Een kruimeltje is ook brood; of 11 tips over wat te doen met oud brood.

gesneden donkerbruin brood op houten plank
Dit is een gastblog van Eline.

In ons huishouden gaan er ongeveer twee volkoren broden doorheen in drie dagen. Soms eten we wel eens een brood per dag. Maar toch hebben we ook te maken met oud brood. Kapjes die blijven liggen, een paar sneetjes die achterin de broodtrommel liggen omdat er alvast een vers brood is gepakt, of ik heb weer eens zelf iets staan bakken.

Weggooien is zonde! Niet alleen vanwege de geldverspilling, maar ook omdat je oud brood voor zoveel lekkers kan gebruiken.

5 snelle, simpele ideeën

Als ik een paar sneetjes oud brood vind, doe ik er meestal iets simpels mee.

 1. Mijn directe oplossing is dat ik het oud brood rooster. Voor mijn kinderen is dit een traktatie! Ikzelf vind geroosterd oud brood lekkerder dan vers brood geroosterd, oud brood wordt een stuk knapperiger.
 2. Ik maak er een tosti van, wat wederom een feestje is voor de kinderen. En hierbij vind ik ook dat het veel knapperiger word van oud brood dan bij vers brood. Een tosti hoeft niet alleen uit ham en kaas te bestaan. Zelf ben ik dol op eentje met appel en kaas (en ketchup). Mijn man eet ze liever met cervelaat en kaas.
 3. Neem een ei en wat melk en bak er wentelteefjes van! Het ei los kloppen, melk toevoegen en kaneel en het brood er kort (!) in laten weken. Eventueel als het te nat is geworden een beetje uitknijpen. Dan in boter in de pan bakken op een redelijk laag vuur. Wederom heb ik dan hele blije kinderen.
 4. Snij het in blokjes en bak er met veel olie (en eventueel verse knoflook) croutons van. Na het bakken op smaak brengen met kruiden. Heerlijk bij soep en salade en is na afkoelen zeker een week lucht dicht te bewaren.
 5. Van plakjes stokbrood van het feestje van gisteravond maak je voor vanavond een heerlijke bruschetta. Plakjes brood roosteren op een bakplaat in de oven, insmeren met een teentje knoflook en serveren met een salade van de overgebleven cherry tomaatjes, olijfolie en wat (verse) basilicum.

Op de lange baan

Maar niet altijd kan je er direct iets mee als je zo’n rest oud brood hebt gevonden. Je hebt op dat moment geen honger, of je hebt een overheerlijk zelfgebakken brood dat zeker ook niet oud mag worden. Zijn het enkele sneetjes, dan gooi ik ze in de vriezer in een oud-brood-zak. Ik maak daar één keer in de zoveel tijd paneermeel van, voor:

 1. Gehaktballen (hoe meer paneer en ei, hoe lekkerder lijkt het wel)
 2. Over ovenschotels (met een kind met koemelkallergie is dit de ideale topping, gecombineerd met wat klontjes puur plantenmargarine)
 3. Als paneerlaag bij een vis (gemengd met kruiden)

Meer dan een beetje

Maar soms gaat het niet om een paar sneetjes. Dan heb je een halve of zelfs een hele zak brood die niet meer zo lekker is. Of je krijgt overgebleven brood van een buurvrouw. Dat vraagt om andere oplossingen en uitgebreidere recepten!

 1. Maak zoals Adrianne een broodpudding. Ik heb die ook wel eens gemaakt van een panettone die ik cadeau kreeg. We hadden al kerststol in huis en niemand eet de italiaanse versie graag hier in huis, maar als broodpudding verdween het super snel!

Geen zin in iets zoets?

 1. Gebruik sneetjes brood als korst voor een hartige taart, zoals dit recept dat bij Kassa verscheen.
 2. Mijn favoriete pizza vroeger was brood-pizza, waarschijnlijk omdat dit vaker op tafel kwam dan de echte pizza van de pizzaria. Gebruik sneetjes brood als de bodem en beleg het zelf. Een budgetrecept ter inspiratie hiervoor volgt onderaan deze blog.

En als je dit allemaal echt niet ziet zitten en je hebt een hoop brood over, doneer het dan aan de dichtstbijzijnde kinderboerderij. Die moeten vaak van een klein budget rondkomen en hun dieren zullen er blij mee zijn. Misschien niet budget voor jou, maar wel een beter doel dan de prullenbak!

Recept budget broodpizza

Zoals ik al hierboven vermeldde was dit een favoriet uit mijn jeugd. Nu ik zelf moeder ben begrijp ik waarom mijn moeder hiervoor koos. Het is een snel recept, goedkoop, niet zo vet of zout als diepvriespizza, de ingrediënten heb je altijd op voorraad en iedereen lust het.

Vaak liet mijn moeder mij meehelpen en vanaf een jaar of 7 maakte ik dit praktisch zelf, mijn moeder schoof het enkel in de oven. Mijn kinderen van 2 en 5 laat ik nu ook helpen, ik kan niet wachten tot zij dit ‘zelfstandig’ voor mij gaan maken!

Benodigdheden

 • Oud brood (ongeveer 3 a 4 sneetjes per persoon)
 • Tomatenpuree
 • Ui
 • Knoflook
 • Italiaanse kruiden
 • Geraspte kaas (voor koemelk-allergie zoontje sla ik er een paar over)
 • Beleg, zoals: plakjes ham en een blikje ananas, blikje tonijn en mozarella (goed in de vriezer te bewaren dus altijd op voorraad hier), paprika, cervelaat en champignons, of waar jouw favoriete pizza maar uit bestaat of wat je maar hebt liggen wat op moet.

Werkwijze

 1. Leg de sneetjes brood netjes op een bakplaat. Je kan de bakplaat nog insmeren met olie of er bakpapier onder leggen, maar gewoon zo direct op de plaat gaat ook goed.

(Goed te delegeren aan kleuters.)

 1. Maak in een keukenmachine of blender een saus door eerst de ui en knoflook te vermalen. Voeg daaraan de tomatenpuree, kruiden en wat peper toe. Ik voeg meestal geen zout toe omdat ik het allemaal al zout genoeg vind. Bij betere kwaliteit tomatenpuree kan je ook nog wat water of olijfolie toevoegen om het wat smeerbaarder te maken.

(Dit deed mijn moeder, of ze gaf mij een potje kant en klare saus, wat jij natuurlijk ook kan pakken.)

 1. Geef de kinderen een lepel en laat ze de saus over de sneetjes brood uitsmeren.

(Geweldige activiteit voor peuters, als je ze schortjes aantrekt en je de keuken toch nog moet poetsen.)

 1. Gooi er het beleg op dat jij lekker vind of hebt liggen (kontje courgette in dunne plakjes, halve ui in ringen, vleeswaren dat het net niet meer helemaal is). Maak het af met geraspte kaas.

(Wederom echt een taakje voor een kleuter, maar peuter kan ook best ‘meehelpen’.)

De bakplaat doe je ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven op 180-200 graden.

Eet smakelijk!

Wat doe jij met oud brood? Heb jij ook nog leuke recepten?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment:

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.