Je eigen bedrijf beginnen? Lees deze boeken!

Boekentips

Twee weken geleden schreef ik al over de eerste belangrijke stappen om je bedrijf daadwerkelijk in business te krijgen en vorige week ging ik in op de vier bekende marketing-P’s.

Trial and error? Of toch liever leren van ervaring…

Veel van deze informatie baseer ik op boeken die ik hierover gelezen heb, en op informatie van andere ondernemers die me voor zijn gegaan. Dat is natuurlijk ook een van de redenen waarom ik mijn ZZP-Zaterdag-rubriek ben gestart.

Nu is dat direct de valkuil van al mijn informatie natuurlijk: ik ben nog niet volledig van start. Maar ik heb geloof wel heel sterk in leren van de ervaring van anderen. Je kunt ook alles zelf verzinnen en volgens trial-and-error van start gaan, maar waarom zou je, als iemand anders dat allang gedaan heeft? Daarom vandaag een lijst van mijn favoriete business boeken.

Mijn Nederlandse boekentips

De meeste boeken die ik luister, zijn Engels, omdat er simpelweg veel meer Engelstalige managementboeken als audiobook verschenen zijn. Toch zijn er ook flink wat inspirerende Nederlandse boeken die je als starter beslist gelezen moet hebben. In mijn bescheiden mening. 🙂 De onderstaande stapel heb ik allemaal doorgenomen, en vind ik in ieder geval zeer de moeite waard.

 • ben-tiggelaarDe hele serie van MBA in één dag – Ben Tiggelaar:
 • IJs verkopen aan eskimo’s – Pacelle van Goethem. Dit is echt een heel leuk en praktisch toepasbaar boek. Ik ga het nog een keer lezen (en bespreken) vlak voor ik met mogelijke klanten in gesprek ga. Altijd handig. 🙂
 • Alle boeken van Annemarie van Gaal. Die vind ik ook heel lekker leesbaar en toepasbaar. Ze heeft heel veel ervaring met ondernemen natuurlijk, maar weet er ook smakelijk over te schrijven. Ze combineert durf met praktisch denken en dat inspireert mij bijzonder. De beste twee:
  • Ambitie: concrete adviezen voor ondernemers.
  • Winst: cruciale keuzes voor ondernemers, zoals werk aan je bedrijf, niet in je bedrijf. Dus. Handig! 🙂
 • Netwerken werkt – Rob van Eeden & Els Nijssen: dit boek is eigenlijk geschreven voor mensen die op zoek zijn naar een baan. Toch bevat het ook hele goede tips voor ZZP’ers op zoek naar een opdracht, zoals ik.
 • Een eigen bedrijf starten voor dummies – Robert Jan Blom. Hier refereerde ik al eerder aan, en het is ook mijn boek van de maand. Zulke handige, praktische tips, en allemaal gericht op de Nederlandse markt. Het is zowel handig voor allerhande start-ups, zowel webwinkels als ZZP’ers die een dienst verlenen.
 • Succesvol als ZZP’er – Wouter ter Reehorst. De ondertitel van dit boek is: “Tools voor persoonlijke ontwikkeling, zakelijke groei en een solide financieel fundament.” Praktisch te gebruiken dus, en ook heel motiverend.
 • De boeken van Tijs van den Bomen:
  • Eigen baas – kort en krachtig: Een heel fijn boekje met praktische tips van een zeer ervaren ZZP’er. Hij geeft bijvoorbeeld ook antwoorden op vragen hoeveel je per uur moet vragen en hoe je je ideeën beschermt. Het leest ook lekker door, je hebt het zo uit, en bent dan een schat aan kennis rijker. De versie die ik gelezen heb, is uit 2010. Hij heeft ook een nieuwere, die waarschijnlijk nog handiger is:
  • Handboek eigen baas – dit is de herziene versie, uit 2016. Bol.com zegt in de samenvattig: “Hoe verder na de VAR? Van den Boomen weet raad!” Ook een aanrader dus, als je daarmee te maken hebt.

En mijn Engelstalige zakelijke boekentips

 • Start with Why – Simon Sinek. Dit is echt een fantastische inspiratiebron. Hier wijd ik waarschijnlijk nog wel een keer een eigen blog aan. Ik gebruik zijn tips ook vaak bij het schrijven van mijn blogs. En het is ook de reden achter stap 2 van mijn blog van dinsdag.
 • brian-tracyBusiness start up success made simple – Brian Tracy. Mijn grote voorbeeld. 🙂 Ok, dat klinkt een beetje eng, zo erg is het nou ook weer niet, maar ik heb wel heel veel van hem geleerd. Onder andere dat het slim is om boeken te lezen over dit soort onderwerpen. (Waardoor hij weer meer verkoopt. Slimme man dus.) 🙂
 • 48 hour start-up – Fraser Doherty. Uit dit boek heb ik vooral meegenomen dat je er ook niet te moeilijk over moet doen. Natuurlijk had hij na 48 uur nog geen goedlopend bedrijf, maar hij had wel alles uitgewerkt en in gang gezet. En de eerste producten verkocht. Echt een enorme aanrader voor mensen die heel erg twijfelen of ze wel van start moeten gaan.
 • Click Millionaires – Scott Fox. Ook al zo’n fijn boek over iemand die vindt dat je er gewoon voor moet gaan. Zijn boek verdient zijn eigen post, dus die komt nog wel een keer.
 • The Storytellers secret – Carmine Gallo. Over het verhaal achter een bedrijf en waarom dat zo belangrijk is. Hier kom ik ook nog wel eens op terug. Ik vond het in ieder geval een bijzonder entertainend boek.
 • How to start a business without any money – Rachel Bridge. Dat zonder geld, meent ze niet helemaal, merkte ik al lezend. Maar ze heeft wel hele goede ideeën over wat je moet doen om te kunnen starten. En haar bedrijfje loopt nog steeds, dus het is in ieder geval leuke inspiratie.
 • The big thing – Phyllis Korkki. Hier wijdde ik al eerder een blog aan. Leuk om eens te lezen, als je grootse plannen hebt, en die maar niet van de grond krijgt.

Een hele lijst dus! Daar kunnen we nog wel even mee vooruit hè!

Welke zakelijke boekentips missen er in deze lijst volgens jou? Wat zou ik zeker nog moeten lezen of luisteren? Ik ben heel benieuwd naar jullie suggesties! Hier kun je meer lezen over . 

PS: dit zijn trouwens affiliate links, voor het geval iemand dat gemist had. Ik krijg een kleine vergoeding als je iets bij Bol.com bestelt nadat je op een van deze links hebt geklikt.
*Disclaimer: Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com 
eigenbedrijf1
eigenbedrijf2

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: