anonieme wasmachine

Alles wat je altijd al wilde weten over zelfgemaakt wasmiddel

Eén van Eline’s grootste besparingen met de meeste rendement qua tijd en geld is het zelf maken van wasmiddel. Op heel veel bespaarsites komt dit ook voorbij als tip. Maar mensen hebben altijd hun twijfels. Maakt het wel echt goed schoon? Loont het ook echt wel? Is het niet ontzettend veel werk? En de monteur of fabrikant zegt dat het slecht is voor de machine…

Op al deze vragen geeft Eline antwoord. Daarnaast krijg je uiteraard haar succesrecept voor zelfgemaakt wasmiddel!

De besparing

Volgens Nibud kost wasmiddel per wasbeurt gemiddeld 13 cent. Ik draai met mijn gezin 6 wassen in de week. Dan kom ik op een bedrag van 78 cent per week. Dat is €40,56 per jaar. Best de moeite waard dus!

Ik maak vier keer per jaar van een half blok sunlight zeep. Dat telt op tot twee hele stukken zeep per jaar. Die kosten samen 1,13 bij de AH. Ik voeg daar nog 2,5 eetlepel baking soda per keer aan toe. Dat komt neer op 10 eetlepels per jaar. Een eetlepel is 10 gram, dus ongeveer 100 gram per jaar. Een pak kost € 1,29 voor 450 gram bij de toko en dergelijke, dus dan zijn de jaarkosten 29 cent. De totale kosten van deze ingrediënten zijn per jaar voor mij dus € 1,42.

Vervolgens moet ik er ook nog vier keer 5 liter water voor verwarmen. Dus heel erg ruim en afgerond besteed ik maximaal €  2 per jaar aan wasmiddel.

In totaal kost mij dit vier keer een kwartier van mijn tijd (wachttijd uitgesloten). Dat betekent eigenlijk een uurloon van meer dan € 38 euro voor dat uur! (€ 40,56 min € 2). Zonder belasting of andere zaken die er nog af moeten, want die 38 euro houd ik dus gewoon in mijn zak.

spaardoelen geld sparen

Mijn wasmiddel

Ik maak al vijf jaar wasmiddel. Daar ben ik mee begonnen toen we een baby kregen en heel weinig geld hadden. Zelf kan ik heel slecht tegen allerlei soorten wasmiddel (en zeep en parfum en…). Van de goedkoopste varianten wasmiddel kreeg ik uitslag. Ook mijn baby was er niet blij mee. Het veel geadviseerde Neutral was geen optie vanwege de kosten. Speciale bollen voor in de wasmachine waren goed genoeg als student, maar een baby maakt toch wel zulke heftige vlekken dat we iets sterkers nodig hadden.

Een gevonden recept

Uiteindelijk vond ik hier het recept dat ik ging volgen. In de loop der jaren heb ik het uiteraard wel wat aangepast. Ten eerste is Sunlight zeep een stuk goedkoper dan Marseille zeep en in iedere supermarkt gewoon te koop. Wel zo praktisch, als je kleine kinderen hebt. Ook ben ik baking soda gaan gebruiken, omdat ik dat standaard in huis heb. En gewone soda niet. De kosten zijn zo laag voor dit recept dat ik geen zin heb om nog weer een speciaal product in huis te halen, het zou mij hoogstens 15 cent op jaarbasis schelen.

Baking soda of gewone soda? Kies maar

Als je zelf nooit baking soda gebruikt, kan je dus gewone soda gebruiken. Als je Sunlight niet lekker vindt ruiken, kun je Marseille zeep of een andere zeep gebruiken. En als je geen zin hebt in raspen en dit voornamelijk om de milieubesparing doet, kun je ook zeepvlokken kopen. Heb je geen kleine kinderen of heb je vooral kleding waar je erg zuinig op bent, zou ik adviseren om ook een variant te maken zonder soda. Die is iets zachter voor je kleding. Er staan letterlijk honderden varianten van dit wasmiddelrecept online en het fijne van recepten is dat je die naar eigen smaak kunt aanpassen.

Het recept van mijn zelfgemaakte wasmiddel

Zoals beloofd krijg je nu mijn huidige recept, waar ik heel tevreden over ben.

Ingedriënten

 • Half blok Sunlight zeep
 • 2,5 eetlepel (baking) soda
 • 5 liter water

Bereiding

Verhit 5 liter water in een pan op het vuur. Rasp ondertussen het halve blok Sunlight zeep. Je hebt precies de helft bereikt als je aan beide zijden op de ‘L’ zit (van Sunlight) :-). (Dat heb ik ooit opgemeten met een liniaal.)

Los de zeeprasp en soda op in bijna kokend water. Roer goed tot er echt geen vlokken meer te zien zijn. Eigenlijk zou je hierna nog regelmatig moeten roeren tijdens het afkoelen. Dat vergeet ik altijd. Daarom zet ik na 24 (of 48…) uur de staafmixer erop. Anders heb je namelijk één grote zeepklont.

Wasmiddelflessen vul ik met een trechter, die ik gemaakt heb van de bovenkant van een frisdrankfles, Dat past goed en loopt lekker snel door.

De gebruiksaanwijzing van mijn wasmiddel

Oudere flessen wasmiddel moet ik altijd even schudden voor gebruik. Net als bij een pak sinaasappelsap of yoghurt kan de inhoud zich weer licht gaan scheiden namelijk.

Op de flessen wasmiddel die ik heb staan,  wordt vaak 2 doppen wasmiddel aangeraden. Van mijn zelfgemaakte variant heb ik gemerkt dat een halve dop meer dan genoeg is. Ik heb een 7kg trommel en heftige vlekken met een peuter en een kleuter. Meer wasmiddel heb ik echt niet nodig.

Gewone wassen draai ik op 30 graden. Handdoeken, beddengoed, keukenspul en luiers was ik op 60 graden. Eén keer in de zoveel tijd draai ik een machine op 95 graden, zonder wasmiddel, met azijn, om alles goed schoon te spoelen. Ik neem daar meestal handdoeken of beddengoed voor. Een lege trommel draaien is zeer slecht voor de machine.

Azijn als wasverzachter

Naast zelfgemaakt wasmiddel wordt azijn vaak als wasverzachter aangeraden. Ik gebruik het zelf ook. Je hoeft geen zelfgemaakt wasmiddel te maken om azijn als wasverzachter te gebruiken. Azijn combineert zich namelijk ook perfect met gewoon wasmiddel.

Het laat geen geur achter. De machine spoelt namelijk nog een keer na de wasverzachter ronde. Mijn kleding ruikt eigenlijk gewoon naar niets. Of naar ‘lentebries’ als ik het buiten ophang. Maar dan zonder dat schattige beertje dat rond rent.

Azijn is perfect voor de wasmachine! Het ontkalkt en haalt zeepresten weg. Gebruik echter geen schoonmaakazijn, dat tast weer de rubbers aan van de machine. Gewone natuurazijn van 37 cent per liter is goed genoeg. Ik vul het hele wasverzachter vakje er tot de max mee. Behalve als de fles bijna op is, dan doe ik de helft. Dat gaat ook goed. Maar omdat het verder juist goed is voor de machine ben ik hiermee meestal royaal.

anonieme wasmachine

Trouble shooting

Er zijn ook veel negatieve verhalen die ronde doen over zelfgemaakt wasmiddel. Maar toch zijn er duizenden (zo niet meer) mensen erg enthousiast over. Ik vraag mij altijd af wie de verhalen in de lucht brengt over ‘slecht voor de machine’. Eerlijk gezegd vermoed ik de wasmiddelfabrikanten, maar misschien is dat ook weer erg achterdochtig.

Om deze verhalen de lucht uit te helpen zet ik hier een paar veelvoorkomende vragen of problemen op een rij.

1.      Slecht voor de machine

Door de kleine hoeveelheid zeep lijkt mij dit sterk. Ik gebruik veel minder dan een gewoon wasmiddel. Daarnaast zorg ik gewoon goed voor mijn machine. Ik gebruik azijn en ik laat het ding regelmatig heet draaien. Zelf gebruik ik dit wasmiddel nu ongeveer vijf jaar en nooit geen problemen gehad. En, ik ken meer mensen die dit al (tientallen) jaren doen zonder problemen.

2.      Grauwe was/vale was

Mensen die klagen over een grauwe waas over hun was gebruiken vermoed ik een recept zonder soda. Soda bleekt namelijk. Ook azijn is erg goed voor het kleurbehoud van je kleding. Heb je last van grauwe was, dan zou ik de hoeveelheid soda in je recept opschroeven. Heb je last van vale was, dan zou ik de hoeveelheid soda iets naar beneden aanpassen en eventueel wat meer azijn gebruiken.

3.      De was stinkt

Als het goed is, ruikt de was naar niets. Ik ben zelf nogal vergeetachtig en laat regelmatig een machine een dag (of langer) zitten. Dan draai ik op spoelen en kan het na een half uur ophangen zonder geur. Heb je wel last van stinkende was, dan heb je waarschijnlijk last van zeepresten in de machine. Je doseert teveel per was en de zeep blijft zitten. Bacteriën zijn dol op zeep aangezien het een vette basis heeft. Draai de machine op 95 graden met handdoeken/beddengoed en met azijn, maar zonder zeep. Halveer de dosering die je verder gebruikt voor normale wassen. Misschien zelfs nog met minder dan de helft.

Durf jij het nu ook aan om zelf wasmiddel te maken? Of deed je het al? Gebruik je ook dit recept? Of misschien wel een heel ander recept? En heb jij nog leuke tips voor mensen die er net aan beginnen?

 

This Article Has 32 Comments
 1. Mr FOB schreef:

  Leuke tip, eens overleggen of we dit gaan proberen!

 2. Gerlinde schreef:

  Ik wissel het af. Het is misschien wel een idee om qua milieu een zeep te kiezen waarin geen palmolie zit verwerkt zoals ook soorten marseillezeep. Maar ik kreeg van een vriendin onlangs een hele zak marseillezeepvlokken. Hiephoi, ik kan weer twee jaar vooruit.
  Altijd wassen op lage temperaturen met vloeibaar wasmiddel is idd niet goed voor je machine, schijnt ie vetluis van te krijgen. Hu!

 3. artisense schreef:

  Heel hartelijk dan voor je uitgebreide blog. Ik ga het zeker proberen.

 4. VeggieMo schreef:

  Wij wonen in een gebied met extreem hard water. Is het water bij jullie hard of zacht? Dit kan effect hebben op de werkzaamheid van het wasmiddel. Nooit geweten van die huishoudazijn. Komt dan vast door de sterkte. Ik zal minder gaan gebruiken of de azijn met water aanvullen.

 5. Tessa schreef:

  Wat een fijn artikel! Zodra mijn voorraad op is wil ik ook zelf gaan maken. Maar wat is de functie van de soda? En ik heb nog een ander vraagje: is de pan daarna goed schoon te maken of kun je beter een oude pan regelen om wasmiddel in te maken?

  • Eline Mergen schreef:

   Soda is een sterke ontvetter. Ontzettend handig bij kleine kinderen dus.
   De pan is daarna goed te gebruiken! Er heeft alleen zeep in gezeten. Goed afspoelen, net als je eigenlijk bij de afwas zou moeten doen.

 6. Janne1950Janne schreef:

  Ik maak ook al jaren zelf wasmiddel, bij de witte was doe ik een eetlepel soda, opgelost in water. Tafelazijn als wasverzachter voldoet prima en je ruikt het inderdaad niet! Je moet geen soda in een aluminium pan doen, ik gebruik gewoon een roestvrij stalen soeppan!

 7. Kim schreef:

  Ik heb er al vaker over gelezen, maar voor mijn eenpersoonshuishoudentje ga ik er niet aan beginnen. Ik draai twee wassen in anderhalve week (beddengoed plus handdoeken, of zwarte kleding) en doe meer dan een half jaar met een doosje wit waspoeder van Aldi van 3 euro (beste uit de test van Consumentenbond) en een pak Robijn color (voor zwarte was, koop ik als het in de 50% aanbieding is). Soms een scheut azijn bij de zwarte was, inderdaad. Ik heb eigenlijk ook gewoon geen zin om te gaan staan raspen haha, en met 5 liter wasmiddel zou ik jaaaren doen. Bij vrienden die wel zelfgemaakt wasmiddel gebruiken vind ik de kleding en handdoeken soms muf ruiken. Ik geef dus toch de voorkeur aan mn cheapo en easy Aldipoeder.

  Trouwens, elk jaar je energiecontract oversluiten levert een veel grotere besparing op en dat is in 5 minuten geregeld, zonder dat ik risico loop m’n knokkels te raspen 🙂

  • Eline Mergen schreef:

   Over overstappen naar een andere energieleverancier heb ik ook geschreven 🙂
   Maar mijn huishouden ziet er inderdaad heel anders uit met drie kleine zoontjes. Daarnaast ben ik allergisch voor parfum en kan ik dus echt niet de goedkoopste van de Aldi verdragen, dan krijg ik overal uitslag.
   Achja, zo is niet iedere tip voor iedereen toepasbaar, gelukkig maar, anders zouden we allemaal hetzelfde zijn!

 8. Ik maak het ook al jaren zelf. Wel met de marseille zeep, maar misschien dat ik over een jaar wel overstap aangezien ik nu nog genoeg heb. Ik was 1 keer per maand mijn wasmachine leeg op 90 graden met azijn om alle resten te verwijderen. Mijn was is altijd schoon en stinkt niet.

 9. Norma schreef:

  Dank je wel voor het recept en de tips. Ik heb nog wel een vraagje. Hoeveel ml. wasmiddel gebruik je? Niet iedere dop heeft dezelfde inhoud.

  • Eline Mergen schreef:

   Ik heb het even nagekeken en het is ongeveer 20 ml als ik het goed kan onderscheiden in mijn wasbol. Het kan ook minder zijn, want de wasbol doet blijkbaar niet aan zulke kleine hoeveelheden….

 10. Sandra schreef:

  Ik kan nergens die zeep vinden.. meerdere supermarkten al gehad… ik kijk bij de schoonmaakmiddelen en wasmiddelen.. ook drogisten geprobeert. Is er een ander merk zeep datik kan gebruiken? Of zijn alle zeep blokken te gebruiken. Heb er nog veek van unicura handzeep…

  • Eline Mergen schreef:

   In zeep voor je handen zit meestal een hoger percentage vet. Ik zou het dus zelf niet gebruiken voor mijn kleding, maar er zijn mensen die daar ook goede resultaten mee hebben geboekt.
   Ik vind het zelf bij de schoonmaakmiddelen, vlekkenverwijderaar ect. Het is een gele verpakking. Anders eens een keertje online kijken bij de AH, Jumbo of Kruidvat zodat je weet waar je naar zoekt. Ik heb het ook zien liggen bij de Op=Op shop of de markt (maar stiekem zijn daar de prijzen hoger dan bij de supermarkt).

 11. […] ervaringen wil ik graag delen. Maar dat kan natuurlijk ook op andere websites, zoals over zelf wasmiddel maken schrijven. Maar daar kan ik niet alles kwijt, zoals dingen over het moederschap, die ik wel weer […]

 12. […] Lees eerst dit, voor jij ook zelf wasmiddel gaat maken! […]

 13. […] Alles wat je altijd al wilde weten over zelfgemaakt wasmiddel […]

 14. Jessica schreef:

  Kan je baking soda ook toevoegen aan gekleurdenatenn was? Mij werd verteld dat het bleekt.. met een kleuter, peuter en baby heb ik heel veel was. Mijn eigen gemaakte wasmiddel kan de tomaten- & rode sausvlekke niet aan

  • Eline schreef:

   Hoi Jessica,
   Sorry voor de late reactie, dit is er helemaal doorheen geglipt!
   Ik was zelf wel met soda bij mijn gekleurde kleding. Met een baby, peuter en kleuter (en ikzelf ben een kluns) hebben we erg veel vlekken en was, net als jij. Het bleekt inderdaad wel wat, maar ik kan de kleding van oudste nog steeds aan baby doorgeven, dus het valt best mee.
   Tomaten en rode sausvlekken doet de zon wonderen bij! Net als gele baby-poep. Gewoon wat vochtig maken en buiten in de zon leggen. Ook met het huidige weer. Na 1 a 2 dagen is de vlek meestal al weg en anders een stuk minder erg.

 15. Geesje schreef:

  Ik was al geruime tijd met eigen gemaakt wasmiddel, maar krijg veel vlekken er niet uit. Ik was 1-2x per week op 95 graden en die er altijd een scheur aan bij. Heb je nog tips?

  • Eline schreef:

   Hoi Geesje,
   Bij echt erge (vet)vlekken smeer ik wasmiddel er direct op, meestal doet dit de truc wel. Zijn het andersoortige vlekken gebruik ik ossegalzeep. En de zon haalt de meeste pasta- en poep-vlekken uit mijn witte spullen.
   Gebruik je mijn recept? Met of zonder soda erbij? Soda is een geweldige vet-verwijderaar (maar kan dus wel bleken)

   • Geesje schreef:

    Voor de witte was gebruik ik met soda. Gekleurde en donkere was zonder. Maar als ik alle kleding eerst bij langs moet van de kinderen wordt me dat wel wat teveel.

 16. marleen schreef:

  bedankt voor de goede uitleg, hiermee heb je me over de streep getrokken en ga ik het ook proberen.

 17. […] deze blog leg ik uit hoe ik een uurloon heb van 38 euro per uur door mijn eigen wasmiddel te maken. […]

 18. […] maak ik mijn eigen wasmiddel, aangezien dit de goedkoopste optie is. Sinds deze gastblog daarover ben ik ook nog zuiniger gaan doseren. Daardoor heb ik nu een jaarlijkse kostenpost van […]

 19. […] Zelf wasmiddel maken is een populaire gastblog die ik heb geschreven voor Sjoukje. Door het zelf te maken bespaar ik het vervoer van water en flessen. Als je echt wilt consuminderen kan ik het zelf maken van wasmiddel ontzettend aanraden. Maar wat je bij ieder wasmiddel kan doen is er weinig van gebruiken. Halveer de hoeveelheid wasmiddel die je normaal gebruikt. Grote kans dat je was er nog steeds super schoon uitkomt. Blijf halveren tot je merkt dat het niet meer effectief is en voeg dan weer een beetje toe. Zet een streep met watervaste stift op deze hoeveelheid, zodat je nooit stiekem meer gaat gebruiken! […]

 20. […] na. Zo was ik ooit in de Op=Op shop waar ze “AANBIEDING” hadden van Sunlight zeep (voor wasmiddel). Maar ik twijfelde, de prijs voelde alsnog niet goed, hoe mooi dat bordje er ook bij stond en hoe […]

 21. […] Hier vind je alles over zelfgemaakt wasmiddel. […]

Geef een reactie