tips om warm te blijven

Heb jij het ook zo koud? 10 tips om op te warmen!

Gisteren ging de voetbalwedstrijd van mijn zoontje niet door. Te koud. Als het veld bevroren is, mogen ze er niet op spelen. De vlag ging uit, en wij kropen weer lekker onder de wol. Helaas had onze puppy deze memo gemist. Dus stond ik alsnog om kwart over 7 (semi)aangekleed en wel buiten de deur. En oooooh mijn hemel, wat was het koud! Echt te koud. Ik zou vandaag schrijven over bankzaken. Maar opwarmen was een hogere prioriteit. Daarom hierbij mijn 10 tips om op te warmen. Véél beter!

Tip 1: Zoek gezelschap

Dat je het warm krijgt als er veel mensen bij elkaar zijn, vind ik logisch. Maar, zo blijkt uit Canadees onderzoek (uit 2009),  dat mensen die  omgeven worden door familie en vrienden en zich gelukkig voelen, het ook vaak warmer hebben. In het onderzoek deelden ze een groep mensen in tweeën. Ze vroegen de ene groep om zich voor te stellen dat ze zich buiten gesloten voelden. En de andere groep moest zich voorstellen dat ze met vrienden waren. Daarna werd gevraagd naar de temperatuur van de kamer. De eenzame groep bleek het kouder te hebben dan de andere groep.

Dus… heb je het koud, bel een vriend! Of misschien hoef je er zelfs alleen maar aan te denken. Ik zal het morgenochtend in de kou weer eens proberen…

En ach, als het niet werkt, dan weten we uit ervaring natuurlijk sowieso dat het helpt om met mensen bij elkaar te komen als je het koud hebt. Als hun lichaamstemperatuur de ruimte al niet opwarmt, zal de gezelligheid je in ieder geval afleiden van de kou.

Gelukkige landen

Toen ik hierop verder googelde, las ik dat uit (ander) onderzoek blijkt dat Canada op de vijfde plaats staat in de lijst waarin landen gerangschikt worden op basis van het gelukkigheidsgevoel van de inwoners (2012-2014). De krantenkop erbij spreekt voor zich:  Canada among the 10 happiest countries in the world: Apparently warm weather isn’t the key to bliss. Nederland staat in dat lijstje trouwens op plekje 7, dus dat klopt dan wel. Maar goed, we dwalen af.

Tip 2: Eet gemberkoekjes

Volgens de Huffington post (die ook aandacht aan bovenstaand onderzoek besteedde) is het niet verstandig om alcohol te drinken als je het koud hebt. Dat zal ook wel, alhoewel… ik word altijd heerlijk warm van Glühwein. Alleen al daarom houd ik van de winter.

Gelukkig zijn er ook dingen die je juist wel kunt eten. Uit onderzoek met ratten is volgens dezelfde site namelijk aangetoond dat gember verwarmend werkt. Zelfs in koekjes. Een beter excuus om koekjes te eten is er niet toch?

Ook bij dit onderzoek snap ik niet helemaal hoe het werkt: ze voeren ratten stukjes gember, die warmen blijkbaar op, en dan mag je concluderen dat koekjes met gember verwarmend werken voor mensen? Ik gooi deze in de categorie: “vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan!”

Tip 3: Drink gemberthee!

Op veel sites staat dat warme dranken als thee ook verwarmend werken. Nou, dan lijkt me een combinatie met de vorige tip helemaal een goed plan: flink stuk gember, kokend water erop, beetje honing erdoor en klaar! Ik krijg er spontaan zin in. In die koekjes ook overigens, maar dat is een ander probleem.

Of juist niet?

De Huffington Post schrijft in hetzelfde artikel dat het juist wordt afgeraden om warme dranken te drinken als je het koud hebt. Blijkbaar schrikt je tong zo erg van de warmte, dat je juist gaat zweten (en dus afkoelen) als je het drinkt. Koud drinken zorgt er volgens diezelfde bron juist voor dat je bloed sneller gaat stromen, en dus ook dat je het warmer krijgt. Leuk hè, internet en die overflow aan informatie…

Toch wel!

Ik vertrouw echter graag op mijn eigen ervaringen op dit gebied. En ik weet dat ik het altijd warmer krijg van warme chocolademelk dan van koud water. Dus op basis van mijn zeer subjectieve onderzoek  adviseer ik om lekker toch warme dranken te drinken. Al was het alleen al omdat je dan je handen aan de mok kunt warmen. [Loopt naar de keuken voor nieuwe thee].

Tip 4: Ga in bad

Altijd als ik het echt heel koud heb, ga ik in bad. Er is weinig dat zo lekker op warmt, als een bad met net te heet water. Waarschijnlijk helpt heet douchen ook wel, maar dat doe ik eigenlijk nooit. Tenminste, douchen wel :-), en zelfs wel eens heet, maar nooit met als enige doel om op te warmen.

Het enige nadeel hiervan vind ik dat je er op een gegeven moment weer uit moet…

Tip 5: Stop de tocht!

In onze voordeur zit zo’n leuk ouderwets raampje dat vroeger open kon. Dan hoefde je niet de voordeur open te gooien als er iemand voor de deur stond. In verband met de veiligheid is het jaren geleden al dichtgeschroefd. Wij moeten dus altijd alsnog die hele deur openzetten als er iemand voor de deur staat (wat het ook weer niet per se veiliger maakt, denk ik zo, maar wel minder inbraakgevoelig). Helaas zitten er toch nog flink wat kieren rondom het luikje, waar nu heel veel kou doorheen komt. Als de tussendeur tussen de gang en de voordeur open staat, voelen we dat altijd direct. KOUD! Dit staat dan ook al jaren op onze to-do-list. Misschien morgen toch maar eens fixen dus…

Veel mensen hebben ook zo’n mooie tochtstopper voor de deur liggen. Dat helpt vaak ook enorm. Op Pinterest kwam ik diverse voorbeelden tegen van zelfgemaakte tochtstoppers, van zo’n zwem-noodle in een zakje. Handig idee! Dat kan iedereen in elkaar zetten.

Tip 6: Doe yoga

Toen ik toch op Pinterest zat, kwam ik nog een mooie tip tegen om de kou tegen te gaan. Yoga! Ok, de pin in kwestie ging over kinderyoga, maar voor volwassenen zal het toch ook wel werken?

Komende woensdag ga ik een yoga-les volgen bij Esther, in het kader van mijn happiness-project. En dan is het weer zo koud! Ben heel benieuwd of ik er verwarmd van terug kom.

Tip 7: Blijf hoog

Onze vloer is niet geïsoleerd. Om ons onbekende redenen hebben de vorige bewoners namelijk de kruipruimte volgestort met zand… En zand, dat isoleert dus niet zo lekker. Het is echter ook niet erg makkelijk (lees te kostbaar om) te verwijderen, dus leven we met een koude vloer.

Zeker toen de kinderen nog heel klein waren, en vaak op de grond speelden, was dat heel vervelend. Wat we toen vaak deden, was een verdieping hoger gaan zitten. Warmte stijgt per slot van rekening. Dan konden ze gewoon lekker op de grond spelen, zonder volledig te verkleumen.

In ons huis staat tegenwoordig nog altijd alleen maar de verwarming beneden aan. Omdat het dak wel goed geïsoleerd is, blijft de warme lucht daar goed hangen. In de slaapkamers is het dus meestal heerlijk warm.

Wow, een warmte- en kostenbesparende tip ineen! Het moet niet gekker worden 🙂

Tip 8: Verander de temperatuur niet te vaak

Als we dan toch bezig zijn met de temperatuur in het huis: het schijnt beter te zijn om de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. Op Mens en gezondheid lees ik het volgende:

 

Het klinkt aanlokkelijk, de verwarming net een graadje hoger zetten als u het koud krijgt. Dit is alleen niet zo verstandig voor uw lichaamswarmte. Het blijkt dat u beter om kan gaan met kou als u de temperatuur in huis gelijkmatig houdt, dus de thermostaat op een vaste temperatuur zetten voor overdag en voor in de nacht. Hierdoor went uw lichaam aan die temperatuur en zult u daar makkelijker mee om kunnen gaan. Het is onverstandig om het ene uur de verwarming hoger te zetten, om hem daarna weer lager te zetten. Dat zorgt ervoor dat uw gevoelstemperatuur ook gaat schommelen.

Weer wat geleerd!

Tip 9: maak handwarmers

Als je net als ik, dan toch naar buiten moet, omdat je een voetballende zoon danwel een piepende puppy hebt… Dan kun je je handen verwarmen aan zelfgemaakte handwarmers.

Ooit kocht ik in Amerika een stapeltje hele handige verwarmende zakjes. Die moest je dubbelvouwen, waardoor er iets aan de binnenkant brak. De chemische reactie die daarop volgde, bleef uren heerlijk warm. Heel handig dus! In Nederland verkopen ze die zakjes ook wel, bij een kampeerwinkel of zo. Maar ze zijn behoorlijk duur, en waarschijnlijk ook niet heel milieuvriendelijk.

Een betere tip is daarom om zelf zakjes te maken met droge rijst. Ook daar is Pinterest weer een fantastische bron voor! (Deze zijn nog leuker!) Die zakjes stop je even in de magnetron, en blijven dan ook heerlijk warm. Waarschijnlijk niet zo lang als de chemische voorbeelden, maar ze helpen wel. En zien er in ieder geval een stuk leuker uit!

Tip 10: maak wollen zooltjes voor in je schoenen

Als ik iets geleerd heb de laatste jaren als voetbalmoeder, is dat de ouders het al koud hebben als de kinderen nog in korte mouwen spelen. Ja, natuurlijk, we zouden ook kunnen gaan bewegen en zo. Maar dat doen we dus niet. We staan daar altijd allemaal gewoon te staan. Met onze handen in de zakken. Te mopperen dat het zo koud is. En foto’s te maken van onze zoons. Ok, dat doe ik alleen zo vaak geloof ik. Maar toch.

Al in het eerste jaar kwamen er allerhande tips van de wat meer ervaren ouders over welke schoenen je het beste aan kon trekken. En waar je de beste geïsoleerde laarzen kon kopen. Nu in jaar 3 heb ik eindelijk de oplossing! Warme snowboots met extra wollen zooltjes erin! Al vanaf oktober gewoon lekker aantrekken. Ziet er niet uit, maar je moet er wat voor over hebben om stil te kunnen staan langs de lijn per slot van rekening.

Die zooltjes heb ik trouwens bij de goedkoopste spulletjeswinkel gekocht, je kent hem wel. Maar die kun je natuurlijk ook prima zelf maken. Lang leve Pinterest. 🙂 (even doorscrollen naar tip 12)

En, zo heb ik vanmorgen weer gemerkt, ze werken ook prima als je om kwart over 7 je hond uit moet laten.

Meer tips om op te warmen nodig?

Leef je uit via Pinterest! In het noorden van de Verenigde Staten en in Canada is het vaak veel langer koud en ook veel kouder dan hier. Er zijn dus echt duizenden tips te vinden.

Via Google kwam ik ook nog tientallen Nederlandse tips tegen om warm te blijven. In 2012 heeft HP de Tijd ook een keer een lijstje gemaakt, met 10 opvallende tips tegen de kou. Hierbij de link ter lering en vermaak (vooral die eerste, hahaha!).

Wat is jouw gouden tip om warm te blijven?

Tips om op te warmen

Bonustip van mijn dochter: houd je gezicht naar de zon

This Article Has 10 Comments
 1. Lonneke schreef:

  Zo’n handwarmer met die chemische reactie heb ik een keer op de kop getikt bij de W.ibra dus er zijn wel goedkope versies 🙂

 2. Gerlinde schreef:

  Warm aankleden helpt ook goed 😉 Ik las eens dat je via je nek bijvoorbeeld veel warmte verliest omdat je aderen dicht aan de oppervlakte liggen. Sjaaltje om dus. En zachte wollen sokken, een longsleeve van zachte merinowol en pantoffels. Jezelf afharden helpt ook goed. Het is buiten rond de 0 graden en de kachel is al sinds gisteren half 8 uit. We hebben het niet koud.

  • Sjaaltje vind ik een hele goeie, daar denk ik niet zo snel aan. Pantoffels wel, die hebben we altijd aan. Tenminste, de grote mensen in ons huis. De kinderen hebben het binnen nooit koud. (Behalve als excuus als er geslapen moet worden…). Typisch is dat toch.

 3. Hans schreef:

  Mijn tip: kom in beweging.. Ik kom net thuis van een wandeltocht van 20 kilometer in Rijen. Toen ik rond half elf vertrok vroor het nog 3 graden en om half drie terug kwam was het drie graden boven nul. Het was heerlijk wandelweer. Geen wind en lekker in het zonnetje gelopen. Absoluut niet koud dus. Nu als beloning een heerlijke trappistenbier

  • Oh lekker, zo’n beloning na afloop. 🙂 Het is wel waar inderdaad, bewegen helpt enorm! Sowieso helpt het om veel buiten te zijn (als je goed gekleed bent). Daar word je een stuk fitter van en dan heb je ook minder last van de kou.

 4. Lot schreef:

  En zorg dat onder broek geen onbedekte huid zit dus beenwarmers boven sokken of panty onder broek.

  Ik heb ook polswarmers (mofjes) van fleecestof gemaakt.

 5. Luna schreef:

  Oh ja ik heb het ook altijd koud. Als je ergens zit en dan moet je ergens anders heen is het koud maar heemaal in mijn huis/eenkamer appartement. Je wilt goed luchten, maar daarvoor moeten de ramen open en dan is het echt niet warm. Ook doet de kachel het niet fantastisch (lees; gaat niet aan als die aan moet ivm kou en wordt midden in de nacht loeiheet). Ik heb dus altijd een badjas bij de hand en draag verder laagjes kleding over elkaar. Een standaard hemd, daarover een hempje of t-shirt en daarover een trui dik. Of een dun truitje met een dik vest. En altijd een sjaaltje om, dan blijf je ook lekker warm! Wel erg wennen als het dan weer mooi weer is, dan is je nek zo koud 😉

  • Dat is vervelend, zo’n kachel! Bij ons werkt de verwarming wel goed op zich, maar is bijna niet op te warmen tegen een ijskoude vloer. Wij dragen altijd sloffen en inderdaad dikke truien en vesten in huis. Sjaaltje vind ik ook een aanrader, daar denk ik eigenlijk nooit aan.

Geef een reactie