miljonair

Hoe word je miljonair? 5 foolproof (?) tips!

Afgelopen week luisterde ik het boek Family Financial Freedom. Het begint met een lijstje van foolproof manieren om miljonair te worden. En dat leek me wel wat om hier te delen.  Of het daadwerkelijk minder stress oplevert, dat is nog maar de vraag, maar… het is in ieder geval meer geld dan ik (en naar ik aanneem de gemiddelde lezer van mijn blog ook) bezit.

Tip 1: geef minder geld uit dat je ontvangt

Dat is natuurlijk een beetje een open deur, maar wel heel relevant. Als je veel geld wil hebben, is het heel belangrijk om het niet uit te geven. Om een mooie quote uit zijn boek te gebruiken: “it’s not important how much money you earn, it’s important how much money you keep”. Dat maakt ook gelijk wel helder wat het dilemma is: wat heb je eraan om miljonair te zijn als je niets met je geld doet? Wat is nu eigenlijk het echte doel, als je zo’n wens hebt? Wil je een miljoen euro hebben om naar te kijken? Of wil je graag genoeg geld hebben om leuke dingen mee te doen? Als je echter teveel leuke dingen doet, krijg je nooit veel geld. Lastig, lastig.

Tip 2: betaal je zelf eerst uit

Wat hiermee bedoeld wordt, is dat je, zodra je geld binnen krijgt, eerst een deel apart moet zetten, voor je het verder uit geeft. Het is veel makkelijker om te sparen aan het begin van de maand (zodat je dat geld ook niet meer ziet en uit kan geven), dan de restjes opzij te zetten. Ik heb een aantal (of eigenlijk een heleboel, zie Sparen, afschrijven en voorzien) automatische betaalopdrachten, die worden afgeschreven zodra mijn salaris binnen is. Dat geld is dan direct van mijn rekening verdwenen, en kan ik niet zo snel meer uitgeven aan spontane etentjes (met of zonder pannenkoeken).

Tip 3: spaar 10% van je inkomen

Dat lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk ook. En dat zal ook niet direct lukken, als je daar morgen mee wil beginnen. Wat vast wel lukt, is je uitgaven met 1% terugbrengen. En dan over een paar maanden met 2%. Als je elke paar maanden wat meer bezuinigt, kun je na een jaar wel op 10% zitten, is het idee. Net zoals je went aan het hebben van kleine beetjes meer geld, als je opslag krijgt bijvoorbeeld, kun je wennen aan het hebben van iets minder geld. Als je 2000 euro per maand verdient, is 1% maar 20 euro. Dat klinkt wel als iets wat te doen is toch?

Tip 4: Spaar consequent

Volgens hebt boek kun je al miljonair worden door vanaf je je 20e elke maand 100 euro opzij te zetten en dat vol te houden tot je 65e. Dat is waarschijnlijk geschreven in de tijd toen je nog minimaal 7% rente kreeg, maar het is natuurlijk wel een goed idee. Zeker als je hiermee begint, en daarbij tip 3 ook toepast (dus niet alleen 100 euro, maar ook altijd minimaal 10% van je inkomen spaart), dan lukt het inderdaad wel. Als je er dan maar wel vanaf blijft dus (zie weer tip 1).

Tip 5: werk hard

Als je hard werkt, en je best doet, betaalt dat zich altijd uit. Het gaat er daarbij niet zozeer om dat je veel uren maakt (al kan dat natuurlijk wel helpen), maar vooral dat je werkt als je aan het werk bent. Niet kletsen, niet surfen, niet dralen, maar echt zoveel mogelijk werken als je werkt. Daar zit zeker wel wat in vind ik. Als je echt hard werkt, lever je meer op en is de kans op promoties of andere vormen van succes veel meer aanwezig.

En verder…

Dat is zover als ik nu in het boek gekomen ben. Zodra ik de rest heb geluisterd, wijd ik er opnieuw een blog aan.

Mocht je hier niet op willen wachten en de bovenstaande tips allemaal veel te ingewikkeld vinden… Dan heeft Dylan Haegens ook nog wel wat leuke tips om rijk te worden. 🙂 Veel kijkplezier!

*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com Daarnaast bevat dit artikel affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarmee word ik vast geen miljonair, maar het is het proberen waard. 🙂

miljonairworden
rijkworden2

This Article Has 17 Comments
 1. Marie schreef:

  Dat was gelijk mijn eerste gedachte, waarom zou je je veel dingen ontzien en dan miljonair willen worden.?
  Maar je geeft er zelf al commentaar op .

  Ik wil fijn leven! Genieten,maar ook sparen. Ik wil niet sparen om geld te hebben en het vervolgens niet uit te geven. Ik heb niet veel geld maar kan ,doordat ik het goed uitgeef, groots leven en genieten.
  Ik heb mensen gekend die extreem zuinig leefden, alles opsparen en toen ze er van wilden genieten waren ze te oud om de dingen te doen die ze wilden.
  Ik wil van het geld wat we hebben zo veel mogelijk genieten en wat geld overhouden om er wat later ook nog van te genieten. Je weet niet hoe lang je te leven hebt. Geniet!

  • meergeldminderstress schreef:

   En daar heb je helemaal gelijk in! Fijn leven is het doel, niet een grote bankrekening. Ik vind het altijd mooi als mensen zeggen dat ze rijk willen worden. Dan vraag ik altijd waarom ze dat willen. Het idee dat je veel geld op de bank hebt, is natuurlijk best leuk, maar toch echt alleen maar als je je leven daardoor leuker in kan richten. Niet andersom.

 2. Leuke blog! Tip van mij; voor mensen die echt snel ‘rijk’ willen worden, kijk eens op de blog van mrmoneymustache.com of op earlyretirementextreme.com.

  Daar staan nog veel meer tips op over hoe je foolproof rijk kunt worden zonder in te teren op genieten van je leven. Integendeel, juist meer te leren genieten van de kleine dingen in het leven. Om eerlijk te zijn heeft het mij wel de ogen geopend en minder materialistisch gemaakt.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je! De boodschap is inderdaad wel een beetje dat er niet zoiets is als snel rijk worden (in geld dan). Ik vind die sites ook heel leuk, ik zal daar ook nog wel een keer over schrijven.

 3. Haha, grappig filmpje! En inderdaad, foolproof tips. In principe kan iedereen rijk/miljonair worden, als je vroeg begint en consequent zoiets 40 jaar (minimaal) volhoudt. Denk ik dan. Alleen dat geduld opbrengen, met alle veranderingen die het leven weer naar je gooit… Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik denk dat ik ga voor een combinatie van rijk in geld en rijk in andere dingen. Dat ik niet per se 40 uur per week hoef te werken en mezelf ook niets (belangrijkst) ontzeg. Zou dat lukken? 😉

  • meergeldminderstress schreef:

   🙂 Ja, dat dacht ik ook, toen ik er naar luisterde. Ik weet nu wel waarom ik nog geen miljonair ben in ieder geval. Ik ga ook voor jouw plan: niet rijk worden om het rijk zijn, maar een combinatie van een mooi leven (met als het even kan) genoeg geld om dat te kunnen betalen.

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Dat lijken me goede tip. Maar ik hoef eigenlijk geen miljonair te worden ; )

  • meergeldminderstress schreef:

   Hahaha, nee, ik ook niet bedacht ik me toen ik het stukje schreef. Ik wil graag financieel vrij zijn, niet gebonden zijn aan mijn hoge bankrekening. Dat is toch niet helemaal hetzelfde he.

 5. Mama Tinus schreef:

  Wij probeerden ook altijd wel min of meer volgens deze principes te leven, maar nu ik niet meer werk wordt het wel lastig. Wij zullen dus zeker geen miljonair worden 😉 Maar gelukkig zijn we wel!

 6. Werk hard…. dat vergeten veel mensen tegenwoordig wel een beetje vind ik…

  En pas op dat is geen verwijt naar thuisblijfmoeders of zo hè! Want die werken ook hard. 😉

  • meergeldminderstress schreef:

   🙂 Inderdaad. En dat is juist geen verwijt aan thuisblijfmoeders, want die werken inderdaad sowieso wel hard. Het is een stuk makkelijker om niets te doen als je buiten de deur werkt…

 7. Toen ik nog maar net begonnen was bewust met geld om te gaan, was tip 2 echt wel een eye-opener.
  Een spaarbedrag kiezen aan het begin van de maand op basis van de te verwachten uitgaven en dan meteen wegschrijven. Anders verdwijnt er zoveel uit je budget aan nutteloze uitgaven.
  Wel een vast bedrag voor leuke dingen blijven voorzien, als je hard werkt, mag je jezelf ook wel eens belonen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Ja he, dat werkt echt heel goed. Zolang het al op je spaarrekening staat, is het toch een stuk moeilijker om het eraf te halen!
   Ik vind het ook belangrijk om jezelf wel te belonen. Daarom zijn wij ook wel lekker op vakantie geweest. (Daar hadden we trouwens ook goed voor gespaard.)

 8. Team CF schreef:

  Hey MGMS,
  We kijken er bijna op dezelfde manier tegen aan, maar paar kleine nuances:
  Tip 1: absoluut waar
  Tip 2: ook absoluut, bij voorkeur gelijk in tip 3 en 4 steken.
  Tip 3: beetje laag ingestoken, met 10% gaat het heel lang duren voordat je er komt (afhankelijk van je inkomen natuurlijk).
  Tip 4: zou vervangen moeten worden met “investeer consequent” (sparen doet idd niet veel meer tegenwoordig)
  Tip 5: niet helemaal waar. De kunst is de 20-80 regel goed toe te passen. Probeer 20% te vlammen en goed werk te leveren, heb je 80% van de tijd mooi een moment om te surfen, dagdromen, kletsen, etc. 🙂 Niemand die dit door heeft, doe het al jaren en heb carriere technisch gezien absoluut geen klagen.
  En nu maar aan de slag voor die eerste 1 miljoen 😉

  • meergeldminderstress schreef:

   Bedankt voor je uitgebreide leuke reactie!
   Wat je nuance op tip 3 betreft: inderdaad. Het zou beter zijn als je meer zou sparen.
   En tip 5: haha, ja dat klopt waarschijnlijk ook wel.
   Succes met de volgende stappen naar je miljoen! 🙂

 9. Isabella Guevara schreef:

  Ik vindt dat geld je vrijheid geef . Om na een andere land te verhuizen, om een prive school voor je kinderen te betalen..Ik heb mijn kinderen uitleg gegeven over compound interest en beleggen toen ze 5/6 waren en ook over budget . Dat soort praatjes hebben wij vaak gehad. Een kind op uni, die betalen wij. Wij hebben ook heel vaak geleef op een van onze inkomen. Om echt geld te maken moet je inleveren. Ben vaak verbaas over mensen die graag meer geld willen maar niet na 6 werken of in het weekend. Veel mensen met een redelijk inkomen werken meer dan 60 uren per week.

Geef een reactie