Alles wat je altijd al wilde weten over zelfgemaakt wasmiddel

anonieme wasmachine

Eén van Eline’s grootste besparingen met de meeste rendement qua tijd en geld is het zelf maken van wasmiddel. Op heel veel bespaarsites komt dit ook voorbij als tip. Maar mensen hebben altijd hun twijfels. Maakt het wel echt goed schoon? Loont het ook echt wel? Is het niet ontzettend veel werk? En de monteur of fabrikant zegt dat het slecht is voor de machine…

Op al deze vragen geeft Eline antwoord. Daarnaast krijg je uiteraard haar succesrecept voor zelfgemaakt wasmiddel!

De besparing

Volgens Nibud kost wasmiddel per wasbeurt gemiddeld 13 cent. Ik draai met mijn gezin 6 wassen in de week. Dan kom ik op een bedrag van 78 cent per week. Dat is €40,56 per jaar. Best de moeite waard dus!

Ik maak vier keer per jaar van een half blok sunlight zeep. Dat telt op tot twee hele stukken zeep per jaar. Die kosten samen 1,13 bij de AH. Ik voeg daar nog 2,5 eetlepel baking soda per keer aan toe. Dat komt neer op 10 eetlepels per jaar. Een eetlepel is 10 gram, dus ongeveer 100 gram per jaar. Een pak kost € 1,29 voor 450 gram bij de toko en dergelijke, dus dan zijn de jaarkosten 29 cent. De totale kosten van deze ingrediënten zijn per jaar voor mij dus € 1,42.

Vervolgens moet ik er ook nog vier keer 5 liter water voor verwarmen. Dus heel erg ruim en afgerond besteed ik maximaal €  2 per jaar aan wasmiddel.

In totaal kost mij dit vier keer een kwartier van mijn tijd (wachttijd uitgesloten). Dat betekent eigenlijk een uurloon van meer dan € 38 euro voor dat uur! (€ 40,56 min € 2). Zonder belasting of andere zaken die er nog af moeten, want die 38 euro houd ik dus gewoon in mijn zak.

spaardoelen geld sparen

Mijn wasmiddel

Ik maak al vijf jaar wasmiddel. Daar ben ik mee begonnen toen we een baby kregen en heel weinig geld hadden. Zelf kan ik heel slecht tegen allerlei soorten wasmiddel (en zeep en parfum en…). Van de goedkoopste varianten wasmiddel kreeg ik uitslag. Ook mijn baby was er niet blij mee. Het veel geadviseerde Neutral was geen optie vanwege de kosten. Speciale bollen voor in de wasmachine waren goed genoeg als student, maar een baby maakt toch wel zulke heftige vlekken dat we iets sterkers nodig hadden.

Een gevonden recept

Uiteindelijk vond ik hier het recept dat ik ging volgen. In de loop der jaren heb ik het uiteraard wel wat aangepast. Ten eerste is Sunlight zeep een stuk goedkoper dan Marseille zeep en in iedere supermarkt gewoon te koop. Wel zo praktisch, als je kleine kinderen hebt. Ook ben ik baking soda gaan gebruiken, omdat ik dat standaard in huis heb. En gewone soda niet. De kosten zijn zo laag voor dit recept dat ik geen zin heb om nog weer een speciaal product in huis te halen, het zou mij hoogstens 15 cent op jaarbasis schelen.

Baking soda of gewone soda? Kies maar

Als je zelf nooit baking soda gebruikt, kan je dus gewone soda gebruiken. Als je Sunlight niet lekker vindt ruiken, kun je Marseille zeep of een andere zeep gebruiken. En als je geen zin hebt in raspen en dit voornamelijk om de milieubesparing doet, kun je ook zeepvlokken kopen. Heb je geen kleine kinderen of heb je vooral kleding waar je erg zuinig op bent, zou ik adviseren om ook een variant te maken zonder soda. Die is iets zachter voor je kleding. Er staan letterlijk honderden varianten van dit wasmiddelrecept online en het fijne van recepten is dat je die naar eigen smaak kunt aanpassen.

Het recept van mijn zelfgemaakte wasmiddel

Zoals beloofd krijg je nu mijn huidige recept, waar ik heel tevreden over ben.

Ingedriënten

  • Half blok Sunlight zeep
  • 2,5 eetlepel (baking) soda
  • 5 liter water

Bereiding

Verhit 5 liter water in een pan op het vuur. Rasp ondertussen het halve blok Sunlight zeep. Je hebt precies de helft bereikt als je aan beide zijden op de ‘L’ zit (van Sunlight) :-). (Dat heb ik ooit opgemeten met een liniaal.)

Los de zeeprasp en soda op in bijna kokend water. Roer goed tot er echt geen vlokken meer te zien zijn. Eigenlijk zou je hierna nog regelmatig moeten roeren tijdens het afkoelen. Dat vergeet ik altijd. Daarom zet ik na 24 (of 48…) uur de staafmixer erop. Anders heb je namelijk één grote zeepklont.

Wasmiddelflessen vul ik met een trechter, die ik gemaakt heb van de bovenkant van een frisdrankfles, Dat past goed en loopt lekker snel door.

De gebruiksaanwijzing van mijn wasmiddel

Oudere flessen wasmiddel moet ik altijd even schudden voor gebruik. Net als bij een pak sinaasappelsap of yoghurt kan de inhoud zich weer licht gaan scheiden namelijk.

Op de flessen wasmiddel die ik heb staan,  wordt vaak 2 doppen wasmiddel aangeraden. Van mijn zelfgemaakte variant heb ik gemerkt dat een halve dop meer dan genoeg is. Ik heb een 7kg trommel en heftige vlekken met een peuter en een kleuter. Meer wasmiddel heb ik echt niet nodig.

Gewone wassen draai ik op 30 graden. Handdoeken, beddengoed, keukenspul en luiers was ik op 60 graden. Eén keer in de zoveel tijd draai ik een machine op 95 graden, zonder wasmiddel, met azijn, om alles goed schoon te spoelen. Ik neem daar meestal handdoeken of beddengoed voor. Een lege trommel draaien is zeer slecht voor de machine.

Azijn als wasverzachter

Naast zelfgemaakt wasmiddel wordt azijn vaak als wasverzachter aangeraden. Ik gebruik het zelf ook. Je hoeft geen zelfgemaakt wasmiddel te maken om azijn als wasverzachter te gebruiken. Azijn combineert zich namelijk ook perfect met gewoon wasmiddel.

Het laat geen geur achter. De machine spoelt namelijk nog een keer na de wasverzachter ronde. Mijn kleding ruikt eigenlijk gewoon naar niets. Of naar ‘lentebries’ als ik het buiten ophang. Maar dan zonder dat schattige beertje dat rond rent.

Azijn is perfect voor de wasmachine! Het ontkalkt en haalt zeepresten weg. Gebruik echter geen schoonmaakazijn, dat tast weer de rubbers aan van de machine. Gewone natuurazijn van 37 cent per liter is goed genoeg. Ik vul het hele wasverzachter vakje er tot de max mee. Behalve als de fles bijna op is, dan doe ik de helft. Dat gaat ook goed. Maar omdat het verder juist goed is voor de machine ben ik hiermee meestal royaal.

anonieme wasmachine

Trouble shooting

Er zijn ook veel negatieve verhalen die ronde doen over zelfgemaakt wasmiddel. Maar toch zijn er duizenden (zo niet meer) mensen erg enthousiast over. Ik vraag mij altijd af wie de verhalen in de lucht brengt over ‘slecht voor de machine’. Eerlijk gezegd vermoed ik de wasmiddelfabrikanten, maar misschien is dat ook weer erg achterdochtig.

Om deze verhalen de lucht uit te helpen zet ik hier een paar veelvoorkomende vragen of problemen op een rij.

1.      Slecht voor de machine

Door de kleine hoeveelheid zeep lijkt mij dit sterk. Ik gebruik veel minder dan een gewoon wasmiddel. Daarnaast zorg ik gewoon goed voor mijn machine. Ik gebruik azijn en ik laat het ding regelmatig heet draaien. Zelf gebruik ik dit wasmiddel nu ongeveer vijf jaar en nooit geen problemen gehad. En, ik ken meer mensen die dit al (tientallen) jaren doen zonder problemen.

2.      Grauwe was/vale was

Mensen die klagen over een grauwe waas over hun was gebruiken vermoed ik een recept zonder soda. Soda bleekt namelijk. Ook azijn is erg goed voor het kleurbehoud van je kleding. Heb je last van grauwe was, dan zou ik de hoeveelheid soda in je recept opschroeven. Heb je last van vale was, dan zou ik de hoeveelheid soda iets naar beneden aanpassen en eventueel wat meer azijn gebruiken.

3.      De was stinkt

Als het goed is, ruikt de was naar niets. Ik ben zelf nogal vergeetachtig en laat regelmatig een machine een dag (of langer) zitten. Dan draai ik op spoelen en kan het na een half uur ophangen zonder geur. Heb je wel last van stinkende was, dan heb je waarschijnlijk last van zeepresten in de machine. Je doseert teveel per was en de zeep blijft zitten. Bacteriën zijn dol op zeep aangezien het een vette basis heeft. Draai de machine op 95 graden met handdoeken/beddengoed en met azijn, maar zonder zeep. Halveer de dosering die je verder gebruikt voor normale wassen. Misschien zelfs nog met minder dan de helft.

Durf jij het nu ook aan om zelf wasmiddel te maken? Of deed je het al? Gebruik je ook dit recept? Of misschien wel een heel ander recept? En heb jij nog leuke tips voor mensen die er net aan beginnen?

*Disclaimer: Dit artikel bevat mogelijk affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: