5 “bespaartips” die eigenlijk geen besparing zijn

Non-tips

Soms lees ik wel eens een bespaartip ergens, die eigenlijk helemaal geen bespaartip is. Bijvoorbeeld omdat het penny wise, pound foolish is: je  bespaart er wel iets kleins mee, maar op de lange termijn kost het je juist meer geld. Of gewoon omdat het idee erachter niet klopt. Hierbij mijn lijstje van favourite non-tips: oftewel bespaartips die helemaal geen besparing opleveren!

Non-tip 1: poets je tanden onder de douche

tandenpoetsen onder de doucheTandenpoetsen terwijl je doucht, heb ik al vaak als bespaartip gelezen: twee vliegen in één klap! Toch is het een heel slecht idee. Het is nog erger dan de kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen, omdat er uit een douche meestal meer water komt dan uit een gewone kraan. Als je de kraan dicht draait tijdens het tandenpoetsen, gebruik je hooguit een halve liter water. Als je de douche laat lopen, misschien wel 30 liter (warm!) water.

 

Non-tip 2: koop een nieuwe zuinige droger / wasmachine / auto

Vaak lees je dat nieuwe elektrische apparaten veel zuiniger zijn. En dat is natuurlijk ook zo: een droger die je nu nieuw aanschaft, verbruikt nog maar de fractie van de energie die een droger van 10 jaar oud verbruikt. En op termijn scheelt dat zeker geld. Na een jaar of 3 kun je dat eruit hebben, zo las ik op Sjaak’s blog, die dat heel mooi heeft uitgerekend. Maar… alleen als je nu geld hebt om een droger te kopen. Als je geld moet lenen om er eentje te kopen, dan zeker niet!

Het gekke is dat je dat bij een droger of wasmachine direct gelooft. Wie leent er nu geld om een nieuwe droger te kopen als je een werkende bezit? Dat gebeurt waarschijnlijk niet zo vaak. Toch is dit wel een tip die ik regelmatig hoor als het om een auto gaat. En dat terwijl dat nog een veel grotere uitgave is. Weet je hoeveel kilometer je moet rijden om die investering eruit te halen? Wil je echt besparen op je autokosten? Ga fietsen. 🙂

Non-tip 3: Verzeker je voor alle onheil!

Het lastige met verzekeringen is dat je nooit weet wanneer je ze nodig hebt. En dat de kans vrij groot is dat je precies de verkeerde hebt. Zo werd pas mijn fiets gestolen. Fietsverzekering? Nee, helaas. Gelukkig heb ik wel een hele fijne annuleringsverzekering. Handig, maar nog nooit gebruik van gemaakt (gelukkig!).  En nu wij voorlopig niet van plan zijn om op vakantie te gaan, is het helemaal onzin.

Verzeker je goed, niet té goed

Ik lees vaak dat je je goed moet verzekeren. Dat is ook zo, maar alleen voor zaken die je niet zelf kunt betalen. Zo maken wij gebruik van het maximale eigen risico. Ik ben namelijk niet vaak ziek. Als gevolg daarvan, was mijn ziektekostenverzekering afgelopen jaren nog geen € 70 per maand. Als ik die jaren nou een verzekering met het minimale eigen risico had afgesloten, was ik waarschijnlijk minimaal € 100 per maand kwijt geweest. Als ik dat verschil elke maand had gespaard (en guess what… dat heb ik ook gedaan), had ik nu het bedrag voor het eigen risico al dubbel en dwars gespaard kunnen hebben (en guess what… dat heb ik niet, want ik heb het gebruikt voor een extra aflossing op de hypotheek. Ach ja.) 🙂

De tandarts

En om nog maar een bekende te noemen, die vaak geadviseerd wordt: de tandartsverzekering. Wie van jullie heeft er eentje? Als je relatief goede tanden hebt, is het vaak niet nodig om een tandartsverzekering te hebben. Zelfs als je vaak problemen hebt, is het niet altijd voordelig. Deze verzekeringen vergoeden vaak maar 50% of 75% van de kosten. En ook niet alle kosten, en het verschilt ook per verzekering welke behandeling ze precies vergoeden. Zal je zien dat je kronen nodig hebt, en ze alleen bruggen vergoeden. Of omgekeerd (of zoiets, ik heb ze niet, maar je kunt je er vast wel iets bij voorstellen).

En je telefoon

En vergeet vooral je telefoonverzekering niet. Die krijg je vaak aangesmeerd als je een nieuwe telefoon koopt. Natuurlijk, het is handig, zo’n telefoonverzekering voor als je schermpje kapot valt. Als je geen inboedelverzekering hebt… Want in veel gevallen valt je telefoon daar gewoon onder. Check dat dus eerst, voor je een dure extra verzekering af sluit.

Tot slot nog die eerder genoemde reisverzekering. Ja, het is goedkoper om er eentje op jaarbasis te nemen dan alleen voor je vakantie. Maar… wist je dat je je verzekering na het eerste jaar op maandbasis op mag zeggen? Waarom zou je dat niet doen voor je reisverzekering als je het komende halfjaar toch niet weg gaat?

Non-tip 4: Verzeker je niet over!

euro-1517315_1280Ik lees ook regelmatig dat je je niet moet over-verzekeren. Een verzekering is om schade op te vangen die je niet zelf kunt betalen. Verzeker je dus ook alleen maar voor dingen die je niet zelf kunt betalen, als het probleem zich voordoet. Maar… de voorwaarden van verzekeringen zijn niet altijd even helder. Soms denk je dat je je goed verzekerd hebt, en dan blijkt toch dat als er een ongeluk gebeurt, dat helemaal niet zo was. Ik heb nu geen nieuwe fiets meer gekocht. Als ik dat nog een keer doe, sluit ik beslist een fietsverzekering af. Zo’n verzekering kost over het algemeen nog geen tientje per jaar. Pas na 7 jaar onterecht verzekeren, kost die verzekering meer dan een nieuwe fiets. Zonde dus om niet te hebben, realiseer ik me nu!

Zorg in ieder geval dat je de voorwaarden van je verzekering goed kent. Dan weet je wat je kunt declareren. (Doe dat dan ook, zie mijn blog over geen geld laten liggen.) En ook of je wel verzekerd bent voor hetgeen waarvan je dacht dat je er voor verzekerd was!

Non-tip 5: koop je boodschappen bij de […], dan kun je sparen voor een gratis boodschappenpakket!

Ergens boodschappen doen omdat je er kunt sparen voor iets dat gratis is, is nooit een goed idee. Toch lees ik deze tip bijna dagelijks op Facebook. Nu heeft Plus weer zo’n actie voor een pakket. EkoPlaza heeft er ook elk jaar minimaal een. Op zich ben ik fan van de EkoPlaza, vanwege de goede biologische producten. Maar daar betaal je goed voor.

Om zo’n gratis boodschappenpakket te kunnen verzamelen, moet je meestal voor honderden euro’s booschappen doen. Vaak krijg je die zegeltjes pas vanaf een bepaald bedrag, wat er weer toe leidt dat je vaak net iets meer koopt dan je van plan was (en veel meer dan je nodig hebt). Uiteindelijk betaal je dat gratis pakket dus helemaal zelf (surprise, surprise). Niet doen dus, hoe leuk het pakket ook lijkt!

Meer non-tips?

Zo zijn er nog veel meer tips die eigenlijk geen besparing opleveren. Lid worden van de loterij bijvoorbeeld. Of aanbiedingen groot inkopen (en dan een half jaar na de tht-datum bedorven uit je kast halen…). 

Wat vind jij de meest onzinnige bespaartip die je ooit gelezen hebt?

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: