. Als we ergens lopen en ze wil iets zeggen we dat ze dat van haar zakgeld moet kopen, het gaat dan om speelgoed of knutselspullen. Als het te duur is zeggen we dit meteen. Als ze het kan betalen zeggen we dat we eerst naar huis gaan en dat we de volgende keer als we in de stad zijn haar geld kunnen meenemen. Dit helpt geweldig remmend tegen impulsaankopen: ze heeft nog niets gekocht omdat ze gewoon vergeet wat ze wilde.
    Mijn man en ik hebben de afspraak gemaakt dat ze geen zakgeld mag besteden aan snoep, ijs of iets dergelijks. Dit zijn voedselkosten en betalen wij. Bovendien willen we snoepen niet aanmoedigen.

 6. Saskia schreef:

  Mijn zoontje is 4 maar krijgt nog geen zakgeld. Wel zit er geld in zijn spaarpot. Geld die hij heeft gevonden in huis of geld die hij van ons heeft gehad. heel soms halen we er een muntje uit zodat hij in de boot kan (zo’n apparaat voor de supermarkt).

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat vind ik wel een slimme inderdaad. Van mij mogen ze daar alleen in de vakantie in (en dan 1 keertje, anders blijf je ook bezig). Maar het is wel een goed antwoord richting mijn jongste. Die krijgt ook vaak iets als we wat losgeld in huis hebben liggen, dus dat zou ze best aan zo’n ding kunnen besteden als ze wil.

 7. Fleur schreef:

  Wij zijn al wel een keer begonnen met zakgeld, maar weer gestopt. Vaak niet genoeg contant geld in huis en dan schiet het er weer bij in. Maar ik vind het wel een goed idee om een rekening te openen, dan kunnen we het gewoon automatisch laten overmaken en niet vergeten!

 8. Astrid schreef:

  Yes, ik ook! 🙂 En wat een fijn artikel! Zoonlief is nog geen 3, maar je hebt wel een punt met de beschrijving van het pinnen… De geldstroom lijkt oneindig (maar dat is-ie natuurlijk niet).

 9. Lonneke schreef:

  Ben ik ook!
  Dit is ook wel een heel goed artikel maar word een beetje moeilijk om nu op facebook te delen hè 😉
  Zie ook dat ik hier nooit op gereageerd heb.
  Mijn kinderen kregen eerst geld voor het meelopen met de krantjes, nu dat we daar mee gestopt zijn krijgen ze gewoon zakgeld. Sam (11) krijgt €3,50, Matthijs (9) krijgt €2,50 en Noah (6) krijgt €1,50. Iedere verjaardag krijgen ze er 50 cent bij. Dat zou eigenlijk betekenen dat Noah nu maar 1 euro zou moeten krijgen in verhouding maar dan vond ik het verschil met zijn broers wel heel groot worden, sparen gaat al niet zo hard bij hem omdat hij minder krijgt.
  Ze kunnen ook nog bijverdienen door de tafel af te ruimen en te dekken, de vaatwasser uit te ruimen, te vegen of stofzuigen of de hond uitlaten (aangezien we de hond voor onszelf genomen hebben en niet voor de kinderen is dat ook niet hun verantwoordelijkheid). Per klusje is het 25cent, voor stofzuigen het dubbele.
  Alles krijgen ze contant, ze sparen allemaal voor Lego en als ze genoeg hebben bestellen we dat via internet van mijn rekening.
  Zodra het pakketje binnen is rekenen ze contant af met mij.
  Soms bestel ik ook alvast wat sets vooruit vanwege de verzendkosten, dan kan het in 1 keer.
  Maar dan blijft het ook in de kast liggen totdat ze voldoende bij elkaar hebben gespaard en dat weten ze ook.
  Ik heb op dit moment nog een Lego Dimensions set voor Noah in de kast, hij moet nog ongeveer €10 bij elkaar sparen.
  Overigens heeft Sam met het krantjes lopen (inclusief nieuwjaarsfooi) en geld voor zijn verjaardag een WiiU bij elkaar gespaard, het is een spaarzaam volkje die kinderen van mij!
  Sam laat ik ook mee kijken met mijn financiën, zodat hij weet wat hij in de toekomst kan verwachten en wat er dan allemaal betaald moet worden. Dat vind hij reuze interessant maar dan roept hij ook altijd even dat hij blij is dat hij zich daar nog niet druk over hoeft te maken 😉
  Mijn eigen moeder deed altijd heel geheimzinnig over de uitgaven en daardoor heb ik een paar onnodige fouten gemaakt toen ik op mezelf ging dus ben ik naar mijn kinderen toe volledig open zodat ze ervan leren.
  Want het is ook wel eens moeilijk te begrijpen dat als ik met €50 van de rommelmarkt thuis kom dat dat dus niet uitgegeven kan worden aan Lego maar op gaat aan boodschappen 🙂

 10. Annelieke Zwaneveld schreef:

  Gevonden 😁
  Wij moeten over een paar jaar ook over zakgeld gaan nadenken. Nu gaat er alleen in de spaarpot wat ze krijgen van anderen. Toch al snel 1 a 2 euro per maand. Niet slecht voor een 16mnd en 11 weken oud kind denk ik zo hihi

 11. Marleen van der Velde schreef:

  Gevonden! En ook meteen een handige blogpost. We zijn nog niet zo ver met onze dochter, ze is pas 2,5, maar het kan geen kwaad om er alvast over te lezen!

 12. Lydia schreef:

  Jaaa gevonden 🙂 Laatst hoorde ik op de radio dat Nederlandse kinderen van 11-12 jaar gemiddeld per maand 37 (!) euro te besteden hebben, zo bleek uit onderzoek. Het geld komt van zakgeld (zo’n 10 euro) en van extraatjes van familie. Verder verdienen zij ook geld met klusjes.Uit een ander onderzoek bleek dat kinderen steeds minder klusjes doen om geld bij te verdienen dan vijf jaar geleden. In 2011 klusten nog 61 van de honderd kinderen. Nu zijn het er nog maar 49 van de honderd. Zouden deze twee resultaten met elkaar te maken hebben vroeg ik me af? Gemiddeld 37 euro per maand is toch echt veel voor wat snoep en speelgoed voor een 11-12 jarige? Iedere ouder wil het beste voor zijn kind, maar elke ouder doet dit wel geheel op zijn eigen manier. (kijk maar eens naar het fascinerende programma “het beste voor je kind”) Het doel van opvoeden is jezelf overbodig maken. Het is daarom verstandig om ze ook te leren hun eigen beslissingen te nemen op financieel gebied. Juist wanneer ze jong zijn en het allemaal nog niet zoveel consequenties heeft. Mijn 4 kids zijn allemaal heel verschillend in hoe ze omgaan met hun geld en of ze veel uitgeven of veel sparen,niet alleen opvoeding dus, maar ook persoonlijkheid… Erg leuk onderwerp!

Geef een reactie