November bespaarmaand: het eindresultaat!

€ 1000 sparen - begroting - sparen, afschrijven en voorzien

Vier weken geleden gaf ik het startschot voor een bijzonder ambitieus plan: in een maand € 1000 sparen. Vandaag maak ik bekend of het gelukt is: hebben we genoeg bespaard in deze bespaarmaand? En extra verdiend? Spannend… (En nu  niet vast naar beneden scrollen voor het eindresultaat, het gaat om de weg ernaar toe toch? Hahaha, scroll toch maar. En kom dan weer terug omhoog, want het is echt het lezen waard, beloofd!

Het plan: € 1000 sparen

Ter herinnering nog even onze aanpak. Het plan was om € 1000 extra te sparen door:

 • Te besparen
  • Minder uitgeven aan boodschappen: € 350 in plaats van € 500
  • Geen geld uitgeven aan buiten de deur eten: een  besparing van € 200
  • Minder geld uitgeven aan cadeaus: € 50 in plaats van € 100
  • Nieuwe maandbedragen bemiddelen bij bedrijven waar we een contract mee hebben: minimaal € 50 besparen
  • Abonnementen opzeggen: € 50 besparen
 • Extra inkomsten binnen te halen (voor een bedrag van € 500):
  • Betaalde content plaatsen op de blog
  • Adverteren op de blog
  • Spullen verkopen op Marktplaats
  • Anders…

Hoeveel hebben we bespaard?

Halverwege de maand zaten we wat besparingen betreft prima op schema. We hadden toen € 126 aan boodschappen uitgegeven (de helft van het normale bedrag) en ook flink wat bespaard door opzeggingen. Ook hadden we veel minder besteed aan uitstapjes en uit eten, en opzichte van ons normale bedrag. Hoe is dat afgelopen?

Onze besparingen op boodschappen

Bespaarmaand - boodschappenNormaal gesproken doen we eens per week boodschappen en geven dan gemiddeld € 125 uit. Voor deze maand had ik zoals gezegd een ambitieus streven: ongeveer € 70 per week, inclusief alles. Omdat ik heel goed begonnen was, met een maandmenu en mooie combinaties, was het relatief goed te doen. Ik was begonnen met een goed gevulde vriezer (van de boodschappen van begin november), en die is nu bijna weer leeg. (De lasagne is nog altijd niet op, voor wie het zich afvraagt. 🙂 )

Uiteindelijk staat de teller, na 28 dagen, op € 380. Dat is ten opzichte van de planning een overschrijding van € 30, maar als je het afzet tegen ons normale budget een besparing van € 120! Heel netjes dus.

Besparingen door opzeggingen

Halverwege de maand meldde ik al dat ik flink wat abonnementen had opgezegd en aangepast. Dat leverde toen in totaal al een besparing op van € 128. Ik dacht toen dat ik alles wel had gedaan, en verwachtte hier niet veel meer van. Toch heb ik op dit vlak nog iets te melden. Aangezien ik eind augustus al wist dat ik in november en december niet buiten de deur zou werken, heb ik toen de kinderopvang per 1 november al stopgezet. Dat was ik vergeten mee te nemen (niet die kinderen natuurlijk, die haal ik nu braaf elke dag uit school). Maar de besparing kan ik nu nog mooi meenemen. Netto gaat het om € 156.

In totaal kom ik met alle opzeggingen en aanpassingen op een eindbedrag van € 284. Ook niet mis!

Cadeaus

stockvault-gift125211Halverwege de maand hadden we al € 34 uitgegeven aan cadeaus. Daarna heb ik nog voor € 12 aan extra Sinterklaascadeaus gekocht. In totaal hebben we dus € 46 uitgegeven aan deze categorie. Normaal gesproken geven we gemiddeld € 100 uit aan cadeaus. Dat is een mooie besparing van € 52! Overigens bleek ik die Hello Kitty-beker waar ik halverwege de maand nog op rekende toch al een keer weg gegeven te hebben. Oeps. Gelukkig hadden we nog wel een setje armbandjes in de kast liggen. Daar was onze kleine dame ook zeer mee in haar nopjes.

Uit eten

Het plan was om de hele maand niet uit eten te gaan, maar zo kondigde ik halverwege de maand al aan: dat ging in week 1 al mis. De rest van de tijd ging het echter wel helemaal goed! Dat lag niet helemaal aan mij. Afgelopen maandag wilde ik met een vriendin even ergens koffie gaan drinken, omdat we, vanwege onderhoud aan de leidingen of iets dergelijks vaags, van Stedin de hele dag geen stroom door kregen. En dan is zo’n dag lang hoor! Gelukkig bleek het restaurant nog dicht en had de vriendin in kwestie wel stroom (die woonde net een straatje verder dan het stroomloze gebied), waardoor ze me voor deze niet geplande uitgave behoedde.

Uiteindelijk heeft dit een besparing van € 175 opgeleverd. Wow!

Andere besparingen

Elke maand heb ik een begroting, die uit flink wat verschillende potjes bestaat. Deze maand hebben we niet één van de betreffende potjes overschreden, dus dat is sowieso een heel mooi resultaat. Extra besparingen deze maand waren:

 • Hypotheek: € 32 (als gevolg van een aflossing eerder dit jaar is onze hypotheekrente gedaald.)
 • Openbaar vervoer € 10 (de OV-chipkaarten van de kinderen worden eens in de zoveel tijd automatisch opgeladen. Daar reserveer ik maandelijks € 10 voor. Deze maand zijn ze niet opgeladen, dus dat telt ook mooi mee.)
 • Benzine: we tanken gemiddeld voor € 70 in de maand. Deze maand hebben we voor € 55 getankt, dus dat is een besparing van € 15.
 • Overig € 70: ik reserveer ook maandelijks € 100 voor onvoorziene zaken. Deze maand hebben we een oppas gehad vanwege de ouderavond op school, en nog wat andere kleine uitgaven gedaan die nergens anders bij horen, voor een bedrag van € 30. De rest kunnen we dus extra sparen.

De totale post overige besparingen komt hiermee op € 157.

Alle besparingen opgeteld

Alles bij elkaar komen we dan tot het volgende:

 • Boodschappen: €120
 • Opzeggingen: € 284
 • Cadeaus: € 52
 • Uit eten: € 175
 • Anders: € 157

Totaal: € 788.

Dat is dik boven de gehoopte € 500!

Extra inkomsten

De extra inkomsten is een ander verhaal. Ik schreef halverwege de maand al dat ik nog niet heel veel betaalde posten binnen had gehaald, terwijl dat wel het plan was voor deze mooie bespaarmaand. Inmiddels is dat anders (*doet klein rondedansje op de bank*)! Ik heb een hele mooie afspraak gemaakt met een bedrijf waar ik heel graag over schrijf. Daarover later meer. De inkomsten die dat op gaat leveren, komen echter niet meer in november binnen. Ik reken ze nu dus ook niet mee, maar ben wel heel trots dat ik mijn inkomstendoel wel behaald heb!

Ondertussen heb ik wel nog twee andere aanbiedingen afgeslagen (onder van een bedrijf dat kerstspulletjes verkocht, die ik mocht promoten – past niet echt bij besparen he. Jammer, maar helaas.) En… dan was er nog het spontane aanbod van een bedrijf dat ik al op mijn lijstje met zeer gewenste samenwerkingspartners had staan. Helaas ketste dat af op rare eisen van het publicatiebureau… Het leven van een blogger gaat niet altijd over rozen zullen we maar zeggen.

Advertenties op de blog

Ook ben ik niet gestart met het vertonen van advertenties op mijn blog, behalve die van Bol.com. De inkomsten daarvan zijn € 16,95, zoals vorige keer al gemeld.

Verkopen op Marktplaats

Naast de regenponcho van begin deze maand heb ik op Marktplaats ook nog een paar kinderschoenen verkocht. In totaal is het eindresultaat van de verkoopacties op € 70 uitgekomen. Ik heb nog steeds flink wat spullen liggen die ik op Marktplaats kan zetten. Dat ga ik de komende week waarschijnlijk wel doen, voor de extra inkomsten van december.

Ander onverwachts inkomen

Na de mooie vondsten van begin deze maand heb ik niet nog meer geld gevonden. Dat is ook wel logisch natuurlijk, zo vaak gebeurt dat nou ook weer niet. In totaal blijft dit bedrag dus steken op € 84,47.

Alle extra inkomsten opgeteld

Alles bij elkaar is ook dit een mooi bedrag:

 • Inkomsten blog: € 16,95
 • Verkopen op Marktplaats: € 70
 • Ander inkomen: € 84,47

Totaal: € 171 (afgerond)

De uitslag aan het eind van de bespaarmaand

Besparingen: € 788

Inkomsten: € 171

Totaal: € 959

NET NIET DUS! Toch gaat hier de vlag uit! Wat een bedrag hè!

Hoge doelen leiden tot hoge resultaten

Als ik het doel op € 500 had gesteld (wat ik oorspronkelijk van plan was), geloof ik direct dat ik het gehaald had. Ik denk echter niet dat ik dan ook € 959 gehaald had. Als je de lat heel hoog legt (want € 1000 sparen, dat is best een hoge lat), bestaat de kans dat je hem niet haalt. Is dat erg? Nee, vind ik niet. Ik ben supertrots op ons eindresultaat.

De hoofdzaak van deze bespaarmaand was om mensen te inspireren om ook te gaan sparen en elkaar te helpen daarmee. En dat doel, dat heb ik dubbel en dwars gehaald! Ik ben op Facebook begonnen met een bespaargroep, waarin ik dagelijks een extra tip heb gedeeld (en nog zal delen tot en met donderdag). Wat begon als een klein groepje mensen, is inmiddels uitgegroeid tot een groep van ruim 350 leden! Naast mijn tips posten ook andere mensen regelmatig een berichtje. Vandaag meldde iemand dat zij na 20 jaar niet gewerkt te hebben, haar ideale baan had gevonden. En al eerder postte iemand dat het besparen haar vooralsnog niet lukte, door allerhande tegenslag. Daarop kwamen zoveel hartverwarmende reacties!

De maand is nu wel zo’n beetje voorbij, maar de Facebook-groep blijft zeker open. Ik blijf hier regelmatig bespaartips delen, en hoop dat de leden dat ook blijven doen. Want elkaar helpen en inspireren, daar gaat het uiteindelijk om!

Hoe is het afgelopen met jouw besparingen van deze maand? Heb je je doel gehaald? Hoeveel heb je deze maand gespaard? 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: