ZZP’er Zaterdag met Linda van Aken van Mamaliefde

mamaliefde header

Vandaag alweer het derde interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Aan het woord is Linda van Aken van Mamaliefde.nl.

Achtergrond

Hoe heet je bedrijf?

Mamaliefde.nl.

Waarom heb je voor deze naam gekozen?

Ik heb hiervoor gekozen omdat dit ook de naam is van mijn blog. Om eerlijk te zijn heb ik die in een opwelling gekozen maar daar twee jaar lang geen spijt van gehad. Nu werk ik als blogger, maar ik heb een achtergrond als pedagoge. Met deze naam denk ik ook niet dat het een probleem is om daar in de toekomst meer mee te gaan doen. Bijvoorbeeld als ik weer besluit om te gaan coachen.

Wat voor bedrijf heb je?

Mijn bedrijf is mijn blog; dus eigenlijk een onderneming dat voornamelijk handelt in advertenties om gelijk maar een term van de Kamer van Koophandel te pakken.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

Om eerlijk te zijn; ik heb dat nooit gewild. Ik ben misschien wel ondernemend maar zag mezelf nooit als ondernemer. Want daar komt zoveel bij kijken en die verantwoordelijkheid die je draagt plus de onzekerheid en ga zo maar door. Echter op een gegeven moment verdiende ik zoveel met de blog dat het niet meer acceptabel was voor de belastingdienst als inkomsten uit extra werk dat ik wel ‘moest’. En dat is maar goed ook want ik geniet er nog altijd van. Ik ga zelfs stoppen met mijn werk als gastouder, iets dat ik eerder niet durfde  om toch enigszins zekerheid te hebben qua inkomen.

Opstarten

MamaliefdeSinds wanneer bestaat je bedrijf?

Sinds augustus 2015, dus net iets langer dan een jaar.

Hoe heb je je voorbereid op het starten van je bedrijf?

Ik heb een aantal andere bloggers die een onderneming hebben gesproken over wanneer zij zich hebben ingeschreven en waar je dan aan moet denken. Het advies dat ik kreeg is dat je je moet inschrijven wanneer je meer dan 500 euro per maand verdient met je blog. Verder leer ik het voornamelijk al doende 😉 Je hoort van veel ondernemers dat ze zeker de eerste jaren veel moeten investeren voordat ze winst maken. Het voordeel dat ik had is dat ik al anderhalf jaar bezig was dus al wat ervaring had en het puur een handeling op papier was.

Heb je een businessplan gemaakt?

Nee, eigenlijk werkte alles wel dus daar heb ik nooit bij stil gestaan. Wel vul ik jaarlijks een soort formulier in om weer even te bezinnen met wat ik aan het doen ben en waarom en wat mijn plannen zijn.

Hoeveel uur per week werk je aan/in je eigen bedrijf?

Teveel; er zitten dagen tussen van negen uur in de ochtend tot twaalf uur ‘s-nachts met pauzes om kinderen op te halen / naar school te brengen en te eten / koken. De rest van de dag zorgt mijn man voor ze. Ik heb gelukkig ook dagen dat ik helemaal niets doe. Gemiddeld denk ik toch wel zo’n 50 tot 60 uur overigens.

Financiën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening?

Nee, nog niet. Maar ik heb wel al rondgevraagd waar andere bloggers zitten en waarom. Dat ben ik van plan te regelen voor 2017 omdat het meer overzicht biedt.

Wat keer je jezelf als maandsalaris uit? (netto, gemiddeld)

Dat is afhankelijk van mijn omzet. Het verschilt heel sterk van maand tot maand. Eerste halfjaar maximaal 1000, nu tussen de 2000 en 3000.

Doe je elk kwartaal BTW-aangifte?

Ja, eerste jaar viel ik nog onder de kleine ondernemersregeling maar dit jaar helaas niet.

Spaar je voor je pensioen?

Nee, dat zou ik wel moeten en daar ben ik wel een structuur voor aan het opzetten.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Nee, maar daar heb ik laatst wel onderzoek naar gedaan. Ik overweeg iets te gaan doen met het broodfonds.

Aandacht voor je bedrijf

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Reclame maken gaat eigenlijk allemaal via social media, in de vorm van het delen van blogs. Dat is gelukkig allemaal gratis. Wel betaal ik voor de promotie van mijn Facebook-pagina om die rustig aan te laten groeien.

Hoe vind ik je op Facebook?

Lezers kunnen mij vinden op facebook.com/mamaliefde.

Hoe gaat de verkoop?

MamaliefdeHoeveel klanten heb je? (tot nu toe gehad in 2016)

Op dit moment heb ik 51 facturen verstuurd en moet ik er nog 10 versturen / aan beginnen.

Wat voor soort klanten heb je?

Bedrijven; variërend van multinationals tot kleine webshops.

Hoe vind je nieuwe klanten?

Ze vinden mij 😉 Deels via bloggersnetwerken / bureaus. Bij klanten die een advertorial inkopen merk ik dat dat voornamelijk via een bureau gaat of dat ze me via Google vinden.

Komen jouw klanten meestal terug? Hoe zorg je ervoor dat ze vaker terugkomen?

De een wel, de ander niet. Ik probeer gewoon zoveel mogelijk kwaliteit te leveren en hoop dat ze daardoor terug komen. Sommige bedrijven hebben gewoon als policy om maximaal een keer met een blog samen te werken dus daar doe je niets aan.

Heb je veel contacten met andere ondernemers?

Alleen met bloggende ondernemers, dat is heel handig via een Facebook-groep.

Toekomstplannen

Wil je op termijn uitbreiden?

Daar ben ik nog niet over uit; in principe wil ik echt een blog blijven en geen online magazine en vind dat je dan zoveel mogelijk zelf moet doen. Het nadeel is wel dat het heel veel werk is. Gelukkig heb ik al wel wat taken uitbesteed.

Wat is je toekomstdroom voor je bedrijf?

Ik hoop er iets meer structuur in te kunnen brengen voor mezelf; nu is het de ene week rennen en vliegen om iets af te hebben en de week daarna rust en vooral veel events.

Maak je je zorgen over de toekomst van je bedrijf?

Nee, op dit moment gaat het allemaal goed en groei ik iedere maand. Wel vraag ik me af of het bloggen in de toekomst nog wel blijft bestaan maar daarover gaat de volgende vraag. Zeker als je artikelen leest waarin staat dat de bubbel van social influencers gaat klappen. Omdat de concurrentie nu zo groot is. Maar ik denk wel dat het voorlopig blijft en het belangrijk is jezelf te onderscheiden en goed neer te zetten.

Hoe ziet jouw bedrijf er over 10 jaar uit?

Ik hoop dat de wereld van de social influencer dan bestaat, en dat ik die 10 jaar heb overleefd. Anders heb ik misschien wel nieuwe ontwikkelingen doorgemaakt en ben ik meegegaan met de tijd. Maar als ik dit over tien jaar nog kan doen; financieel rondkomen (en sparen) en tegelijkertijd genieten van al het leuks wat bij bloggen komt kijken, zodat het ook echt een hobby blijft en het niet erg is er zoveel tijd in te steken, ben ik gelukkig!

Meer weten?

Bedankt voor je leuke antwoorden Linda! Wil je meer weten over haar bedrijf? Bezoek dan Linda’s site: Mamaliefde.nl

Volgende week is het woord aan Nienke Verbunt, van Dreaming Out Loud. Zij is net als ik een echte starter en vertelt over haar ideeën en overwegingen rondom de oprichting van haar bedrijf.

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.