Hoe word je miljonair? 5 foolproof (?) tips!

miljonair

Afgelopen week luisterde ik het boek Family Financial Freedom. Het begint met een lijstje van foolproof manieren om miljonair te worden. En dat leek me wel wat om hier te delen.  Of het daadwerkelijk minder stress oplevert, dat is nog maar de vraag, maar… het is in ieder geval meer geld dan ik (en naar ik aanneem de gemiddelde lezer van mijn blog ook) bezit.

Tip 1: geef minder geld uit dat je ontvangt

Dat is natuurlijk een beetje een open deur, maar wel heel relevant. Als je veel geld wil hebben, is het heel belangrijk om het niet uit te geven. Om een mooie quote uit zijn boek te gebruiken: “it’s not important how much money you earn, it’s important how much money you keep”. Dat maakt ook gelijk wel helder wat het dilemma is: wat heb je eraan om miljonair te zijn als je niets met je geld doet? Wat is nu eigenlijk het echte doel, als je zo’n wens hebt? Wil je een miljoen euro hebben om naar te kijken? Of wil je graag genoeg geld hebben om leuke dingen mee te doen? Als je echter teveel leuke dingen doet, krijg je nooit veel geld. Lastig, lastig.

Tip 2: betaal je zelf eerst uit

Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je, zodra je geld binnen krijgt, eerst een deel apart moet zetten, voor je het verder uit geeft. Het is veel makkelijker om te sparen aan het begin van de maand (zodat je dat geld ook niet meer ziet en uit kan geven), dan de restjes opzij te zetten. Ik heb een aantal (of eigenlijk een heleboel, zie Sparen, afschrijven en voorzien) automatische betaalopdrachten, die worden afgeschreven zodra mijn salaris binnen is. Dat geld is dan direct van mijn rekening verdwenen, en kan ik niet zo snel meer uitgeven aan spontane etentjes (met of zonder pannenkoeken).

Tip 3: spaar 10% van je inkomen

Dat lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk ook. En dat zal ook niet direct lukken, als je daar morgen mee wil beginnen. Wat vast wel lukt, is je uitgaven met 1% terugbrengen. En dan over een paar maanden met 2%. Als je elke paar maanden wat meer bezuinigt, kun je na een jaar wel op 10% zitten, is het idee. Net zoals je went aan het hebben van kleine beetjes meer geld, als je opslag krijgt bijvoorbeeld, kun je wennen aan het hebben van iets minder geld. Als je 2000 euro per maand verdient, is 1% maar 20 euro. Dat klinkt wel als iets wat te doen is toch?

Tip 4: Spaar consequent

Volgens het boek kun je al miljonair worden door vanaf je je 20e elke maand 100 euro opzij te zetten en dat vol te houden tot je 65e. Dat is waarschijnlijk geschreven in de tijd toen je nog minimaal 7% rente kreeg, maar het is natuurlijk wel een goed idee. Zeker als je hiermee begint, en daarbij tip 3 ook toepast (dus niet alleen 100 euro, maar ook altijd minimaal 10% van je inkomen spaart), dan lukt het inderdaad wel. Als je er dan maar wel vanaf blijft dus (zie weer tip 1).

Tip 5: werk hard

Als je hard werkt, en je best doet, betaalt dat zich altijd uit. Het gaat er daarbij niet zozeer om dat je veel uren maakt (al kan dat natuurlijk wel helpen), maar vooral dat je werkt als je aan het werk bent. Niet kletsen, niet surfen, niet dralen, maar echt zoveel mogelijk werken als je werkt. Daar zit zeker wel wat in vind ik. Als je echt hard werkt, lever je meer op en is de kans op promoties of andere vormen van succes veel meer aanwezig.

En verder…

Dat is zover als ik nu in het boek gekomen ben. Zodra ik de rest heb geluisterd, wijd ik er opnieuw een blog aan.

Mocht je hier niet op willen wachten en de bovenstaande tips allemaal veel te ingewikkeld vinden… Dan heeft Dylan Haegens ook nog wel wat leuke tips om rijk te worden. 🙂 Veel kijkplezier!

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com Daarnaast bevat dit artikel affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarmee word ik vast geen miljonair, maar het is het proberen waard. 🙂

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: