5 slimme tips om te besparen op boodschappen

Boodschappen op voorraad - besparen op boodschappen

Een goedkope supermarkt vinden is een slimme, maar zeker niet de enige manier om te besparen op boodschappen. Ik heb al eens geschreven hoe wij ons eigen boodschappenbudget halveerden. Nu we dat al een tijdje volhouden, merk ik (zeker na de vakantie) dat we soms ongemerkt toch weer wat meer geld uitgeven aan boodschappen dan we gepland hadden. We kopen wat meer extraatjes, we gaan net wat vaker naar de supermarkt, dat soort dingen.

Daarom hierbij vijf slimme tips om je boodschappenbudget weer in het gareel te krijgen (en dat van mij erbij)!

Tip 1: Betaal met cash geld om te besparen op boodschappen

Het advies om alleen met cash geld te betalen als je wil besparen op boodschappen, wordt veel gegeven. Als je met cash geld betaalt - en dus ook alleen maar het bedrag meeneemt dat je uit wilt geven - is het natuurlijk ook veel makkelijker om je aan je budget te houden. Op = op. Klaar.

Om dit succesvol te kunnen doen, zijn twee dingen noodzakelijk:

  1. Je moet goed kunnen rekenen.
  2. je moet met cash geld kunnen betalen

Ik zal ze even verder toelichten.

Je moet goed kunnen rekenen

Je moet goed kunnen rekenen (danwel schatten) of de moeite nemen om je rekenmachine (danwel telefoon) tevoorschijn te halen, als je cash wil betalen.
Mijn trucje hiervoor: ik schat het eindbedrag heel grof door eerst het aantal producten te tellen. Dure producten tel ik voor 2 of 3 mee, en alle goedkope sowieso voor 1 (ook als ik weet dat ze bijvoorbeeld maar 70 cent zijn). Meestal komt dat redelijk in de buurt van wat ik uiteindelijk moet betalen. Alleen als ik met deze methode over mijn maximum ga (of angstvallig dichtbij die grens kom), ga ik echt rekenen wat alles kost, om zeker te weten dat ik niet over het budget ga.

Je moet met cash kunnen betalen

Waar ik boodschappen doe, maak ik meestal gebruik van de zelfscan. En dan kan dat dus niet... En om nou eerst naar de pinautomaat te gaan, om vervolgens in de rij bij de kassa aan te sluiten, terwijl je met de zelfscan allang klaar zou zijn. Dat vind ik toch wat teveel van het goede.

Het alternatief: een vast budget

Wat ik daarom doe, is vooraf op ons boodschappenbordje schrijven wat we maximaal uit mogen geven. Dat is iets minder effectief dan daadwerkelijk alleen met een zakje geld de winkel in lopen, maar het werkt ook best goed als truc om te besparen op boodschappen. Zeker als we het netjes bijhouden, en na elke keer dat we iets gehaald hebben, direct het nieuwe nog te besteden bedrag opschrijven.

Maak het visueel

Zolang je voor jezelf maar goed visueel maakt hoeveel je uit mag geven en hoeveel je daadwerkelijk uitgegeven hebt, kun je hier veel mee besparen. Het is net als punten of calorieën tellen als je aan de lijn bent. Als je het opschrijft, is het een stuk makkelijker om je aan je doel te houden dan wanneer je het uit je hoofd doet. Dan kan zo'n extra koekje namelijk altijd nog wel.

Als je echter op papier/in je app/op je boodschappenlijstje ziet dat je aan je taks zit, dan is dat een helder signaal. Het is op! En erover heen gaan, is in dat geval mijn eer te na (niet met die koekjes trouwens, maar dat is een hele ander uitdaging).

Tip 2: Geef jezelf een tijdslimiet

Als je ongestoord uren kunt winkelen, is het veel lastiger om alleen met de boodschappen van je lijstje thuis te komen. Er zijn altijd nog wel wat leuke producten die je niet kent, die de moeite waard zijn om eens te bekijken. En dan kun je niet besparen op boodschappen natuurlijk...

Minder tijd = minder verleidingen

Als je echter maar een kwartier hebt om de hele winkel door te racen, heb je veel minder tijd om voor verleidingen te vallen. Dit is echt een bewezen methode. Altijd als ik boodschappen doe, net nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, kom ik met veel meer thuis, dan wanneer ik met datzelfde lijstje ga shoppen vlak voor ik ze uit school moet halen...

Deze tip is trouwens vooral geschikt voor mensen die geen hekel hebben aan boodschappen doen. Mensen die supermarkten per definitie vreselijk vinden (ze bestaan, ik heb er twee in mijn huis wonen), zorgen sowieso wel dat ze die winkel zo snel mogelijk weer uit zijn.

Kijk uit met wie je gaat

En ja, als die twee samen boodschappen doen, zijn ze inderdaad altijd goedkoper uit dan wanneer ik met mijn laatste huisgenootje de supermarkt in wandel ("oh mama, kijk nou, wat een schattige..." vul maar in, kan echt van alles zijn. En ja hoor, daar zit alweer die vieze Frozen-kwark in mijn karretje. Joepie.)

Zorg voor een volle maag

Wat in dit kader ook foolproof werkt: ga met een gevulde maag en gevulde blaas. Die gevulde maag zorgt er natuurlijk voor dat je minder geneigd bent om eten te kopen dat je niet nodig hebt. En die gevulde blaas: die zorgt er voor dat je ook echt door de winkel racet.

Tip 3: Doe eerst thuis boodschappen

Hoewel wij toch echt alweer jaren met een lijstje werken, en de kast checken voor we weggaan, gaat ook hier af en toe iets mis. Bij het opnieuw inruimen van een kastje viel me namelijk laatst op dat we maar liefst vijf soorten lasagne-bladen in de kast hadden staan. Vijf soorten!

Ze waren uit verschillend bouwjaar en van verschillende herkomst, maar allemaal nog prima eetbaar. Alleen niet allemaal genoeg voor een hele maaltijd. Gelukkig bestaat lasagne bij voorkeur uit verschillende laagjes, dus gemengd bleek het ook heel lekker.

Moraal van het verhaal: check je kasten echt voordat je boodschappen gaat doen.

Vervangen is ook een optie

Soms kun je ook prima iets vervangen voor wat je eigenlijk zou willen koken. Wij hebben dus zat lasagne, maar de spaghetti is op. Dan maar lasagne met pompoen en blauwe kaas in plaats van spaghetti met pompoen en blauwe kaas. Kan best.

We hebben ook nog een zak boekweit (van toen we een tijdje elke dag uit het boek van Lisette Kreischer kookten). Die zijn dus ook heel lekker bij recepten waar je normaal rijst bij eet. (Tenminste, voor een keertje dan. Tot hij leeg is. Daarna zijn we er wel klaar mee.)

Tip 4: Ga minder vaak

In de reacties op een van mijn andere boodschappenblog merkte iemand op dat ze minder geld kwijt was als ze naar 1 supermarkt ging in plaats van naar 2, ondanks de aanbiedingen. Dat is bij ons ook altijd het geval. Elke supermarkt heeft weer zijn eigen verleidingen en kansen om meer geld uit te geven. En hoe vaker je een supermarkt binnenloopt, hoe meer je dus zou kunnen kopen.

Hoe vaker je er komt, hoe meer verleiding

Dat geldt natuurlijk ook als je heel vaak naar dezelfde supermarkt gaat. Als je drie keer per week naar binnen wandelt, zie je alle drie de keren weer andere dingen. En als je de eerste twee keer sterk was, en de chocola in de aanbieding keurig hebt laten liggen, dan mag je het de derde keer mogelijk wel van jezelf hebben... (True story vrees ik).

Wij proberen nu zoveel mogelijk om maar eens in de twee weken onze grote boodschappen te halen. Tussendoor gaan we alleen nog een keertje heel snel (direct voor ik de kinderen op moet halen op school) naar de Aldi voor vers fruit en verse groenten. Dat werkt heel goed.

Tip 5: Koop een maand niets voor de gewone prijs

In sommige winkels kom ik alleen als ze iets  in de aanbieding hebben dat ik toevallig nodig heb. Dan spreek ik met mezelf af dat ik ook alleen maar aanbiedingen mag kopen. Ook dat scheelt enorm bij het besparen op boodschappen.

Niet als je vervolgens allemaal extra's koopt omdat ze in de aanbieding zijn natuurlijk... Maar wel als je bijvoorbeeld naar die speciale supermarkt gaat omdat ze een geweldige aanbieding hebben voor jouw wasmiddel. Als dan blijkt dat de kaas (die je toch nog ging halen in je eigen supermarkt) hier voor de helft van de prijs is, dan scheelt dat ook.

Maak er een wedstrijdje van

En om dit nog verder uit te breiden: het is ook leuk om hier af en toe een wedstrijdje van te maken met jezelf: een maand lang alleen producten kopen die in de aanbieding zijn. Dit werkt het beste op de volgende manier:

  • Eerst schrijf je het bedrag op dat je maximaal uit mag geven.
  • Daarna maak je een voorlopig menu.
  • Vervolgens check je de folders (bijvoorbeeld via Scoupy of via Sjoprz) en schrijf je op welke aanbiedingen je wil kopen. Je menu pas je aan op basis van de aanbiedingen. Is de andijvie in de aanbieding? Dan eten we dus andijvie stamppot, in plaats van gebakken aardappeltjes met sla.
  • Tot slot koop je alleen de aanbiedingen.
  • Heb je nog iets nodig dat niet in de aanbieding is? Probeer of je een paar weken zonder kan. (Dat is makkelijker met een bepaald type broodbeleg dan met afwasmiddel, dat begrijp ik. Gelukkig is er altijd wel ergens afwasmiddel in de aanbieding.)

Blijf opletten!

Of je altijd goedkoper uit bent met alleen maar aanbiedingen, is overigens maar de vraag. Zeker als je van een bepaald product vaak het huismerk of het basisproduct koopt, hoeft dat niet het geval te zijn (zeker merkwasmiddelen zijn in de aanbieding meestal nog duurder dan het huismerk zonder aanbieding). Je zou de regel ook kunnen aanpassen dat je alleen aanbiedingen koopt, tenzij het huismerk/je eigen merk goedkoper is dan de aanbieding. Het is hoe dan ook wel een leuke uitdaging om eens te doen. En ik word er zelf altijd heel blij van als ik naar mijn bonnetje kijk, en zie dat ik maar liefst € 30 korting gekregen heb.

Besparen op boodschappen, het kan echt!

Als je een beetje je best doet, merk je het wel. Besparen op je boodschappen kan echt. Zolang je maar een strategie hebt. Dat mijn strategie werkt, heb ik inmiddels wel bewezen. We hebben ons boodschappenbudget meer dan gehalveerd de afgelopen jaren. En dat zonder veel moeite. Dus ik daag je hierbij uit, probeer het ook! Ik ben benieuwd naar je resultaat!

Wie heeft er nog meer leuke tips waarmee je echt kunt besparen op boodschappen? En wat zijn jullie ervaringen met bovenstaande tips? Welke werkt het best?

*Disclaimer: Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat als ik een kleine commissie ontvang als jij via één van deze links iets aanschaft. Dit kost jou niets extra’s. Ik beveel alleen producten en diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik voor 100% achter sta. Daarnaast bevat dit artikel afbeeldingen van Shutterstock.com 

Sjoukje

Op de blog Meer geld, minder stress help ik jou met praktische oplossingen voor al je geld(zorgen). Vroeger was ik projectleider en communicatiemanager bij een grote verzekeraar en daarvoor bij een grote bank. De kennis die ik daar heb opgedaan zet ik nu als fulltime blogger graag in om jou te helpen met je geldzaken. Ik schrijf van alles en nog wat over hoe je je geldzaken het beste kunt regelen. Zodat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: