Boodschappen op voorraad - besparen op boodschappen

5 slimme tips om te besparen op boodschappen

Een goedkope supermarkt vinden is een slimme, maar zeker niet de enige manier om te besparen op boodschappen. Ik heb al eens geschreven hoe wij ons eigen boodschappenbudget halveerden. Nu we dat al een tijdje volhouden, merk ik (zeker na de vakantie) dat we soms ongemerkt toch weer wat meer geld uitgeven aan boodschappen dan we gepland hadden. We kopen wat meer extraatjes, we gaan net wat vaker naar de supermarkt, dat soort dingen.

Daarom hierbij vijf slimme tips om je boodschappenbudget weer in het gareel te krijgen (en dat van mij erbij)!

Tip 1: Betaal met cash geld om te besparen op boodschappen

euro-1353420_1280Het advies om alleen met cash geld te betalen als je wil besparen op boodschappen, wordt veel gegeven. Als je met cash geld betaalt – en dus ook alleen maar het bedrag meeneemt dat je uit wilt geven – is het natuurlijk ook veel makkelijker om je aan je budget te houden. Op = op. Klaar.

Om dit succesvol te kunnen doen, zijn twee dingen noodzakelijk:

 1. Je moet goed kunnen rekenen.
 2. je moet met cash geld kunnen betalen

Ik zal ze even verder toelichten.

Je moet goed kunnen rekenen

Je moet goed kunnen rekenen (danwel schatten) of de moeite nemen om je rekenmachine (danwel telefoon) tevoorschijn te halen, als je cash wil betalen.
Mijn trucje hiervoor: ik schat het eindbedrag heel grof door eerst het aantal producten te tellen. Dure producten tel ik voor 2 of 3 mee, en alle goedkope sowieso voor 1 (ook als ik weet dat ze bijvoorbeeld maar 70 cent zijn). Meestal komt dat redelijk in de buurt van wat ik uiteindelijk moet betalen. Alleen als ik met deze methode over mijn maximum ga (of angstvallig dichtbij die grens kom), ga ik echt rekenen wat alles kost, om zeker te weten dat ik niet over het budget ga.

Je moet met cash kunnen betalen

Waar ik boodschappen doe, maak ik meestal gebruik van de zelfscan. En dan kan dat dus niet… En om nou eerst naar de pinautomaat te gaan, om vervolgens in de rij bij de kassa aan te sluiten, terwijl je met de zelfscan allang klaar zou zijn. Dat vind ik toch wat teveel van het goede.

Het alternatief: een vast budget

Wat ik daarom doe, is vooraf op ons boodschappenbordje schrijven wat we maximaal uit mogen geven. Dat is iets minder effectief dan daadwerkelijk alleen met een zakje geld de winkel in lopen, maar het werkt ook best goed als truc om te besparen op boodschappen. Zeker als we het netjes bijhouden, en na elke keer dat we iets gehaald hebben, direct het nieuwe nog te besteden bedrag opschrijven.

Maak het visueel

Zolang je voor jezelf maar goed visueel maakt hoeveel je uit mag geven en hoeveel je daadwerkelijk uitgegeven hebt, kun je hier veel mee besparen. Het is net als punten of calorieën tellen als je aan de lijn bent. Als je het opschrijft, is het een stuk makkelijker om je aan je doel te houden dan wanneer je het uit je hoofd doet. Dan kan zo’n extra koekje namelijk altijd nog wel.

Als je echter op papier/in je app/op je boodschappenlijstje ziet dat je aan je taks zit, dan is dat een helder signaal. Het is op! En erover heen gaan, is in dat geval mijn eer te na (niet met die koekjes trouwens, maar dat is een hele ander uitdaging).

Tip 2: Geef jezelf een tijdslimiet

time-731110_1280Als je ongestoord uren kunt winkelen, is het veel lastiger om alleen met de boodschappen van je lijstje thuis te komen. Er zijn altijd nog wel wat leuke producten die je niet kent, die de moeite waard zijn om eens te bekijken. En dan kun je niet besparen op boodschappen natuurlijk…

Minder tijd = minder verleidingen

Als je echter maar een kwartier hebt om de hele winkel door te racen, heb je veel minder tijd om voor verleidingen te vallen. Dit is echt een bewezen methode. Altijd als ik boodschappen doe, net nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, kom ik met veel meer thuis, dan wanneer ik met datzelfde lijstje ga shoppen vlak voor ik ze uit school moet halen…

Deze tip is trouwens vooral geschikt voor mensen die geen hekel hebben aan boodschappen doen. Mensen die supermarkten per definitie vreselijk vinden (ze bestaan, ik heb er twee in mijn huis wonen), zorgen sowieso wel dat ze die winkel zo snel mogelijk weer uit zijn.

Kijk uit met wie je gaat

En ja, als die twee samen boodschappen doen, zijn ze inderdaad altijd goedkoper uit dan wanneer ik met mijn laatste huisgenootje de supermarkt in wandel (“oh mama, kijk nou, wat een schattige…” vul maar in, kan echt van alles zijn. En ja hoor, daar zit alweer die vieze Frozen-kwark in mijn karretje. Joepie.)

Zorg voor een volle maag

Wat in dit kader ook foolproof werkt: ga met een gevulde maag en gevulde blaas. Die gevulde maag zorgt er natuurlijk voor dat je minder geneigd bent om eten te kopen dat je niet nodig hebt. En die gevulde blaas: die zorgt er voor dat je ook echt door de winkel racet.

Tip 3: Doe eerst thuis boodschappen

Hoewel wij toch echt alweer jaren met een lijstje werken, en de kast checken voor we weggaan, gaat ook hier af en toe iets mis. Bij het opnieuw inruimen van een kastje viel me namelijk laatst op dat we maar liefst vijf soorten lasagne-bladen in de kast hadden staan. Vijf soorten!

Ze waren uit verschillend bouwjaar en van verschillende herkomst, maar allemaal nog prima eetbaar. Alleen niet allemaal genoeg voor een hele maaltijd. Gelukkig bestaat lasagne bij voorkeur uit verschillende laagjes, dus gemengd bleek het ook heel lekker.

Moraal van het verhaal: check je kasten echt voordat je boodschappen gaat doen.

Vervangen is ook een optie

Soms kun je ook prima iets vervangen voor wat je eigenlijk zou willen koken. Wij hebben dus zat lasagne, maar de spaghetti is op. Dan maar lasagne met pompoen en blauwe kaas in plaats van spaghetti met pompoen en blauwe kaas. Kan best.

We hebben ook nog een zak boekweit (van toen we een tijdje elke dag uit het boek van Lisette Kreischer kookten). Die zijn dus ook heel lekker bij recepten waar je normaal rijst bij eet. (Tenminste, voor een keertje dan. Tot hij leeg is. Daarna zijn we er wel klaar mee.)

Tip 4: Ga minder vaak

In de reacties op een van mijn andere boodschappenblog merkte iemand op dat ze minder geld kwijt was als ze naar 1 supermarkt ging in plaats van naar 2, ondanks de aanbiedingen. Dat is bij ons ook altijd het geval. Elke supermarkt heeft weer zijn eigen verleidingen en kansen om meer geld uit te geven. En hoe vaker je een supermarkt binnenloopt, hoe meer je dus zou kunnen kopen.

market-926494_1280Hoe vaker je er komt, hoe meer verleiding

Dat geldt natuurlijk ook als je heel vaak naar dezelfde supermarkt gaat. Als je drie keer per week naar binnen wandelt, zie je alle drie de keren weer andere dingen. En als je de eerste twee keer sterk was, en de chocola in de aanbieding keurig hebt laten liggen, dan mag je het de derde keer mogelijk wel van jezelf hebben… (True story vrees ik).

Wij proberen nu zoveel mogelijk om maar eens in de twee weken onze grote boodschappen te halen. Tussendoor gaan we alleen nog een keertje heel snel (direct voor ik de kinderen op moet halen op school) naar de Aldi voor vers fruit en verse groenten. Dat werkt heel goed.

Tip 5: Koop een maand niets voor de gewone prijs

In sommige winkels kom ik alleen als ze iets  in de aanbieding hebben dat ik toevallig nodig heb. Dan spreek ik met mezelf af dat ik ook alleen maar aanbiedingen mag kopen. Ook dat scheelt enorm bij het besparen op boodschappen.

Niet als je vervolgens allemaal extra’s koopt omdat ze in de aanbieding zijn natuurlijk… Maar wel als je bijvoorbeeld naar die speciale supermarkt gaat omdat ze een geweldige aanbieding hebben voor jouw wasmiddel. Als dan blijkt dat de kaas (die je toch nog ging halen in je eigen supermarkt) hier voor de helft van de prijs is, dan scheelt dat ook.

Maak er een wedstrijdje van

En om dit nog verder uit te breiden: het is ook leuk om hier af en toe een wedstrijdje van te maken met jezelf: een maand lang alleen producten kopen die in de aanbieding zijn. Dit werkt het beste op de volgende manier:

 • Eerst schrijf je het bedrag op dat je maximaal uit mag geven.
 • Daarna maak je een voorlopig menu.
 • Vervolgens check je de folders (bijvoorbeeld via Scoupy of via Sjoprz) en schrijf je op welke aanbiedingen je wil kopen. Je menu pas je aan op basis van de aanbiedingen. Is de andijvie in de aanbieding? Dan eten we dus andijvie stamppot, in plaats van gebakken aardappeltjes met sla.
 • Tot slot koop je alleen de aanbiedingen.
 • Heb je nog iets nodig dat niet in de aanbieding is? Probeer of je een paar weken zonder kan. (Dat is makkelijker met een bepaald type broodbeleg dan met afwasmiddel, dat begrijp ik. Gelukkig is er altijd wel ergens afwasmiddel in de aanbieding.)

Blijf opletten!

receipt-1274307_1280Of je altijd goedkoper uit bent met alleen maar aanbiedingen, is overigens maar de vraag. Zeker als je van een bepaald product vaak het huismerk of het basisproduct koopt, hoeft dat niet het geval te zijn (zeker merkwasmiddelen zijn in de aanbieding meestal nog duurder dan het huismerk zonder aanbieding). Je zou de regel ook kunnen aanpassen dat je alleen aanbiedingen koopt, tenzij het huismerk/je eigen merk goedkoper is dan de aanbieding. Het is hoe dan ook wel een leuke uitdaging om eens te doen. En ik word er zelf altijd heel blij van als ik naar mijn bonnetje kijk, en zie dat ik maar liefst € 30 korting gekregen heb.

Besparen op boodschappen, het kan echt!

Als je een beetje je best doet, merk je het wel. Besparen op je boodschappen kan echt. Zolang je maar een strategie hebt. Dat mijn strategie werkt, heb ik inmiddels wel bewezen. We hebben ons boodschappenbudget meer dan gehalveerd de afgelopen jaren. En dat zonder veel moeite. Dus ik daag je hierbij uit, probeer het ook! Ik ben benieuwd naar je resultaat!

Wie heeft er nog meer leuke tips waarmee je echt kunt besparen op boodschappen? En wat zijn jullie ervaringen met bovenstaande tips? Welke werkt het best?

This Article Has 27 Comments
 1. Colorfullworld schreef:

  Mooie lange blog. Ik heb misschien nog een tip inzake prijzen van te voren weten/goed kunnen inschatten.
  Ik zet alle boodschappen die ik wil halen in de bestelwebsite van AH en doe dan net als of ik bestel, (dus klik een besteldatum aan) maar bestel (meestal) niet. Ik print de lijst wel en ga naar de AH. Ik weet dan precies van te voren wat mijn boodschappen gaan kosten zonder zelf te rekenen. Als je bij de AH winkelt komt dit natuurlijk precies uit, maar als je naar een andere supermarkt gaat kun je deze site ook als leidraad nemen. Omdat je bij Jumbo ook kunt bestellen, zal het daar ook wel kunnen, maar die gebruik ik nooit.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je!
   Dat is ook een hele slimme inderdaad. Ik doe het eigenlijk ook wel eens zo, maar dan met de Jumbo app, en zonder printen. Ik kijk dan gewoon op mijn telefoon. het werkt alleen niet altijd als ik nog andere dingen zie die ik toch ineens nodig (?) heb 🙂

 2. ilona schreef:

  Ik betaal juist altijd met kaart. Zo kan ik exact bijhouden wat ik uitgegeven heb en het in mijn schema zetten. Als ik cash betaal moet ik altijd het bonnetje bewaren en daar loopt al eens iets fout, zeker als het mijn vriend is die boodschappen heeft gedaan.

 3. Ank schreef:

  Kijk in reclame folders vooraf.
  Evt koopjes wat groter inkopen
  Controleer de kassabon altijd op jaarbasis scheeld dat .
  Koop op de markt groenten en fruit 1 x pw
  Spiegel producten op datum thuis en zet dus de oudste datum voor in de kast en pas groenten en fruit aan.
  Koop zo min mogelijk kant en klare maaltijden.
  Koop zo min mogelijk petflessen met drankjes.
  Wel drinkwater er zit nu pesticiden in water uit de kraan
  Doe aan restverwerking.
  Gooi zo min mogelijk eten weg.
  Neem brood mee naar school en werk en fruit en drankjes

 4. VeggieMo schreef:

  Ik kijk altijd eerst in de folders of online wat er in de aanbieding is en ik doe mijn boodschappen in meerdere supermarkten. Dat scheelt geld en vanwege de dieten hier kan ik niet alles in een supermarkt kopen. Zo verdraag ik alleen de sojamelk van de Aldi, moet ik glutenvrij brood hebben etc. Ik koop vooral op de agf afdeling en dan scheelt aanbiedingen kopen veel geld en ondertussen weet ik dat ik appels vaak beter bij Appie dan bij Lidl kan kopen ivm prijs en kwaliteit. In de herfst als de appels weer lekker vers zijn, maakt het trouwens niks meer uit.
  Vanwege de dieten moet ik een aantal dure producten kopen, maar het meeste snaaispul kan ik laten liggen. Wij eten regelmatig vegan en iets lekkers maken met peulvruchten is meestal niet zo duur.
  Ik heb ook kookboeken van Lisette Kreischer. Ecofabulous en een kookboek voor beginners. Die laatste had ik zoons meegegeven toen ze op kamers gingen. Dat kookboek waar jij naar verwijst vond ik haar minste.

  • meergeldminderstress schreef:

   Die eerdere boeken van Lisette ken ik niet, ik zal ze eens bekijken inderdaad. Ik vind dat ze leuk schrijft, en de recepten waren prima. Tot we ze allemaal 10 keer gegeten hadden 🙂
   Ik koop op dit moment ook zo min mogelijk appels, even wachten tot ze weer lekker zijn. Dan kopen we ze vooral bij de Aldi en Lidl inderdaad.

 5. Vlijtig Liesje schreef:

  Minder vaak gaan werkt bij mij heel goed. Sinds we op het platteland wonen zijn we goedkoper uit, omdat ik maar 1 keer per week boodschappen kan doen.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat is ook wel handig inderdaad, gewoon niet te dichtbij wonen. Als ik 10 minuten wandel, heb ik al 10 winkels bereikt… Ik moet het echt van mijn zelfdiscipline hebben vrees ik.

 6. Yvonne schreef:

  Goede tips! Wij deden vandaag ook boodschappen met contact geld op zak en kochten niks extra’s. Ook doe ik graag porties eten die over zijn in de vriezer. Zo hoef ik eigenlijk ook minder boodschappen te doen. En minder te koken en minder afwas. Daar word ik dan ook weer blij van?

  • meergeldminderstress schreef:

   Dank je! Goed zeg, als het lukt! Ja, dat doen wij ook. Ik heb nu ook een pan soep op staan voor 2 dagen. Altijd fijn 🙂

 7. Fleur schreef:

  Ik heb ook een tijdje geëxperimenteerd met boodschappen voor twee weken laten bezorgen. Dat ging eigenlijk best goed. Je kunt dan niet cash betalen, maar wel voor je de bestelling definitief maakt zien wat het kost, dus dat kun je ook zo aanpassen om binnen je budget te blijven. Ga ik misschien maar weer invoeren.

  • meergeldminderstress schreef:

   Dat doen wij ook, dat wil zeggen, niet laten bezorgen, maar wel experimenteren met eens in de twee weken bestellen en dan halen. Dat werkt wel goed vind ik, inderdaad omdat je dan precies ziet hoeveel je uitgeeft.

 8. Ilse van Kreanimo schreef:

  Ja, nuttig.
  Minder gaan helpt echt wel.

  Cash betalen, daar ben ik super slecht in… hahahaha

 9. Madeleine schreef:

  Handige tips. Ik heb nog een tip: mocht je iets zoeken wat je graag wilt kopen check eerst http://www.voordeelmuis.nl, daar typ je in wat je zoekt en je krijgt een overzicht waar het in de aanbieding is 🙂

  Groetjes Madeleine

 10. Mevrouw Money Wenkbrauw schreef:

  Als ik echt snel moet winkelen, ben ik vaak juist duurder uit. De goedkoopste producten liggen vaak toch niet voor het grijpen. Geen tijd om goed na te denken hoeveel ik nodig heb, of bijv. bij vlees het bakje uit te zoeken dat precies de hoeveelheid grammen bevat die ik nodig heb, dus dan maar wat aan de ruime kant qua hoeveelheid. Geen tijd om even met het thuisfront te appen of er nog pasta in het kastje staat dus voor de zekerheid ook maar in het mandje. Dat soort dingen. Grappig, wel goed om eens over na te denken.

  • meergeldminderstress schreef:

   Daar kan ik me ook wel weer wat bij voorstellen inderdaad. Bij mij werkt dit vooral als ik boodschappen nodig heb, die ik vaak koop. niet als ik op zoek moet naar iets inderdaad.

 11. Jeroen schreef:

  Wij besparen ook op de auto, tweede hands, of derde. Met weinig kilometers, en redelijk oud. Die zijn iets minder zuinig maar je schrijft heel weinig af op de aankoopprijs. Een nieuwe auto koop ik nooit meer.. De anwb heeft occasiontests heel handig. in deze tests kun je lezen welke auto weinig onderhoud, storingen, en welke je lang kan blijven rijden. Verschillende Japanse en Koreaanse merken doen het veel beter dan Europese merken. Het onderhoud doen we niet bij een dealer maar een kleine garage, vraag of het zonder bon kan. Dealeronderhouden geeft meer restwaarde maar niet op een auto die hoog uit nog duizend euro opbrengt. En oh ja ons oude wagen doet het altijd!

 12. Lifeaholic.nl schreef:

  Wat een leuk blogbericht met goede tips 😉

 13. Ellen schreef:

  Bedankt voor de tips! Voor ons werkt het goed om ons zelf te dwingen 1 keer per week boodschappen te doen. En voordat we gaan maak ik een lijstje en controleer ik alle aanbiedingen van dat moment. Sinds kort doe ik dat opsuperscanner. M’n nieuwe favoriet 🙂

 14. Sabrina schreef:

  Lege maag is niet zo handig 😉

Geef een reactie