ZZP’er Zaterdag met Erik Jansen en Jolijt Voerman

Elke zaterdag plaats ik een interview met een ZZP’er. Dit zijn interviews met uiteenlopende mensen die één ding gemeen hebben: ze werken voor zichzelf. Soms volledig en soms naast een baan in loondienst. Soms zijn ze net begonnen, soms zijn ze al langer bezig. In alle gevallen geven ze ons een inkijkje in hun eigen bedrijf. Waarom zijn ze voor zichzelf begonnen? Wat doen ze precies? Hoe werven ze klanten? Hoe regelen ze hun zaken? In totaal heb ik 40 vragen gesteld, en iedereen kiest zelf welke hij of zij beantwoordt. Het doel hiervan: anderen inspireren om voor zichzelf te beginnen (of juist niet!).

Vandaag lees je hier een bijzondere versie van het interview: Lux, het bedrijf van vandaag is van twee mensen, Erik Jansen en Jolijt Voerman. Aan het woord is Erik.

Achtergrond

Hoe heet het bedrijf?

LUX: Licht op Onderwijs

LUX is Latijn voor het woord licht. Als je kijkt naar een lichtbron (lamp) zie je het witte licht. Wat we niet zien is dat wit licht bestaat het totale spectrum van kleuren.

Het gedrag van mensen is datgene wat direct waarneembaar is en wat er achter het gedrag schuil gaat is onzichtbaar. Terwijl dit nu juist de bron is hoe gedrag tot stand komt. De trainers van LUX hebben een holistische kijk op de mens, wat inhoudt dat zij de mens vanuit zijn totaliteit beschouwen en benaderen.

Wat voor bedrijf hebben jullie?

LUX: Licht op Onderwijs is een trainingsbureau van en voor ondernemende zelfstandige onderwijsprofessionals. Wij bieden trainingen aan voor alle onderwijsprofessionals binnen het basis- en voortgezet onderwijs, middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. De thema’s waarbinnen wij momenteel werken zijn: Omgaan met interessant gedrag, Talentontwikkeling, de ouder-schoolrelatie en Programmeren in de klas. Daarnaast hebben wij ruime expertise op het gebied van het creëren van professionele leergemeenschappen binnen schoolbesturen, middels het opzetten van leernetwerken voor en door onderwijsprofessionals.

Waarom zijn jullie voor jezelf begonnen?

We hebben als missie de kwaliteit van onderwijs binnen Nederland mee helpen te verbeteren. We zijn ooit het onderwijs in gegaan omdat we aan de basis wilden staan van de leerontwikkeling van kinderen. De afgelopen jaren is onze ambitie uitgegroeid om ook aan de basis te willen staan van de leerontwikkeling van leraren, om zo een nog groter bereik te hebben met betrekking tot onze missie.

Opstarten

In welke fase bevind je bedrijf zich?

Het eigen bedrijf is al in business.

Sinds wanneer bestaat het bedrijf?

November 2015.

Hoe hebben jullie je voorbereid op het starten van het bedrijf?

In eerste instantie zijn we gaan dromen. Wat willen wij? Hoe zien we ons als onderscheidend in een markt die redelijk vol is en waar zien we onszelf over pakweg een jaar of vijf? We hebben onze ideeën in eerste instantie in een ondernemersplan uitgewerkt, om het vervolgens steeds scherper te krijgen. In het ondernemersplan hebben we ons vooral beziggehouden met het waarom van LUX te omschrijven. Toen het waarom duidelijk was, zijn we ons gaan richten op ons aanbod en hoe we dit aanbod zo krachtig mogelijk konden neerzetten. Mede hierom zijn wij diverse samenwerkingen aangegaan met (zelfstandig) ondernemende onderwijsprofessionals die zich aansloten bij LUX en waarmee wij samen trainingen (zijn gaan) ontwikkelen. We zijn er achter gekomen dat het belangrijk is om een duidelijke focus te hebben op je aanbod. De valkuil is te breed te willen inzetten.

Hebben jullie je ingeschreven bij de KvK?

Ja, in eerste instantie zijn wij als twee zelfstandige samen gaan werken binnen LUX: Licht op Onderwijs. Na een zoektocht naar een voor ons passende vorm zijn wij sinds oktober 2016 als V.O.F. ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Hebben jullie ook nog een andere baan naast het bedrijf?

Jolijt is nog twee dagen per week werkzaam als leerkracht groep 8 en ik ben nog twee dagen per week werkzaam op de afdeling Onderwijs, Kwaliteit en Innovatie binnen een groot Haags scholenbestuur.

Hoeveel uur per week werken jullie aan het bedrijf?

Zowel Jolijt als ik werken zo’n 30 uur per week binnen LUX.

Financiën in kaart

Heb je een bedrijfsbankrekening?

Ja, we hebben een gezamenlijke rekening bij de ABN AMRO en individueel een bedrijfsrekening bij KNAB.

Hoe regel je je financiën? Heb je een boekhouder of accountant?

Dat laten we een boekhouder doen.

Maak je gebruik van boekhoudsoftware? Zo ja, welke?

We maken gebruik van Moneybird.

Is jouw bedrijf afhankelijk van de seizoenen?

Nee, wel van de schoolvakanties.

Spaar je voor je pensioen? Hoe doe je dat?

Ja, we sparen voor ons pensioen door geld apart te zetten.

Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Ja, die loopt via onze werkgevers.

Logo Lux - licht op onderwijsAandacht voor je bedrijf

Hoe maak je reclame voor je bedrijf?

Twitter, Facebook, mond tot mond, Instagram, nieuwsbrieven en door het uitdelen van pennen en visitekaartjes.

Hebben jullie een website?

Ja: lichtoponderwijs.com

En een blog?

Die is in de maak.

Maak je gebruik van Facebook om klanten te werven?

Ja, we zijn te vinden onder de naam Lux: Licht op Onderwijs

Heb je een zakelijk Twitter-account? Zo ja, welke?

@luxcoaching

Hoe gaat de verkoop?

Wat voor soort klanten heb je?

Schoolbesturen en individuele scholen. Daarnaast werken wij ook voor Onderwijs detacheringsbedrijven.

Hoe vind je nieuwe klanten?

Vooral door mond op mond reclame komen nieuwe klanten bij ons uit. Daarnaast beschikken wij over een groot netwerk.

Ja. Door het leveren van kwaliteit.

Wat wil je nog meer over je bedrijf vertellen?

Wij onderscheiden ons van de vele trainingsbureaus die onderwijsland kent, omdat wij zelf met de voeten in de klei staan. We horen vaak terug dat onze opdrachtgevers het prettig vinden dat we zowel de taal van leraar als van het management kunnen spreken. Omdat we nauw samenwerken met gevestigde ondernemende onderwijsprofessionals zijn we in staat om de meeste problemen en ontwikkelvragen waarmee scholen te maken hebben te adresseren.

Meer weten?

Bedankt voor je leuke antwoorden Erik!

Wil je meer weten over Erik en Jolijt en hun bedrijf? Bezoek dan hun site: Licht op onderwijs.

Volgende week opnieuw een bijzondere versie van de serie, dan interview ik een echte prinses!

Ook mee doen met deze serie? Laat het me weten in de comments!

 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.